bulion w kostkach - 1500 przepisów (strona:78/100)

Szybka zupa meksykańska / Easy mexican soup 241

oleju roślinnego 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 czerwona papryka, pokrojona w większą kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżeczki mielonego chilli 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 puszka 400 g krojonych pomidorów 1 puszka 400 g czerwonej fasoli 300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 upieczona lub ugotowana pierś z kurczaka, podzielona na mniejsze kawałki

karmelowy
Zupa z czerwonej soczewicy 132

bezglutenowa i piekielnie szybka. Potrzebujemy: 4 duże ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę 500 g czerwonej soczewicy 1 dużą cebulę drobno pokrojoną 4 ząbki czosnku drobno posiekane 2 łyżki przyprawy ras el hanout* lub 2 łyżki curry (nie bójcie się ilości) 2,5 litra bulionu warzywnego (lub wody) 2 szklanki pulpy pomidorowej lub 5 dużych łyżek koncentratu pomidorowego sól, pieprz

ladykitchen
Bakłażan faszerowany kaszą jęczmienną i warzywami. 142

mozzarelli - sól - pieprz - chili - suszona lub świeża bazylia Przygotowanie:  Kaszę ugotować w bulionie. Bakłażany przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć pestki i zasypać odrobiną soli, żeby wciągnęła gorycz. Po 10 minutach bakłażany przepłukać pod zimną wodą. Kaszę wymieszać ze startą cukinią i pokrojoną w drobną kostkę papryką. Dodać mozzarellę i doprawić, po czym wymieszać. Połówki bakłażana napełnić farszem i ułożyć

W poszukiwaniu inspiracji
Sycąca zupa z mielonym mięsem 174

Polecam;) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego  1,5 litra bulionu 2 ogórki szklarniowe 3 cebule 3 papryki kolorowe(czerwona, zielona, żółta) mały pikantny ketchup  3 łyżeczki przecieru pomidorowego ząbek czosnku  chili tymianek pieprz  sól Wykonanie: Ogórki, papryki i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć. Gdy warzywa będą już miękkie dodać do nich mielone mięso

Krakowskie smaki Ani
(Młoda) kapusta po wójtowsku 130

kostkę i zeszklić na rozgrzanej łyżce oliwy i masła. Dodać pokrojony w kostkę boczek i przesmażać na małym ogniu aż skwarki będą przyrumienione i wytopi się z nich tłuszcz. Kapustę oczyścić i drobno poszatkować. Dodać do boczku i cebulki. Podlać pół szklanki wody lub bulionu i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić do smaku koperkiem, cukrem, sokiem z cytryny, solą

Pyry na Gaz
Pierś z kurczaka zapiekana z ryżem i cebulą (porcja - ok. 420 kcal) 195

lodówki na pół godziny. 2. Cebulę drobno siekamy. 3. Pół kostki rosołowej rozpuszczamy w szklance wrzątku, dodajemy masło i cukier, mieszamy.   4. Do małej żaroodpornej miski wsypujemy suchy ryż, następnie cebulę. Na wierzchu układamy kawałki piersi z kurczaka. 5. Wszystko zalewamy przygotowanym bulionem. Pieczenie:  1. Pieczemy 1h - 1 h 20 min w 175 stopniach

Malowane smakiem
Paella z krewetkami i kurczakiem (Paella de camarones y pollo) 221

jelita, mogą być mrożone) 2 ząbki czosnku sól i pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek szczypta szafranu ½ cebuli 1 czerwona papryka ⅔ łyżeczki wędzonej papryki 2 pomidory 3 szklanki bulionu drobiowego 1½ szklanki ryżu bomba, senia, ewentualnie arborio ½ szklanki zielonego groszku Jeżeli używamy krewetek mrożonych należy je szybciej wyjąć, aby się rozmroziły. Jeżeli są świeże, zajmujemy się kurczakiem. Podudzia kurczaka umyć(...)pokroić w kostkę. Drugi ząbek czosnku obrać, pokroić w cienkie plasterki. Paprykę umyć, przekroić, usunąć gniazdo nasienne. Pokroić w paski. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy obsmażyć kurczaka z każdej strony (ok. 10 minut). Mięso rozsunąć na boki. Na środek wlać trochę oliwy dodać czosnek i cebulę, zeszklić. Odsunąć

