bulion w kostkach - 1500 przepisów (strona:61/100)

Zraziki rozwijane z indyka w sosie serowo - warzywnym, czyli kolorowy obiad wielosmakowy 178

marchwi pociętej w paski 1/3 pietruszki startej na drobnej tarce 2-3 plastry pora 1/3 papryki czerwonej posiekanej w kostkę kilka różyczek kalafiora (u mnie mrożony) kilka strąków fasoli szparagowej zielonej (u mnie żółta - mrożona) 1/2 litra bulionu z duszenia roladek Przygotowanie: Filet z indyka kroimy na plastry. Rozbijamy na cienkie kotlety. Jeśli są duże - kroimy na pół. Solimy, pieprzymy

Kuchnia po mojemu
Krem z kukurydzy z kurczakiem i tymiankiem 178

szczyptą ostrej papryki.W garnku do gotującej się wody dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę i czosnek. Dorzucamy dwie kostki rosołowe i ziele angielskie. Do w pół ugotowanych warzyw dokładamy kukurydzę i świeży tymianek. Gdy warzywa w bulionie będą już miękkie, blendujemy wszystkie składniki.Gotujemy jeszcze chwilę na gazie, dokładamy usmażonego kurczaka i doprawiamy krem solą

kulinarnyJa
Zupa czosnkowa z ziemniakami ( Česneková polévka ) 185

ząbków czosnkusólłyżeczka suszonego tymianku ( to mój dodatek)1 łyżka smalcu lub masłaprzygotowanieUmyte i obrane ziemniaki pokroić w kostkę . Wywar zagotować , dodać tymianek i gotować na małym ogniu przez 5 min.  Jeżeli używamy wody a nie bulionu, należy ją posolić. Dodać ziemniaki. Gdy ziemniaki są już miękkie dodać zmiażdżony czosnek i łyżkę masła lub smalcu. Gotować kolejne

Stare Gary
Zamiast barszczu 227

płatkach1/2 łyżeczki majeranku2 łyżki masła350 g musu z dynisólpieprzSzalotki obrać, pokroić w kostkę.Buraczki i jabłko obrać, pokroić w kostkę.Na maśle zeszklić cebulę, dodać kolendrę, chilli i majeranek, podsmażać jeszcze chwilę. Dodać buraczki i jabłko, zalać bulionem. Gotować, aż buraczki zmiękną, dodać puree z dyni. Zmiskować całość na gładki krem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem podgrzać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Makaron z Sosem Bolońskim - Bolognese 213

mięsa mielonegoduża cebula2 ząbki czosnkuok. 100 g natki seleramarchewkapomidory w puszce krojone (400 g)500 g bulionu warzywnego200 g sosu pomidorowego3 łyżeczki koncentratu pomidorowegoprzyprawy: słodka papryka, bazylia, oregano, tymianek rozmaryn, pietruszkaMakaron z Sosem Bolońskim - Bolognese - Sposób przygotowania:Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę, seler i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.Cebulę podsmażamy, dodajemy czosnek i dalej smażymy

Słodka Strona
Placek po węgiersku 1725

sól, pieprz, mieszamy. Tak przyprawione mięso smażymy w garnuszku na oleju z obu stron. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, pieczarki i pokrojoną paprykę i dodajemy pieprz. Po kilku minutach cebulę z pieczarkami dodajemy do mięsa, podlewamy bulionem i dusimy, aż mięso będzie miękkie i sos się zredukuje (około 20 minut). Placek ziemniaczany napełniamy gulaszem i składamy na pół

NA MOIM TALERZU
Dyniowe risotto- risotto alla zucca 272

chilioliwaz oliweksól4 serki w plasterkach o smaku śmietankowym4 łyżki startego sera ParmezanSPOSÓB PRZYGOTOWANIAPrzygotować 1 l posolonego bulionu warzywnego ( ugotować w 1 l wody dowolne posiadane warzywka: np. seler, pietruszka, por, marchew, cebula ) . Obrać dynię ze skóry i pokroić w grube kostki.  Do garnka dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, papryczkę chili, pokrojony kawalek pora, nać(...)chwilę podsmażyć ( tostować ).                                Gdy ryż jest już suchy zaczynamy podlewać przygotowanym, wrzącym bulionem warzywnym, po jednej nalewce, za każdym razem mieszając. Gotujemy w ten sposób ryż przez około 12-14 minut ( w zależności od rodzaju ryżu ). Dodać dynię rozdrobniona na papkę, dokladnie wymieszać

zielonacukinka
Patelnia Ballarini – recenzja i przepis na steka z jesiennymi warzywami 282

polędwicy wołowej (po 150-200 g każdy) 2 średnia cebula, pokrojone w plasterki 2 szklanki dyni pokrojonej w małą kostkę 2 szklanki pokrojonych w plasterki pieczarek 1 łyżka oleju roślinnego 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 szklanki bulionu drobiowego sól i pieprz tymianek Przygotowanie: Dopraw steki solą (nie pieprzem) i rozgrzej patelnię na dużym ogniu aż do dymienia

