budyń - 12640 przepisów (strona:483/843)

Serowo-jabłkowe placuszki 124

przykry poranek porcyjką pysznych NIENORMALNYCH placuszków, polecam!;) Składniki (9 bardzo sycących placuszków): 2 jajka 200g sera białego chudego 0,5 jabłka 3 łyżki otrębów owsianych firmy Kupiec 1 łyżka budyniu waniliowego bez dodatku cukru (proszek) 0,5-1 łyżeczka cynamonu miód lub inne słodzidło (ja nie dodałam ponieważ jabłko było dość słodkie) porcja = jeden placek Sposób przygotowania: Jabłko obieramy(...)trzemy na tarce o dużych oczkach ser rozduszamy widelcem mieszamy jabłko, ser, żółtka, otręby, budyń, cynamon, miód  białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy delikatnie mieszając do pozostałej masy smażymy na rozgrzanej patelni (przed każdym kolejnym plackiem przecieramy patelnie ręcznikiem papierowym lekko nasączonym oliwą z oliwek) pod przykryciem na małym ogniu gotowe placuszki podałam z jogurtem, rodzynkami

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sernik na bananowym spodzie + życzenia 117

jogurtu naturalnego (dość gęstego) 1 dojrzały banan miód/fruktoza lub inne słodzidło do smaku 1 łyżeczka kakao Masa serowa: 1kg sera białego chudego (Emilka) 3 jajka 1 łyżka budyniu waniliowego bez dodatku cukru (proszek) 0,5 szklanki jogurtu naturalnego (rzadkiego) 8 łyżek fruktozy lub inne słodzidło Sposób przygotowania: Banana rozduszamy widelcem na miazgę  dodajemy pozostałe składniki na spód(...)spodzie tortownicy  pieczemy w temp. 170 stopni przez 10 minut  w tym czasie miksujemy jajka z fruktozą (na najwyższych obrotach) przez około minutę  dodajemy ser, budyń, jogurt i miksujemy już na mniejszych obrotach  masę serową wylewamy na podpieczony spód  formę wkładamy do większego żaroodpornego naczynia do którego wlewamy wrzącą wodę do 1/3 wysokości tortownicy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Truskawkowy serniczek na śniadanie ;) 118

będę robić na śniadanie ;) Składniki (1 porcja): 200g sera białego (w kostce)  2 łyżki jogurtu naturalnego  1 białko  7 truskawek  1 łyżeczka budyniu waniliowego bez cukru  fruktoza lub inne słodzidło wg. smaku Sposób przygotowania: Ser rozduszamy widelcem  dodajemy jogurt oraz 5 zblendowanych na mus truskawek (jeśli nie mamy blendera możemy rozdusić je na miazgę(...)widelcem)  mieszamy, a następnie dosładzamy wg. smaku  dodajemy budyń oraz białko ubitę na sztywną pianę  przekładamy do żaroodpornego naczynia, a na wierzch wykładamy pokrojone w plastry (2 sztuki) truskawki  pieczemy w temp 170 stopni przez około 25-30 minut  najlepiej smakuję lekko przestygnięty SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kluski serowe z truskawkami + trochę o mnie 125

jesienna pogoda zdecydowanie nie jest w porządku! Składniki (około 7 klusek): 1 białko jajka 200g chudego twarogu czubata łyżka zmielonego siemienia lnianego 1 łyżka ksylitolu firmy Oleofarm 1 łyżeczka budyniu waniliowego bez cukru (proszek) 7 truskawek średniej wielkości porcja = 1 kluska Sposób przygotowania: Ser rozduszamy widelcem, dodajemy białko, budyń, ksylitol, siemię lniane i wszystko dokładnie ugniatamy, aż stworzy jednolitą masę

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Biszkoptowe naleśniki 147

jeziorkiem, no i w czwartek wycieczka do Wrocławia ;) a Wy jaki macie plany na urlop/wakacje? ;) Składniki (4 małe naleśniki): 2 jajka 3 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 1 łyżka budyniu waniliowego/czekoladowego bez dodatku cukru (proszek) 1/4 łyżeczki sody 1 łyżeczka ksylitolu firmy Oleofarm 2 łyżki sera białego Emilka (lub innego sernikowego) jako dodatek podałam serek homogenizowany i truskawki Sposób przygotowania(...)Jajka miksujemy z ksylitolem na najwyższych obrotach przez około 2 minuty dodajemy otręby, budyń, sodę, ser i miksujemy już na mniejszych obrotach naleśniki smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni, na małym ogniu (przed każdym naleśnikiem przecieramy lekko patelnię ręcznikiem nasączonym oliwą) podajemy z tym co lubimy ;) SMACZNEGO ! ! ! :) TESTOWANIE: Już jakiś czas temu dostałam do testowania kawę firmy  Nestle - Ricore

