bulion w kostkach - 1500 przepisów (strona:70/100)

KOTLECIKI Z KALAFIORA 154

jaglaną długo płuczemy na sitku, pod bieżącą, gorącą wodą i na koniec przelewamy wrzątkiem. Przesypujemy do rondelka, zalewamy bulionem lub wodą. Gotujemy pod przykryciem, przez około 15-20 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek ścieramy na tarce. Na patelni na umiarkowanym ogniu, na 1 łyżce oliwy i 1 łyżce masła podsmażamy

cool and minty
Wegańska zupa z soczewicą i jarmużem 166

gazotwórczych). Składniki (3 porcje): 1 łyżka oleju 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 2 pomidory, pokrojone w kostkę 3 średnie marchewki 1 szklanka (200 g) brązowej soczewicy 1 duża garść jarmużu (lub szpinaku) - możesz usunąć twarde łodygi 1,2 l bulionu z warzyw 1 łyżeczka mielonego imbiru 1,5 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki

Powiedz dietom nie
Risotto z indykiem, szparagami i szafranem 144

Przepis zgłoszony do kategorii "Vivat ser!" w konkursie Neoflamu. Składniki: 50 g piersi indyczej pokrojonej w małą kostkę (marynata do mięsa - 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny, sól, pieprz cytrynowy) 3 łyżki oliwy 120 g ryżu arborio 400 ml gorącego bulionu drobiowego lub warzywnego 125 ml białego wytrawnego wina 1 cebula 6 świeżych białych szparagów duża szczypta szafranu

Kuchnia Prezydentowej
Zupa z porów, selera naciowego z pastą curry 183

ząbki czosnku 2 łyżki zielonej pasty curry 1/2 papryczki jalapeno 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka masła 1200 ml bulionu z kurczaka 100 ml śmietany (opcjonalnie) sól, pieprz kolendra do podania przygotowanie Pory opłukać, pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. seler obrać pokroić w plastry.W garnku z grubym dnem roztopić masło, włożyć pory, ziemniaki i seler i dusić

Stare Gary
Galantyna z kurczaka 249

nich 6 -8 ładnych długich kawałków jednakowej wielkości. Mięso z ud (około 450 gram) pokroić w niewielką kostkę i odłożyć do zmiksowania. Korpus i pozostałe resztki kurczaka włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę i przyprawy, zalać zimną wodą i ugotować bulion. Wątróbkę umyć, oczyścić, osuszyć. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. W środku wątróbka musi być różowa. Pod koniec smażenia wlać sherry

królestwo garów
Aromatyczne flaki z boczniaków 73

flaczki wołowe.  Warzywa obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Cebulę podsmażyć na tłuszczu, po chwili dodać pokrojone boczniaki  i posiekany ząbek czosnku.   Przesmażyć i dodać do gotujących się startych warzyw tworzących bulion. Dodać przyprawy i gotować aż wszystko zmięknie maksymalnie 15 minut. Na koniec proponuję delikatnie zagęścić zacierką

MarciochaKucharzy
Gołąbki z kapusty włoskiej z pieczarkami w sosie pomidorowym 160

tego nie robiłam. Całość zalewamy wodą w takiej ilości, aby wszystkie gołąbki był przykryte. Można dodać kostkę rosołową Gotujemy ok. 45 minut Następnie robimy sos pomidorowy: do kubeczka przekładamy zawartość puszki z koncentratem pomidorowym, dodajemy śmietanę i zalewamy gorącym bulionem spod gołąbków. Dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę - znowu mieszamy Sosem zalewamy gołąbki i gotujemy jeszcze chwilę Zjadamy na ciepło

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Gotowanie z Maggie: pyszny krem z buraczków 161

octu winnego1 łyżka Akvavitusólpieprzdodatkowo:4 łyżki creme fraiche (18%)szczypiorekBuraki, marchewkę, seler i cebulę obrać i pokroić w kostkę.W garnku na maśle podsmażyć ziele, gałkę, imbir, chrzan i anyż. Dorzucić cebulę, zezłocić. Anyż wyjąć.Do garnka dodać pozostałe warzywa, zalać bulionem, wlać sok z cytryny, ocet i Avavit. Gotoać na średnim ogniu przez 20-30 minut, aż warzywa zmiękną

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krupnik 213

ziela angielskiego2-3 listki laurowesólpieprzposiekana natka pietruszki1 łyżeczka masłaWykonanie:Skrzydełka płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy bulionem. Doprowadzamy do zagotowania, dodajemy kaszę i grzybki. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubej tarce. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do zupy i gotujemy do miękkości na średnim ogniu.Uwaga

