budyń - 12640 przepisów (strona:513/843)

Leche frita (smażone mleko) 331

szczególności w Wielki Tydzień . Sam przysmak pochodzi z prowincji Palencia (Kastylia i León), jednak obecnie jest popularny w całej Hiszpanii. Deser szczególnie uwielbiany przez dzieci. Jest niczym smażony budyń obtoczony w cukrze. Zazwyczaj kupuje się go na ulicy i jada rękoma, oblizując przy tym palce - bardzo popularny widok przed Wielkanocą :). Składniki (na 12 kawałków): 0,5 l pełnotłustego mleka(...)cynamon ubić trzepaczką aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Wlać do rondla i gotować na małym gazie, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką). W pewnym momencie masa zacznie gęstnieć i przypominać gęsty budyń, wtedy należy zdjąć ją z ognia i nieco przestudzić. Masę należy wylać do prostokątnej formy (20 cm x 35 cm), wysmarowanej uprzednio masłem. Wyrównać szpatułką, przykryć folią spożywczą i ostawić

Food Square
Ciasto kruche z jeżynami oraz budyniową pianką 164

tartce o dużych oczkach, przykrywając przy tym całą formę. Piec 20 minut w 180 °C . Wystudzić. Budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego pół szklanki oleju roślinnego Białka ubić na sztywno. Następnie dodawać powoli cukier oraz cukier wanilinowy, nadal ubijając. Później powoli dodawać budyń, cały czas miksując. Na koniec wlewać

Food Square
Tartaletki z kremem i figami 143

mąką pszenną i ziemniaczaną. Do gotującego się mleka szybkim ruchem wlać otrzymaną pastę i dokładnie ją rozprowadzić. Wstawić z powrotem na palnik i cały czas mieszać aż do zgęstnienia budyniu. Gotowy krem ostudzić, wstawiając garnek do zimnej wody i od czasu do czasu mieszając, by nie powstał kożuch. W misce utrzeć mikserem masło, a następnie dodawać łyżka po łyżce schłodzony(...)budyń, cały czas miksując. Krem rozłożyć równomiernie do upieczonych spodów. Figi pokroić na plastry i wyłożyć nimi gotowe tartaletki. Schłodzić w lodówce i podawać

Food Square
Ptysie 138

Propozycja na ciastko z kremem.  Składniki na ciasto: -szklanka wody -1/2 kostki margaryny -szklanka mąki pszennej -5 jajek  Składniki na krem: -budyń o dowolnym smaku -1,5 szklanki mleka -kostka margaryny -szklanka cukru pudru -łyżka soku z cytryny    Wodę z tłuszczem zagotowujemy. Do wrzątku dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.     Proszek(...)piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 st. C na 25-30 minut.    W tym czasie przygotowujemy krem. Miksujemy margarynę z cukrem pudrem.    Stopniowo dodajemy wystudzony budyń i miksujemy a na koniec sok z cytryny. Miksujemy do uzyskania puszystej masy.    Gotowe ciastka zdejmujemy z blaszki. Po kilku minutach będą wystudzone.    Ostrym nożem odcinamy górę

Maminek kulinarny
Budyń czekoladowy na maślance 206

Jeśli jeszcze nie próbowaliście budyniu na maślance, to koniecznie musicie go zrobić. Jest naprawdę pyszny i do tego puchaty :) ~ Budyń na maślance z karobem, kakaem, siemieniem lnianym, serkiem twarogowym i żurawiną ~ Składniki: 250 ml maślanki jajko łyżka karobu lub 2 kakaa + słodzidło łyżeczka świeżo mielonego siemienia lnianego + 100g serka twarogowego żurawina kakao Maślankę gotujemy z żółtkiem, karobem/kakaem , siemieniem lnianym

