bulion w kostkach - 1500 przepisów (strona:84/100)

Meksykańska zupa z tortillą i papryczką 163

bulionu, podgrzać (nie gotować). Odcedzić. W międzyczasie tortille pokroić w paski. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim paski tortilli na chrupko, odsączyć na ręczniku papierowym. Na tym samym oleju podsmażamy paprykę guajillo – jeśli nie ma żadnej dziurki czy ubytków stanie się lśniącobrązowa i na nowo pękata. Ser kroimy w niewielkie kostki. W głębokim talerzu

Pociąg Do Kuchni
Gulasz holenderski 159

mięsa 1 litr bulionu  1 por 1 łodyga selera 1/2 czerwonej papryki 1/4 fenkułu 5-6 łyżek ciemnego sosu sojowego 2 -3 łyżki octu winnego czerwonego sól czarny pieprz Wykonanie: Mięso myję, suszę na ręczniku papierowym i kroję w kawałki. Do miski wsypuję mąkę, sól i pieprz, obtaczam kawałki mięsa. Na maśle podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę. Do zeszklonej

Bea(u)ty kitchen
Zupa grzybowa - kuchnia faceta 176

pietruszka średniej wielkości   1 średnia cebula    biała część średniej wielkości pora   ½    selera   2 marchewki   2 liście laurowe   1 lub 2 kostki bulionowe (wołowa, warzywna lub grzybowa)   1 łyżka mąki pszennej   150 ml śmietany 18% (jeśli ktoś lubi) Przygotowanie Grzyby  namoczyć na całą noc w przegotowanej(...)grzybów. Wrzuć kostkę bulionową, dodć liść laurowy, ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Kiedy warzywa będą miękkie przecedzić wywar.  Suszone grzyby  pokroić w malutkie kawałki lub lekko zmiksować zupę blenderem. Marchewkę także zmiksować i dodać do zupy. (pozostałych warzyw nie dodajemy) Mąkę wymieszać ze śmietaną lub zimną wodą a następnie zahartować kilkoma łyżkami bulionu i dodać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Risotto z burakami i tymiankiem 236

pokrój na drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Dodaj drobno posiekaną cebulę, zmiażdżone żabki czosnku ( ja dodałam 3) i 1,5 łyżki listków świeżego tymianku. Gdy cebula się zeszkli, dodaj 250 g ryżu do risotto i smaż, mieszając, aż ziarenka zeszklą się. Dodaj 50 ml białego wina i gotuj, aż płyn odparuje. Dodaj szklankę buliony i gotuj mieszając

Kredowe Menu
Cukinia z kaszą Bulgur :) 152

jednej szklanki bulionu warzywnego. Do miseczki wsypujemy 1/2 szklanki kaszy i zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 25 min, aż woda się wchłonie. Cukinie dobrze myjemy i odkrawamy końcówki. Kroimy cukinie na 5 centymetrowe kawałki i małą łyżeczką wydrążamy wnętrze, ale nie na wylot. Robimy coś w stylu kubeczków. Teraz kroimy połówkę papryki w drobną kostkę, a pestki dyni

vegetanie
Kapuśniak ,najzwyklejszy 167

kapusty80 g boczku wędzonego1 cebula1,5 l wody1 ząbek czosnku1 liść laurowykostki bulionowesólpieprzprzygotowanieZiemniaki obrać , umyć i pokroić w kostkę . Zalać litrem wody , dodać kostki bulionowe ( wg smaku) gotować do miękkości. Boczek pokroić w kostkę ,cebulę obrać i drobno posiekać. W garnku o grubym dnie zrumienić na oleju cebulę i boczek. Dodać pokrojoną kapustę,liść laurowy. Przykryć, zagotować(...)minuty po zagotowaniu, znowu przykryć  i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok 10 minut.  Po tym czasie do garnka dodać ugotowane ziemniaki razem z bulionem w którym się gotowały. Uzupełnić wodą tak, aby uzyskać dobrą dla nas gęstość zupy, gotować wszystko jeszcze ok 5 minut. Pod koniec gotowania dodać czosnek roztarty z solą , zupę doprawić solą

Stare Gary
Tarta z kapustą kiszoną i puree ziemniaczanym A. Polana 247

łyżki bulionu z powrotem do kapusty, doprawiamy zmielonym kminkiem, solą i świeżo mielonym pieprzem.  Przygotowujemy puree ziemniaczane. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub zwyczajnie "krychamy", dodajemy 2 łyżki chrzanu , śmietanę. Doprawiamy solą. Ciasto kruche rozwałkujemy i przekładamy do formy. Smarujemy 1 roztrzepanym białkiem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 170 stopni C. Cebule i jabłka kroimy w kostkę. Na rozgrzanej

