bulion w kostkach - 1500 przepisów (strona:84/100)

Co z dyni? Zupa na ossstro! Esencja czy tam poezja smaku. 155

świeże ostre papryczki czerwone (w teorii) 1 - 2 kostki bulionowe warzywne ok. 1,5 litra wody 200 ml śmietany 18% łyżka oliwy sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Dynię obieramy, pozbawiamy pestek, tak by pozostał sam miąższ. W garnku na odrobinie oliwy szklimy cebulę posiekaną w kostkę i drobno posiekaną papryczkę. W zależności od jakości papryczek i upodobań(...)wystarczy jedna. Dwie papryczki polecam tylko dla amatorów baaardzo ostrych smaków. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Obraną marchew kroimy w duże plastry. Zeszklone warzywa zalewamy ok 1,5 litra bulionu warzywnego. Wrzucamy marchew i dynię. Gotujemy do miękkości warzyw. Ewentualnie doprawiamy solą do smaku. Przestygniętą zupę blendujemy na krem. Jeśli jest zbyt gęsta uzupełniamy odpowiednią ilością wody (na tyle niewielką

Kuchnia po mojemu
Białe gazpacho 139

chleba, skórka odcięta2 szklanki bulionu z kurczaka 1  melon pozbawiony pestek i skórki1/2 szklanki płatków  migdałów ( 8 łyżek), lekko uprażonych na patelni 3  ząbki czosnku2 łyżki oliwa z oliwek 2 łyżki białego octu winnego3/4 łyżeczki soliprzygotowanieOdłożyć kawałek ogórka i parę winogron do podania zupy  - ogórek pokroić w kostkę , winogrona przekroić na połówki

Stare Gary
Zupa gulaszowa z kurczakiem 330

krojonych pomidorów z czosnkiem (390 g) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 4 duże, kiszone ogórki 4 łyżki śmietanki kremówki (30%) 5 szklanek bulionu warzywnego (ewentualnie wody) 1 łyżka mąki pszennej (można pominąć) natka pietruszki do posypania sól morska, świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Cebulę obieramy i kroimy w piórka lub półplasterki. Pieczarki dokładnie szorujemy(...)łyżeczką słodkiej papryki w proszku. Mieszamy, aż warzywa nabiorą koloru od papryki i przekładamy całość do garnka. Patelnię lekko studzimy i przecieramy papierowym ręcznikiem. Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i posypujemy solą. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę oleju i masła. Wkładamy kawałki kurczaka na gorący tłuszcz i obsmażamy z każdej strony

Poezja smaku
KASZA GRYCZANA SMAŻONA DYNIĄ I KARMELIZOWANYMI BURACZKAMI 190

polecam ugotować kaszę i upiec buraka dzień wcześniej i do czasu użycia przechowywać w lodówce. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 cebula / pokrojona w drobną kostkę 3 ząbki czosnku / starte na tarce 1 szklanka tartej dyni lub marchewki garść liści jarmużu / umytych, oddzielonych od twardej łodyżki, porwanych na mniejsze kawałki 2 łyżki koziego twarożku przyprawy(...)łyżeczki suszonego oregano, kurkumy i świeżo zmielonego czarnego pieprzu, sól, szczypta chili w proszku KASZA 1/2 szklanki kaszy gryczanej (100 g) 1 łyżka masła 1 szklanka gorącej wody lub bulionu mała szczypta soli BURACZKI 1 burak 10 g masła 75 ml wytrawnego czerwonego wina 1 płaska łyżeczka brązowego cukru 2 łyżki kremu balsamicznego  sól morska, pieprz WYKONANIE KASZĘ wsypujemy

cool and minty
Wegańskie Chili con carne 171

suszonych warzyw, które „robią” smak bulionu. Po około 3 minutach, gdy granulat jest już miękki dodajemy około 2 dużych łyżek ciemnego sosu sojowego i konkretną łyżkę papryki oraz trochę oliwy, Podsmażamy kilka minut i mamy mięso :-). Na gorącą oliwę wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę, po czym cebulę pokrojoną w kostkę. Paprykę kroimy w kostkę a chili w plasterki

greenscarf
Szyjki gęsie faszerowane ziemniakami – gęsie pipki 185

skóry. Na mięsie z szyjek można ugotować bulion. Skórę z gęsich szyjek dokładnie oczyścić, usunąć tłuszcz (tłuszcz stopić), dokładnie umyć. Ziemniaki zetrzeć na tarce do ziemniaków (bardzo drobnej), odsączyć. Lekko odcisnąć, odciśnięty płyn odstawić na parę minut. Zlać wodę a pozostałą na dnie skrobię dodać do ziemniaków. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na wytopionym gęsim tłuszczu. Do ziemniaków dodać

