budyń - 12640 przepisów (strona:480/843)

Babcine ciasto ze śliwkami. 151

masła 125 g cukru 325 g mąki 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 1/2 szklanki mleka + 2 łyżki 2 łyżeczki kakao 1 budyń waniliowy 80 dag śliwek 3 łyżki cukru wymieszane z łyżeczką cynamonu cukier puder Śliwki umyć i wydrylować. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Następnie dodać po jednym jajku(...)nadal ubijać. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz budyniem. Wlać mleko. Mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto podzielić na pół. Jedną część wyłożyć równomiernie na blachę wysmarowaną tłuszczem. Do drugiej części dodać kakao oraz 2 łyżki mleka i wymieszać. Wyłożyć na jasne ciasto. Następnie poukładać śliwki i posypać je cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec w temp

My simple kitchen
Ciasto z pigwą a'la szarlotka 153

proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie: 1 kg pigwy 10 dag cukru (można więcej jeśli wolimy słodsze) 1 łyżeczka imbiru 50 ml soku z cytryny 300 ml wody 2 budynie waniliowe Z podanych składników zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. Owijamy je w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Pigwy obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dusimy(...)długo, aż owoce rozgotują się na mus (można dodatkowo potraktować tłuczkiem lub blenderem). Wsypujemy cukier i imbir. Następnie dolewamy wodę z sokiem z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia. Budynie rozprowadzamy w kilku łyżkach wody i wlewamy do gotującej się masy. Mieszamy tak długo, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Odstawiamy do przestudzenia. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach

My simple kitchen
Ciasto z pigwą i nutką imbiru 104

cytryny 1 łyżka cukru 125 g masła 125 g cukru 325 g mąki 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru wymieszane z łyżeczką imbiru cukier puder Pigwy obrać, przekroić na połówki lub ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Przełożyć do garnka. Dodać łyżkę cukru i plasterki cytryny(...)wody i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Następnie dodać po jednym jajku i nadal ubijać. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz budyniem. Wlać mleko. Mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto rozsmarować równomiernie na blasze wysmarowanej tłuszczem. Wystudzone pigwy pokroić w plasterki i poukładać na cieście. Całe ciasto posypać cukrem z imbirem

My simple kitchen
Naleśniki z serem, bakaliami i sosem czekoladowym 114

białego sera rodzynki (wcześniej sparzone) posiekane orzechy starta skórka z cytryny lub pomarańczy cukier do smaku Sos czekoladowy: 0,5 litra mleka 2 łyżki cukru 2 łyżeczki budyniu czekoladowego kilka kostek czekolady Składniki na ciasto zmiksować ze sobą na gładką konsystencję i usmażyć naleśniki. Ser połączyć z pozostałymi składnikami i dokładnie ze sobą wymieszać. Gdy masa będzie za sucha można(...)dodać 2-3 łyżki śmietany. Słodzimy wedle własnego uznania. Z mleka, cukru i proszku budyniowego gotujemy budyń. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy czekoladę. Mieszamy aż do rozpuszczenia. Gotowe naleśniki przekładamy farszem serowym i podajemy z gorącym sosem czekoladowym.  Naleśniki dodaję do akcji

My simple kitchen
Tarta z rabarbarem, 100-tny wpis, Liebster Blog i...niespodzianka :) 175

osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował. 1. Od czego zaczęła się Twoja przygoda z gotowaniem? Od ugotowania budyniu czekoladowego w wieku 5 lat, który konsystencją przypominał niezidentyfikowaną, lejącą się ciecz, a nie owy budyń :D A tak całkiem serio to najszybciej zaprzyjaźniłam się z piekarnikiem i ta miłość (zresztą

My simple kitchen
Ucierane ciasto z jagodami 234

południe :) Przepis na ciasto zaczerpnęłam stąd ( klik ). Składniki na małą blaszkę: 200 g masła 200 g cukru 200 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego skórka starta z małej cytryny jagody cukier puder Masło ucieramy na miękki puch. Nie przerywając ucierania wsypujemy partiami cukier a następnie dodajemy po jednym jajku i skórkę cytrynową(...)koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz budyniem waniliowym. Całość dokładnie mieszamy aż masa będzie gładka. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia a na wierzch wykładamy jagody. Pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni aż do suchego patyczka. Przed podaniem ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem

My simple kitchen
Ciasto porzeczkowo-kokosowe 195

kroku , nr 5/2014 Składniki na małą blaszkę: 100 g masła 100 g cukru pudru 3 jajka 6 łyżek mleka 150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy 150 g cukru 50 g wiórków kokosowych 450 g czerwonych porzeczek Żółtka oddzielić od białek. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i dodawać stopniowo po jednym żółtku. Następnie(...)dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz budyniem i wlać mleko. Całość dokładnie połączyć. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopniu. Podpiec przez około 20 minut, aż góra ciasta nabierze złotego koloru. Białka ubić na sztywno. Partiami wsypać cukier i ubić na gładką i puszystą bezę. Wsypać kokos. Na samym

My simple kitchen
Sernik kajmakowo-orzechowy 161

śmietany 1 jajko 1/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego kilka kropel aromatu waniliowego 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich  Masa serowa: 1/2 kg sera 2 jajka 1 budyń waniliowy 1/4 szklanki oleju 1/3 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mleka 200 g masy kajmakowej 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich  Dodatkowo: posiekane orzechy włoskie 1 łyżka masy kajmakowej(...)temperaturze 190 stopni. Masa serowa: Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wlać olej i dodawać po łyżce sera. Nadal mieszając wlać mleko i wsypać budyń. Na końcu dodać kajmak i zmielone orzechy. Masę dokładnie wymieszać, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły a masa stała się gładka i lejąca. Na podpieczony spód wylać masę serową

My simple kitchen
Babka z Michałkami 163

zastąpić dowolną tabliczką czekolady. Składniki: 250 g masła 200 g cukru 4 jajka 350 g mąki 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 200 g cukierków Michałki * cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji *cukierki można zastąpić dowolną czekoladą Masło ucieramy na miękki puch. Stopniowo wsypujemy cukier z cukrem waniliowym i miksujemy(...)długo, aż kryształki cukru będą słabo wyczuwalne. Następnie dodajemy po jednym jajku. Nie przerywając mieszania wsypujemy partiami mąkę z budyniem oraz proszkiem do pieczenia i dolewamy po trochu mleka. Mieszamy aż ciasto będzie jednolite. Michałki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do ciasta. Mieszamy za pomocą łyżki. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Pieczemy przez około

My simple kitchen
Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką 119

południowej kawki czy herbatki. Koniecznie w towarzystwie wiosennego słońca :) Składniki: Ciasto: 200 g masła 200 g cukru 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego 300 g rabarbaru garść płatków migdałowych Kruszonka: 25 g masła 25 g cukru 50 g mąki Składniki na kruszonkę zagnieść ze sobą i wstawić do lodówki (konsystencją powinna przypominać(...)duże okruchy chleba). Masło utrzeć, dodać cukier i utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku a na końcu mąkę wymieszaną z budyniem oraz proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Blaszkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Rozsmarować na nią gotowe ciasto. Rabarbar umyć, obrać i pokroić w niewielkie kawałki. Poukładać na cieście lekko wpychając do do środka. Wierzch ciasta

My simple kitchen
RAbaRBARowa FAntazJa 165

Składniki: ciasto: 3 łodygi rabarbaru 2 szklanki cukru trzcinowego 1 kostka masła 2 kubki mąki 5 jajek szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy 1 laska wanilii kruszonka: 0,5 kubka mąki 0,5 kubka cukru 0,5 kostki masła Przygotowanie: mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i budyniem masło ucieramy z cukrem trzcinowym na puch

