Składniki na masę serową: 1 kg sera mielonego z wiaderka, u mnie president 1 szklanka cukru 2 jajka 1 szklanka mleka 1 budyń, u mnie śmietankowy + 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 masło - 20 dag sok z połowy cytryny Składniki na ciasto na spód : 30 dag mąki, ja dałam 15 dag krupczatki i 15 dag zwykłej pszennej 10 dag cukru(...)cukier i sok z cytryny, wymieszałam i postawiłam na ogniu Mieszałam do połączenia składników, wbiłam jajka i ciągle mieszając gotowałam na małym ogniu W garnuszku ze szklanką mleka rozmieszałam budyń i mąkę ziemniaczaną, wlałam do masy serowej i ciągle mieszając zagotowałam Po wystudzeniu ( ale nie całkowitym ), masę ostrożnie przelałam dużą łyżką na wystudzone ciasto, udekorowałam. Pozostawiałam do zupełnego zastygnięcia. Moje
Proste Potrawyskładniki * 8 jajek * 1 szklanka cukru pudru * 3 kubki jogurtu greckiego (3 x 400 g) * 3 budynie śmietankowe * aromat pomarańczowy lub inny ulubiony * biszkopty podłużne polewa * 1/2 szklanki dżemu pomarańczowego * 2 łyżeczki żelatyny * prażone płatki migdałowe Sposób wykonania Jogurty greckie wymieszać dokładnie z budyniami i 1/2 szklanki cukru pudru. Oddzielić żółtka od białek, żółtka utrzeć z resztą cukru
Mix smakużółtka 3/4 kostki masła 1/2 szklanki mleka 1 mały cukier waniliowy 8-9 łyżek cukru pudru kilka kropli aromatu waniliowego lub pomarańczowego 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 opakowania budyniu waniliowego ok 20 sztuk herbatników Przygotowanie: Żółtka ucieramy z masłem i cukrami na jednolitą masę. Następnie dodajemy aromat oraz twaróg. Miksujemy na gładko. Masę przekładamy do garnka i zagotowujemy(...)wolnym ogniu cały czas mieszając. W mleku rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i budyń. Dodajemy do gotującej się masy serowej. Zagotowujemy wg tradycyjnej mamowej receptury . Sernik dekorujemy ulubionymi dodatkami. Mogą to być wiórki kokosowe, prażone płatki migdałów czy orzechy. U mnie tym razem kolorowa posypka do deserów. Sernik schładzamy przez noc w lodówce - jeśli mamy tyle cierpliwości. 3-4 godziny też wystarczy
Kuchnia po mojemuziemniaczaną, cukier i cukier waniliowy, całość dokładnie mieszamy by nie było grudek. Pozostałe mleko zagotowujemy, zalewamy mlekiem z mąką i gotujemy na niewielkim ogniu mieszając do uzyskania budyniu. Formę do tary wykładamy papierem do pieczenia, następnie ciastem francuskim by brzegi ciasta wychodziły za formę, do środka wlewamy budyń. Brzoskwinie kroimy w księżyce, układamy na tarcie. Brzegi
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidokładnie mąki, cukier, żółtka i wanilię. Wlać całość do gotującego się mleka, doprowadzić do wrzenia stale mieszając i gotować ok min. Następnie przykryć folią spożywczą tak aby dotykała powierzchni budyniu. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na białą puszystą masę. Kiedy jest gotowe dodajemy partiami wystudzony budyń i całość dokładnie ucieramy. Wyjmujemy z lodówki ciasto kruche
Malinowe Pocałunkimnie szarlotek. Ciasto to jest łatwe do zrobienia i bardzo dobre. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki pszennej ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 - 1,5 kg jabłek cynamon Wykonanie: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Jabłka smażyć na suchej patelni razem z cynamonem do momentu(...)nadmiar soku odparuje. Jajka, cukier i margarynę utrzeć na gładką masę, dodać obie mąki, budyń i proszek do pieczenia a następnie szybko wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę, nakłuć widelcem i podpiec w temperaturze 180 o C przez 10 minut. Na ciasto wyłożyć jabłka a następnie rozwałkowaną drugą część ciasta. Piec