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciastka omlety z kremem/serem ;) 130

powiem tylko, że źle się dzieje i mam nadzieję, że niedługo coś się zmieni. GŁOWA DO GÓRY! ;) Składniki (6 sztuk): 3 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 1 czubata łyżka budyniu waniliowego (bez cukru) łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki chudego twarogu (dałam Emilke 0%) 2 jajka 1-2  łyżki ksylitolu firmy Oleofarm lub innego słodzidła jako krem ser Emilka(...)około 500g lub więcej) + ksylitol wg. smaku + aromat waniliowy Sposób przygotowania: Otręby, budyń, proszek do p., twaróg, żółtka z jaj mieszamy  powstałą masę odstawiamy na jakieś 5 minut, żeby otręby spęczniały białka jaj ubijamy na sztywną pianę z ksylitolem i dodajemy do pozostałej masy ciasto rozsmarowujemy na blasze pokrytej papierem do pieczenia (ja użyłam silikonowej) w kształcie okręgów pieczemy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Akcja papier ryżowy 175

wanilią oraz ksylitolem wg. smaku w reszcie mleka rozpuszczamy skrobię i dodajemy do podgrzewanego mleka jednocześnie szybko mieszając (żeby nie było grudek) podgrzewamy cały czas mieszając, aż otrzymamy gęsty budyń (uwaga: szybko się przypala), studzimy banana kroimy w kostkę w wodzie zamaczamy po jednym płacie papieru ryżowego, a następnie przekładamy na deskę (po chwili zmięknie) układamy na nim około(...)łyżki budyniu, a następnie banana zawijamy zgodnie z instrukcją wskazaną na opakowaniu ;) sajgonki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy pędzelkiem odrobiną miodu, a następnie posypujemy sezamem zapiekamy w temperaturze 200 stopni około 15 minut aż będą złociste. SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sernik z mango 108

powodów technicznych (laptopa w naprawie) chwilowo wstrzymuję dodawanie przepisów. Składniki: spód: 3/4 szklanki blanszowanych migdałów 2 łyżki cukru trzcinowego masa serowa: 4 jajka (średniej wielkości) 3 łyżki budyniu waniliowego 3/4 szklanki ksylitolu firmy Oleofarm lub innego słodzidła 1 dojrzałe mango (średniej wielkości) około 700g mielonego twarogu (ja dałam 500g sera Emilka 0% oraz 200g sera w kostce półtłustego, który(...)miazgę gotowa masę wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia mango obieramy, kroimy w kostkę i blendujemy na pure (powinno wyjść około 3/4 szklanki) ser miksujemy z mango, ksylitolem, budyniem oraz esencją następnie cały czas miksując stopniowo dodajemy po jajku tak przygotowaną masę wykładamy na migdałowy spód pieczemy w temp. 160 stopni przez około 60 minut studzimy przy otwartych drzwiczkach

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Serniki pomarańczowy z orange curd 132

jakie pomarańcze trafimy) 1 łyżeczka skrobi (czubata) Masa serowa: 500g mielonego sera białego 3 łyżki soku z pomarańczy skórka starta z 1/4 pomarańczy 1 białko 3 jajka 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszek) ksylitol firmy Oleofarm wg. smaku (ja dałam 8-10 łyżek) Sposób przygotowania: Orange curd: Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku gotujemy cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje(...)konsystencją będzie przypominał budyń (jeśli pojawią się grudki przetrzyjcie przez sito lub zmiksujcie blenderem) studzimy, a następnie wkładamy do lodówki Masa serowa: Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy przez 15 minut w 180 stopni, następnie zmniejszamy temp. do 150 stopni i pieczemy 100 minut studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika kiedy sernik wystygnie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Odchudzona chatka baby jagi ;) 191

