budyń - 12640 przepisów (strona:517/843)

Ciasto cygan 3227

ciasto przekroić na dwa placki. Krem budyniowy: W szklance mleka zmiksować mąki. Resztę mleka z cukrami zagotować, wlać zmiksowane mąki i mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia i gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą by nie powstał kożuch i ostudzić. Masło utrzeć do białości dodawać po łyżce zimnego budyniu i ucierać. Polewa: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao

Ala piecze i gotuje
KRUSZAWIEC 186

250g margaryny 1 ¼  szklanki cukru + 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego  4 jajka 500g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany budyń malinowy bez cukru (lub inny czerwony) 1 łyżka kakao  dżem z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Z margaryny, 2 żółtek, ½ szklanki cukru, cukru waniliowego(...)powidła. Na dżem wyłożyć owoc. Ciasto kakaowe zetrzeć na wyłożone owoce (lub pokruszyć na kawałki). Ubić 4 białka. Pod koniec ubijania dodać pozostałe ¾ szklanki cukru i dalej ubijać. Dodać budyń. Białka wyłożyć na ciemne ciasto. Na białka zetrzeć jasne ciasto (lub pokruszyć na kawałki). Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 180°C. Smacznego

Walijskie Pichcenie
RYŻ Z JABŁKAMI I SOSEM BUDYNIOWYM 289

przypomniał mi się ten przysmak ryżowy. A, że nie jedliśmy go jak wspominałam bardzo dawno, smakował tym bardziej przepysznie mimo swojej prostoty... Składniki:  ryż basmati (d ługoziarnisty) 1 budyń bananowy z cukrem (waniliowy, śmietankowy wg uznania) 0.5l mleka mus jabłkowy - ja uzyłam gotowy ze słoika cynamon odrobina soli do gotowania ryżu Wykonanie:   W zależności od tego jakim(...)ryżem dysponujemy: luzem, w woreczkach czy już gotowym do odgrzania w mikrofali - przygotowujemy go wg przepisu na opakowaniu. Budyń gotujemy również wg przepisu na opakowaniu. W salaterki nakładamy warstwami: ugotowany ryż, mus jabłkowy, sos budyniowy.Wierzch posypujemy cynamonem. Smacznego

Walijskie Pichcenie
ZUPA Z SUSZONYCH ŚLIWEK 147

kiedy mam wielką ochotę robię ją jeszcze raz lub dwa razy w ciągu roku, bo bardzo lubię zapach i smak śliwkowego suszu... Składniki: 200g suszonych śliwek bez pestek 1 budyń waniliowy cukier Wykonanie: Śliwki myjemy, wrzucamy do 2l wrzącej wody i gotujemy z odrobiną cukru, aż owoce lekko się rozgotują. Budyń waniliowy rozrabiamy w szklance wody - wlewamy na gotują się

Walijskie Pichcenie
DOMOWY BUDYŃ WANILIOWY Z SOKIEM Z CZARNEGO BZU 146

Kiedy chodzi za mną "coś słodkiego" i mam ochotę na "sama nie wiem co" :-) gotuję budyń. Taki domowy, nie z paczki.  Jest bardzo szybki do zrobienia a o wiele  smaczniejszy niż ten ze sklepu. Składniki: 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 3 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej wanilia z 0.5 laski wanilii lub ew. odrobina cukru waniliowego Wykonanie(...)Wlej zawartość na gotujące się mleko z żółtkami i gotuj na małym ogniu 2-3 minuty stale mieszając. Rozlej do pucharków. Polej ulubionym sokiem lub nałóż konfiturę. U mnie budyń z pysznym, aromatycznym sokiem z czarnego