Mama Gotujepomarańczowa - 4 białka - esencja migdałowa Składniki na masę serową: - 1,5 kg tłustego twarogu - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków - 150g miękkiego masła - 8 jaj + 2 żółtka - 2 budynie waniliowe - 1,5 łyżeczki esencji migdałowej Lukier: - cukier puder - sok z cytryny Dzień wcześniej – wieczorem – zagniatamy ciasto kruche. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie(...)nagrzanego do 180°C na 15 – 20 minut. W międzyczasie szykujemy masę serową. Twaróg mielimy trzykrotnie. Masło ucieramy robotem, z cukrem na puszystą masę. Porcjami dodajemy zmielony twaróg, budynie i esencję migdałową. Następnie dodajemy - po jednym - całe jajka i mieszamy łyżką (nie używamy już robota). Po wmieszaniu pierwszego dodajemy kolejne, na końcu dodajemy 2 żółtka (zostaną od masy makowej
mojewypiekiinietylkomąki kostka masła 3/4 szklanki cukru kryształu 1 duże jajko Masa jabłkowa : 2 kg jabłek 5 dkg masła 5 dkg cukru 10 dkg rodzynek sok z połowy cytryny 1 budyń o smaku śmietankowym łyżka mąki ziemniaczanej mała płaska łyżeczka cynamonu Polewa migdałowo-miodowa : 8 dkg cukru 1 dkg masła 1 łyżka miodu naturalnego 2 łyżki mleka 6 dkg płatków migdałowych(...)skropić sokiem z cytryny, dodać masło. Rondel postawić na nie dużym ogniu, dusić około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec duszenia dodać cukier, rodzynki, cynamon oraz budyń wymieszany z mąką ziemniaczaną , wymieszać i zagotować. Masę jabłkową wyłożyć na ciasto kruche, równo rozsmarować. Polewa migdałowo-miodowa : Do małego rondelka włożyć masło, cukier, miód oraz płatki migdałowe
Przepisy i porady kulinarneUpiecz ! Na dużą blachę - 1 kilo twarogu 3 razy mielonego - 10 świeżych jaj - szklanka cukru pudru - 1 budyń waniliowy - pół szklanki kaszy manny - pół szklanki jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki śmietany 18 lub 30% słodkiej - 100g czekolady gorzkiej - 50g czekolady mlecznej - szczypta soli Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Włącz piekarnik na 170 ° góra-dół. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej(...)dodaj połowę śmietany słodkiej , wymieszaj. Żółtka oddzielić od białek. Ubij białka z odrobiną cukru i szczyptą soli. Twaróg zmiksuj z cukrem, żółtkami i resztą śmietany, oraz jogurtem.Dodaj budyń i kaszę manną. Do masy twarogowej dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj. Podziel ciasto na dwie części. Do jednej wlej lekko ciepłą czekoladę, wymieszaj. Ciasto partiami wylej do formy wyściełanej papierem
Pasje Jolkiwaniliowy Dodatkowo: 2 galaretki (kolor dowolny, u mnie agrestowa) szklanka ponczu (zaparzona kawa+ 30ml likieru kawowego) opakowanie biszkoptów Polewa: 50ml śmietanki kremówki łyżka masła 100g nutelli Zaczynamy od ugotowania budyniu do masy. Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostawionego mleka dodajemy żółtka, i obie mąki, mieszamy tak, żeby nie było grudek(...)rozpuszczamy dwie galaretki, odstawiamy do schłodzenia. Masa: Masło ucieramy na puch. Ja robię to za pomocą miksera, najszybsza i najskuteczniejsza metoda według mnie ;) Następnie dodając po łyżce wcześniej przegotowanego budyniu miksujemy, aż powstanie gładka masa. Przełożenie: Blat dolny smarujemy połową kremu. Każdy biszkopt maczamy w ponczu i układamy na kremie. Wystudzoną i tężejącą już galaretkę wlewamy w miejsca między biszkoptami
