jesienna pogoda zdecydowanie nie jest w porządku! Składniki (około 7 klusek): 1 białko jajka 200g chudego twarogu czubata łyżka zmielonego siemienia lnianego 1 łyżka ksylitolu firmy Oleofarm 1 łyżeczka budyniu waniliowego bez cukru (proszek) 7 truskawek średniej wielkości porcja = 1 kluska Sposób przygotowania: Ser rozduszamy widelcem, dodajemy białko, budyń, ksylitol, siemię lniane i wszystko dokładnie ugniatamy, aż stworzy jednolitą masę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjeziorkiem, no i w czwartek wycieczka do Wrocławia ;) a Wy jaki macie plany na urlop/wakacje? ;) Składniki (4 małe naleśniki): 2 jajka 3 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 1 łyżka budyniu waniliowego/czekoladowego bez dodatku cukru (proszek) 1/4 łyżeczki sody 1 łyżeczka ksylitolu firmy Oleofarm 2 łyżki sera białego Emilka (lub innego sernikowego) jako dodatek podałam serek homogenizowany i truskawki Sposób przygotowania(...)Jajka miksujemy z ksylitolem na najwyższych obrotach przez około 2 minuty dodajemy otręby, budyń, sodę, ser i miksujemy już na mniejszych obrotach naleśniki smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni, na małym ogniu (przed każdym naleśnikiem przecieramy lekko patelnię ręcznikiem nasączonym oliwą) podajemy z tym co lubimy ;) SMACZNEGO ! ! ! :) TESTOWANIE: Już jakiś czas temu dostałam do testowania kawę firmy Nestle - Ricore
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpowiem tylko, że źle się dzieje i mam nadzieję, że niedługo coś się zmieni. GŁOWA DO GÓRY! ;) Składniki (6 sztuk): 3 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 1 czubata łyżka budyniu waniliowego (bez cukru) łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki chudego twarogu (dałam Emilke 0%) 2 jajka 1-2 łyżki ksylitolu firmy Oleofarm lub innego słodzidła jako krem ser Emilka(...)około 500g lub więcej) + ksylitol wg. smaku + aromat waniliowy Sposób przygotowania: Otręby, budyń, proszek do p., twaróg, żółtka z jaj mieszamy powstałą masę odstawiamy na jakieś 5 minut, żeby otręby spęczniały białka jaj ubijamy na sztywną pianę z ksylitolem i dodajemy do pozostałej masy ciasto rozsmarowujemy na blasze pokrytej papierem do pieczenia (ja użyłam silikonowej) w kształcie okręgów pieczemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwanilią oraz ksylitolem wg. smaku w reszcie mleka rozpuszczamy skrobię i dodajemy do podgrzewanego mleka jednocześnie szybko mieszając (żeby nie było grudek) podgrzewamy cały czas mieszając, aż otrzymamy gęsty budyń (uwaga: szybko się przypala), studzimy banana kroimy w kostkę w wodzie zamaczamy po jednym płacie papieru ryżowego, a następnie przekładamy na deskę (po chwili zmięknie) układamy na nim około(...)łyżki budyniu, a następnie banana zawijamy zgodnie z instrukcją wskazaną na opakowaniu ;) sajgonki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy pędzelkiem odrobiną miodu, a następnie posypujemy sezamem zapiekamy w temperaturze 200 stopni około 15 minut aż będą złociste. SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpowodów technicznych (laptopa w naprawie) chwilowo wstrzymuję dodawanie przepisów. Składniki: spód: 3/4 szklanki blanszowanych migdałów 2 łyżki cukru trzcinowego masa serowa: 4 jajka (średniej wielkości) 3 łyżki budyniu waniliowego 3/4 szklanki ksylitolu firmy Oleofarm lub innego słodzidła 1 dojrzałe mango (średniej wielkości) około 700g mielonego twarogu (ja dałam 500g sera Emilka 0% oraz 200g sera w kostce półtłustego, który(...)miazgę gotowa masę wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia mango obieramy, kroimy w kostkę i blendujemy na pure (powinno wyjść około 3/4 szklanki) ser miksujemy z mango, ksylitolem, budyniem oraz esencją następnie cały czas miksując stopniowo dodajemy po jajku tak przygotowaną masę wykładamy na migdałowy spód pieczemy w temp. 160 stopni przez około 60 minut studzimy przy otwartych drzwiczkach
