budyń - 12640 przepisów (strona:497/843)

Śląskie ciasto drożdżowe z serem 165

łyżeczki soli 2 żółtka 2 szklanki mąki Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego, może być z wiaderka 4 żółtka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 czubata łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego (proszku) Skórka otarta z dużej cytryny 100g rodzynek ( + 1 łyżka mąki) Kruszonka: 200g masła ¾ szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka kakao Dodatkowo(...)dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy cukier waniliowy, do drugiej kakao. Każdą z osobna wyrabiamy. Twaróg miksujemy z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Gdy cukier się rozpuści dodajemy budyń i jeszcze raz całość miksujemy, na wolnych obrotach. Na koniec dodajemy startą skórkę z cytryny, całość mieszamy łyżką. Rodzynki przepłukujemy gorącą wodą, po czym przesypujemy mąką i dodajemy do masy

Smakowy Raj
Rolada waflowa Rafaello 316

rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i zwykłą. Resztę mleka zagotowujemy, po czym dodajemy do niego najpierw cukier, a gdy się rozpuści zawiesinę z obu mąk i ciągle mieszając ponownie zagotowujemy. Ugotowany budyń pozostawiamy do wystygnięcia pod przykryciem w zimnym miejscu. Herbatniki mielimy lub miażdżymy w pył. 2 szklanki mleka zagotowujemy, następnie wsypujemy cukier i chwilę mieszamy, by się rozpuścił, zdejmujemy z ognia(...)wsypujemy mączkę z herbatników. Całość dobrze mieszamy, by nie było grudek. Ciepłą masę rozsmarowujemy na waflach. Miękkie masło ucieramy, a następnie dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu i stale ucieramy, aż masa gładka i jednolita. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy i smarujemy wierzch masy hebratnikowej, którą mamy już na waflach. Nadzienie: Wersja z żelatyną – trudniejsza: Żelatynę wsypujemy

Smakowy Raj
Sernik z krówkami i kruszonką 291

łyżeczki cukru waniliowego Szczypta soli 1 ½ szklanki mąki Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego (najlepiej twardego w kostce) 50g masła 82% 1 szklanka cukru 5 jajek 2 białka 1 budyń waniliowy 2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: 200g krówek Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ręcznie na jednolitą masę. Średniej wielkości blaszkę (około 23x34cm – może być mniejsza), wysmarować tłuszczem, a następnie wyłożyć(...)ciasta. Resztę kruszonki odstawiamy do lodówki. Twaróg i masło dwukrotnie przeciskamy przez praskę (lub mielimy maszynką do mięsa), po czym dodajemy do niego cukier, cukier waniliowy, żółtka i suchy budyń. Całość mieszamy razem drewnianą łyżką. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie łączymy z masą twarogową i delikatnie mieszamy łyżką. Dobrze wymieszaną masę przelewamy do formy. Krówki

Smakowy Raj
Oszukany sernik. 1428

waniliowy 6 żółtek 200 g masła 1/2 szklanki cukru 6 łyżek zimnej wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 6 białek 1 szklanka cukru 500 ml śmietany 18% 2 budynie śmietankowe bez cukru Wielkość blachy 32x20 cm Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę wraz z kakao. Zrobić dołek w mące, dodać żółtka, cukier,cukier waniliowy,rozdrobnione zimne masło, proszek(...)Ciasto rozwałkować i wyłożyć dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Masa Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier. W trakcie ubijania dodajemy partiami śmietanę, a na sam koniec wsypujemy budynie. Chwilę miksować po czym wylać masę na ciasto. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce pokrywając masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 45 minut

O kuchni z uczuciem
Ciasto z brzoskwiniami, chałwą i kokosem 226

szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao 1 łyżka oleju Dodatkowo: 5 białek 0,5 szklanki cukru 10 dag kokosu 1 łyżka budyniu o smaku tofii 10 dag chałwy 1 puszka brzoskwiń cukier puder Margarynę z żółtkami i cukrem bardzo dobrze utrzeć. Nadal ucierając dodać po jednym 2 jajka i olej. Połączyć(...)mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę 23x32.  Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, wymieszać z budyniem i kokosem. Na końcu wkruszyć chałwę, lekko wymieszać. Gotową pianę wyłożyć na ciasto. Ułożyć odsączone i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Łyżeczką nakładać pozostałe cisto, lekko rozprowadzić. Piec w temperaturze 175 stopni przez 45 minut. Upieczone

Praktyczna pl
Sernik królewski 331

kokosowych 2 kopiaste łyżki masła 1 jajko ½ szklanki cukru pudru szczypta soli Masa serowa: 750 g tłustego twarogu 100 g rozpuszczonego masła 3 jajka 1 szklanka cukru 35 g budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka margaryny do posmarowania blaszki + 1 łyżka kaszki manny do obsypania blaszki Wykorzystałam jako miarkę szklankę o poj. 250 ml. Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy(...)ciasta Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy trzepaczką na sztywno ze szczyptą soli. Masło rozpuszczamy i studzimy. Twaróg mielimy (ja zrobiłam to tylko raz) i wraz z żółtkami, cukrem, budyniem dokładnie mieszamy trzepaczką, wlewamy masło i jeszcze chwilkę mieszamy, dodajemy ubite białka i ostrożnie mieszamy całość łyżką silikonową. Masę serową wylewamy na ciasto, wyrównujemy i ścieramy (lub skubiemy) drugą kulkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik z żurawiną. 154

zrobić), który znalazła w gazecie, serniczek jest z żurawiną, a ja ją uwielbiam. Więc... SKŁADNIKI: 1kg. mielonego sera szczypta soli 1 szkl. cukru pudru łyżka kaszki manny budyń waniliowy cukier waniliowy 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 100g suchej żurawiny łyżka mąki 100ml rumu(ja użyłam nalewki wiśniowej) płatki migdałowe WYKONANIE: Żurawinę namoczyć w rumie(lub innym alkoholu), oddzielić  białka(...)żółtek, żółtka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym na puszystą masę, gdy kogel-mogel zrobi się biały dodać ser, dokładnie wymieszać,  dodać budyń waniliowy, kaszę mannę, wymieszać, dodać skórkę pomarańczową, oprószoną mąką żurawinę, delikatnie wymieszać, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą serową, wylać do tortownicy- moja 28cm i była za mała, więc

Kuchnia Beaty
Muffinki z miętą i brzoskwiniami 87

czekoladzie (kojarzycie je?) poza ten teren sama jej nigdzie nie wykorzystywałam. Przepis na nie wykorzystałam od   Pora coś zjeść! Składniki  suche 1 szklanka mąki pszennej 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru mokre 100 ml śmietany 18% 125 g masła 2 jajka 2 brzoskwinie kilka listków mięty (dodałam z 4 duże(...)Sposób przygotowania Masło rozpuścić w rondelku, odstawić by ostygło. W tym czasie suche składniki (mąka, budyń, proszek do pieczenia i cukier) połączyć ze sobą. W oddzielnej misce jajka, śmietanę i masło wymieszać do momentu połączenia się składników. Do mokrych składników dodać sypkie i przemieszać ciasto parę razy. Brzoskwinie obrać ze skórki pokroić w kostkę, miętę poszatkować drobno i oba składniki

pink envelope
Czekoladowo - kokosowe babeczki 138

również świątecznie jak pieczenie pierników. Zostawiam kilka dla Mikołaja, mam nadzieję, że mu zasmakują :) Składniki (na 8 szt. babeczek) 1 i 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju 200 g czekolady mlecznej (100 g do ciasta i 100 g na polewę) 2 jajka 3/4 szklanki mleka wiórki kokosowe(...)posypania góry) Sposób przygotowania Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać opakowanie budyniu, dodać połamaną na drobne kawałki czekoladę. W oddzielnej jajka połączyć z cukrem, dodać olej, mleko, wymieszać. Przelać masę do mąki i wymieszać łyżką do momentu połączenia się składników (grudki mile widziane). Przelać do foremek na wysokość 3/4, dać do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec

pink envelope
Tort pomarańczowo-kajmakowy 369

jajek Masa pomarańczowa: 4 pomarańcze 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka cytrynowa 2,5 szklanki gorącej wody Masa kajmakowa: 400 g kajmaku 200 g margaryny 1,5 szklanki mleka 1 budyń czekoladowy z cukrem (64 g) 2 łyżki kawy rozpuszczalnej + 1 łyżka wrzątku 2 łyżki żelatyny + 5 łyżek wrzątku Dodatkowo: 400 g dżemu o smaku mango, ananasa i papaji(...)budyniowy. Resztę gotujemy. Gdy mleko wrze mieszamy z proszkiem budyniowym. Energicznie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i studzimy. Margarynę (w temperaturze pokojowej) ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po łyżce budyniu i masy kajmakowej, na końcu rozpuszczoną kawę. Gdy mamy dodane już wszystkie składniki miskę z masa stawiamy nad wrzącą wodą i ubijamy mikserem (powstaje nam bardziej puszysta masa). Żelatynę rozpuszczamy

