budyń - 12640 przepisów (strona:496/843)

Lemon Curd – Krem Cytrynowy 134

Cudowny, delikatny, kremowy, domowego wyrobu budyń cytrynowy. Zwany również kremem cytrynowym zauroczy smakiem niejednego z Was. Popularny na Wyspach, w kuchni anglosaskiej. Powstały na bazie masła, jajek, cukru i grającej pierwsze skrzypce cytryny. Intensywny w smaku, słodko – kwaśny, orzeźwiający, absolutnie najlepszy krem jaki można sobie wyobrazić. Krem cytrynowy możecie śmiało wyjadać prosto ze słoiczka, zamaczać w nim kruche ciasteczka(...)mieszamy razem wszystkie pozostałe składniki, najlepiej roztrzepać je za pomocą rózgi kuchennej. Wymieszane składniki wlewamy do roztopionego masła. Na małej mocy palinka, często mieszając doprowadzamy do zgęstnienia, do konsystencji budyniu. Ważne by robić to na bardzo słabym ogniu, mi zajęło około 10 minut, inaczej może nam się zrobić jajecznica. Krem odstawiamy do ostygnięcia. Wlewamy do słoika. Przechowujemy w lodówce. Źródło

Made By Mom And Son
Kuchnia Lidla: Puszysty placek borówkowy 1032

pudru 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 łyżki kakao szczypta soli   Pianka: 6 białek 180 g cukru 100 g rozpuszczonego i schłodzonego masła 2 opakowania budyniu waniliowego 1,5 łyżki cukru waniliowego sok z 1/2 limonki (wcześniej ją sparzyć) Dodatkowo:   borówki - ja dałam jeszcze poziomki i jagody cukier puder do posypania Mąkę, cukier puder, proszek(...)ciasta. Delikatnie ubijamy wszystko na dnie formy. Następnie przygotowujemy piankę: ubijamy na sztywno białka dosypując do nich w trakcie ubijania po trochu cukru. Dalej miksując dodajemy 2 opakowania budyniu waniliowego, cukier waniliowy i sok z limonki.Przestajemy miksować i dodajemy masło, mieszając je delikatnie z masą za pomocą trzepaczki. Masę wylewamy na ciasto, dodajemy borówki i na wierzch ścieramy pozostałą

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Piernikowy sernik 133

piernika 1/2 łyżeczki cynamonu Masa serowa: 1 kg sera tłustego trzykrotnie mielonego 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 2/3 śmietany 30% 4 jajka 1/4 kostki miękkiego masła 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki przyprawy do pierników 1 łyżeczka cynamonu 5-6 pokruszonych pierniczków Posypka: 2 pierniczki pokruszone na pył 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy(...)wyłożonej papierem do pieczenia i wykładamy dno. Podpiekamy 10 minut w temperaturze 190 stopni. Masa serowa Twaróg dokładnie mielimy. Dodajemy do niego cukier, jajka,  masło, śmietanę, budyń waniliowy (nie rozpuszczamy go, dodajemy po prostu proszek), cukier waniliowy, przyprawę do piernika i cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy z grubsza pokruszone pierniczki. Tak przygotowaną masę przelewamy na przygotowany

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Kruche ciasto ze śliwkami, masą budyniową i kruszonką 116

żółtek 2 szklanki mąki 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa budyniowa: 5 białek 150 g cukru 100 g rozpuszczonego masła 3 opakowania budyniu waniliowego 1,5 łyżki cukru waniliowego sok z 1/2 cytryny Kruszonka: 100 g rozpuszczonego masła 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki Dodatkowo: ok. 400 gram śliwek, wypestkowanych, pokrojonych w połówki cynamon(...)wykładamy połówki śliwek, które posypujemy cynamonem i brązowym cukrem. Masa budyniowa: Białka ubijamy na sztywno dosypując do nich w trakcie ubijania po trochu cukru. Dalej miksując dodajemy 3 opakowania budyniu waniliowego, cukier waniliowy i sok z limonki.Przestajemy miksować i dodajemy masło, mieszając je delikatnie z masą za pomocą trzepaczki.  Tak przygotowaną masę budyniową wylewamy na spód. Kruszonka Masło roztapiamy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Tort-rolada o smaku truskawkowym 143

jajek         60g mąki         60g cukru         2 łyżeczki  budyniu czekoladowego         1 łyżeczka kakao         1/3 łyżeczki proszku do pieczenia      rolada(...)jajek         1/4 szklanki budyniu śmietankowego         3/4 szklanki mąki         1/2 szklanki cukru         1 łyżeczka proszku do pieczenia            500ml śmietany 36%      1,5 opakowania galaretki truskawkowej      1 łyżka cukru pudru      dżem

Amatorka kuchenna
Tarta z jabłkami i bezą na herbatnikach czyniona. 172

cytryny -łyżeczka startej skórki z cytryny -4 jabłka obrane w grube wiórki pokrojone -duża garść orzechów w miksie (nerkowce, laskowe, migdały i włoskie) -4 łyżki cukru pudru -dwie łyżki budyniu śmietankowego Herbatniki kruszymy. Na porcję do spodu dodajemy masło i 3 żółtka i zagniatamy ciasto. Naczynie do tarty smarujemy masłem i przekładamy ciasto na spód, dociskając na brzegach i spodzie(...)cytryny (by nie zbrązowiały), układamy na spodzie, posypujemy zgniecionymi w moździerzu orzechami. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. dodajemy cukier puder, ubijamy i w ostatnim etapie dodajemy sypki budyń i dalej ubijamy. Tak przygotowaną bezę wylewamy i rozprowadzamy po jabłkach. Porcję herbatników do kruszonki łączymy z masłem i z skórą cytrynową, posypujemy delikatnie bezę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni

BaRepas
Czekoladowy budyń jaglany z orzechami 110

Jest chłodny, marcowy wieczór, a ja zapraszam na zdrowy, rozgrzewający budyń czekoladowy na bazie kaszy jaglanej. Jak możecie zauważyć, deser jest wzbogacony o dodatek niewielkiej ilości awokado. Od razu mówię, że nie jest ono wyczuwalne w budyniu, a nadaje mu kremową konsystencję oraz nieprzecenione wartościowe składniki jak tłuszcze i witaminy. Danie można dosłodzić według upodobań. Składniki : 4 łyżki ugotowanej kaszy

Chocolate Muffin Blog
Czekoladowy pudding z tapioki z sosem wiśniowym 146

Dzień dobry! Tydzień zaczynaliśmy kokosowym puddingiem z tapioki z mango i tydzień możemy zakończyć również puddingiem! Czekoladowy pudding z tapioki to po prostu mistrzostwo świata, smakuje rewelacyjnie. Nieco jak budyń czekoladowy, a że ja bardzo lubię budyń czekoladowy, to co się dziwić, że bardzo mi zasmakowała czekoladowa tapioka. Tak jak już wcześniej wspominałam deser jest prosty w przygotowaniu, niestety nieco

Pora coś zjeść
Sernik na kruchym spodzie z rodzynkami 192

tłuszczem blaszkę. Pozostałą 1/3 ciasta użyjemy później jako kruszonkę na górę ciasta. Ser: 1 kg tłustego twarogu (najlepiej presidenta) 1 szklanka cukru, 1 duży cukier waniliowy, 4 jajka, 1 budyń waniliowy, 1 szklanka rodzynek (+duża łyżka mąki ziemniaczanej) 2-3 łyżki pokrojonej drobniutko skórki z pomarańczy (przygotowanej wcześniej wg poniższego przepisu), * można dodać owoce (np. mandarynki, brzoskwinie etc. ja dodałam(...)około 50 gram rodzynek hetmańskich- ekstra dużych :), układamy je bezpośrednio na cieście. Do naczynia pojemności około 2 litry dajemy ser, cukier, cukier waniliowy, żółtka z 4 jaj i jeden budyń. Wszystko razem miksujemy. Osobno ubijamy białka, a następnie łączymy z masą serową i dodajemy drobno posiekaną skórkę pomarańczową. Szklankę rodzynek przepłukujemy wodą, a następnie lekko wilgotne przesypujemy mąką i dodajemy

