schłodzonych - 2 białka - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 130 g cukru zmielonego (kryształ się nie rozpuści! ) - 2 łyżki śmietany - plus mąka do podsypywania Na bezę: - 4 białka - 1/2 opakowania budyniu waniliowego - 2 łyżki cukru - 500 g śliwek - 3 duże jabłka - 2 duże gruszki - 4 łyżki brązowego cukru - cynamon, kardamon Ciasto za pomocą noża zagniatamy, robimy to jak najszybciej. Ciasto owijamy(...)cieście ułóż pokrojone i wydrylowane śliwki, jabłka i gruszki. Z ciasta wytnij paski. Pianę z białek ubij an sztywno, dodaj cukier, ubijaj aż się rozpuści, następnie dodaj proszek- budyń. Wymieszaj delikatnie wyłóż na owocach, a następnie udekoruj paskami ciasta. Pieczemy 60 minut w temp. 200 stopni C (piekarnik gazowy) Przepyszne jesienne ciasto z owocami! Gorąco Wam polecam
SMYKWKUCHNIpłaskich łyżek mąki łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka mleko 7,5 dag mielonych migdałów lub orzechów włoskich 1 gorzka, twarda czekolada lub gotowa starta 100 g 2 budynie czekoladowe ( takie na 500 ml ) Przygotowanie: Masło utrzeć doskonale z cukrem, który dodajemy stopniowo Dodajemy żółtka i ciągle ucieramy Wsypujemy budyń, utartą czekoladę, mąkę i znów ucieramy Dodajemy około
Proste PotrawyPrzygotowanie kremu: W połowie mleka rozmieszać żółtka, mąki , cukier Resztę mleka zagotować i wlać na wrzątek to w którym rozmieszano żółtka, cukier i mąki Mieszając ugotować budyń, wystudzić Palmę ucierać i dodawać stopniowo budyń- ma powstać puszysta masa Krem dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao Ciasto po przestudzeniu również dzielimy na 2 części Można je nasączyć kawą
Proste Potrawyłyżeczki proszku 4 łyżki śmietany kwaśnej na czubek łyżeczki amoniaku Dodatkowo: 1 opakowanie masy krówkowej (ja użyłam krówkową kakaową z biedronki ) 1 szklanka cukru 6 białek 1 duży budyń o smaku krówki cukier puder do posypania Margarynę z mąką,proszkiem i cukrem posiekać.Dodać żółtka rozmieszane ze śmietaną i amoniakiem,wszystko zagnieść.Ciasto podzielić na 3 części, jedną większą(...)krówkową, następnie zetrzeć drugą część ciasta.Ubić pianę z białek na sztywno ,dodać 1 szkl cukru i jeszcze ubić, pod koniec ubijania dodać 1 duże (na 3/4 litra) opakowanie budyniu o smaku krówki. Pianę wyłożyć na ciasto i na wierzch zetrzeć ostatnią część ciasta. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem. Smacznego
Praktyczna plpudru 1 margaryna cukier waniliowy 3 łyżeczki proszku 4 łyżki śmietany kwaśnej na czubek łyżeczki amoniaku 2 łyżki kakao Dodatkowo: powidła węgierkowe 1 szklanka cukru 6 białek 1 duży budyń śmietankowy (na 3/4 l mleka) cukier puder do posypania Margarynę z mąką,proszkiem i cukrem posiekać.Dodać żółtka rozmieszane ze śmietaną i amoniakiem,wszystko zagnieść.Ciasto podzielić na 3 części(...)wyłożoną papierem do pieczenia,na to wyłożyć powidło, następnie zetrzeć ciasto kakaowe.Ubić pianę z białek na sztywno ,dodać 1 szkl cukru i jeszcze ubić, pod koniec ubijania dodać budyń (proszek).. Pianę wyłożyć na ciasto i na wierzch zetrzeć ostatnią część ciasta. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem. Smacznego
Praktyczna plłyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka gęstej śmietany 1 duże opakowani cukru waniliowego 2 łyżki kakao Dodatkowo: 5 białek 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego (na 3/4 l mleka) rodzynki ok. 1 kg jabłek Na polewę: 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 5 łyżek wody Z podanych składników (bez kakao) zagnieść(...)wcześniej należy obrać, zetrzeć na grubej tarce, odcisnąć sok i wymieszać z rodzynkami. Na jabłka zetrzeć ciasto kakaowe. Z białek ubić pianę, dodać cukier, jeszcze chwilę ubijać, połączyć z budyniem w proszku, dodać rodzynki i wylać na ciemne ciasto. Na wierzch zetrzeć drugą część jasnego cista. Piec ok. 45 minut w temp. 180 stopni. Gorące ciasto oblać polewą Przygotowanie polewy
Praktyczna plSmaczny.pl, autor: Edyta. Biszkopt z 4 lub 5 jajek + ok. 1/2 szklanki soku pomarańczowego do nasączenia. Masa pomarańczowa: 4 szklanki soku pomarańczowego z kartonu ½ szklanki cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 3 ½ szklanki soku zagotować z cukrem. W pozostałym soku rozmieszać budynie i wlać do gotującego się soku. Chwilę pogotować i ciepłą masę wyłożyć na upieczony i ostudzony