Kubki smaku
Zupa krem z dyni i słodkich ziemniaków 155

przygotować bulion, którym zalejesz pokrojone warzywa.  Sezon na wielkie, piętrzące się na bazarach dynie dopiero przed nami, jednak kiedy ja zobaczyłam już pierwsze sztuki w supermarkecie, nie mogłam się oprzeć. Dodatek słodkiego ziemniaka, pozostałego po gotowaniu innych potraw, doskonale podkreślił piękny słoneczny kolor.  Składniki: 1 cebula 2 łyżki oliwy 300 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę(...)200g batatów, obranych i pokrojonych w kostkę  800-900ml gorącej wody 2 łyżki warzyw w proszku sól i pieprz do smaku grzanki lub migdałowa śmietanka do podania Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć do garnka na rozgrzaną wcześniej oliwę. Zmieszaj i podsmaż chwilę, aż się zeszkli. Dorzuć kostki dyni oraz batatów, zalej wodą i wsyp

Roślinna - blog wegański
Zrazy wołowe zawijane z ogórkiem kiszonym, boczkiem i chlebem w sosie własnym. 226

kostkę boczku 2 średnie ogórki kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu np.oleju rzepakowego, smalcu  sos: 3 cebule 2liście laurowe ścinki mięsa 2-3 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu sproszkowana papryka ostra sproszkowana papryka wędzona mała garść suszonych grzybów litr bulionu warzywnego bądź mięsnego

Fiolka w kuchni
Zupa z cukinią 133

gorącego bulionu i gotujemy przez 10 minut. Całość miksujemy na gładki krem i mieszamy ze śmietaną (która musi być w temperaturze pokojowej. Mieszamy ją w kubku pół na pół z gorącą zupą i wlewamy do garnka). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z pokruszoną Gorgonzolą i chrupiącymi grzankami. Ps. grzanki to nic innego jak pokrojony w kostkę chleb usmażony

Wielki apetyt
Pora przeddeszczowa 186

kostkę. Obcinamy i wyrzucamy zielone liście pora, jasną część kroimy w krążki. Cebulę kroimy w piórka. Masło rozgrzewamy w garnku i wrzucamy warzywa- podsmażamy kilka minut, aż warzywa trochę zmiękną i zaczną mocno pachnieć. Zalewamy warzywa wodą i gotujemy na małym ogniu do zmięknięcia. Solimy i dodajemy jedną łyżkę oliwy. Warzywa odsączamy i miksujemy stopniowo dodając bulion, aż otrzymamy pożądaną

les mirabelles
Maccheroni z dynią 229

kostkę dyni1 szalotka1 ząbek czosnku3 łyżki oliwy1/2 szklanki bulionuszczypta gałki muszkatołowej2 łyżki serka mascarponesólpieprzDo podania:prażone pestki dynitarty parmezanlistki świeżej szałwiiPrzygotowanie:Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy pokrojoną drobno szalotkę. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek i pokrojoną dynię. Smażymy przez chwilę na małym ogniu, po czym do warzyw wlewamy bulion i gotujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Strogonow z klopsikami i makaronem / Meatball pasta stroganoff 266

drobną kostkę 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 kromka chleba, zmiksowana w blenderze do uzyskania drobnych okruchów 1 łyżka oleju roślinnego sól, pieprz do smaku Składniki na sos: 1 łyżka oleju roślinnego 1/2 cebuli, drobno posiekanej 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 300 g ulubionych grzybów, pokrojonych w plasterki 2 łyżki brandy 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 szklanki bulionu drobiowego

karmelowy
Pojednawczy stek wołowy z rostbefu. Hitowy obiad na niedzielę. Mało pracy a efekt wielki 161

łyżeczki musztardy dijon 2 łyżki oliwy  szczypta świeżo mielonego pieprzu szczypta rozmarynu szczypta soli morskiej 1/4 startej cebuli kilka kropli octu winnego kilka kropli sosu Worcester 2 małe kostki masła czosnkowego Przygotowanie: Nasze steki były pakowane próżniowo, gotowe do przyprawienia. Mąż przygotował do nich marynatę z musztardy, oliwy, cebuli pieprzu i rozmarynu. Doprawił ją odrobiną octu(...)winnego i sosu Worcester - doskonałego do wołowiny. Mięsko zostało natarte marynatą i wylądowało w lodówce na ok godzinę. W tym czasie ja obrałam ziemniaki. Podgotowałam na pół miękko w bulionie i oliwie. Pokroiłam w ćwiartki, zasypałam ziołami prowansalskimi i wstawiłam do piekarnika z funkcją opiekania na ok 20 minut. Następnie przygotowałam naszą ulubioną surówkę na bazie mieszanki sałat. Kiedy ziemniaki

Kuchnia po mojemu
Najprostszy krem ze świeżych pomidorów 165

bulionu warzywnego garść świeżych liści bazylii 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzy sól do smaku 1 łyżeczka masła Do tego: garść łuskanych nasion słonecznika jogurt grecki 3 kromki razowego pieczywa na grzanki Sposób przyrządzenia: 1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na łyżce oleju- najlepiej w garnku. 2. Pomidory umyj i pokrój w kostkę - dodaj

Kuchnia w Słońcu Skąpana

Proponowane wyszukiwania