bulion w kostkach - 1500 przepisów (strona:64/100)

Sałatka jarzynowa - "biedna", ale zdrowa i ekspresowa 379

ziemniaków i ogórka kiszonego. Do warzyw z bulionu dodałam tylko puszkę groszku i skroiłam białą część pora. Składniki:  marchew i pietruszka  z rosołu: biała część pora puszka zielonego groszku  1 łyżka majonezu (można wymieszać z jogurtem naturalnym) pieprz Warzywa studzimy :) Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę Odsączamy wodę z puszki z groszkiem i przekładamy groszek do warzyw

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
SZASZŁYKI Z PIERSI Z INDYKA Z WARZYWAMI I KASZĄ KUS KUS 230

zielona trzy czerwone cebule cukinia pieczarki Przyprawy: czosnek sól pasta curry pieprz mięta oregano,bazylia oliwa oliwa z czosnkiem i ostrą papryczką Warzywa i piersi z indyka pokroiłam w kostkę i nieduże kawałki, zależy od wielkości jakiej będą szaszłyki. Przyprawiłam i polałam oliwą. Odstawiłam na około 2-3 godziny aby mięso i warzywa się zamarynowały i przeszły smakiem przypraw. Następnie(...)poddusiłam na patelni na oliwce. Do kaszy  kus kus dodałam szklankę bulionu i wszystko razem wymieszałam. lub  sałatka ziemniaczana: przepis na nią znajdziecie TU Ugotowałam parę ziemniaków w mundurkach,  po ostygnięciu obrałam je ze skórki i pokroiłam w grubszą kostkę. Dodałam pokrojone korniszony można również kiszone ogórki, sporo koperku

potrawyregionalne
CHILI CON CARNE W WERSJI LIGHT 338

100g warzyw - włoszczyzny w słupki)- 1 mała cebula- 3 ząbki czosnku- mały kawałek ostrej papryczki (nie dawałam)- 1/4 szklanki kaszy pęczak (dałam grubą jęczmienną z braku pęczaku)- 500ml bulionu (dałam mniej i uzupełniłam wodą)- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego- sól, pieprz, chili, oregano, kmin rzymski, dałam także ostrą i słodką paprykę- 3/4 szklanki domowej passaty (lub pomidorów(...)natka pietruszki lub kolendra- starty parmezan do posypaniaW średnim garnku rozgrzać olej dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażyć, następnie dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i mieszamy. Dosypujemy mrożone warzywa (włoszczyzna słupki) i chwilę podsmażamy, rozkruszamy tofu, mieszamy, dodajemy kaszę i zalewamy całość bulionem, dodajemy kmin rzymski, oregano, chili, papryki, sól i pieprz. Gotujemy pod przykryciem ok.20 minut

Smaczne Zdrowe
Pulpeciki w sosie pomidorowym 164

następnie ściągnąć na talerz. 2 puszki krojonych pomidorów (po 400 g), 200 ml bulionu warzywnego, 1 czerwona cebula, 2 małe ząbki czosnku, 1/2 marchewki, 1/2 łodygi selera naciowego, ocet balsamiczny, sól, pieprz, suszone oregano, świeża bazylia, oliwa z oliwek Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę pokroić w talarki, lub pół talarki, podobnie postępując z selerem. Na wyższej patelni

Plate of Joy
Potrawka z parówek i soczewicy 173

pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki podsmażyć w garnku. Najpierw pieczarki, a gdy woda z nich odparuje dodać cebulę. Gdy cebula będzie zeszklona dodać parówki i przez 4-5 minut podsmażać na średnim ogniu. Do składników wlać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, bulion i soczewicę. Gotować na średnim ogniu przez kilka minut. Doprawić

Pasja Smaku
Zupa czosnkowa w bake rollsami zamiast grzanek 152

łyżeczka kurkumy Wykonanie: Cebulę i czosnek pokroić, następnie zarumienić na maśle. Dodać drobno pokrojone ziemniaki i całość zalać bulionem (warzywnym lub drobiowym). Gotować do miękkości ziemniaków. Doprawić wg uznania pieprzem i majerankiem. W między czasie pokroić boczek w kostkę i zarumienić na patelni. Zupę odstawić, dodać śmietanę i zmiksować całość blenderem. Dodać boczek i jeszcze raz zagotować. Podawać z bake

Tradycyjna Kuchnia
Pasztet z gęsi z gruszką 177

topię, następnie zlewam do słoiczka, zamykam i w razie potrzeby mam :) Gruszkę umyć, obrać, pokroić w niewielką kostkę (0,5x0,5 cm). Na patelni rozpuścić cukier, dodać gruszkę, przesmażyć mieszając aż rozpuści się cukier. Bułkę namoczyć w bulionie, w którym gotowała się gęś. Gdy namięknie odcisnąć. Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku. Zemleć mięso razem z wątróbką, i odciśniętą bułką

królestwo garów
Zupa meksykańska 228

dnie garnka rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej ziemniaki, marchew i cebulę. Po 5 minutach dodajemy pokrojone w kostkę papryki i posiekany czosnek, rozgnieciony w moździerzu kmin rzymski i paprykę w proszku. Smażymy przez chwilę, po czym wlewamy bulion i dodajemy koncentrat pomidorowy. Na patelni podsmażamy mięso mielone. Zrumienione mięso dodajemy do zupy. Zupę gotujemy około 20 minut, aż warzywa

Smakowity Blog Kulinarny
Już jestem. I krem w wyjątkowym kolorze 179

przekroić na pół, ułożyć na blasze.Piec w 160 st. C. przez 1 godzinę.Przestudzić, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.Cebulę pokroić w kosteczkę.W dużym garnku na maśle zeszklić cebulę. Dodać buraki i maliny, chwilę smażyć. Zalać całość bulionem, gotować przez 15-20 minut.Zupę zmiksować na gładki krem, następnie przetrzeć przez gęste sito.Przed podaniem podgrzać, udekorować kleksem śmietany

