bulion w kostkach - 1500 przepisów (strona:63/100)

Piersi z kurczaka w sosie z dwóch rodzajów papryk i szpinaku FIT 76

500g piersi z kurczaka/indyka – 300-400g marynowanej papryki (czerwonej) – 2 czerwone papryki – 2 garści szpinaku baby – 70ml śmietanki 30% (lub śmietany 18%) – 50ml bulionu warzywnego lub wody – 1 cebula – 1 łyżka oliwy – 1/2 łyżeczki papryki słodkiej – szczypta chili – sól, pieprz Dodatkowo: ryż, sezam do posypania Obie papryki kroimy(...)przygotowaną marynatą obtaczamy mięso i odstawiamy. Paprykę pieczoną i marynowaną blendujemy na gładki sos. Cebulę kroimy w kostkę. Kurczaka obsmażamy na patelni, gdy już będzie gotowy – ściągamy go z patelni. W miejsce mięsa wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy. Następnie dodajemy bulion lub wodę, aż odparuje. Dodajemy sos paprykowy i dusimy pod przykryciem 5-8 minut. Dodajemy śmietankę lub śmietanę

Be Fit Be Strong
Zupa krem z topinamburu z chipsami 164

ziemniaków 6 łyżek oliwy 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 duża gałązka świeżego rozmarynu 1 litr warzywnego bulionu sól, pieprz do smaku olej z pestek dyni najwyższej jakości Ziemniaki oraz 400 gram topinamburu obierz, opłucz i pokrój w drobną kostkę. Topinambur wrzuć do miski z zimną wodą z dodatkiem soku z cytryny, dzięki czemu nie utleni się(...)smaż kolejne dwie minuty, aby ich aromaty się połączyły. Do garnka dorzuć kosteczki topinamburu i ziemniaków. Smaż 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Zalej warzywa gorącym bulionem, doprowadź do wrzenia, po czym gotuj pod przykryciem - 15 minut powinno wystarczyć.  W międzyczasie przygotuj chipsy. Wyjmij plastry topinamburu z wody i osusz papierowym ręcznikiem. Rozgrzej na patelni pozostałe

Roślinna - blog wegański
Indyjski masoor dal z dynią i papryką 124

imbiru - 1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej Dynię myjemy, osuszamy, kroimy na pół, wydrążamy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Cebule kroimy w piórka. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rukolę myjemy i w garnku przygotowujemy bulion. Soczewicę płuczemy trzykrotnie*, zalewamy ją połową bulionu (200ml) i połową mleka (200ml), doprawiamy kurkumą, chili oraz

Be Fit Be Strong
Botwinka z mlekiem kokosowym - pyszna 143

Zeszklić na rozgrzanym oleju kokosowym w międzyczasie obrać ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler. Pokroić w kostkę, większe buraczki również do garnka z podsmażoną cebulą, czosnkiem i imbirem dodać pokrojone warzywa i botwinkę, oraz zmieloną kolendrę  Przesmażyć razem około 10 minut. Następnie zalać bulionem i gotować pod przykryciem około 15-20 minut gdy warzywa są miękkie dosolić, dodać pieprz. Zakwasić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami 183

suszonych grzybów200 g pieczarek250 g cebuli3 łyżki oleju100 g suchej kaszy jęczmiennej250 ml bulionu warzywnego3 łyżki śmietany1 czubata łyżka mąki pszennejSólŚwieżo zmielony pieprzWykonanie:Grzyby zalewamy szklanką  wody, moczymy przez minimum 4 godziny. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, a następnie pieczarki.  Namoczone grzyby odcedzamy zachowując wodę. Kroimy je drobno i dodajemy do przesmażonej(...)liście będę się bez problemu oddzielać. Na każdym liściu układamy farsz, ciasno zwijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym.  Gotowe gołąbki zalewamy wodą  z moczonych grzybów i bulionem. Naczynie przykrywamy i pieczemy gołąbki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.Sos powstały w trakcie pieczenia odlewamy do garnuszka. W kubku mieszamy śmietanę i mąkę z odrobiną zimnej wody

Kulinarne przygody Gatity
Risotto z grzybami (Risotto al funghi) 173

aromat...Składniki na 2 porcje:100 g ryżu arborio100 g świeżych grzybów500 ml gorącego bulionu warzywnego1/2 cebuliczosnek5 łyżek masła2 łyżki oliwy100 ml białego winagarść natki pietruszkisól morska, pieprz świeżo zmielony2-3 łyżki startego parmezanu Grzyby pokroić w plastry, a cebulę i czosnek w drobną kostkę. Na głębokiej patelni podsmażyć na 2 łyżkach masła grzyby.  Następnie przełożyć je na talerz

wyzwania kuchenne
Domowa kostka rosołowa. Domowa pasta bulionowa. Esencjonalna, bogata, zdrowa. 167

trujemy siebie ani naszych najbliższych, to chyba najważniejszy argument przemawiający za przygotowaniem własnej kostki bulionowej. Na jednym ogniu  upieczemy 2 pieczenie, mianowicie mamy wywar do wykorzystania oraz ugotowane warzywa i mięso.     Jesień to najlepszy czas, by przygotować zapas domowego bulionu   w paście. Stragany wypełnione są po brzegi sezonowymi warzywami i owocami. Warzywa(...)znoszę smaku wina w zupach, tak bywa. Kto chce, może dać ok. szklankę białego wytrawnego wina, zmniejszając o szklankę ilość wody. To do dzieła!   Pasta bulionowa - domowa kostka rosołowa Składniki: 5 liści laurowych łyżka ziaren pieprzu czarnego łyżka ziela angielskiego kilka ziaren jałowca duża ilość ulubionych ziół: zielona pietruszka, estragon, rozmaryn, szałwia, oregano, majeranek, tymianek, cząber, lubczyk

