łyżeczki musztardy dijon 2 łyżki oliwy szczypta świeżo mielonego pieprzu szczypta rozmarynu szczypta soli morskiej 1/4 startej cebuli kilka kropli octu winnego kilka kropli sosu Worcester 2 małe kostki masła czosnkowego Przygotowanie: Nasze steki były pakowane próżniowo, gotowe do przyprawienia. Mąż przygotował do nich marynatę z musztardy, oliwy, cebuli pieprzu i rozmarynu. Doprawił ją odrobiną octu(...)winnego i sosu Worcester - doskonałego do wołowiny. Mięsko zostało natarte marynatą i wylądowało w lodówce na ok godzinę. W tym czasie ja obrałam ziemniaki. Podgotowałam na pół miękko w bulionie i oliwie. Pokroiłam w ćwiartki, zasypałam ziołami prowansalskimi i wstawiłam do piekarnika z funkcją opiekania na ok 20 minut. Następnie przygotowałam naszą ulubioną surówkę na bazie mieszanki sałat. Kiedy ziemniaki
Kuchnia po mojemubulionu warzywnego garść świeżych liści bazylii 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzy sól do smaku 1 łyżeczka masła Do tego: garść łuskanych nasion słonecznika jogurt grecki 3 kromki razowego pieczywa na grzanki Sposób przyrządzenia: 1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na łyżce oleju- najlepiej w garnku. 2. Pomidory umyj i pokrój w kostkę - dodaj
Kuchnia w Słońcu Skąpanakostkę. Przełożyć do innego naczynia, nadmiar tłuszczu z patelni odlać. Na tej samej patelni zrumienić partiami mięso. Przełożyć do innego naczynia. Dodać oliwy na patelnię i krótko podsmażyć cebulki z pieczarkami i marchewką. Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją . Do misy wolnowaru nałożyć mięso, boczek, cebulę z pieczarkami, dorzucić suszone grzyby i pozostałe składniki - przyprawy, pastę pomidorową , wino, uzupełnić bulionem
Stare Garykostkę cebulę i posiekany czosnek. Wszystko podsmażamy na średnim ogniu. Dodajemy pokrojony w plasterki por. Solimy i pieprzymy. Nie lubię smaku przypalonego pora z czosnkiem :) a poza tym zepsuje to kolor zupy, dlatego uważajcie, aby nic się nie przypaliło.Gdy tłuszcz odparuje, a por jest wciąż twardawy, dodajemy kilka łyżek wody. Do garnka z porem i cebulą wlewamy bulion
Kitchens Alphabetmięsa wołowego 2 łyżki oleju rzepakowego (może być aromatyzowany czosnkiem) 2 średnie cebule 2 średnie ząbki czosnku 2 nieduże marchewki 125 ml czerwonego, wytrawnego wina (pół szklanki) 1 szklanka bulionu wołowego (ewentualnie drobiowego) 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 niepełna łyżka suszonych ziół prowansalskich 1 łyżka sosu Worcestershire 3 łyżki świeżego tymianku lub 1 łyżka świeżego rozmarynu 3 łyżki świeżej(...)masło i rozgniatamy tłuczkiem na gładką masę, stopniowo dolewając ciepłe mleko (można też zblendować). Dodajemy ser, przyprawiamy solidnie solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, marchewkę trzemy na tarce jarzynowej o dużych oczkach (warzywa można też rozdrobnić w malakserze, aby było szybciej). Na bardzo dużej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Podsmażamy cebulę, a gdy będzie szklista
Poezja smakukostkę ¼-½ kapusty, posiekanej 100 ml mleka 50 g masła 1 łyżka musztardy Dijon 2 łyżeczki oleju roślinnego 350-400 g kiełbasek wieprzowych Konspol 2 średnie cebule, pokrojone w ósemki 4 marchewki, obrane i pokrojone w grube plastry 2-3 gałązki tymianku, plus do podania 400 g grzybów, pokrojonych na połówki lub ćwiartki 400 ml czerwonego wina, wytrawnego 300 ml bulionu
