bulion w kostkach - 1500 przepisów (strona:71/100)

Grzybowa z podgrzybków. 178

plasterki. Marchew, seler, ziemniaki obieram. Seler ścieram na tarce jarzynowej, ziemniaki kroję w paski, marchew w kostkę. W garnku przesmażam na maśle grzyby i przekładam je na talerz. W tym samym garnku przesmażam marchewkę, dodaję seler, ziemniaki i chwile smażę, dolewam bulion, dodaję liście, ziele i gotuję około około pięć minut. Dodaję pokrojoną por, liście selera grzyby i gotuję dalej

wesoła kuchnia
Pasztet domowy, klasyczny 164

wątróbkę, a następnie odkładamy ją na talerz do wystudzenia. Ostatnim składnikiem do podsmażenia jest cebula pokrojona w kostkę. Chleb zalewamy mlekiem. Mięso, wątróbkę, marchew, skwarki, cebulę i lekko odciśnięty chleb mielimy w maszynce do mięsa na gładką masę. Gotową masę łączymy z bulionem oraz przyprawami, dokładnie mieszamy. Na koniec białka ubijamy na sztywno i łączymy z przyprawioną masą. 3. Przygotowujemy

Apetyczna babeczka
Zupa krem z dyni 199

oliwa Sposób przygotowania: Dynię myjemy, wydrążamy gniazda nasiennie, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.  Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy w garnku na rozgrzanej oliwie z masłem.  Następnie dodajemy dynię i smażymy przez 10 minut.  Warzywa zalewamy bulionem. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, papryką gotujemy przez około 20-30 minut, aż dynia będzie miękka.  Następnie

Pan i Pani Smith w kuchni
Strogonow. 331

pierś z kurczaka około 1/2kg. 4-5 ogórków konserwowych 1 mała cebula 2 marchewki z rosołku lub bulionu 1/2 l rosołu łyżka mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka masła lub oliwy sól, pieprz, oregano WYKONANIE: masło rozgrzewamy dodajemy pokrojone w dość dużą kostkę mięso, doprawiamy pieprzem, solą i oregano, smażymy, podlewając rosołkiem dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i ogórki

Kuchnia Beaty
Bourguignon z kurczaka 380

bezczelności w tym temacie, nie żałuję, bo kurczak palce lizać.Składniki:80dag piersi kurczaka pokrojonej w kostkę o boku 2-3 centymetry250g pieczarek małych lub średnich pieczarek125g wędzonego/gotowanego boczku pokrojonego w kostkę16 szalotek2 zmiażdżone  ząbki czosnku2/3 szklanki białego burgundzkiego wina2/3 bulionu drobiowegobouquet garni (zastąpiłam

W kuchni wieczorem
Zupa-krem serowa z grzankami 229

kromek* masło- 2/3 łyżkiWlać do garnka 2 litry wody, wrzucić włoszczyznę, dodać listki laurowe, ziele i gotować bulion- do miękkości warzyw.Do wywaru dodać gałązki tymianku, cebule oraz goździki i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, ok 20 min.W międzyczasie pokroić chleb w kostkę i podsmażyć na maśle do zarumienienia.Bulion zdjąć z gazu, wyjąć ziele, liście laurowe, goździki i całość zmiksować

Kraina Miodem Płynąca
Gołąbki z marchewką i pieczarkami 208

ziemniakami urozmaici trochę obiad . składniki na 4 porcje główka białej kapusty 15 dag ryżu 15 dag marchwi 100 ml mleka 20 dag pieczarek 3 łyżki masła 500 ml bulionu 3 dag koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku przepis Kapustę oczyszczamy, wycinamy głąb i zalewamy dużą ilością wrzącej wody, obgotowujemy aż liście zmiękną. Następnie kapustę przestudzamy, oddzielamy liście, ścinamy grube(...)tarce o dużych otworach. Pieczarki oczyszczamy a następnie kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Usmażone pieczarki łączymy z ryżem, marchewką, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na przygotowanych liściach kapusty układamy nadzienie, zakładamy brzegi kapusty do środka i zwijamy w rulon. Układamy w naczyniu wyłożonym liśćmi kapusty, zalewamy bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym i dusimy do miękkości pod przykryciem

Smakowite Dania
Leczo z kiełbasą i boczkiem 139

smalcu/oliwy WYKONANIE: cebulę i kiełbasę pokroić w półkrążki, pozostałe warzywa w słupki, boczek i pomidory w kostkę, rozgrzać smalec, podsmażyć na złoty kolor kiełbasę i boczek, dodać cebulę. zeszklić, odłożyć, na tym samym tłuszczu usmażyć warzywa(wkładamy od najtwardszych do miękkich), podlewając bulionem dobiowym, dołożyć kiełbasę z boczkiem i cebulą, odparować i gotowe

