ntrykotu wołowego 2 - 3 średnie cebule 1 czerwona papryka sól pieprz majeranek wędzona słodka papryka ziele angielskie liść laurowy olej do smażenia Wykonanie: Mięso myjemy, kroimy w dużą kostkę, posypujemy solą, pieprzem, majerankiem oraz wędzoną papryką. Odstawiamy do lodówki na 2h. Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni. Partiamy obsmażamy mięso na dość mocnym ogniu ze wszystkich stron. Podsmażone kawałki(...)podsmażone na tej samej patelni podsmażamy posiekaną cebulę oraz pokrojoną paprykę. Zawartość patelni przelewamy do garnka z mięsem. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie i podlewamy całość wodą (jeszcze lepiej bulionem) tak, aby przykryło mięso. Dusimy na małym ogniu przez ok 30-40 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę, w celu odparowanie i zagęszczenia sosu. Doprawiamy do smaku. Gulasz jest
Walijskie Pichceniedodaje: czosnek, paprykę słodką, liść laurowy, ziele angielskie, zioła prowansalskie, lubczyk, przyprawa do kurczaka)olej do smażenia Kotlety Sojowe - Sposób przygotowania:Zagotować 3/4 l wody. Wrzucić kostkę bulionową, przyprawy, dokładnie wymieszać i wsypać kotlety sojowe. Gotować pod przykryciem do miękkości ok. 10 minut.Po tym czasie wyjąć je i lekko odsączyć(wywaru nie wylewamy).W misce roztrzepać jajka(...)jajku i od razu kłaść na rozgrzany olej. Smażyć ok. 3-4 minut z każdej ze stron. Gdy kotleciki będą już usmażone na patelnie wlewamy ok. pół szklanki bulionu w którym się smażyły i dusimy przez chwilę pod przykryciem. Dzięki temu kotlety będą bardziej wilgotne i soczyste.Podajemy z marchewką i groszkiem lub ulubioną surówką oraz z ziemniakami w dowolnej postaci
Słodka Stronasztuk sól, pieprz, liść laurowy, majeranek, masło- pół kostki grzyby prawdziwe suszone 10 dag , ewentualnie pieczarki około 500 ml rosołu Przygotowanie: "Uszatkować kapustę białą, osolić dobrze, a potem ją dobrze odcisnąć, kiszoną jeśli bardzo kwaśna odcisnąć lub przepłukać wodą - zmieszać razem 2 cebule usiekać, jabłka pokroić w kostkę, tak samo kiełbasę i boczek -wpierw mięso(...)dużym garnku (nie aluminiowym!) w taki sposób : masło, kapusta , jabłka, boczek z kiełbasą i cebulą , grzyby i jeszcze raz to samo Tak ułożone warstwy zalewamy dobrym rosołem lub bulionem, dodajemy przyprawy i przykrywamy garnek, gotujemy około 2 godzin, mieszając często, by bigosu nie przypalić Kiedy bigos prawie miękki dodajemy pokrojone śliwki, mieszamy, dodajemy do smaku sól i powtórnie
Proste Potrawypokrojone na cztery części 4 małe cebule czerwone, obrane i pokrojone na połówki 1 duży burak, wyszorowany i pokrojony na cienkie półplasterki 1 mały seler, obrany i pokrojony w kostkę 200 g brukselki, odcięte końcówki, większe przekrojone na pół, mniejsze w całości 1,5 łyżki igiełek rozmarynu, świeżego lub suszonego** 3 rozgniecione ząbki czosnku sól do smaku oliwa * Nie musisz(...)akurat masz w lodówce. ** Zamiast rozmarynu możesz dać tymianek, świeży lub suszony. na sos: 80-100 g upieczonych warzyw 125 ml czerwonego wytrawnego wina 250 ml wody (lub bulionu warzywnego jeśli akurat masz) 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku na serową polentę: sól 200 g polenty (kaszki kukurydzianej) - u mnie błyskawicznej 30 g masła 40 g startego
Chilli Czosnek i Oliwaoregano - słodka i ostra czerwona papryka - czosnek granulowany - sól, pieprz - opcjonalnie: chleb na grzanki To jedna z fajniejszych do przygotowania zup, bo praktycznie robi się sama :) Na początku podgrzewamy bulion, gdy jest gorący wrzucamy pomidory i dodajemy przyprawy według uznania - u mnie najwięcej poszło oczywiście bazylii i czosnku, w drugiej kolejności pieprz, oregano i czerwona słodka papryka, ostrej dałam szczyptę(...)dać więcej ;) Sól standardowo do smaku. Teraz dajemy się temu pogotować a pomidorom porozpadać :) W międzyczasie możemy przygotować grzanki. Pieczywo (u mnie była to kromka razowego chleba) kroimy w kostkę i w tym momencie otwierają się przed nami trzy możliwości. Najszybsza (i moja :D) prowadzi nas do kuchenki mikrofalowej ustawionej na 600W. Grzanki wystarczy położyć na talerzu i wstawić