VioletoweKucharzenie
Rabarbar i kruszonka 117

Potrzebne 5 łodyg rabarbaru 8 łyżek cukru 4 łyżki wody 1 torebka mielonego cynamonu Na kruszonkę 110g cukru 110g masła   180g mąki tortowej cynamon Na polewę 1/2 opakowania budyniu waniliowego   350ml mleka 1 laska wanilii [lub jeśli nie jesteście blogerką kulinarną- cukier wanilinowy;)] (4 duże porcje lub 6 porcji z malizną) Rabarbar myjemy i kroimy w plasterki (jakiś(...)słodkim sosem, który nazywają custard. Ja jednak miałam dziś dużo pracy na ogródku, więc poszłam na łatwiznę (normalnie custard wymaga dużo czasu przy piecu) i zrobiłam podróbkę: pół woreczka budyniu przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, ale w 350ml mleka. W trakcie podgrzewania dorzucamy ziarenka wanilii. Deser podajemy gorący, obficie polany sosem, koniecznie z czymś gorzkim do popicia dla kontrastu. Planem

les mirabelles
Sernik jagodowy 132

pieczenia. Wyłożyć masę ciasteczkową, uformować zwarty spód. Schłodzić w lodówce. Masa serowa: 500 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 250 g mleka skondensowanego słodzonego 2 jajka 1,5 łyżki budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 200 g jagód Twaróg zmiksować z mlekiem skondensowanym i jajkami. Dodać budyń i cukier, dokładnie połączyć. Masę serową wylać na przygotowany wcześniej spód. Na wierzch wyłożyć jagody

Domowa cukiernia Ewy
Sernik kokosowy z śliwkami 181

zaległości.  Składniki na tortownicę o średnicy  24 cm spód: 2 paczki herbatników 1/2 kostki masła masa: 1 kg mielonego twarogu puszka mleka kokosowego szklanka cukru pudru 1 budyń śmietankowy 5 jajek 150 g śliwek Wykonanie: Masło rozpuszczamy w garnku na piecu. Herbatniki rozkruszamy dokładnie na pył (można ręcznie albo za pomocą rozdrabniacza) Następnie wlewamy roztopione masło do pokruszonych(...)mieszamy aż uzyskamy miękką "papkę". Wykładamy nią brzegi i dno tortownicy.  Do miksera wkładamy ser z żółtkami i mieszamy. Dodajemy mleko, cukier puder cały czas mieszając. Kolejno wsypujemy budyń (mieszamy mikserem) oraz ubijamy białka na sztywno i  delikatnie dodajemy je do masy serowej, mieszając już tylko ręcznie łopatką. Na sam koniec kroimy śliwki i wsypujemy je do masy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sernik z ricottą i mascarpone 138

zapraszam na pyszny serniczek. Składniki na masę serową: 500 g serka ricotta   250 g serka mascarpone 125 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 opakowanie budyniu waniliowego garść rodzynek 4 duże jajka skórka otarta z połowy cytryny Składniki na ciasto: 200 g mąki, 140 g zimnego masła 70 g cukru pudru 2 żółtka Dodatkowo: 200 ml śmietany(...)pieczenia.  Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodawać kolejno po jednym żółtku aż powstanie puszysta masa. Sery przełożyć do dużej miski. dodać utarte masło, budyń w proszku i zmiksować na jednolitą masę.  Dorzucić rodzynki. W plastikowym pojemniku ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką.   Piec w temp

Gosia gotuje
4. Bananowe zawijańce 132

jajka ½ szklanki miałkiego cukru ½ szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka dobrego kakao 1 łyżka oleju 4 banany 1 opakowanie serka Danio waniliowego ½ opakowanie budyniu waniliowego Cukier puder do posypania Białka ubić na sztywno, następnie powoli dodawać cukier a na samym końcu żółtka. Mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej(...)ciasta i cienko rozprowadzić na ok. 0,5 cm grubości. Piec ok. 10 – 15 minut w 170 stopni  Biszkopty nie mogą być przesuszone, gdyż trudno je będzie zawinąć. Budyń ugotować zgodnie z przepisem, schłodzić. Roztrzepać mikserem powoli dodając serek Danio. Biszkopty obficie skropić przegotowaną wodą z odrobiną soku z cytryny. Na każdym krążku rozprowadzić krem, włożyć obranego banana

Jadło i czytadło