karmelowynich przekroiłam na dwa krótsze kawałki i lekko zmiażdżyłam trzonkiem noża. Piersi kurczaka umyć i oczyścić, pokroić na kawałki - takie na jeden kęs. Bakłażana umyć i pokroić w większą kostkę. Kiedy pasta będzie już dobrze przesmażona wrzucamy do rondelka piersi kurczaka i przesmażamy. Następnie do przesmażonego kurczaka dorzucamy pokrojonego bakłażana, przesmażyć jeszcze kilka minut i całość zalewamy mleczkiem kokosowym. Całość(...)minut, na koniec doprawić sosem rybnym. Curry podałam z ryżem basmati. Udekorowałam świeżą kolendrą i chilli. Jeżeli chcecie, aby curry było rzadsze można dolać wody lub bulionu warzywnego. Smacznego * ilość chilli najlepiej dostosować do siebie, jeżeli lubicie bardziej pikantne dajcie jej więcej
Plate of Joypieprzem, słodką papryką i pieprzem ziołowym. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Kapustę sparzamy. Zdejmujemy tyle liści, ile mamy udek. Filety z piersi kurczaka drobno siekamy. Czosnek kroimy w drobną kostkę a marchewkę w plasterki. Roztapiamy masło i podsmażamy delikatnie czosnek. Łączymy pokrojoną pierś kurczaka z kaszą i czosnkiem. Mieszamy i przyprawiamy do smaku. Na liściach układamy udka i porcje piersi(...)kaszą. Zwijamy, jak gołąbki. Posypujemy papryką. Podsmażamy na oleju z niewielką ilością masła. Gołąbki przekładamy do naczynia żaroodpornego a na patelni podsmażamy marchewkę. Kiedy się zeszkli, dolewamy ok. szklankę bulionu warzywnego i przekładamy do gołąbków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 90 minut. Smacznego
Maminek kulinarnyłyżki mąki pszennej Do dużego garnka wsypać opłukaną fasolę, zalać wodą i odstawić na noc do namoczenia *. Fasolę gotować do miękkości na niedużym ogniu. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni tak długo aż tłuszcz się wytopi, a mięsko zrumieni. Kiełbasę pokroić na nieduże kawałki i dorzucić na patelnię z boczkiem – podsmażyć kilka minut. Sprawdzić czy fasola(...)dodać podsmażone mięsko. Dodać przyprawy – liście laurowe i ziele angielskie. Chwilę gotować. Dodać koncentrat pomidorowy oraz majeranek. Całość zagęścić mąką – do szklanki lub większego naczynia odlać trochę bulionu, dodać mąkę i dobrze wymieszać, by nie było grudek. Mączną zawiesinę dodać do zawartości w garnku i wymieszać. Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż całość lekko
Niebieski kubek z kawagarnku rozpuścić masło, dodać czosnek i lekko podsmażyć. Następnie dodać pokrojone brokuły i przez chwilkę (około 1 minuty) je podsmażać stale mieszając.Podsmażone brokuły z czosnkiem zalać wcześniej przygotowanym bulionem i całość gotować na małym ogniu przez około 20 minut, aż brokuły będą miękkie. Tak przygotowaną zupę zestwić z ognia, aby lekko przestygła.Lekko przestudzoną zupę zblendować na gładki krem.Doda(...)przyprawić solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać.Parmezan pociąć za pomocą tarki do sera na cieniutkie wiórki.W międzyczasie przygotować grzanki. Chleb na grzanki pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać granulowany czosnek (lub świeży, przeciśnięty przez praskę) i chwilę razem podsmażać. Następnie wrzucić na patelnię pokrojony chleb, dobrze wymieszać w maśle z czosnkiem
Gospodyni Miejska/znany; własna metoda;/ na 5 porcji 5 plastrów schabu bez kości100 ml śmietanki 12 %5 plastrów żółtego sera5 plastrów szynki1/2 korniszona na każdy plaster schabu musztarda (np. sarepska)2 kostki serka topionegokostka wywaru mięsnegoodrobina masła sól, pieprzSchab oprószyłam solą i pieprzem, odstawiam na chwilę. Następnie mięso rozbija na cienkie płaty, a każdy z nich smaruję(...)sera, połówce korniszona. Starannie i "ciasno" zawijam, spinając wykałaczką, aby się nie rozpadły. Na patelni roztapiam odrobinę masła, dodaję nieco oliwy układam roladki i podsmażam. Rozkruszyłam następnie kostkę mięsnego wywaru i dorzuciłam do mięsa. Podlałam niewielką ilością wody i duszę pod przykryciem około 5-7 minut. W tym czasie przygotowuję sos. Serki topione dokładnie roztapiam