Kuchenny Skrawek Nieba
Różowo mi... 131

połączeniu z moim ulubionym warzywem stworzy duet idealny.  Cóż...  Okazało się, że sprawa nie jest tak prosta, jak myślałam. Pierwsze podejście skończyło się totalnym fiaskiem. Miałam glutki budyniu pływającego w maśle, a kiedy wszystko zmiksowałam blenderem, było kwaśne i tak tłuste, że jeść się nie dało. Prawie płakałam wyrzucając wszystko do kosza, no bo przecież marnowanie rabarbaru(...)najdrobniejsze kawałeczki. Przetrzeć przez sitko. Przelać sok do garnka, dodać cukier, jajka, żółtka i mąkę. Podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu. Wlać olej, wymieszać, gotować jeszcze minutę. Zdjąć z ognia, dodać barwnik i wymieszać. Ostudzić. Przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce do tygodnia. Smacznego! W Danii w końcu mamy słońce - dzisiaj

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Curd z mandarynek 111

curd jeszcze taki lekko zimowy, świąteczny wręcz, bo z mandarynek. Ma śliczny, żółtko-pomarańczowy kolor, dzięki dodatkowi soku z cytryny nie jest zbyt słodki ani mdły, smakuje jak mandarynowy budyń. Pycha! Koniecznie spróbujcie, nawet jeśli nie planujecie ciasta z jego udziałem - jestem pewna, że nic się nie zmarnuje... Curd mandarynkowy Składniki: (na 400 g curdu) sok z 5 mandarynek(...)żółtka, cukier i mąkę umieścić w garnuszku. Podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Dodać oliwę, gotować jeszcze kilka minut - masa powinna mieć konsystencję gęstego budyniu. W razie potrzeby przetrzeć przez sitko. Ostudzić. Przechowywać w słoiczku w lodówce do 7 dni. Smacznego! Ten jest bez masła, taki odchudzony. Z pełną premedytacją wybrałam właśnie taką wersję - ciasto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dyniowy curd na Festiwal dyni 186

pewnością zauważyliście, przepadam za wszelkiego rodzaju curdami. I choć generalnie preferuję polskie nazwy, ta wydaje mi się nieprzetłumaczna . Curd bowiem to coś pomiędzy kremem a budyniem, mocno owocowym, gęstym, rozpływającym się w buzi, często z kwaśną nutą. Najbardziej popularny jest oczywiście lemon curd, czyli krem cytrynowy. Ja eksperymentowałam już z innymi cytrusami - pomarańczą, limonką, a nawet grejpfrutem, a także(...)cukier się rozpuści. Dodać żółtka, energicznie mieszając, a następnie mus z dyni. Gdy wszystko się dobrze połączy, dodać mąkę, dokładnie rozmieszać. Gotować, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu. Curd przetrzeć przez sitko, ostudzić. Przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce do tygodnia. Smacznego! Przepis oczywiście dodaję do Festiwalu dyni

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z truskawkami i białą czekoladą 316

Truskawki można zastąpić innymi, świeżymi owocami, białą czekoladę - mleczną i/lub deserową, a kisiel truskawkowy innym smakiem. Szklanka = 250 ml. Kisiel można zastąpić mąką ziemniaczaną lub budyniem. Kisiel w owocach ma pozostać w proszku,  nie należy go rozpuszczać . Obtoczenie owoców w kisielu zapobiega ich nadmiernemu opadaniu na dno i powstawaniu zakalca - budyń wypije nadmiar soku z owoców. Źródło przepisu

Gospodyni Miejska
Kakaowe serniczki z nutą pomarańczy 172

kakao. Czas przygotowania: 40 minut Porcje: 5     Składniki: 500 g zmielonego twarogu, 1/4 szklanki cukru, 2 jaja, 1 łyżeczka ekstraktu wanilii , 4 łyżki kakao, 1 łyżka budyniu waniliowego, 4 łyżki zmielonych herbatników czekoladowych, masło. Kandyzowana skórka pomarańczy do dekoracji: 1 duża pomarańcza, 1/2 szkl. cukru, 1/2 szkl. wody, sok wyciśnięty z pomarańczy(...)sokiem i cukrem, włożyć pokrojoną skórkę, gotować aż będzie przezroczysta.  Foremki nasmarować masłem, wysypać zmielonymi herbatnikami. Ser zmiksować w melakserze z wanilią, skórką otartą z pomarańczy, cukrem, budyniem i jajami. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Masę wylać do foremek, wstawić do większej formy napełnionej wodą (do wysokości 2/3 foremki z sernikiem), piec 25-30 minut, wystudzić. Przybrać skórką pomarańczy