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjakie pomarańcze trafimy) 1 łyżeczka skrobi (czubata) Masa serowa: 500g mielonego sera białego 3 łyżki soku z pomarańczy skórka starta z 1/4 pomarańczy 1 białko 3 jajka 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszek) ksylitol firmy Oleofarm wg. smaku (ja dałam 8-10 łyżek) Sposób przygotowania: Orange curd: Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku gotujemy cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje(...)konsystencją będzie przypominał budyń (jeśli pojawią się grudki przetrzyjcie przez sito lub zmiksujcie blenderem) studzimy, a następnie wkładamy do lodówki Masa serowa: Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy przez 15 minut w 180 stopni, następnie zmniejszamy temp. do 150 stopni i pieczemy 100 minut studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika kiedy sernik wystygnie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćgenialnie smakował. No i czemu by nie spróbować przygotować dietetycznej wersji tego ciacha? Składniki (forma /ta w której pieczemy/ około 18x23 cm): ciasto: 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej lub budyniu waniliowego bez dodatku cukru 2 łyżki otrębów pszennych 3 jajka 0,5 łyżeczki sody kilka kropel (około 15) stewii firmy SteviGold masa: około 450g chudego twarogu 200g gęstego(...)żelatyny 1/4 szklanki wrzątku nasz ulubiony aromat kilka kropel (wg. smaku) stewii firmy SteviGold Sposób przygotowania: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno otręby, żółtka, sodę, budyń/skrobię, stewię mieszamy miksując na najmniejszych obrotach dodajemy do białek pozostałą masę ciasto wykładamy na wyłożona papierem do pieczenia blachę pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20 minut
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdość produktywnie, na pewno coś się upiecze :D jakieś marchewkowe? ;) a co do placuszków wyszły pulchniutkie :) Składniki (na 7 placuszków): 2 jajka około 125g chudego twarogu w kostce łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszek) 1/3 łyżeczka sody 2 łyżki płatków żytnich (mielimy na mąkę) łyżka ksylitolu Sposób przygotowania: Ser miksujemy z żółtkami na jednolitą masę dodajemy płatki, budyń
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćręką. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem przez 15-20 minut. Całkowicie wystudzić. Budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 1/2 szklanki oleju szczypta soli Białka z solą ubić na sztywno. Powoli, łyżka po łyżce, dodajemy cukry nadal miksując na niskich obrotach. Następnie powoli dosypujemy budynie, miksujemy
kulinarnyswiatdominatłuścić, wylać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15-17 minut. Wystudzić. Masa serowa: 500 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 250 g serka mascarpone 1 budyń śmietankowy 3 duże jajka 100 g cukru 200 g melona + 200 g truskawek Truskawki zmiksować, odłożyć. Melon pokroić w kostkę, odłożyć. Twaróg zmiksować z mascarpone na gładką masę. Dodać cukier(...)budyń, dokładnie połączyć. Na samym końcu wbić jajka i zmiksować tylko do połączenia. Dodać kawałki melona, delikatnie wmieszać do masy. Masę serową wylać na przestudzony spód, wyrównać. Za pomocą łyżki wyłożyć puree truskawkowe, tworząc asymetryczne kleksy. Piec w temperaturze 150 stopni przez około 65-70 minut. Wystudzić. Przed podaniem schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :) Przepis dodaję
Domowa cukiernia Ewydwoma łyżeczkami cukru wanilinowego. Zmniejszamy temperaturę gotowania i cały czas mieszając dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Gotujemy chwile aż zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. Powstaje nam „budyń”. Masło (miękkie w temp pokojowej) ucieramy z cukrem pudrem. Do niego dodajemy po 1 łyżce wystudzony „budyń”. Gładkim kremem przekładamy ostygnięte już spody ciasta. Jeszcze tylko cukier puder do ozdobienia
Kulinarna Patilogiawięc następnym razem mam nadzieje, że pójdzie mi lepiej. Składniki na formę o średnicy 35 cm spód: paczka herbatników 125 g masła masa: 1 kg sera trzykrotnie mielonego budyń waniliowy 1 łyżka kakao 1/2 szklanki cukru 4 jajka aromat waniliowy Wykonanie: Herbatniki kruszymy dokładnie. Masło roztapiamy i wlewamy je do rozkruszonych herbatników. Gotową masę wykładamy na spodzie i bokach(...)formy. Ser miksujemy razem z żółtkami i cukrem. Wsypujemy budyń. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce do masy, mieszamy delikatnie. Gotową masę serową przelewamy równo do dwóch misek. Do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy do drugiej dodajmy aromat waniliowy. Na przygotowany spód ciasta wlewamy po łyżce na zmianę ciemną i białą masę. Gotowe ciasto
ciastkarnia na kruchym spodzieszkl cukier - 3/4 szkl 6- białek 100 g wiórków kokosowych 1 - łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa mąka pszenna - 3 łyżki mleko - 0,5 l żółtka - 4 szt budyń śmietankowy - 1 op cukier - 5 łyżek masło -250 g Polewa jajko - 1 szt cukier - 3 łyżki kakao - 3 łyżki margaryna - 0,5 kost Dodatkowo biszkopty okrągłe - 120 g wódka(...)blachę o wymiarach 20x40, piec w 170 stop. przez ok.40 minut. Masa budyniowa : Wlać szklankę mleka do garnka, dodać cukier, zagotować. Do pozostałego mleka, dodać żółtka, mąkę i budyń śmietankowy, dokładnie zmiksować. Wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania masy budyniowej, ostudzić. Masło utrzeć w misce, dodawać po łyżce masy budyniowej, dokładnie utrzeć. Polewa czekoladowa: Jajko
Kuchnia Danusibyło nie opublikować ich na blogu... ;) Składniki (na 16 babeczek) : ciasto - 150 g mąki (ja użyłam 100 g pełnoziarnistej żytniej i 50 g pszennej) - opakowanie budyniu truskawkowego - 100 g cukru - 2 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - kubek jogurtu naturalnego - ok. 200 g truskawek umytych i odszypułkowanych tyle właśnie użyłam, ale radzę dać(...)tabliczka białej czekolady - cukier waniliowy dodatkowo kilka truskawek Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać jogurt i ponownie zmiksować. Przesiane mąki, budyń i proszek do pieczenia stopniowo dodawać do masy. Truskawki drobno pokroić, dokładnie osuszyć i delikatnie wmieszać w ciasto. Formę do pieczenia babeczek wyłożyć papilotkami i wypełnić 1,5-2 łyżkami
Kuchnia Ellieszklanki pokrojonych drobno migdałów (opcjonalnie) masa serowa: 1 kg dobrego sera twarogowego (u mnie twaróg Hanusi z Mlekovity) 200 g masła 1 1/2 szklanki cukru pudru 6 jajek 2 budynie śmietankowe w proszku aromat pomarańczowy i cytrynowy (kilka kropli) lukier: 10 kopiastych łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie: ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem(...)Drugą część ciasta zostawić do wyłożenia na górę sernika. masa serowa: Miękkie masło utrzeć z cukrem, oddzielić żółtka od białek, ucierając stopniowo dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać budyń, ser i aromat, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do sera i delikatnie wymieszać. Wylać do formy wyłożonej kółkami ciasta, wyrównać i na wierzch wyłożyć pozostałe ciasto
Kuchcik gotuje