Walijskie Pichcenie
PUSZYSTY SERNIK NA HERBATNIKOWYM SPODZIE 335

być smaczniejszego? Składniki: 1kg mielonego twarogu 1 szkl. cukru kilka kropli aromatu cytrynowego lub otarta skórka z 1 cytryny 6 jajek 100g skórki pomarańczowej 50g rodzynek 1 łyżka  budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 100g rozpuszczonego masła Na spód: 2op.herbatników (po 65g każde) 60g roztopionego masła Wykonanie: Herbatniki mielimy (można włożyć je do woreczka foliowego i ugnieść wałkiem(...)miała 22-23cm średnicy). Całe jajka ubijamy z cukrem na  puszystą masę. Następnie dodajemy do masy jajecznej po łyżce twarogu. Na końcu dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło, budyń i skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Miksujemy do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Rodzynki i skórkę pomarańczową obtaczamy w mącę, po czym wrzucamy do masy serowej i całość

Walijskie Pichcenie
KARPATKA CZYLI BUDYNIOWY ZAWRÓT GŁOWY 131

mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 mały cukier wanilinowy 3/4 szklanki cukru 3/4 kostki masła Wykonanie: Z mleka, mąki ziemniaczanej i pszennej oraz cukrów ugotować budyń - mieszając cały czas intensywnie, aby nie było grudek.  Ostudzić go. Utrzeć masło mikserem a nastepnie  dodawać po łyżce oziębionego budyniu, cały czas ucierając, aż do uzyskania jednolitego, gładkiego

Walijskie Pichcenie
PUSZYSTA BABKA ZE ŚMIETANĄ 168

niej wrócę :)   Na zdjęciach oczywiście bez "glancu" i wszelkich posypek, bo takie babki lubię najbardziej :) Składniki: 5 jaj 250 ml śmietany kremówki 30% 1 szklanka cukru 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru ( 40 gramowe) 1 szklanka mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie:   Żółtka ucieramy z cukrem do puszystkości.Do masy jajecznej  wlewamy śmietankę(...)stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz budynie (proszek budyniowy). Całość ucieramy do momentu dokładnego połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno,delikatnie dodajemy je do masy, całość mieszamy łyżką. Masę wylewamy do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną formy babkowej. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut

Walijskie Pichcenie
SERNIK GOTOWANY 1614

słodkich nowinek... czas  więc odświeżyć przepis :)) Składniki: 1 kg białego zmielonego sera (ja użyłam już zmielonego z wiaderka) 4 całe jajka 1 szklanka cukru 1 kostka masła 1 budyń śmietankowy 40g bez cukru 1/2 szklanki mleka herbatniki, biszkopty lub biszkopt na spód aromat cytrynowy bakalie Wykonanie: Do garnka wbijamy jajka, dodajemy zmielony ser i masło. Podgrzewamy na małym(...)ogniu. Kiedy składniki się rozpuszczą dodajemy cukier i aromat cytrynowy. Gotujemy całość około 15 minut ciągle mieszając. Budyń rozrabiamy w 1/2 szklanki mleka i wlewamy do gotowanego twarogu. Ponownie gotujemy całość ok 10 minut. Na koniec dodajemy bakalie : rodzynki (wcześniej namoczone) i skórkę pomarańczową. Formę ( u mnie tortownica) wykładamy herbatnikami. Na herbatniki delikatnie wylewamy masę serową, wyrównujemy. Studzimy. Wierzch dekorujemy

Walijskie Pichcenie
CIASTO Z JOGURTÓW GRECKICH 210

lubię rozkładać sobie pracę, więc ciasto przygotowałam sobie poprzedniego dnia. Składniki na masę jogurtową: 3 op.  jogurtów naturalnych (po 400g każdy) 250g drobnych wiórków kokosowych  2 budynie waniliowe bez cukru aromat waniliowy 5 białek 3/4 szkl cukru Ponadto:  słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub o innym smaku (u mnie słoik 450g) Jogurty zmiksować z wiórkami, budyniem

