częściej są odgrzewane tym lepiej smakują. Nie muszę zatem dodawać, że taki bigos najlepiej smakuje kolejnego dnia po przyrządzeniu. Składniki: 3/4 główki młodej kapusty 2 szklanki bulionu lub wody 300 gram suszonej kiełbasy* 250 gram schabu (lub innego surowego mięsa wieprzowego np. szynka lub boczek jeśli ktoś lubi, ja użyłam schabu)* 2 ząbki czosnku 3 ziela angielskie(...)dużym garnku na oliwie z oliwek, następnie dodaję pokrojony w drobną kostkę schab i kiełbasę. Całość smażę tak długo aż nabierze lekko brązowego koloru. Kapustę szatkuję dość drobno i również wrzucam do garnka. Dokładnie mieszam. Dodaję liście laurowe oraz ziele angielskie. Doprawiam szczyptą soli i wlewam bulion. Całość duszę 30-40 minut. Doprawiam solą oraz pieprzem, dodaję koncentrat pomidorowy
Mango Papajapaski. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Szpinak umyj. W garnku rozgrzej olej. Dodaj cebulę, smaż do momentu aż zmięknie. Dodaj boczniaki, dopraw solą i pieprzem. Smaż do momentu uzyskania pięknego złotobrązowego koloru. Dodaj czosnek i tymianek, smaż około 1 minuty. Następnie dodaj sos sojowy, całość zamieszaj. Dodaj odsączoną soczewicę oraz bulion, doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia, dodaj
Moja pasja smakujest właśnie sekretem risotto. Wlewamy bulion, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta prze ryż. Risotto buraczane bardzo nam smakowało, aczkolwiek uważajcie z parmezanem. Nasz był bardzo intensywny (nr 4 w 5-cio stopniowej skali) i dużo go dać do dania nie można. Chyba, że lubicie :) Składniki: 500g buraków obranych i pokrojonych w małą kostkę chlust oliwy lub oleju szczypta cukru odrobina
Moja Delicjaszklanki mleka 2 łyżki oliwy 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Farsz: 250g mięsa mielonego (użyłam wieprzowego) 350g dyni (waga po obraniu) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki bulionu warzywnego (może być woda) 1 łyżka sezamu 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/3 łyżeczki suszonej mięty (lub 1,5 łyżki świeżej, posiekanej) sól olej Przygotować ciasto. Mąkę przesiać(...)patelni. Mięso podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i startą (na grubych oczkach tarki) dynię. Smażyć przez około 5 minut. Po tym czasie farsz wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz ostrą papryką w proszku. Smażyć dodatkowe 2 minuty. Zawartość patelni podlać bulionem i gotować do całkowitego odparowania płynu. Całość doprawić solą, wsypać sezam, miętę
Di gotujesosie pomidorowym 300 ml gorącego bulionu jarzynowego, łagodnego (suszone warzywa +sól+oliwa) sok z 1/2 cytryny 4 - 5 łyżek drobnego makaronu Lubella sól morska i świeżo zmielony pieprz, świeża pietruszka Krewetki rozmrozić, umyć, opłukać i osuszyć, oprószyć solą. Filety z dorsza opłukać, osuszyć, pesetą wyjąć ości, pokroić w 2-3 cm kostkę, oprószyć solą. Na dużej patelni rozgrzać
MarciochaKucharzyliście lubczyka/ magi 4-5 szt. bulion drobiowy 300 ml. garść koperku do posypania pieprz do smaku Metoda: Boczek kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy papryką ( 1 łyżeczka ). Wrzucamy na rozgrzany olej w rondelku, po chwili dodajemy posiekaną cebule i smażymy, aż się zarumieni. W tym czasie kurczaka kroimy w średnią kostkę. Przyprawiamy papryką ( 1 łyżka ) i solą
Kuchnia Paulettescukinii 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1000 ml bulionu z kurczaka + do rozrzedzenia sól, pieprz 1 łyżeczka kurkumy 100 ml śmietany (opcjonalnie) szczypiorek do podania paparyka w płatkach do podania przygotowanie Pory opłukać, pokroić w plasterki. cebulę obrać i pokroić w plasterki. Umytą cukinię pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem roztopić masło, włożyć pory, cebulę(...)ogień i gotować na niewielkim ogniu ok 30 minut. Ugotowaną zupę lekko przestudzić, przetrzeć przez sito lub zmiksować przy pomocy blendera. Jeżeli jest za gęsta - rozrzedzić bulionem. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie śmietaną. Posypać szczypiorkiem, płatkami papryki, podawać z grzankami, plasterkami zgrilliowanej cukinii. Smacznego
Stare Garyduża cebula - ząbek czosnku - 1 litr bulionu - 2 łyżki masła / margaryny - pieprz ziołowy - imbir - gałka muszkatołowa - ostra papryka - sól Przygotowanie jest banalnie proste - cukinię myjemy i kroimy, w zależności od rozmiaru na plasterki lub półplasterki. Kawałki nie muszą być szczególnie równe, i tak nikt potem nie zauważy :) Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na tłuszczu, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę