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Paella z kurczakiem, kalmarami i małżami 188

dokładnie mieszamy. Do podsmażonej cebulki dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i smażymy kilka minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę a po dwóch minutach pokrojonego pomidora. Całość doprawiamy solą i pieprze, dodajemy ryż Arborio i dokładnie mieszamy. Wlewamy bulion i gotujemy na średnim ogniu tak długo aż ryż całkowicie wchłonie płyn- około 18 minut. W tym czasie kalmary przyprawiamy solą

Mango Papaja
Zupa z zielonych szparagów i cukinii 190

porcje) 500 g zielonych szparagów, zdrewniałe końce usunięte  1 średnia białe cebule, obrane i posiekane  1 cukinia ze skórką 2 ząbki czosnku 1000 ml  bulionu z  kurczaka lub warzywnego ( użyłam domowego  rosołu ) sól morska  świeżo zmielony czarny pieprz  oliwa z oliwek  parmezan do podania przygotowanie Przygotować szparagi.  Umyć szparagi, osuszyć(...)odłożyć na bok,  łodygi szparagów pokroić na mniejsze kawałki. Cukinię pokroić w kostkę. W dużym, głębokim rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, cukinię, podsmażać na małym ogniu przez około 10 minut, aż będą miękkie ale nie zrumienione. Dodać pokrojone łodygi szparagów czosnek i bulion, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Zdjąć z ognia

Stare Gary
Antybakteryjna zupa cytrynowo - chrzanowa 198

okresie świątecznym zupka będzie z jajkiem i białą kiełbasą :)Składniki:4 średnie ziemniaki2 cebule2 garści włoszczyzny mrożonej w słupkach1 łyżka masła - do podsmażania1,5 l bulionu warzywnego albo z boczku wędzonegoduży słoik chrzanu (ale smak chrzanu możemy dozować stopniowo do zupy)2 kwadraciki serka topionego śmietankowego albo mascarpone50 ml śmietanki kremówki - do zrobienia kleksów otarta skórka(...)ziela angielskiegopieprz cytrynowyCebule obieramy i kroimy w mniejsze cząstki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, ząbki czosnku obieramy. W garnku rozgrzewamy masło, następnie smażymy na nim cebulę, po chwili wrzucamy ziemniaki oraz czosnek i znowu chwilę smażymy. Później dodajemy włoszczyznę i zalewamy wszystko bulionem. Dodajemy listki laurowe i ziela angielskie. Gotujemy aż do miękkości ziemniaków. Gdy ziemniaki

Bon Appetit Małgorzaty
Krem grzybowy z kluskami razowymi / Mushroom cream with whole wheat noodles 197

wodą i mocz 12 godzin. Podgrzybki rozmróź na sitku. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij w garnku na oliwie. Dodaj posiekany drobno czosnek i rozmrożone grzyby. Wymieszaj i smaż 2 minuty. Wrzuć namoczone grzyby (wodę z moczenia zachowaj) i smaż często mieszając około 4 minut. Zalej wszystko bulionem, przykryj i gotuj 15 minut. Wlej 1/2 szkl. wody z moczenia grzybów

Delicious Place
Kremowa zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą 136

zupę: 400 - 500 g dyni hokkaido 2 ząbki czosnku 1 - 1,5 szklanki ciepłego bulionu 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku cukiniowa gremolata: 4 łyżki posiekanej natki z pietruszki 1 posiekany ząbek czosnku 2 łyżka skórki otartej z cytryny 2 łyżki cukinii pokrojonej w kostkę dodatkowo czarnuszka do posypania olej arganowy oliwa z oliwek sól morska Przygotowanie : Dynię myjemy, osuszamy(...)ząbki czosnku, skrapiamy oliwą z oliwek, mieszamy. Pieczemy średnio 15 - 20 minut w 180 st.C. Upieczoną dynię wkładamy do blendera, wsypujemy łyzeczkę słodkiej papryki w proszku Miksujemy, dolewając stopniowo bulion, tyle, aby powstała kremowa zupa dyniowa. Doprawiamy do smaku. Przelewamy do miseczek. Posypujemy cukinową gremolatą i czarnuszką. Skrapiamy olejem arganowym. Idealna zaraz po przygotowaniu. Jeśli lubisz nieco ostrzejszy smak, możesz

Moja smaczna kuchnia
ROLADKI Z PAPRYKĄ I OGÓRKIEM KONSERWOWYM W SOSIE POMIDOROWYM 166

oprószenia papryka słodka mielona 3-4 łyżki olej do smażenia bulion drobiowy 600 ml.  przecier pomidorowy 1 mały słoiczek cukier 1 łyżka pieprz do smaku mąka 1.5 łyżki sól do smaku papryka konserwowa 1 słoik ogórek konserwowy 4-5 szt. dymka szczypiorku smażona cebula w kostce 1 kostka Metoda: Schab rozbić tłuczkiem bardzo cienko ( jak na schabowe(...)Zwinąć roladki. Roladki oprószyć z każdej strony solą i papryką. Na patelni rozgrzać olej. Ułożyć roladki i smażyć na złocisty kolor z każdej strony. Przełożyć do dużego garnka. Zalać bulionem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 min. Dodać przecier i cebulę. Dalej gotować jeszcze 10 min. Po tym czasie doprawić sos solą, cukrem i pieprzem. Zagęścić mąką. Gotowy

Kuchnia Paulettes

Proponowane wyszukiwania