Kuchnia Beaty
Wieprzowina po tajsku 153

paski, rozgrzać olej, wrzucić mięso, przesmażyć. Zmniejszyć ogień, dodać pastę curry, smażyć razem mieszając. Dodać gorący bulion i mleko kokosowe, wymieszać. Dusić około 30 minut. W tym czasie obrać marchewkę i pokroić w plasterki lub półplasterki. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Dymkę umyć i pokroić w małe kawałki. Przygotowane składniki dodać do mięsa razem z rozgniecioną w moździerzu

dom-agi.pl
Kapuśniak z pomidorami 203

wrzucamy do bulionu. Gotujemy około 30 minut z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. W osobnym garnuszku gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki tak, żeby były miękkie, ale się nie rozpadały. Po ugotowaniu odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę szatkujemy i wrzucamy na olej. Delikatnie solimy i posypujemy szczyptą cukru. Do cebuli dorzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę i przeciśnięty

Anielska Kuchnia Ani
Risotto ze szparagami i prażonym czosnkiem 195

obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć cebulę i czosnek, po chwili dodaj pokrojone szparagi i podsmaż przez 2 minuty. Następnie wsyp ryż i wmieszaj go w warzywa, poczekaj chwilę, aż się zeszkli. Zalej białym winem i gotuj na niewielkim ogni udo momentu, aż płyn nieco odparuje. Do gorącego bulionu dodaj nitki szafranu (najlepiej trzymaj

Roślinna - blog wegański
CURRY Z ŁOSOSIEM I MANGO 194

filetu z łososia 1 średnie mango 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 2 ząbki czosnku 1 biała cebula 1 łyżeczka startego korzenia imbiru posiekany pęczek pietruszki 1,5 szklanki bulionu warzywnego 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 12% sok z 1/2 cytryny 4 łyżki oleju ryżowego przyprawy: 2 liście laurowe 5 ziaren zielonego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)małe paseczki. Mango obieram ze skórki, kroję w kostkę, omijając pestkę. Natkę pietruszki płuczę i bardzo drobno siekam. W rondlu rozgrzewam olej, wrzucam czosnek i cebulę, szklę, po czym dodaję  przyprawy: liście laurowe,  pieprz i pozostałe, prócz soli. Wrzucam paprykę, chwilę podsmażam i podduszam, po czym wlewam bulion. Doprowadzam do wrzenia i duszę pod przykryciem ok. 5 minut

W kuchni Karmel-itki
ZUPA TACO 338

mnie łopatka) - 2 duże cebule - 1 świeża papryka (u mnie 1/2 czerwonej i 1/2 zielonej) - 6 ząbków czosnku (może być cała główka) - puszka pomidorów krojonych, bez skóry - passata pomidorowa - bulion (najlepiej domowy) 1-2 szklanki - przyprawa do dań meksykańskich - sól, - świeżo mielony pieprz - chili - słodka papryka w proszku - oliwa z oliwek, u mnie dodatkowo także olej kokosowy Dodatkowo: - starty, dobry(...)dodać pokrojone na małe kawałki ząbki czosnku i podsmażyć. Dorzucamy pokrojone w kostkę papryki i podsmażamy dalej, mieszając. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mielone mięso, doprawiamy przyprawą do dań meksykańskich, dodajemy także chili i smażymy. Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki, wlewamy passatę pomidorową, dolewamy bulion i gotujemy całość ok. 20 minut. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką

Smaczne Zdrowe
Naleśniki po bolońsku zapiekane pod beszamelem 159

szklanki bulionu 1 łyżka koncentratu pomidorowego Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, chilli w proszku, oregano, bazylia Beszamel: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu szczypta gałki muszkatołowej 1 szklanka mleka Dodatkowo: 20 dkg żółtego sera olej do smażenia 1 łyżka masła       *** Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy

Blog z Apetytem
Risotto z krewetkami i gorgonzolą 184

wodzie. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać drobno posiekany czosnek, szczyptę soli oraz krewetki. Smażyć przez około 3-5 minut. Pod koniec smażenia krewetki skropić sokiem z cytryny. Na patelnię z krewetkami wsypać ryż. Przesmażyć chwilkę i zalać całość białym winem. Czekać aż ryż wszystko wsiąknie, delikatnie mieszając. Następnie dolać około 100 ml bulionu i znowu czekać

Zgrabne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania