szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki drobnego cukru do pieczenia 1 cukier waniliowy 250 g masła (może być margaryna) 3 żółtka 1 całe jajko Masa jabłkowa: 1 budyń o smaku waniliowym 2 kg jabłek sok z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g KASI 50 g cukru przyprawa do szarlotki rodzynki Składniki na kruszonkę: 200 g mąki(...)jabłkową. Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny. Dusić przez 10-15 min. z 50 g KASI, 50 g cukru, przyprawą do szarlotki i rodzynkami. Zagęścić budyniem (proszkiem) i mąką ziemniaczaną (fot.1) . Blaszkę wysmarować tłuszczem. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem (można podpiec kilka minut w temperaturze 160ºC, ale niekoniecznie) (fot.2) . Spód oprószyć
Świat Ciastapłaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 250 g margaryny Kasia 2/3 szklanki cukru cukier waniliowy 1 kg zmielonego twarogu półtłustego 4 żółtka 1/2 szklanki mleka budyń waniliowy 6 łyżeczek żelatyny 600 g truskawek szklanka naparu z czarnej herbaty galaretka truskawkowa Najpierw przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier(...)zaparzyć mocną herbatę, posłodzić. Odstawić do wystygnięcia. Margarynę na masę serową rozpuścić w rondelku. Dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszany z żółtkami ser (fot.1) . Chwilę gotować, cały czas mieszając. Budyń rozpuścić w mleku. Dodać do masy serowej i zagotować, do momentu aż na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherze. Wystudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Odstawić na moment
Świat Ciastatuż przed pieczeniem. Placki dobrze wystudzić. Teraz należy przygotować krem. Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem i z cukrem waniliowym. Drugą wymieszać z żółtkami i mąką (tak jak na budyń), dodać pomału do gotującego się mleka i zagotować. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, a następnie stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając. Dodać Amaretto i ponownie zmiksować. Jeden
Świat Ciastatwarogu półtłustego, zmielonego dwukrotnie 450 g cukru 10 dużych jajek, białka i żółtka osobno 250 g masła, o temperaturze pokojowej 6 łyżek kaszy manny 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40 g) 1 szklanka śmietany kremówki (30%) ziarenka z 2 lasek wanilii + łyżeczka ekstraktu waniliowego rodzynki lub/i kandyzowana skórka pomarańczowa, ok. 1/2 - 3/4 szklanki Każdy z nas na pewno ma swój ulubiony(...)osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem do białości. Następnie dodać je do masy serowej i krótko zmiksować. Kiedy już połączymy ser z żółtkami dodać resztę składników: kaszę mannę, budyń, wanilię lub cukier wanilinowy. Zmiksować. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. W osobnej misce ubić białka na pianę. Do masy serowej stopniowo i delikatnie dodać ubitą kremówkę, białka i bakalie (fot.1) . Wymieszać
Świat Ciastawiększa). Zawijamy w folie i wkładamy na około 1 h do lodówki. Masa serowa: 1 kg sera, zmielonego dwukrotnie 320 g cukru pudru 150 g margaryny 4 jajka 2 budynie śmietankowe 1 łyżeczka cukru waniliowego skórka i sok z 1 cytryny 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ser umieszczamy w misie miksera. Dodajemy stopniowo(...)cukier, cukier waniliowy i ucieramy. Następnie dodajemy żółtka. Ucierając stopniowo wlewamy przestudzoną margarynę, budynie śmietankowe, proszek do pieczenia, sok i skórkę z cytryny. Białka ubijamy oddzielnie. Dodajemy do masy serowej. Na małych obrotach miksera lub za pomocą łyżki delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Wykonanie: Formę prostokątna o wymiarach 24 x 35 wykładamy papierem do pieczenia. Lekko podsypując mąką rozwałkowujemy