Pełny talerz
Kuskus z gulaszem z warzyw :) 125

oczkach rzodkiew lodową, dodajemy kukurydzę, rukolę rwiemy na mniejsze kawałki, paprykę kroimy w kostkę, a pomidory na ćwiartki. Mieszamy wszystko razem, posypujemy pieprzem, wyciskamy sok z połówki limonki oraz polewamy oliwą i jeszcze raz mieszamy. Gotowe :) Kuskus:  1 szklanka kaszy kuskus 1 i 1/2 szklanki bulionu pieprz Kuskus zalewamy bulionem i posypujemy pieprzem. Mieszamy i przykrywamy talerzem

vegetanie
Botwinka z młodymi ziemniaczkami i dużą ilością pachnącego koperku 245

łodygami i liśćmi pęczek koperku 6 średnich ziemniaków 1,5 l domowego bulionu lub rosołu 200 ml kwaśnej śmietany 18% 1-2 łyżki soku z cytryny (do smaku) 1 łyżkę masła przyprawy: cukier, sól dodatkowo: 2 jajka ugotowane na twardo Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę o boku ok. 1,5 cm, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Buraczki również

Ratunku obiad
Tarta z grzybami leśnymi 148

mąki krupczatki 125g zimnego masła 3 łyżki lodowatej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz grzybowy 400g miesznych grzybów (u mnie borowik, kozaki, kurki) 2 łyżki masła 2 cebule 4 łyżki bulionu 1/2 pęczka natki pietruszki 4 jaja 1 szklanka śmietany 18% 1 łyżeczka posiekanego tymianku 2 szczypty soli 2 szczypty gałki muszkatołowej 2 szczypty pieprzu Mąkę wymieszać z solą, dodać masło(...)kostkę. 3 gałązki natki odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim formę (formy nie smarować masłem).Piec 15 minut w 200°C W rondlu stopić masło, wrzucić grzyby i smażyć aż się lekko zrumienią i odparuje część wody (przez około 5 minut). Dodać cebule, lekko posolić, i dusić 10 minut. Wlać bulion, dodać przyprawy. Dusić

Pełny talerz
Boeuf Bourguignon wg. Julii Child 151

czerwonego wytrawnego wina;2 szkl. bulionu wołowego;1/2 szkl. pomidorów z puszki;sól, świeżo mielony pieprz; 1 średni bukiet ziół:* pietruszka,* liść laurowy,* łyżeczka suszonego tymianku,* 3 goździki,* 2 ziarnka ziela angielskiego,* 2 ząbki czosnku - wszystko to zawinięte w gazę. do zagęszczenia sosu:1 łyżka masła;1 1/2 łyżki mąki.Słoninę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Wołowinę kroimy(...)dużą kostkę i zrumieniamy na patelni na tłuszczu wytopionym ze słoniny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Trzeba pamiętać, że mięso należy osuszyć inaczej się nie zrumieni i jeszcze o tym, że musimy robić to partiami - jeśli wrzucimy za dużo mięsa to się też nie zrumieni... Olej jest w przepisie na wypadek gdyby brakło tłuszczu ze słoniny. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego

Miksturownik
Urodziny Julii Child i Boeuf Bourguignon - przypomnienie. 150

czerwonego wytrawnego wina;2 szkl. bulionu wołowego;1/2 szkl. pomidorów z puszki;sól, świeżo mielony pieprz;1 średni bukiet ziół:* pietruszka,* liść laurowy,* łyżeczka suszonego tymianku,* 3 goździki,* 2 ziarnka ziela angielskiego,* 2 ząbki czosnku - wszystko to zawinięte w gazę. do zagęszczenia sosu:1 łyżka masła;1 1/2 łyżki mąki.Słoninę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Wołowinę kroimy(...)dużą kostkę i zrumieniamy na patelni na tłuszczu wytopionym ze słoniny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Trzeba pamiętać, że mięso należy osuszyć inaczej się nie zrumieni i jeszcze o tym, że musimy robić to partiami - jeśli wrzucimy za dużo mięsa to się też nie zrumieni... Olej jest w przepisie na wypadek gdyby brakło tłuszczu ze słoniny. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego

Miksturownik
Wegetariańska zapiekanka pasterza z purée z dyni 96

porcje): 500g upieczonej dyni* 3 marchewki 2 łodygi selera 2 cebulę 2 ząbki czosnku 1 cukinia puszka czerwonej fasoli puszka białej, drobnej fasoli puszka pomidorów 250ml bulionu warzywnego płaska łyżeczka suszonego tymianku płaska łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju   * Aby przygotować upieczoną dynię, nagrzewamy piekarnik na 200°. Przygotowujemy duży(...)drobną kostkę cukinię. Dodajemy ją do smażących się warzyw, smażymy wszystko razem kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie, dodajemy ząbek czosnku, roztarte w dłoniach oregano oraz tymianek i mieszając cały czas, smażymy jeszcze minutę. Po tym czasie dodajemy na patelnie odsączoną i opłukaną fasolę, białą oraz fioletową. Do tego dodajemy puszkę pomidorów oraz 200ml przygotowanego bulionu. Wszystko

Smaczna Strona
Gulasz po węgiersku 132

pieprz papryka słodka papryka chili oregano tymianek Mięso umyć, oczyścić i pokroić w dużą kostkę, a następnie obtoczyć w mące i smażyć na patelni do zarumienia. Cebulę pokroić w piórka, a ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Smażyć na osobnej patelni. W 700 ml wody rozpuścić kostkę warzywną. Na kolejnej patelni podsmażyć pokrojoną w półsłupki paprykę. Dodać do niej płaską łyżeczkę(...)cukru, która wyciągnie goryczkę. Wrzucić do garnka zarumienione mięso, podsmażoną cebulę z czosnkiem i paprykę. Dodać pomidory oraz bulion. Dokładnie wymieszać. Ja dusiłam całość 1 godzinę i 20 minut, ale mięso należy sprawdzać, bo może się zdarzyć, że będzie gotowe po godzinie, a może się robić jeszcze dłużej. Warto sprawdzać i po tej godzinie spróbować ile mu brakuje niż mieć

Karola gotuje
WIEPRZOWE CURRY Z MLECZKIEM KOKOSOWYM 151

dymki olej 1 łyżeczka kurkumy 1 szkl.bulionu 1 łyżka łagodnej pasty curry lub 2 kostki bulionowe curry 1/2 pęczka natki ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Czosnek i imbir obrać,drobniutko posiekać .Chili pokruszyć.Dymkę pokroić na kawałki najpierw myjąc ją.Mięso opłukać,osuszyć.Pokroić w dość grubą kostkę,zrumienić w woku na dużym ogniu i 4 łyżkach oleju.Posolić do smaku.Dokładamy(...)czosnek,chili,imbir.Krótko smażymy na ostrym ogniu,ciągle mieszając.Posypujemy kurkumą.Dodajemy warzywa chińskie,mleczko kokosowe i bulion,oraz pastę curry.Zagotować aż potrawa zawrze,zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem( nie musowo,trudno u mnie o tak dużą pokrywkę).Dusimy ok.5 min,nie dłużej.Na ok 2 min.przed końcem dokładamy dymkę czyli szczypior z cebulkami.Ponownie przyprawiamy do smaku.Posypujemy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki