budyń - 12640 przepisów (strona:505/843)

Sernik wiedeński puszysty 159

szklanki cukru pudru ·          2 kopiaste łyżki mąki krupczatki ·          1 budyń waniliowy ·          1 cukier waniliowy 16 g ·          1 szklanka Rodzynek lub żurawiny(...)ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.  Pod koniec ucierania nie przerywając dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Do utartej  masy dodajemy zmielony ser, mąkę, budyń i wszystko dokładnie mieszamy. Z 5 białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy ją do ciasta delikatnie mieszając. Na koniec wsypujemy rodzynki lub żurawinę i skórkę pomarańczową. Dużą tortownicę smarujemy tłuszczem

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto ucierane z porzeczkami i kruszonką 94

pamiętam skąd wzięłam ten przepis.. Miałam spisany na kartce z jakiegoś bloga, próbowałam usilnie znaleźć ale na nic.. Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g cukru 200 g masła lub margaryny 4 jajka kilka kropel olejku wanilinowego Dodatkowo owoce: 500 g czerwonych porzeczek ( mogą być inne owoce(...)utrzeć  wraz z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku i nadal ucierać. Do utartej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, olejek wanilinowy, budyń i wszystko dokładnie wymieszać. Tortownicę z kominem nasmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą a następnie wlać do niej gotowe ciasto. Na wierzch  ułożyć owoce. Przygotować kruszonkę:  z masła

Na słodko lub wytrawnie
Malinowy sernik bez sera 170

całym domu malinami, że nie mogłam się doczekać kiedy będę mogła go spróbować . Jest przepyszny :-) Składniki:  5 jajek  1 i 1/2 szklanki cukru pudru  2 budynie malinowe (40 g)  1 cukier waniliowy (16 g)  1/2 szklanki oleju  2 duże jogurty bałkańskie* lub greckie (w sumie ok. 800 g)  3  paczki herbatników petit(...)zetrzeć na miazgę (rozdrobniłam maliny za pomocą blendera), 2/3 rozdrobnionych malin zużyć do sernika a 1/3 porcji do kremu. Żółtka utrzeć z  cukrem pudrem,   dodać jogurty , budynie, olej, cukier waniliowy,  2/3 rozdrobnionych malin i krótko zmiksować.   Osobno białka ubić na sztywno , delikatnie wymieszać z masą jogurtową i przelać do tortownicy. Piekarnik nagrzać do temp

Na słodko lub wytrawnie
Sernik gotowany 177

tłustego, zmielonego trzykrotnie 4 duże jajka lub 5 małych (białka i żółtka oddzielnie) 200 g masła lub margaryny, w temperaturze pokojowej 300 g cukru 1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru 1/3 szklanki mleka ekstrakt waniliowy Sposób wykonania: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierać dodać stopniowo po jednym żółtku. Gdy masa będzie puszysta(...)delikatnie wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy. Masę serową włożyć do garnka i podgrzewając na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Należy prawie cały czas mieszać, aby masa serowa się nie przypaliła. Budyń rozrobić z mlekiem i dodać do gotującego sera, pogotować jeszcze chwilę cały czas mieszając. Na dnie tortownicy ułożyć pierwszy spód i wylać na niego połowę gorącej masy serowej a następnie

Na słodko lub wytrawnie
Szarlotka kremowa 120

łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki kakao Składniki na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek 1,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru pudru Składniki na bezę budyniową: 5 białek 2 budynie 1 szklanka cukru Sposób wykonania ciasta: Z podanych składników (bez dodatku kakao) zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Z zagniecionego ciasta odłożyć 1/3 część, dodać 2 łyżeczki kakao i ponownie zagnieść(...)tarce na grubsze wiórki, wymieszać z cynamonem i cukrem i wyłożyć na podpieczonym spodzie ciasta. Przygotować bezę: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać budynie. Gotową pianę wyłożyć na masie jabłkowej. Na pianę zetrzeć schłodzone kakaowe ciasto. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 190 stopni C. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Jogurtowy sernik dyniowy 316

mnie najszybsze i najłatwiejsze ciasto, które można zrobić z niemal każdego sera. Ten jest wyjątkowy, gdyż jest z nutką dyni. :) Składniki: 400g jogurtu greckiego 1 jajko 4 łyżki budyniu śmietankowego 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanki puree z dyni kilka kropli aromatu pomarańczowego garść rodzynek + mąka do obtoczenia Sposób przygotowania: Do miski dodajemy jogurt i wbijamy jajko. Miksujemy i stopniowo(...)dodajemy cukier, budyń, puree z dyni i aromat pomarańczowy. Na końcu dodajemy obtoczone w mące rodzynki i mieszamy drewnianą łyżką. Przekładamy do natłuszczonego naczynka żaroodpornego. Pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostawiamy przy uchylonym piekarniku do wystudzenia. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
SERNIK POTRÓJNIE CZEKOLADOWY 92

załagodzić. Na frasunek niekoniecznie musi być trunek ja polecam serniczek :) SKŁADNIKI: 150g. herbatników (Digestive) 1/3 kostki masła 1 kg sera (może być w wiaderku) 150 g. cukru 3 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego 4 jajka 150 ml. kwaśnej śmietany cukier lub aromat waniliowy 100 g. białej czekolady 100 g. mlecznej czekolady 100 g. gorzkiej czekolady 4 łyżki słodkiej śmietanki(...)powstał spód naszego ciasta. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i zapiec całość 10- 12 minut. Masa serowa Ser przełożyć do miski i miksować razem z cukrem i budyniem do uzyskania gładkiej masy. Dodawać kolejno jajka( po jednym), śmietanę i wanilię ciągle miksując na jednolitą masę. Masę serową podzielić na 3 równe części. Kolejną czynnością będzie roztapianie kolejno czekolad i łączenie