Kulinarne przygody Gatity
Makaronowe inspiracje, czyli cannelloni nadziewane kurczakiem zapieczone pod szpinakiem 125

kulki szpinaku mrożonego w liściach (ja użyłam rozdrobnionego, żeby Mąż łatwiej przyswoił) 200 ml bulionu drobiowego 150 ml śmietany 12% 15 dag sera żółtego 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła sól, pieprz szczypta szafranu 1 łyżeczka majonezu Przygotowanie: Umytą pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę najdrobniej jak się dało. Posoliłam, popieprzyłam i posypałam szafranem dla koloru. Wymieszałam z łyżeczką majonezu(...)nierozcieńczonej z 50 ml mleka). Gdy śmietana ze szpinakiem zawrzała wyłączyłam gaz. Przestygniętym mięsem nadziałam rurki cannelloni. Ułożyłam je w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Zalałam 200 ml ciepłego bulionu. Na wierzch wyłożyłam szpinak w śmietanie. Przykryte naczynie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni. Po około 35-40 minutach, kiedy makaron był miękki, posypałam równomiernie startym żółtym serem. Wstawiłam

Kuchnia po mojemu
Bigos z młodej kapusty 140

częściej są odgrzewane tym lepiej smakują. Nie muszę zatem dodawać, że taki bigos najlepiej smakuje kolejnego dnia po przyrządzeniu.     Składniki: 3/4 główki młodej kapusty 2 szklanki bulionu lub wody 300 gram suszonej kiełbasy* 250 gram schabu (lub innego surowego mięsa wieprzowego np. szynka lub boczek jeśli ktoś lubi, ja użyłam schabu)* 2 ząbki czosnku 3 ziela angielskie(...)dużym garnku na oliwie z oliwek, następnie dodaję pokrojony w drobną kostkę schab i kiełbasę. Całość smażę tak długo aż nabierze lekko brązowego koloru. Kapustę szatkuję dość drobno i również wrzucam do garnka. Dokładnie mieszam. Dodaję liście laurowe oraz ziele angielskie. Doprawiam szczyptą soli i wlewam bulion. Całość duszę 30-40 minut. Doprawiam solą oraz pieprzem, dodaję koncentrat pomidorowy

Mango Papaja
Gulasz z czarnej soczewicy z boczniakami i szpinakiem 119

paski. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Szpinak umyj. W garnku rozgrzej olej. Dodaj cebulę, smaż do momentu aż zmięknie. Dodaj boczniaki, dopraw solą i pieprzem. Smaż do momentu uzyskania pięknego złotobrązowego koloru. Dodaj czosnek i tymianek, smaż około 1 minuty. Następnie dodaj sos sojowy, całość zamieszaj. Dodaj odsączoną soczewicę oraz bulion, doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia, dodaj

Moja pasja smaku
Risotto z pieczonymi buraczkami 189

jest właśnie sekretem risotto. Wlewamy bulion, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta prze ryż. Risotto buraczane bardzo nam smakowało, aczkolwiek uważajcie z parmezanem. Nasz był bardzo intensywny (nr 4 w 5-cio stopniowej skali) i dużo go dać do dania nie można. Chyba, że lubicie :) Składniki: 500g buraków obranych i pokrojonych w małą kostkę chlust oliwy lub oleju szczypta cukru odrobina

Moja Delicja
Pęczotto buraczane z boczkiem 140

pęczaku  z boczkiem i cebulą. Podałam do roladek wołowych. Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak3 małe buraki czerwone1 mała cebula, najlepiej czerwona1 ząbek czosnku1 łyżka klarowanego masłaok. 3 szklanek bulionu, najlepiej wołowego lub wieprzowego2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina2 łyżki śmietany - kwaśnej lub słodkiej100 g chudego boczkusól, pieprz, cukier, 1/3 łyżeczki ziaren kminku1 listek laurowy3-4 kuleczki ziela angielskiego Buraki wyszorować(...)obrać i zetrzeć na grubej tarce. Cebulę obrać, posiekać w kostkę razem z boczkiem. Masło stopić w garnku z nieprzywieralnym dnem, smażyć na małym ogniu ok 2 minuty, dodać zmiażdżony czosnek oraz pęczak. Smażyć 2-3 minuty, często mieszając. Wlać wino i gotować do odparowania płynu. Następnie wlać bulion, dodać listek, ziele oraz kminek i gotować aż pęczak wchłonie cały

Czerwień i błękit
Pierogi z mięsem mielonym, dynią i nutą mięty 134

szklanki mleka 2 łyżki oliwy 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Farsz: 250g mięsa mielonego (użyłam wieprzowego) 350g dyni (waga po obraniu)  1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki bulionu warzywnego (może być woda) 1 łyżka sezamu 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/3 łyżeczki suszonej mięty (lub 1,5 łyżki świeżej, posiekanej) sól olej Przygotować ciasto. Mąkę przesiać(...)patelni.  Mięso podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i startą (na grubych oczkach tarki) dynię. Smażyć przez około 5 minut. Po tym czasie farsz wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz ostrą papryką w proszku. Smażyć dodatkowe 2 minuty. Zawartość patelni podlać bulionem i gotować do całkowitego odparowania płynu. Całość doprawić solą, wsypać sezam, miętę

Di gotuje