Made By Mom And Sonszklanka cukru (w wersji słodszej- 1,5 szklanki) - 3-4 łyżki śmietany - 3 łyżki oliwy - 5-6 żółtek - 0,5 litra wody - 2 budynie śmietankowe ( na 0,5 litra mleka) Pianka : - 5-6 białek - 0,5 szklanki cukru - szczypta soli -wiórki kokosowe Sposób przygotowania: 1.Ciasto : Zagnieść wszystkie produkty(...)powstania jednolitej masy ( uformować w kulę i wstawić do lodówki na 20-30 minut) 2.Masa: Twaróg, cukier, śmietanę, oliwę, żółtka zmiksować. Natepnie dodać budyń i mleko , dalej miksując. Masa powinna być bardzo rzadka. 3. Dużą blachę obłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto i wylać na nie masę. Piec w 200C przez
Gotuj Z Muzykąziemniaczanej - cukier waniliowy - 3 łyżki oliwy - 4 wagoniki gorzkiej czekolady Namoczenie biszkoptu: - mocna czarna herbata 0,5l - 3 łyżki cukru - sok z połowy cytryny Krem: - 1/4 szklanki cukru -opakowanie budyniu bananowego lub śmietankowego - 2 szklanki mleka - 150g masła - 3-4 banany Dekoracja/wierzch: - 500 g śmietany 36% - 3 łyżki cukru - 2 wagoniki gorzkiej czekolady - posypka czekoladowa (pałeczki) Sposób przygotowania: 1.Biszkopt: Białka(...)przygotowaną tortownicę. Nastawić piekarnik na 160C i piec biszkopt przez ok.40minut. Przed wstawieniem biszkoptu do piekarnika, należy pozbyć się powietrza , uderzając tortownicą (kilka razy) o blat/podłogę . 2.Krem Budyń robimy według przepisu na opakowaniu. Po wystygnięciu ucieramy z masłem. Kroimy wszystkie banany w krążki i pokrapiamy sokiem z cytryną by nie czarniały. 3. Gdy biszkopt będzie mieć już temperaturę pokojową
Gotuj Z Muzykąpszenną. Mleko kokosowe wlewamy do garnka. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gdy kokosowe będzie gorące, dodajemy mleko wymieszane z mąkami. Całość mieszamy bez przerwy, żeby nie powstały grudki. Gdy budyń zrobi się gęsty odstawiamy do wystygnięcia. Masło ubijamy i dodajemy po łyżce budyniu kokosowego. Gdy powstanie jednolita masa dodajemy podprażone wiórki kokosowe. Mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut
Ostra na Słodkobiałka – 6 szt - cukier – 0,5 szklanki - mak – 0,5 szklanki - kokos – 0,5 szklanki MASA: - mleko – 0,5 l - żółtko – 3 szt - budyń śmietankowy – 1 op - mąka ziemniaczana – 3 łyżki - mąka pszenna – 3 łyżki - cukier puder – 3 łyżki - masło – 250 g WIERZCH: - wódka – ok . 200 ml - okrągłe(...)Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier , kokos i mak. Dokładnie , ale delikatnie mieszamy. Wkładamy do nagrzanego do 160C piekarnika na ok. 25 minut. MASA: Do połowy mleka wsypujemy budyń, obydwie mąki i żółtka. Dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy rozrobioną masę z mąką i żółtkami. Zagotowujemy razem ( ciągle mieszając ). Miękkie masło ucieramy z cukrem. Cały czas miksując miksując dodajemy
Ostra na Słodkododajemy cukier i cukier waniliowy. Grzejemy na wolnym ogniu. Gdy mleko kokosowe będzie gorące, dodajemy mleko wymieszane z mąkami. Całość grzejemy , cały czas mieszając , by ni powstały grudki. Gdy budyń zrobi się gęsty – odstawiamy do wystygnięcia. Masło ubijamy. Dodajemy po łyżce budyniu kokosowego. Gdy powstanie jednolita masa dodajemy uprażone wcześniej wiórki kokosowe i uprażone płatki migdałowe. Mieszamy i odstawiamy
Ostra na SłodkoSKŁADNIKI: CIASTO: * ser biały dwukrotnie mielony – 1 kg * masło – 175 g * cukier – 1 szklanka * żółtka – 8 szt * białka – 8 szt * olejek cytrynowy do ciast – 1 op * brzoskwinie – 1 puszka * budyń waniliowy – 2 opakowania BEZA: * białko – 4 szt * cukier puder – 8 łyżek DODATKOWO: * brzoskwinie – 2 szt * śmietana 36% – 150 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Masło ucieramy z cukrem na gładką(...)masę. Dodajemy żółtka , olejek , a następnie budynie i cały czas miksujemy. Dodajemy zmielony ser i dalej ucieramy , do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy serowej. Mieszamy bardzo delikatnie łyżką. Wkładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy pokrojone i odsączone na sitku cząstki brzoskwiń. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 60 minut