genialnie smakował. No i czemu by nie spróbować przygotować dietetycznej wersji tego ciacha? Składniki (forma /ta w której pieczemy/ około 18x23 cm): ciasto: 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej lub budyniu waniliowego bez dodatku cukru 2 łyżki otrębów pszennych 3 jajka 0,5 łyżeczki sody kilka  kropel (około 15) stewii firmy  SteviGold masa: około 450g chudego twarogu 200g gęstego(...)żelatyny 1/4 szklanki wrzątku nasz ulubiony aromat kilka  kropel (wg. smaku) stewii firmy  SteviGold Sposób przygotowania: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno otręby, żółtka, sodę, budyń/skrobię, stewię mieszamy miksując na najmniejszych obrotach dodajemy do białek pozostałą masę ciasto wykładamy na wyłożona papierem do pieczenia blachę pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20 minut

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pulchne placuszki serowe 119

dość produktywnie, na pewno coś się upiecze :D jakieś marchewkowe? ;) a co do placuszków wyszły pulchniutkie :) Składniki (na 7 placuszków): 2 jajka około 125g chudego twarogu w kostce łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszek) 1/3 łyżeczka sody 2 łyżki płatków żytnich (mielimy na mąkę) łyżka  ksylitolu  Sposób przygotowania: Ser miksujemy z żółtkami na jednolitą masę dodajemy płatki, budyń

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kruche z borówkami i budyniową pianką 153

ręką. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem przez 15-20 minut. Całkowicie wystudzić. Budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 1/2 szklanki oleju szczypta soli Białka z solą ubić na sztywno. Powoli, łyżka po łyżce, dodajemy cukry nadal miksując na niskich obrotach. Następnie powoli dosypujemy budynie, miksujemy

kulinarnyswiatdomi
Sernik na spodzie brownie z melonem i musem truskawkowym 102

natłuścić, wylać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15-17 minut. Wystudzić. Masa serowa: 500 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 250 g serka mascarpone 1 budyń śmietankowy 3 duże jajka 100 g cukru 200 g melona + 200 g truskawek Truskawki zmiksować, odłożyć. Melon pokroić w kostkę, odłożyć. Twaróg zmiksować z mascarpone na gładką masę. Dodać cukier(...)budyń, dokładnie połączyć. Na samym końcu wbić jajka i zmiksować tylko do połączenia. Dodać kawałki melona, delikatnie wmieszać do masy. Masę serową wylać na przestudzony spód, wyrównać. Za pomocą łyżki wyłożyć puree truskawkowe, tworząc asymetryczne kleksy. Piec w temperaturze 150 stopni przez około 65-70 minut. Wystudzić. Przed podaniem schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :) Przepis dodaję

Domowa cukiernia Ewy
Karpatka czyli kremowy zawrót głowy 130

dwoma łyżeczkami cukru wanilinowego. Zmniejszamy temperaturę gotowania i cały czas mieszając dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Gotujemy chwile aż zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. Powstaje nam „budyń”. Masło (miękkie w temp pokojowej) ucieramy z cukrem pudrem. Do niego dodajemy po 1 łyżce wystudzony „budyń”. Gładkim kremem przekładamy ostygnięte już spody ciasta. Jeszcze tylko cukier puder do ozdobienia

Kulinarna Patilogia
Sernik Zebra 212

więc następnym razem mam nadzieje, że pójdzie mi lepiej.  Składniki na formę o średnicy 35 cm spód: paczka herbatników 125 g masła masa: 1 kg sera trzykrotnie mielonego budyń waniliowy 1 łyżka kakao 1/2 szklanki cukru 4 jajka aromat waniliowy Wykonanie: Herbatniki kruszymy dokładnie. Masło roztapiamy i wlewamy je do rozkruszonych herbatników. Gotową masę wykładamy na spodzie i bokach(...)formy.  Ser miksujemy razem z żółtkami i cukrem. Wsypujemy budyń. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce do masy, mieszamy delikatnie. Gotową masę serową przelewamy równo do dwóch misek. Do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy  do drugiej dodajmy aromat waniliowy.  Na przygotowany spód ciasta wlewamy po łyżce na zmianę ciemną i białą masę. Gotowe ciasto

ciastkarnia na kruchym spodzie