karmelowy
Piersi z kurczaka w sosie z dwóch rodzajów papryk i szpinaku FIT 122

500g piersi z kurczaka/indyka – 300-400g marynowanej papryki (czerwonej) – 2 czerwone papryki – 2 garści szpinaku baby – 70ml śmietanki 30% (lub śmietany 18%) – 50ml bulionu warzywnego lub wody – 1 cebula – 1 łyżka oliwy – 1/2 łyżeczki papryki słodkiej – szczypta chili – sól, pieprz Dodatkowo: ryż, sezam do posypania Obie papryki kroimy(...)przygotowaną marynatą obtaczamy mięso i odstawiamy. Paprykę pieczoną i marynowaną blendujemy na gładki sos. Cebulę kroimy w kostkę. Kurczaka obsmażamy na patelni, gdy już będzie gotowy – ściągamy go z patelni. W miejsce mięsa wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy. Następnie dodajemy bulion lub wodę, aż odparuje. Dodajemy sos paprykowy i dusimy pod przykryciem 5-8 minut. Dodajemy śmietankę lub śmietanę

Be Fit Be Strong
Zupa krem z topinamburu z chipsami 208

ziemniaków 6 łyżek oliwy 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 duża gałązka świeżego rozmarynu 1 litr warzywnego bulionu sól, pieprz do smaku olej z pestek dyni najwyższej jakości Ziemniaki oraz 400 gram topinamburu obierz, opłucz i pokrój w drobną kostkę. Topinambur wrzuć do miski z zimną wodą z dodatkiem soku z cytryny, dzięki czemu nie utleni się(...)smaż kolejne dwie minuty, aby ich aromaty się połączyły. Do garnka dorzuć kosteczki topinamburu i ziemniaków. Smaż 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Zalej warzywa gorącym bulionem, doprowadź do wrzenia, po czym gotuj pod przykryciem - 15 minut powinno wystarczyć.  W międzyczasie przygotuj chipsy. Wyjmij plastry topinamburu z wody i osusz papierowym ręcznikiem. Rozgrzej na patelni pozostałe

Roślinna - blog wegański
Indyjski masoor dal z dynią i papryką 159

imbiru - 1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej Dynię myjemy, osuszamy, kroimy na pół, wydrążamy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Cebule kroimy w piórka. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rukolę myjemy i w garnku przygotowujemy bulion. Soczewicę płuczemy trzykrotnie*, zalewamy ją połową bulionu (200ml) i połową mleka (200ml), doprawiamy kurkumą, chili oraz

Be Fit Be Strong
Botwinka z mlekiem kokosowym - pyszna 178

Zeszklić na rozgrzanym oleju kokosowym w międzyczasie obrać ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler. Pokroić w kostkę, większe buraczki również do garnka z podsmażoną cebulą, czosnkiem i imbirem dodać pokrojone warzywa i botwinkę, oraz zmieloną kolendrę  Przesmażyć razem około 10 minut. Następnie zalać bulionem i gotować pod przykryciem około 15-20 minut gdy warzywa są miękkie dosolić, dodać pieprz. Zakwasić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami 222

suszonych grzybów200 g pieczarek250 g cebuli3 łyżki oleju100 g suchej kaszy jęczmiennej250 ml bulionu warzywnego3 łyżki śmietany1 czubata łyżka mąki pszennejSólŚwieżo zmielony pieprzWykonanie:Grzyby zalewamy szklanką  wody, moczymy przez minimum 4 godziny. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, a następnie pieczarki.  Namoczone grzyby odcedzamy zachowując wodę. Kroimy je drobno i dodajemy do przesmażonej(...)liście będę się bez problemu oddzielać. Na każdym liściu układamy farsz, ciasno zwijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym.  Gotowe gołąbki zalewamy wodą  z moczonych grzybów i bulionem. Naczynie przykrywamy i pieczemy gołąbki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.Sos powstały w trakcie pieczenia odlewamy do garnuszka. W kubku mieszamy śmietanę i mąkę z odrobiną zimnej wody

Kulinarne przygody Gatity
Risotto z grzybami (Risotto al funghi) 216

aromat...Składniki na 2 porcje:100 g ryżu arborio100 g świeżych grzybów500 ml gorącego bulionu warzywnego1/2 cebuliczosnek5 łyżek masła2 łyżki oliwy100 ml białego winagarść natki pietruszkisól morska, pieprz świeżo zmielony2-3 łyżki startego parmezanu Grzyby pokroić w plastry, a cebulę i czosnek w drobną kostkę. Na głębokiej patelni podsmażyć na 2 łyżkach masła grzyby.  Następnie przełożyć je na talerz

wyzwania kuchenne

Proponowane wyszukiwania