SzczyptaSmaQ
Sprawdzony przepis na pyszne pączki 192

suche ciasto jest lekko wilgotne a najlepiej smakują cieplutkie z wyciekającą marmoladą. Jest kilka sposobów na pączki wyciąć koło pozostawić do wyrośnięcia i nadziewać je po upieczeniu  marmoladą, budyniem, czekoladą - jestem fankom takiej metody. Innym sposobem jest nałożenie marmolady przed pieczeniem i zwinięciem ciasta w sakiewkę i utworzenie kuli. Gdy mamy do zrobienia większą ilość pączków i ograniczony czas(...)pół łyżeczki soli 2 łyżki rumu  250 ml mleka  20g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych  olej lub smalec do smażenia  konfitura lub budyń do nadziewania  cukier puder do posypania lub zrobienia z niego lukru wedle uznania  SPOSÓB WYKONANIA : - mąkę przesiać jeżeli używamy suchych drożdży do mieszamy z mąką na tym etapie - jeżeli

Basia w kuchni
marchewkowo-jabłkowe budyniowe ciasto ze śmietaną z nutą kokosu... 155

Składniki: masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1 szklanka, jajka 3 sztuki, budyń czekoladowy 1 opakowanie, marchew 1,5 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1/2 łyżeczki, jabłko winne 4 duże, cynamon 1 łyżka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, bita śmietana 330 ml, cukier puder 1 łyżka, wiórki kokosowe - ile potrzeba, śmietan(...)jabłkami miękka palma, cukier utrzeć mikserem, dodać jajka i utrzeć na puszysto wsypać mąkę z proszkiem, sodą i zmiksować 1 minutę 0 dodać starta na drobnych oczkach marchewkę wsypać budyń czekoladowy bez cukru i zmiksować chwilę do ciasta dać połowę jabłek i łyżką wymieszać z ciastem tortownica 24cm - wysmarować masłem, posypać tartą bułką i dać ciasto z jabłkami, na wierzch

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik złota rosa... bez rosy. ;-) 404

łyżek cukru pudru (50g) 1 małe jajko 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 500g sera (z wiaderka) 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 opakowania budyniu 1 niecała łyżeczka cukru waniliowego 1 szklanka mleka 1/4 szklanki oleju Pianka: 3 białka 3/5 szklanki cukru pudru 1. Składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy je na gładką masę. Wykładamy(...)dużo, połowy nie użyłam). Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.  2. Ser miksujemy z cukrem i cukrem pudrem. Dodajemy kolejno: po jednym jajku, budyń, olej, mleko. Masa serowa będzie miała płynną konsystencję.  3. Masę wylewamy na upieczony spód, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy przez około 60 minut. 10 minut przed końcem ubijamy

Szefowa kuchni
Pychotka 3846

bardzo delikatnie zsuwamy ciasta, aby nie pokruszyć bezy. 4. Gotujemy szklankę mleka z cukrem, w drugiej szklance mleka rozpuszczamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodajemy do wrzącego mleka i robimy budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę, a następnie dodajemy do budyniu i miksujemy na gładką masę. Przygotowaną masą przekładamy ciasta. Gotową pychotkę dobrze jest odstawić

Apetyczna babeczka
385. 97

cynamonowe placki z domowym sosem waniliowym i śliwkami Ale to było dobre <3 oo, słońce! szkoda, że niemiecki czeka.  A wczoraj zjadłam chyba najlepszy budyń na świecie *.* domowy budyń na waniliowym napoju sojowym z kawałkami malin podany z sosem malinowym i malinami

More food, love and dreams