Kulinarne zapędy KokosaSkladniki:200g kaszy gryczanej100g boczku2 cebule szalotki2 ząbki czosnku100 ml piwa jasnego500 ml bulionu15g sera grana padanogarść suszonych grzybówsól, pieprz Przygotowanie:Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony w drobną kostkę boczek i smażymy na złoty kolor, często mieszając. Zmniejszamy płomień. Do boczku wrzucamy pokrojone szalotki, smażymy przez chwilę, a następnie dodajemy pokrojony drobno czosnek. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem(...)Następnie na patelnię wsypujemy kaszę i smażymy przez chwilę ciągle mieszając. Po kilku minutach do kaszy wlewamy piwo, mieszamy i czekamy, aż odparuje. Do gotującego się kaszotto dodajemy stopniowo bulion. Gotujemy około 30 minut. Na koniec przyprawiamy tartym serem, pieprzem i solą do smaku. Podajemy posypane ulubionymi ziołami
Smakowity Blog Kulinarnysmakowo formie. Jest to gęsty krem zmiksowany z jabłkiem, który dodaje własnie tej wiosennej lekkości. Jeśli nie lubicie zup gotowych bez mięsa, to zamiast wody dodajcie rosół lub mięsny bulion. Składniki: ok. 1 kg buraczków 4-5 średnich jabłek (najlepiej kwaskowatych) 1 średnia cebula 3 średnie ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru 2-3 łyżki(...)osuszyć, ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia, przykryć (można również folią) i upiec do miękkości. Upieczone wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w średniej wielkości kostkę. Jabłka opłukać, obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w średniej wielkości kawałki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać czosnek, cukier
Codzienna kuchnia niecodziennajest to smakołyk powszechnie znany w wielu krajach. Na talerzu danie nie prezentuje się może porywająco, ale za to całość w garnku wygląda świetnie. Bulion wołowy, który otrzymujemy, przy okazji tej potrawy możemy potem wykorzystać do przygotowania np. zupy cebulowej . Podaną w przepisie goleń wołową możecie zastąpić innym kawałkiem mięsa z kością. Oprócz wołowiny możecie użyć wieprzowiny(...)marchewki 2 duże białe cebule 4 pomidory 20dag wędzonego boczku 4 duże ziemniaki 400ml wina riesling 10 ziaren pieprzu sól Sposób przygotowania Dzień przed gotowaniem Wołowinę pokroić w grubą kostkę ok. 4cm. Boczek pokroić w paski. Mięso zalać winem w misce i zostawić na noc. W dniu gotowania Obrać marchewkę i pokroić w kawałki ok. 3-5cm. Pomidory sparzyć
W kuchni wieczoremsmaku3 -4 ziarenka ziela angielskiego1/2 szklanki czerwonego wytrawnego winaok 1/3 szklanki wody lub bulionusłodka śmietanaprzygotowanieWolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić ze ścięgien i. Pokroić w kostkę ok 2x2 cm - moje było już pokrojone. Na patelni rozgrzać tłuszcz, partiami obsmażać kawałki mięsa ze wszystkich stron, aby się ładnie zrumienią. Jeleninę wyjąć(...)wolnowaru.Przełożyć do misy mięso wraz z sokami które puściło, i z winem z patelni.Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, dodać ziele angielskie. Wlać wodę lub bulion. Gotować na ustawieniu low przez 7 do 10 godzin. Przed podaniem przełożyć na patelnię, podgrzać, doprawić, jeżeli trzeba, solą i pieprzem, dolać śmietankę, wymieszać, posypać natka pietruszki i podawać. Smacznego