Ostra na Słodkomąka pszenna – 125g - proszek do piecz. – 2 łyżeczki MASA SEROWA: - margaryna – 40g - cukier – 80g - jajko – 2szt - mąka ziemniaczana -30g - twaróg mielony – 400g - budyń śmietankowy – 1op DODATKOWO: - czereśnie – 300g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Z czereśni usuwamy pestki , kroimy na pół. CIASTO: Margarynę z cukrem ucieramy na kremową masę. Dodajemy po 1 jajku i cały(...)tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pokrywamy warstwą czereśni. MASA SEROWA: Margarynę z cukrem ucieramy. Oddzielamy białka od żółtek. Cały czas miksując dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i budyń. Dodajemy twaróg i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy ( robimy to delikatnie , by białka nie opadły ). Przygotowaną masą serową pokrywamy czereśnie. Ozdabiamy kilkoma czereśniami. Wkładamy
Ostra na Słodkomałe – 1szt - mąka pszenna – 40g - proszek do pieczenia – 1łyżeczka MASA SEROWA: - margaryna – 10g - cukier – 20g - jajko(małe) – 1 szt - mąka ziemniaczana – 10g - budyń śmietankowy – 2łyżki - twaróg mielony – 100g DODATKOWO: - czereśnie- 100G SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Z czereśni usuwamy pestki , kroimy na pół. CIASTO: Margarynę z cukrem ucieramy na kremową masę. Dodajemy jajko(...)używamy silikonowych , tak jak ja , nie musimy ich dodatkowo natłuszczać ). MASA SEROWA: Margarynę z cukrem ucieramy. Oddzielamy białko od żółtka. Cały czas miksując dodajemy żółtko. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i budyń. Dodajemy twaróg i dokładnie mieszamy. Białko ubijamy i dodajemy do masy. Przygotowaną masą serową dodajemy na ciasto. Wtykamy czereśnie. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.30-40 minut. Upieczenie sprawdzamy
Ostra na Słodkomasło – 100 g MASA SEROWA : * mielony twaróg – 1 kg * jajka – 5 szt * masło – 50 g * śmietana 30% – 125 ml * cukier – 1 szkl *budyń waniliowy – 2 op DODATKOWO : * wiśnie – 300 g * galaretka wiśniowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : SPÓD : Masło topimy , studzimy. Dodajemy do drobno pokruszonych herbatników. Wyciągamy do tortownicy wyłożonej papierem(...)pieczenia. MASA SEROWA : Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka miksujemy z twarogiem , masłem , kremówką ,cukrem i budyniami na gładką masę. Białka ubijamy na sztywno. Pianę delikatnie łączymy z masą serową. Wylewamy do tortownicy wyłożone ciasteczkami. Wstawiamy do nagrzanego na 165C piekarnika na 90 minut. Zostawiamy do całkowitego ostudzenia. CAŁOŚĆ : Galaretkę rozpuszczamy wg. przepisu na opakowaniu. Wiśnie układamy na górze sernika. Zalewamy
Ostra na Słodkonadchodzące Święta! SKŁADNIKI: * ser biały 3krotnie zmielony – 1 kg * masło – 200 g * jajko – 6 szt * cukier – ok. 30 g * cukier wanilinowy – 1 op * budyń waniliowy z cukrem – 2 op * skórka cytrynowa – 1 łyżka * bułka tarta – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na gładką , puszystą masę. Dodajemy żółtka(...)dokładnie mieszamy. Wsypujemy budynie , bułkę tartą i skórkę cytrynową. Ucieramy , a następnie łyżka po łyżce dodajemy zmielony wcześniej ser. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Przelewamy do natłuszczonej i delikatnie obsypanej bułką tartą tortownicy ( 23 cm ) Pieczemy 60 min . w nagrzanym do 200C piekarniku. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika ( ale jeśli
Ostra na Słodko