Kuchnia w opałach
TARTALETKI MALINOWO-GRUSZKOWE Z KREMEM ŚMIETANKOWYM 97

jajko masło do posmarowania foremek na wierzch: 1 szklanka malin 1 gruszka 3 jajka  200 ml śmietany 80 g cukru pudru 1 torebka cukru waniliowego 2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku A jak to zrobić: Ze wszystkich składników szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i na 1 godzinę odstawić w chłodne miejsce. Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni (termoobieg(...)minut do nagrzanego pieca. Wyjąć i ostudzić. Temperaturę piekarnik zredukować do 180 stopni (termoobieg 160 stopni). Jajka rozbełtać  ze śmietaną, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i budyniem w proszku. Maliny i pokrojoną w plasterki gruszkę ułożyć w tartaletkach, polać sosem i piec ok. 30 minut

Kuchnia w opałach
CYTRYNOWIEC 115

szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na poncz 1/2 szklanki letniej wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru na krem budyniowy 2 budynie śmietankowe 1/2 szklanki soku z cytryny 1 1/2 szklanki wody 1 żółtko 1 szklanka cukru 200 g masła na piankę cytrynową 400 ml śmietanki 30 % 150 g serka mascarpone 1 szklanka(...)minut. Po upieczeniu biszkopt nasączyć ponczem. Przygotować masę budyniową. W garnku zagotować 1 szklankę wody z sokiem z cytryny i cukrem. W osobnym naczyniu połączyć resztę wody z budyniem i żółtkiem, wlać całość do gotującej się w garnku "cytrynowej" wody i gotować, ciągle mieszając, do momentu aż zacznie bulgotać. Zagotowaną masę odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę

Kuchnia w opałach
PANI WALEWSKA ZWANA PYCHOTKĄ 134

pieczemy dwie blachy razem to włączamy termoobieg. Po upieczeniu placki ostudzić. Aby przygotować masę należy, zagotować jedna szklankę mleka z cukrami. Drugą rozmieszać z żółtkami i maka (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować.   Ostudzić.   Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń cały czas ucierając. Placki ciasta przełożyć masą i schłodzić

Kuchnia w opałach
SERNIK GOTOWANY NA HERBATNIKACH 103

pycha. Ta wersja sernika, nie wymaga tradycyjnie pieczenia, tylko gotowania. 30 minut roboty, dłuższa chwila w lodówce i możemy się zajadać. SKŁADNIKI: 1 kg zmielonego sera 4 jajka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 3/4 szkl cukru  1/2 szkl mleka sok z 1 cytryny 1 kostka masła herbatniki A jak to zrobić: W rondelku roztopić masło z cukrem. Jajka ubić(...)puszystą masę, dodawać po łyżce sera ciągle miksując. Budyń dobrze rozprowadzić w mleku. Masę serową przelać do garnka, dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz herbatników) i gotować całość około 15 minut, mieszając aby masa się nie przypaliła i żeby nie zrobiły się grudki. Na niezbyt dużej blaszce wyłożyć jedną warstwę ciastek, wylać połowę masy serowej, ułożyć kolejną warstwę herbatników, wylać pozostały

Kuchnia w opałach
Kruche ciasto z lekką budyniową pianką 68016

Wyrównać delikatnie dłonią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec około 20 minut do uzyskania złocistego koloru. Wystudzić. Budyniowa pianka: 5 białek 3/4 szklanki cukru 2 opakowania budyniu waniliowego pół szklanki oleju pół łyżeczki esencji waniliowej Dodatkowo: truskawki lub maliny Białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukier a następnie budyń. Na koniec zmiksować z olejem oraz esencją

Bullio
Kremówka 485

wanilii (lub cukier waniliowy), wymieszać, zagotować. W międzyczasie, w osobnej miseczce zmiksować pozostałe pół szklanki mleka z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną. Wlać do zagotowanej masy i ugotować jak budyń - mieszając często by nie zrobiły się grudki i aby masa dobrze zgęstniała. Odstawić do całkowitego ostudzenia. W misie miksera utrzeć masło na jasną, puszystą masę. Dodawać wystudzony budyń, łyżka

Świat Ciasta
Ciasto z masą jogurtowo-kokosową oraz czarną porzeczką Lodzi 401

opakowania jogurtów typu greckiego (po 350 g każdy) 250 g drobnych wiórków kokosowych  0,5 szklanki płatków migdałowych 0,5 szklanki suszonej żurawiny (można zastąpić rodzynkami) 2 budynie waniliowe aromat waniliowy 5 białek 3/4 szklanki  cukru szczypta soli Dodatkowo: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki Lodzi Wykonanie: Jogurty zmiksować z wiórkami, płatkami migdałów, żurawiną suszoną oraz  budyniem

kgwjanczewo
Migdałowy sernik 428

galarecie z migdałami, makowce to potrawy, które często goszczą na świątecznym stole. Składniki: 1,5 kg serka śmietankowego tłustego lub półtłustego 8 jajek 1,5 szklanki cukru 2 budynie waniliowe bez cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 3 opakowania po 200 g śmietanki 30% 200 g herbatników 100 g płatków migdałowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia opakowanie cukru waniliowego(...)dalej ubijać na wolnych obrotach. W oddzielnych naczyniach ubić na sztywno kremówkę z cukrem pudrem oraz pianę z białek ze szczyptą soli Masę serową połączyć z mąką ziemniaczaną, budyniem, proszkiem do pieczenia oraz płatkami migdałów. Całość wymieszać delikatnie z  bitą śmietaną oraz z pianą z białek. Wlać do wyłożonej wcześniej herbatnikami  blachy i wstawić do piekarnika rozgrzanego

kgwjanczewo