Luźna Kuchnia
Kruche ciasto z truskawkami 586

szklanki mąki, 250 g zimnej margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 żółtek, 3 łyżki cukru pudru, Masa: 5 białek, szklanka cukru, łyżeczka cukru waniliowego, 2 budynie waniliowe, 1/2 szklanki oleju, + 1/2 kg truskawek, 1/4 szklanki cukru pudru. Wykonanie: Mąkę musimy przesiać z proszkiem do pieczenia i z cukrem a następnie wymieszać z żółtkami. Dodajemy margarynę i zagniatamy ciasto. Ciasto(...)szypułek, myjemy i osuszamy. Truskawki kroimy wzdłuż, zasypujemy cukrem pudrem i delikatnie mieszamy. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier waniliowy, cukier, wsypujemy budynie i na końcu wlewamy olej. Na upieczone ciasto nakładamy przygotowaną masę, na której układamy truskawki. Pozostały w zamrażalce kawałek ciasta musimy zetrzeć na grubych oczkach tarki na truskawki. Przygotowane ciasto wkładamy

paapilotkaa
Sernik gotowany na biszkopcie z truskawkami 198

szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao-3 łyżki MASA SEROWA ser biały w kostkach - 1 kg mleko - 1/3 szkl jajka - 4 szt cukier - 250 g masło - 200 g budyń śmietankowy - 1 opak Galaretka do zalania galaretki truskawkowe - 2 opak woda gotowana - 800 ml Owoce do ułożenia truskawki Sposób przygotowania: Biszkopt:  Odzielić żółtka od białek.  Białka ubić(...)dodawać po łyżce sera, cały czas ucierać.  Białka ubić na sztywno, dodać do sera, delikatnie wymieszać.  Przełożyć masę serową do garnka, mieszając na wolnym ogniu zagotować.  Budyń rozmieszać w mleku, wlać do masy serowej, mieszając doprowadzić do zagotowania.  Gorącą masę serową wylać na biszkopt, przykryć drugą częścią biszkoptu i wyłożyć resztę masy, odstawić do zastygnięcia. Galaretki

Kuchnia Danusi
Ciasto z ryżem preparowanym 656

margaryny "Kasi" Jedną szklankę mleka łączymy z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną, cukrem. Wszystko miksujemy, aby nie było grudek. Trzy szklanki mleka gotujemy. Na gotujące mleko wlewamy budyń, zagotowujemy i studzimy. W tym czasie ucieramy na puszystą masę margarynę i do niej stopniowo dodajemy chłodny budyń i sok z cytryny. Masa ryżowa: 80 g ryżu preparowanego 1 puszka masy kajmakowej

Salonik smaków
DESER: Bomba witamin i minerałów. Kasza jaglana w roli głównej . Budyń z kaszy jaglanej. 143

żelazo.   Jeśli nie chcesz przegapić kolejnych podobnych wpisów, kliknij Lubię To na Facebook'u. Tutaj.   Czasem opłaca się włączyć telewizor.  Dziś trafiłam na świetne danie "ala budyń" z kaszy jaglanej. Wystarczyła chwilka w kuchni i oto moja wersja (już przetestowana przez moje dzieci). Składniki: 1/2 szklanki ekologicznej kaszy jaglanej 1 szklanka wody 1 szklanka mleka (może być(...)minuty. Lekko studzę i dodaję miód (tak aby temperaturą nie zabić jego zdrowotnych właściwości).  Przekładam do miski i dokładnie blenduję. Przygotowuję owoce - kroję, ścieram, siekam.  Budyń przekładam do pucharków, polewam sokiem (ilość zależy od nas samych) i posypuje owocami. Gotowe.     Smacznego! Przeczytaj najpopularniejsze:   Sok - Naturalny Antybiotyk Oczyszczający z toksyn organizm. Przepis.        Olej

IzaGotuje