W kuchni Karmel-itkinamoczenia. Gotujemy na minimalnej mocy palnika, pod przykryciem, przez około 30 minut. Odsączmy na sicie, wywar zachowujemy (można dodać do barszczu), drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy, często mieszając, na rozgrzanej oliwie z masłem, przez około 5 minut lub dłużej, aż zrobi się miękka i szklista. Dodajemy posiekane grzyby, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Podsmażamy przez(...)Mięso, warzywa z rosołu oraz grzyby z cebulką mielimy przez maszynkę lub pulsacyjnie rozdrabniamy w malakserze. Przekładamy na rozgrzaną patelnię, doprawiamy solą, pieprzem i chili, stopniowo dodajemy ciepły bulion lub wodę. Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Przekładamy do miseczki. Do ostudzonego farszu dodajemy tarty parmezan i dokładnie mieszamy. NALEŚNIKI : Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jajka i mleko
cool and mintyProsta, zdrowa i przyjemna. Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami bulionu, pewnie będzie jeszcze smaczniejsza. Co do rodzaju ryżu, polecam parboiled, ciężko go rozgotować. Składniki: 1,5 l wody 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego pół białej części pora pół szklanki ryżu 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki(...)sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 4 porcje) Marchewkę i korzeń pietruszki kroimy w większą kostkę, por w półplasterki, seler w plasterki - to wszystko wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do zrumienienia. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie wodę, gotujemy pod przykryciem 10 minut (do miękkości warzyw). W międzyczasie gotujemy ryż al dente. Zupę zabielamy śmietaną, dodajemy ryż i natkę, doprawiamy
Kardamonovyprzecieru pomidorowego Pudliszki - 200 ml śmietany 18 % - 1 łyżka masła - 1 łyżka mąki - sól - pieprz - olej Przygotowanie: Ryż gotujemy w posolonej wodzie około10 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Kapustę myjemy, wycinamy głąb, wkładamy do dużego garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy. Do mięsa dodajemy ostudzony ryż, cebulę, pietruszkę, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy(...)odcinamy zgrubienia, nakładamy na niego farsz i zwijamy tak jak krokieta. W na dnie dużego garnka układamy część pozostałych liści, wkładamy wszystkie gołąbki i przykrywamy pozostałymi liśćmi. Calość zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu do miękkości kapusty. Gdy kapusta będzie mięka wyjmujemy na talerz, do bulionu dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy i śmietanę. Msało roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę
Kulinarne życielitra wywaru warzywnego ( w ostateczności gorąca woda i troszke warzywka) 60 g startego parmezanu 1 łyżka masła 1/3 szklanki smietanki sól do smaku Wykonanie: Truskawki myjemy i kroimy w kostkę. Zostawiamy cztery ładne sztuki na dekorację. Olej rzepakowy pogdrzewamy w dużym, niskim rondlu. Dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy, aż cebulka stanie się złocista. Dodajemy ryż i prażymy przez 1 minutę. Często(...)pokrojone truskawki i łączymy z ryżem. Dodane truskawki powinny puścić sok, a gdy ryż go wchłonie zaczynamy dodawać małymi porcjami gorący wywar. Łyżką wazową wlewamy do ryżu porcję bulionu i mieszamy do całkowitego wchłonięcia. Często mieszamy. Powtarzamy czynność czekając, aż bulion się wchłonie, po każdym kolejnym dolaniu. Risotto będzie gotowe po około 18 minutach. Jego konsystencja powinna być kremowa
Mia Cucina Sofieta