Stare Garyprzepis.Aromatyczny krem czosnkowy zapieczony z ostrym serem , podany z dodatkiem chrupiących grzanek na pewno niejednemu przypadnie do gustu! SKŁADNIKI:KREM:-czosnek – 1 główka-ziemniaki – 150 g-bulion warzywny – 700 ml-olej Kujawski z czosnkiem i bazylią – 3 łyżki-liść laurowy- 2 szt-ziele angielskie – 5 szt-świeży tymianek – 1 łyżka-sól – 1 łyżeczka(...)pęczek-olej Kujawski z czosnkiem i bazylią – 100 ml-ser cheddar – 100 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:GRZANKI: Bazylię drobno siekamy i mieszamy z olejem. Zalewamy pokrojone w kostkę pieczywo. Odstawiamy na ok.15 min a następnie rumienimy na suchej patelni. KREM: Obrane ziemniaki kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju przez ok.4-5minut. Dodajemy posiekany czosnek i świeży tymianek. Przekładamy do garnka
Ostra na Słodkobulionu2 łyżeczki cukru1 pomarańczapół cytrynypół łyżeczki słodkiej paprykisólpestki dyni4 łyżki śmietany 18%Przygotowanie:Dynię obieramy i wydrążamy, a wyciągnięte ze środka pestki przekładamy do miseczki. Kroimy w kostkę. Imbir obieramy. Kroimy razem z czosnkiem i papryczką chilli (wielkość kawałków nie ma większego znaczenia, bo i tak później będziemy używać blendera).Pestki staramy się jak najlepiej oczyścić z resztek dyni(...)Pestki osuszamy używając ściereczki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 80-90 stopni piekarnika na godzinę, co jakiś czas mieszając.W garnku zagotowujemy bulion i wrzucamy do niego wszystkie warzywa. Gotujemy 15-20 minut, aż dynia zacznie się rozpadać. Zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy za pomocą blendera, aż powstanie nam konsystencja kremu
Zakręcony Widelecteż! Składniki:2 duże cukinie1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego1 cebula, drobno pokrojona3 ząbki czosnku, drobno posiekaneoliwaokoło 100g tartego parmezanu lub sera żółtegosól, pieprz Sos serowySkładniki:1/2 kostki masła2 łyżki mąki ziemniaczanej-wersja bezglutenowa (lub mąki pszennej)1 szklanka mleka1 szklanka bulionu200g tartego sera mocarella lub dowolnego sera żółtegosól, pieprz Przygotowanie:Cukinię kroimy(...)mielone. Przyprawiamy solą i pieprzem. Sos serowy:Na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy mąkę, mieszamy aż pozbędziemy się grudek. Wlewamy mleko i energicznie mieszamy, następnie wlewamy bulion, cały czas mieszając. Gdy sos będzie gładki i jednolity dodajemy tarty ser mocarella i mieszamy do momentu aż się rozpuści. Na dnie naczynia do zapiekania układamy plastry grillowanej cukinii
Smakowity Blog Kulinarnyjakości i smaku! 500 g mięsa z kurczaka 4 marchewek 1 pietruszki całego pora 3-4 łodyg selera naciowego 3 cm kawałka imbiru (łyżka imbiru posiekanego w drobną kostkę) ząbka czosnku trawy cytrynowej (2-3 gałązek, łyżki pasty lub łyżki sproszkowanej trawy cytrynowej, ja tym razem użyłam wersji w proszku) 1 łyżeczki curry 2 łyżeczek kurkumy 1/3 łyżeczki kuminu(...)tego, jaką ostrość chcemy uzyskać makaronu ryżowego szczypiorku oleju kokosowego oleju sezamowego Marchewkę, pietruszkę, białą część pora kroimy średnio drobno. Z tak przygotowanych warzyw oraz zielonych liści pora gotujemy bulion. Po około 10 minutach od zagotowania dodajemy pokrojone łodygi selera. Gdy warzywa będą ugotowane na patelni podgrzewamy łyżkę oleju kokosowego i podsmażamy na nim pokrojone na niewielkie kawałki mięso
Pichceniomaniadodatku dobrze przyprawiony.Gdy warzywa się zeszklą, na patelnię dodajemy marchew, pietruszkę, papryczkę chilli i seler, przesmażamy chwilę i przekładamy do garnka z gotującą się wodą. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. godzinę. Zupa powinna lekko "pyrkotać", nie może gotować się zbyt gwałtownie.Rybę myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki, oprószamy przyprawę do ryby i smażymy(...)pomidorami z puszki wkładamy do garnka i gotujemy ok 10 minut. Po tym czasie palnik, na którym gotowała się zupa możemy wyłączyć. Do miseczki odlewami małą porcję bulionu, rozprowadzamy w nim śmietanę. W ten sposób hartujemy ją by nie zważyła się po dodaniu do garnka. Zupę po nałożeniu na talerze posypujemy zieleniną. Smacznego
Taste Of My Day