Kulinarne zapędy Kokosawołowego * 3 litry bulionu wołowego 3 duże czerwone papryki 4 pomidory *** 4 ziemniaki 6 ząbków czosnku 6 łyżek papryki wędzonej łagodnej ** 2-3 łyżki papryki wędzonej ostrej ** 2-3 łyżki śmietany 18 % 2 łyżki smalcu 2 liście laurowe pieprz czarny sól Tarhonya 1 małe jajko 4 łyżki mąki sól Instrukcje Dzień wcześniej wołowinę kroimy w kostkę, dodajemy 3 łyżki papryki(...)kroimy w cienkie półplasterki, a ziemniaki w kostkę. W garnku rozgrzewamy smalec. Zdejmujemy garnek z ognia i pozwalamy zawartości lekko przestygnąć. Następnie dodajemy 3 łyżki papryki wędzonej łagodnej, mieszamy i ponownie stawiamy na ogniu, powoli doprowadzają do ponownego smażenia się smalcu. Dodajemy cebulę, zamarynowane mięso i mieszamy. Podsmażamy chwilę, następnie zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, zmniejszamy ogień i gotujemy. Kiedy
Wędrówki po kuchniwymaga sporo czasu, to i tak warto. Składniki: ciasto: 200 g mąki 100 ml wody szczypta soli farsz: 200 g ugotowanego mięsa np. z rosołu 1 cebula garść grzybów bulion sól pieprz szczypta mięty otartej olej Wykonanie: Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie, wlać większość wody i wymieszać nożem lub widelcem. Gdy ciasto trochę(...)zmiękły. Na drugi dzień grzyby odcedzić od wody. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać grzyby i jeszcze chwilę smażyć. W maszynce do mielenia mięsa zmielić ugotowane mięso a następnie cebulę z grzybami. Mięso z resztą składników doprawić przyprawami, dodać trochę bulionu i dokładnie wymieszać. Jeśli farsz będzie bardzo suchy dodać więcej bulionu i dokładnie wymieszać farsz. Uszka
Mama Gotujeszklanek bulionu lub wody do podlaniaPrzygotowanieCiecierzycę namoczyć w osolonej wodzie (8 - 10 godzin), najlepiej na noc. Po tym czasie wodę odlać i ponownie zlać cieciorkę wodą, tym razem wrzącą. Gotować na średnim ogniu przez ok 30 minut, aż ciecierzyca będzie prawie ugotowana. Odcedzić, odstawić na bok.Jagnięcinę umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę(...)mniejsze kawałki, papryki wypestkować , pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem rozpuścić masło i zrumienić na nim cebulę. Dodać mięso, przesmażać mieszając aż soki odparują. Dorzucić chili i pastę lub koncentrat pomidorowy i pastę paprykową, rozprowadzić równomiernie, chwilę jeszcze smażyć a następnie dodać pomidory, paprykę, 2 łyżeczki soli, dodać trochę bulionu. Przykryć i gotować na małym ogniu
Stare GaryCzego chcieć więcej? (; Składniki: 300-400g ligawy wołowej ok.1/4 szklanki mąki do obtoczenia mięsa 2 marchewki 1 mała cebula pół selera 2 ząbki czosnku szklanka bulionu warzywnego łyżeczka suszonego rozmarynu, szczypta gałki muszkatołowej i kurkumy świeży koperek świeżo zmielona sól i pieprz olej do smażenia 1/4 szklanki smietanki kremówki 36% Dodatkowo: 1 saszetka kaszy(...)kawałków, małej ilości, aby nasze mięso się usmażyło a nie ugotowało ;)) Zarumienione kostki przekładamy do garnka z grubym dnem i dopiero teraz je solimy. Na pozostałym oleju podsmażamy chwilę marchewkę z selerem i cebulą oraz czosnkiem - przekładamy je do mięsa. Całość zalewamy bulionem warzywnym(bulionu może być potrzebne więcej niż 1 szklanka, chodzi
Symfonia Smakówoliweksól, pieprzPrzygotowanie:Papryki przekrawamy na pół (wzdłuż), usuwamy gniazda nasienne. Kuskus zalewamy bulionem według instrukcji na opakowaniu. Dolewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, odsączone i pokrojone suszone pomidory i dodajemy do przygotowanej kaszy kuskus.Na patelnię wlewamy trochę oliwy z oliwek, rozgrzewamy i podsmażamy cebulki pokrojone w kostkę i drobno posiekany czosnek. Dodajemy do kaszy kuskus i mieszamy. Doprawiamy solą(...)odrobinę oliwy z oliwek i podsmażamy posiekaną cebulkę i czosnek. Dolewamy śmietanę i dodajemy drobno pokrojone oliwki. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu. Gdyby sos był za gęsty, dolewamy trochę bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
Oryginalny smakfolię aluminiową wkładamy do piekarnika. Pieczemy do momentu aż będą miękkie. Kaszę gryczaną płuczemy zalewamy bulionem, wrzucamy czosnek i gotujemy do momentu całkowitego wchłonięcia wody przez kaszę. Po ugotowaniu czosnek wyciągamy. Upieczone buraki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Mieszamy z ugotowaną kaszą gryczaną. Oliwę z oliwek mieszamy z musztardą, dodajemy posiekany koperek i przyprawiamy pieprzem i solą
Kuchnia MagdaLenyśmietana, 100ml 12% mąka pszenna, 2 łyżki Przygotowanie Marchewkę, seler oraz pietruszkę zalewamy dwoma litrami wody. Dodajemy kostkę rosołową oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw. W osobnym garnku gotujemy suszone grzyby przez co najmniej 1,5godz. Z gotowego już bulionu wyciągamy kulki ziela angielskiego. Warzywa wyciągamy, kroimy na kawałki i wrzucamy z powrotem do bulionu. Dodajemy ugotowane grzyby
Gotowanie moimi oczami