Naturalna Kuchnia
Gulasz wołowy z papryką z wolnowaru 208

instrukcją. Wołowinę umyć, osuszyć,  oczyścić ze ścięgien i tłuszczu. Pokroić w kostkę ok 2x2 cm. Na patelni rozgrzać tłuszcz, partiami obsmażać wołowinę ze wszystkich stron, aby się ładnie zrumieniła. Można mięso przed smażeniem obsypać czosnkiem.  Wołowinę wyjąć, a na patelnię wlać bulion i zeskrobać smaki ze smażenia mięsa. Bulion wymieszać z sosem sojowymDo misy wolnowaru

Stare Gary
Risotto z grzybami leśnymi 177

leśnymi Składniki: -  1 szklanka ryżu Risotto - 150 g grzybów leśnych - 1 l bulionu - 3-4 łyżki masła - 1 mała cebula - 1 ząbek czosnku - parmezan - pieprz - natka pietruszki - kieliszek białego wytrawnego wina - oliwa Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oliwy, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, podsmażamy tak aby nie zaczęła się rumienić. Dodajemy umyte i pokrojone

Kulinarne życie
Świderki w sosie koperkowo-warzywnym z pieczarkami. Szybki obiad. 172

mała szalotka 1 1/2 łyżki posiekanego koperku odrobina oleju do podsmażenia 1 szklanka bulionu na włoszczyźnie 2 czubate łyżeczki mąki 100 g makaronu świderki + woda i odrobina soli do gotowania Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Obieramy pieczarki, marchewkę. Pieczarki kroimy w kostkę, a marchewkę trzemy na tarce na największych oczkach. Szalotkę drobno siekamy. Na rozgrzanej patelni

Słodkie okruszki
Czerwone curry z kurczakiem 167

cebule, 4 ząbki czosnku, 1 czerwona papryka, 1 łyżka startego świeżego imbiru, 500 ml bulionu drobiowego, 500 ml pomidorów krojonych z puszki, 60 ml śmietany 18 %, 1 łyżka pasty tamaryndowej, czerwony barwnik spożywczy, Przyprawy zmielić. Cebule pokroić w półplasterki. Czosnek rozgnieść. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Piersi z kurczaka, umyć, osuszyć, pokroić w plasterki grubości około 0,5 cm. Kolendrę

królestwo garów
Pyszne minestrone 159

pomidorów krojonych w sosie (1 puszka), 1 łyżeczka sosu chili, 700 g bulionu, 1 łyżeczka cukru, 100 g bardzo drobnego makaronu np. literki, świeża bazylia, świeża szałwia, pieprz do smaku, ½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku, parmezan, sól do smaku. Przygotowanie: Marchew, pietruszką, cebulę, kroimy w dużą kostkę, paprykę, selera w drobną, a pora w plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy

Moniki Smakołyki
Placuszki z kaszy gryczanej z sosem z suszonych borowików 204

gotować w tej samej wodzie przez ok 45 minut. Na maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać grzyby razem z wywarem w którym się gotowały, uważając by nie przelać piasku, który osadził się na dnie garnka (grzyby najlepiej wcześniej wyciągnąć i drobno pokroić). Dolać bulion warzywny i doprawić do smaku. Sos zabielić kremówką i zagęścić jedną pełną łyżką krupczatki. Jeszcze

Ze smakiem i z pasją
Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku 98

laurowe 6 ziarenek czarnego pieprzu 300 ml czerwonego wytrawnego wina, np. bordeaux 400 ml bulionu wołowego kilka gałązek świeżego rozmarynu kilka gałązek świeżego tymianku natka selera naciowego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki ziemniaki lub pieczywo (do podania) * PRZYGOTOWANIE Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na dużej patelni, aż wytopi się znaczna ilość tłuszczu. Boczek przełóż do rondla(...)sporą kostkę (2-4 cm). Następni przysmaż do zrumienienia z każdej strony na wytopionym z boczku tłuszczu. Pamiętaj, że wołowina powinna w środku nadal być krwista. Marchew, szalotki, pieczarki i czosnek obierz. Marchew pokrój w talarki, zaś szalotki możesz przekroić na pół. Warzywa podsmaż na tłuszczu. Wymieszaj z wołowiną i umieść wszystko w rondlu. Zalej całość bulionem oraz czerwonym winem

Food Square