Walijskie Pichcenie
PUSZYSTY SERNIK Z JEŻYNOWĄ POLEWĄ 208

jego smak ... To jeden z moich ulubionych! :-) Składniki: 1 kg  mie lonego twarogu 1 i 1/3 szkl. cukru 1 op cukru waniliowego 120g masła 8 jajek 1 op budyniu waniliowego  z cukrem aromat cytrynowy opcjonalnie: 100g rodzynek 100g skórki pomarańczowej Składniki na mus: ok 250g jeżyn 1 tabliczka białej czekolady (100g) 2 czubate łyżki cukru Wykonanie: Rodzynki namoczyć(...)gorącej wodzie. Żółtka oddzielić od białek, ucierać je z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodając stopniowo  zmielony ser, budyń, aromat . Masło roztopić i wystudzić. Pod koniec ubijania dodać stopione masło i miksować do momentu połączenia się składników. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masa serową. Rodzynki odcisnąć z nadmiaru wody lekko posypać mąką

Walijskie Pichcenie
BUDYNIOWIEC Z MUSEM MORELOWYM 125

smak ... Składniki na ciasto: 125 g maki  65 g cukru 65 g masła lub margaryny 1 jajko  jeden proszek mały do pieczenia Masa: 500 ml mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 200 g cukru 1.5 szklanki śmietany 22% lub 30% Mus: 1 puszka moreli (350g) 1 galaretka morelowa przygotowana w 1szkl. wody  Morelami odsączone z zalewy zblendować(...)dodać tężejącą galaretkę. Wykonanie: Z podanych na ciasto składników zagnieść kruche ciasto. Schłodzić w lodówce co najmniej 1h. Następnie  wyłożyć nim cienko tortownicę oraz trochę jej brzegi. Budyń ugotować z cukrem, lekko wystudzić  po czym  wymieszać ze śmietaną, Wylać na ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 185st i piec ok 70 minut. Po upieczeniu wystudzić, najlepiej przy

Walijskie Pichcenie
DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM, MANDARYNKAMI I ANANASEM 232

waniliowego 4 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego   Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej 4 czubate łyżki cukru 60 g miękkiego masła Ponadto: dowolne owoce, 1 budyń śmietankowy ugotowany wg przepisu na opakowaniu Wykonanie: Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić(...)wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Każdy dołek posypujemy lekko bułką tartą, nakładamy łyżeczkę budyniu i owoce (u mnie mandarynki i ananasy). Brzegi drożdżówki możemy  posmarować rozkłóconym jajkiem, ale nie jest to konieczne. Całość posypujemy  kruszonką. Pieczemy ok 20min w temp. 180st

Walijskie Pichcenie
Szarlotka wydanie modern. 194

waniliowy małe opakowanie 3 żółtka kilkanaście szt jabłek ( u mnie nie były duże, mniej więcej z 1 szt wychodzi 2 róże) cukier, cynamon do posypania jabłek Ponadto:   1 budyń waniliowy bez cukru na pół litra mleka + 2łyżki cukru 375 ml mleka  Zaczynamy od wykonania ciasta kruchego. Margarynę kroimy na drobną kostkę. W misce łączymy mąkę cukier i cukier(...)zapiekamy to ok 15 min w temp 180 st. Wyjmujemy i studzimy. Do garnka wlewamy szklankę mleka w reszcie rozrabiamy proszek budyniowy z cukrem. Mleko zagotowujemy, wlewamy budyń i doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Jeszcze gorący wylewamy na podpieczony spód ciasta. W między czasie obieraczką do warzyw lub bardzo cienko nożem obieramy jabłka, tak aby powstały nam obierki z minimalną

Malinowe Pocałunki
Tort czekoladowy z suszonymi śliwkami 230

Biszkopt 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 0,5 litra mleka 1 budyń waniliowy 3 łyżki cukru 250 g masła 200 g nutelli 250 g suszonych śliwek Kresto 100 ml spirytusu Polewa 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki(...)mleka zagotować z cukrem wlać mleko z proszkiem i ponownie zagotować. Przykryć folią spożywczą by nie powstał "kożuch" i odłożyć do ostudzenia. Masło utrzeć do białości, dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Krem podzielić na dwie części. Do jednej części kremu dodać nutellę i utrzeć. Do drugiej dodać śliwki razem z spirytusem i wymieszać. Na paterze położyć placek biszkoptu, rozsmarować

Ala piecze i gotuje