Smakowy Raj
Zakręcony małpowy sernik, czyli sernik z nutą czekolady na kruchym kakaowym spodzie 155

waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 jajko 2 szklanki mąki Masa serowa: ½ kg twarogu homogenizowanego 2/3 szklanki cukru 4 żółtka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 budyń waniliowy (proszek) 2 białka 80g czekolady Miękką margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, jajkiem, kakao, proszkiem do pieczenia i mąką. Gotową masą wyklejamy spód i boki wysmarowanej tłuszczem blaszki(...)tarty o średnicy 28cm. Twaróg, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy razem mikserem. Gdy dobrze się połączą dodajemy budyń. Osobno ubijamy na sztywną pianę białka i całość razem łączymy, delikatnie mieszając łyżka. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy do niej około 2-3 łyżki masy twarogowej i razem dobrze mieszamy. Połowę żółtej masy serowej wylewamy na ciasto

Smakowy Raj
Radiowy sernik bez sera, bo z jogurtów naturalnych, na kruchym spodzie 201

dziękuję za przepis :) Ciasto: 1 kostka margaryny 7 żółtek ½ szklanki cukru 3 szklanki mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa senikowa: 1000ml jogurtu naturalnego typu greckiego ¾ szklanki cukru 2 budynie śmietankowe (proszek) 7 białek Miękką margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, proszek do pieczenia i mąkę. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3. Każdą pakujemy osobno do woreczka(...)część ciasta, i wykładamy nią spód wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości blaszki. Białka ubijamy na sztywną pianę, do której dodajmy cukier i bijemy do czasu gdy się rozpuści. Następnie dodajemy budynie i dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy jogurty naturalne i całość jeszcze raz dobrze mieszamy łyżką. Gotową masę przekładamy na blaszkę i przykrywamy pozostałą 1/3 ciasta, którą można potrzeć na tarce

Smakowy Raj
Sernik na biszkoptach pod puszystą bezową pierzynką, czyli "rosą" 344

biszkopty, wiec stwierdziłam, że trzeba spróbować zrobić na nich sernik. I tak oto wyszedł całkiem pysznie :) Masa sernikowa: 1 kg twarogu 1 1/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy 7 żółtek 4 białka skórka otarta z 1 cytryny Dodatkowo: ½ szklanki rodzynek ( + 1 łyżka mąki) 8-10 suszonych moreli około 200g biszkoptów Pierzynka bezowa: 3 białka ½ szklanki cukru(...)łyżka budyniu (proszku) Biszkopty układamy na dnie średniej wielkości blaszki. Twaróg miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami i proszkiem budyniowym, a następnie dodajemy do niego otartą skórkę z cytryny. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą sernikową. Rodzynki parzymy wrzątkiem, lekko osuszamy na sicie, po czym wrzucamy do szklanki i mieszamy z mąką. Obtoczone w mące rodzynki

Smakowy Raj
Niebiański jabłecznik w piance 155

pieczenia 2 szklanki mąki 1 łyżka skórki otartej z cytryny Pianka: 3 żółtka 1 jajko 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 300ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku) 1 łyżka skórki otartej z cytryny Dodatkowo: ½ kg jabłek (najlepiej twardych i kwaśnych) 1 łyżka cukru pudru do posypania Miękką margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami(...)ciasto było na jej spodzie i bokach. Obrane jabłka kroimy w ząbki i układamy dość gęsto naokoło ciasta. Kremówkę, żółtka i jajko miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym i budyniem. Po około 3 minutach, dodajemy skórkę z cytryny, jeszcze raz mieszamy i zalewamy mieszaniną ciasto. Niebiański jabłecznik pieczemy w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C, około 45 – 50 minut

Smakowy Raj