królestwo garów
B... Bitki wieprzowe zapiekane z cebulką. 423

papierowym. Jeśli jest taka potrzeba, kroimy w kostkę i rozbijamy na 0,5 centymetrowe części. Solimy i pieprzymy z każdej strony, panierujemy w mące.Na patelni dobrze rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy mięso i obsmażamy przez ok. 2 minuty z każdej strony, aż będzie złociste.Podsmażone mięso dodajemy do gotującego się bulionu. Zostawiamy pod przykryciem na ok. 20 minut.Na patelni

Kitchens Alphabet
Bitki wieprzowe z sosem z czerwonego wina 187

około 3-5 minut dolać cały bulion z grzybami   Dusić pod przykryciem ok 1 h Zagęszczanie sosu: W szklance wymieszać dokładnie mąkę z około 150 ml wody, dodać do mięsa, gotować jeszcze około 3 minut. Dodać sól oraz pieprz według uznania. KROK 4: Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w dużą kostkę Cebulę przekroić na pół i oddzielić ręcznie

smacznieinatemat
Gulasz myśliwski. 243

godz., następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek, smażymy 10-15 min., grzyby moczymy a następnie gotujemy w vegecie 1/2 godz., na patelni smażymy (15 min.)pokrojone w ćwiartki pieczarki z dodatkiem posiekanej cebuli ,soli i pieprzu, dodajemy pokrojone w paski ogórki i ugotowane grzyby leśne,  mięso łączymy z grzybami, dolewamy bulionu, dodajemy  koncentrat i dusimy do miękkości mięsa

Kuchnia Beaty
Kiszona kapusta duszona z papryką i pieczarkami 161

smażenia 1 szklanka wody lub bulionu Przygotowanie: kapustę kiszoną zalać szklanką wody i gotować pod przykryciem w międzyczasie zeszklić obraną, pokrojoną cebulę, następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Posolić, oprószyć pieprzem i podsmażać, aż z pieczarek odparuje woda i zaczną się złocić przekroić paprykę, wykroić gniazda nasienne, następnie pokroić w dużą kostkę do garnka z gotującą się kapustą dodać pokrojoną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem porowo - marchewkowa 136

duża cebula 1,5 kostki rosołowej na litr wody 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżki słodkiej czerwonej papryki sól i pieprz Marchewki, pora, pietruszkę pokroić w talarki. W garnku roztopić masło i zeszklić pora oraz cebulę.  Następnie dodać marchewkę oraz pietruszkę , chwilę podusić i zalać bulionem.  Zupę gotujemy do momentu

Cukier&Puder
Zupa z rzeżuchy i błękitnego sera pleśniowego 131

pieprz pieczywo na grzanki Wykonanie: Zagotować bulion, dodać rzeżuchę (kilka kiełków rzeżuchy warto zostawić do dekoracji talerza) i gotować przez 3 – 4 minuty. Następnie dodać pokruszony ser pleśniowy i gotować na małym ogniu do momentu aż ser się rozpuści. Zupę zmiksować blenderem, dodać śmietankę i doprawić solą i pieprzem. Chleb pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni bez dodatku

Mama Gotuje
Jem zdrowo: Krem pomidorowo- paprykowy 184

mięsnego lub warzywnego (ewentualnie z kostki rosołowej jeśli nie mamy czasu) 5 listków świeżej bazyli przyprawy sól, pieprz, cukier, sok z cytryny, bazylia, tymianek, curry 2 łyżki serka mascarpone " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Paprykę, pietruszkę, cebulę oraz czosnek kroimy i podsmażamy na maśle aż zmiękną. Następnie przekładamy do garna, zalewamy bulionem (tak by był około

CoolinarniePL
Krem brokułowy ze szczypiorkiem i kaszą Quinna 140

włoszczyzny (lub tradycyjny bulion)2 średnie ziemniaki 1 mały por (cała część)1 średnia cebula2 ząbki czosnku1 łyżeczka tymianku (suszony albo świeży)2 łyżki oliwy4 łyżki kwaśnej śmietanysól, świeżo mielony pieprzszczypiorek1 szklanka kaszy QuinnaNa wywarze w włoszczyzny gotujemy ziemniaki oraz brokuły aż do miękkości. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, por w piórka i podsmażamy

Bon Appetit Małgorzaty