Czerwona Porzeczkatortowej 10 g proszku do pieczenia 20 g maki ziemniaczanej Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 15 g margaryny miękkiej 150 g cukru 2 opakowania cukru wanilinowego 40 g budyniu waniliowego w proszku 200 mil śmietanki UHT 30 % 4 jajka WYKONANIE: Kruche ciasto czekoladowe Mąkę i kakao przesiewamy do naczynia, dodajemy margarynę przyprawę do pierników, cukier i cukier wanilinowy. Wszystkie(...)czym za pomocą noża siekamy górną warstwę, która posłuży nam jako posypka do masy serowej. Masa serowa Do naczynia miksera wkładamy twaróg sernikowy, dodajemy cukier , margarynę , cukier wanilinowy, budyń . Mieszamy za pomocą miksera. Podczas mieszania stopniowo dodajemy śmietanę oraz po jednym jajku. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową masę rozprowadzamy na piernikowym spodzie. Na tarce ścieramy do miseczki wcześniej
W kuchennym oknie Ewymasła 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku Masa serowa: 1 kg sera na serniki 200 ml śmietany 30 % ¾ szklanki drobnego cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 opakowania budyniu waniliowego 4 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku 5 jajek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego Frużelina: 1,5 szklanki jagód mrożonych lub świeżych 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej(...)nimi dokładnie dno blaszki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Przygotowujemy masę serową. Ser przekładamy do misy miksera. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy budyń, śmietanę, kawę, aromat i cukry. Miksujemy. Na końcu dodajemy kolejno jajka, cały czas miksując. Mieszamy wszystko do momentu, aż jajka połączą się dobrze z masą. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód
Mania Gotowaniamleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałej części mleka dokładnie mieszamy mąkę oraz żółtka i wlewamy do gotującego się mleka, gotujemy i mieszamy aby nie powstały grudki, aż powstanie gęsty budyń. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie mikserem ucieramy miękkie masło na puch i dodajemy stopniowo zimny budyń a na końcu kakao. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy pokrojone w kostkę
Domowy Smak Jedzeniaszklanki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego lub 1 łyżkę cukru z wanilią Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 1 budyń waniliowy bez cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 250 g masła lub margaryny Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki(...)lodówki na około 3 godziny aby ciasto zastygło. Najlepsze jest na drugi dzień. Masa budyniowa: W 3/4 szklanki mleka dokładnie rozmieszać obie mąki i budyń (ma być bez grudek). Pozostałe mleko zagotować z cukrem, na chwilę zdjąć z ognia i powoli wlać ciągle mieszając rozrobione mąki. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż będzie gęsta
Kuchcik gotujeszklanki cukru pudru 6 żółtek 1 proszek do pieczenia 1 cukier wanilinowy Składniki na krem do przełożenia: 1 szklanki cukru 6 białek 0,5 ml mleka 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki pszennej 1 kostka masła 1 słoik powideł 20 dkg łuskanych orzechów włoskich 100 ml wódki Wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto dzielimy na dwie części. Wykładamy(...)szklanką cukru na sztywną pianę nakładamy na powidła, posypujemy posiekanymi orzechami. Pieczemy 50 min w piekarniku nagrzanym 180 stopni C. Gotujemy 1,5 szklanki mleka w reszcie mleka rozrabiamy budyń razem z mąką wlewamy do gotującego mleka chwilę gotujemy, studzimy, ucieramy z masłem, dodajemy alkohol. Na ostudzony pierwszy placek nakładamy masę budyniową nakrywamy drugą częścią placka warstwą orzechowo -śliwkową
kgwjanczewo