Praktyczna plszklanki mleka i rozprowadzić w nim mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem. do gotującego wlać mleko z mąką. Gotować, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Utrzeć masło, dodawać połyżce wystudzony budyń. Gotowym kremem nadziewać ptysie. Posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową
Praktyczna plpół na pół) Dodatkowo: cukier puder do posypania 2 opakowania galaretki agrestowej 2 pomarańcze 2/3 szklanki mleka zagotować z cukrem, w pozostałym mleku rozmieszać żółtka i mąkę ziemniaczaną, zrobić budyń. Masło utrzeć, dodawać po łyżce wystudzony budyń. Gotowy krem wyłożyć na jedną część ciasta. Pomarańcze obrać jak najdokładniej, poszarpać na małe kawałki i rozłożyć na warstwie kremu, następnie zalać
Praktyczna plżółtka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka masła 1 kostka margaryny 1/2 litra mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Ugotować budyń, wystudzić. Masło z margaryną utrzeć, dodawać porcjami wystudzony budyń. Na dnie blaszki ułożyć cztery paski ciasta, przerwy między ciastem wypełniać na przemian truskawkami zalanymi tężejącą galaretką i kremem. Ułożyć następne
Praktyczna plpszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 kostka masła (koniecznie masło, nie margaryna) Do dekoracji: polewa czekoladowa lub starta gorzka czekolada Z mleka, cukru, mąki pszennej i ziemniaczanej ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Ucierać, aż powstanie gładki krem. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt. Udekorować polewą czekoladową lub startą gorzką czekoladą
Praktyczna plszklanki cukru 1,5 kostki margaryny 10 dag smalcu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo: 7 białek 9 łyżek cukru 1 duże opakowanie budyniu wanilinowego ok. 40 dag śliwek nutella lub inny krem czekoladowy ok. 400 g Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na dwie części, zawinąć w folię i włożyć(...)dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozprowadzić połowę kremu czekoladowego, a następnie ułożyć śliwki pokrojone na ćwiartki. Białka z cukrem ubić na sztywno, połączyć z budyniem (w proszku), wyłożyć na śliwki. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. 50 minut w temperaturze 175 stopni. Upieczone, jeszcze gorące ciasto udekorować pozostałym kremem czekoladowym. Kroić gdy całkowicie wystygnie
Praktyczna plMasa serowa: 40 dag twarogu na sernik 3/4 szklanki cukru 4 żółtka 5 białek 1/4 szklanki oleju 2 duże łyżki gęstej śmietany 1 duże(na 3/4 l mleka) opakowanie budyniu śmietankowego 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka octu Dodatkowo: ok. 60 dag śliwek np. węgierek Ser wymieszać z żółtkami, połączyć z olejem, śmietaną i budyniem. Białka ubić na sztywno, ubijając
Praktyczna plwanilinowego 20 dag masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao Odlać 3/4 szklanki mleka, wymieszać z mąką i żółtkami. Resztę mleka zagotować z cukrem wanilinowym. Ugotować budyń. W czasie gotowania cały czas mieszać aby nie przypalić. Wystudzić. Utrzeć masło z cukrem pudrem, porcjami dodawać wystudzony budyń. Gładki krem połączyć z kakao, wyłożyć na biszkopt. Schłodzić. Masa piankowa
Praktyczna plNastępnie do mąki dodajemy powoli białka. Mieszamy... Pieczemy około 25- 30 min w tem 180-190 st. Masa: 700 ml mleka 200 gram wiórek kokosowych+ posypka kostka masła 2 budynie: waniliowy lub śmietankowy bezglutenowy 2 łyżki cukru 3 łyżki płatków z migdałów Z podanej ilości mleka odlewamy 1 szklankę. Pozostałą część gotujemy z cukrem, wiórkami kokosowymi oraz 2 łyżki migdałów(...)mieszamy, żeby wiórki się nie przypaliły. Gotujemy okolo 10 min. Po tym czasie powinniście poczuć migdałowo- kokosowy zapach...;) W pozostawionej szklance mleka mieszamy budyń. I dodajemy do gotującego się mleka... Mieszamy energicznie aż masa lekko stężeje...Odstawiamy do ostudzenia Masło ucieramy na jednolity krem, dodajemy stopniowo krem ciągle mieszając. Na koniec dodajemy pozostałe migdały. i delikatnie mieszamy. Schładzamy
NaKońcuJęzyka