razem upiekę od razu dwie ;) * zmodyfikowany przepis z rodzinnego zeszytu Składniki: 200 g dobrego masła 3/4 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mąki pszennej 4 jajka (najlepiej wiejskie) 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g borówki amerykańskiej 2 nektarynki * masło, jajka i owoce muszą być w temperaturze pokojowej Przygotowanie: Przygotowujemy owoce - nektarynki obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek(...)kroimy w dużą kostkę. Borówki płuczemy. Tak przygotowane owoce odstawiamy na bok. Szykujemy dwie miski. Do jednej przesiewamy mąkę pszenną. Dodajemy do niej cały budyń i proszek do pieczenia, mieszamy wszystko delikatnie łyżką. Do drugiej miski przekładamy miękkie masło. Ucieramy je dokładnie z cukrem. Następnie do masy dodajemy po jednym jajku, każdorazowo ucierając. Odkładamy mikser. Do miski
Słodkie okruszkiróżnych ciastach, tak powstał ten przepyszny w smaku serowy torcik z nutą kokosu, prawdziwa kwintesencja lata! Ciasto: Tortownica o śr 22 cm 3 jajka ½ szklanki mąki tortowej 1 łyżka budyniu czekoladowego 1 łyżeczka kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka oleju 3 łyżki cukru pudru Poncz: 100 ml wody 50 ml likieru kokosowego CANARI Masa serowa(...)dekoracji Wykonanie: Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy mikserem na puszystą masę, pod koniec ubijania dodając cukier puder , olej i żółtka, do ciasta dodajemy mąkę przesianą z budyniem czekoladowym oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie rózgą mieszamy ciasto do połączenia. Wylewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy-samo dno i pieczemy Okło 25-30 minut w temp 160*c. Po upieczeniu
Wanilia i KardamonSkładniki (tortownica) : Kruche ciasto : 1/3 kostki zimnego masła 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1,5 szklanki mąki Masa budyniowa : 400 ml mleka 3 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy 1/2 kostki miękkiego masła Dodatkowo: 1/2 kg truskawek 1 galaretka truskawkowa + 400ml wody Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia tortownice i wstawić(...)rozgrzanego do 180 st. C piekarnika. Upiec na złoty kolor. 2. 300ml mleka zagotować. W 100 ml rozpuścić budyń w proszku i cukier. Dodać do gotującego się mleka. Gdy masa zacznie tężeć dodać masło i cały czas mieszać do momentu zgęstnienia. Wylać na wystudzone kruche ciasto. Odstawić do wystygnięcia. 3. Galaretkę rozpuścić. 4 Truskawki oddzielić od szypułek, umyć i pokroić
A Ty Smakuj Mnieresztę zagotować z cukrem wanilinowym. W misce żółtka utrzeć z cukrem, dodać pozostałe pół szklanki mleka i mąkę ziemniaczaną. Wlać te składniki na gotujące mleko i ugotować z tego budyń. Po zagotowaniu odłożyć do ostudzenia. Utrzeć margarynę i dodać do niej przestudzony budyń. Do masy można dodać alkohol. Gotowy tort oblać polewą kakaową/czekoladową lub roztopioną gorzką czekoladą (potrzeba
Mania Wypiekanianugatowej albo nutelli 500 g ricotty (często używałam tylko mascaropne) 250 g mascarpone 180 g cukru (z powodzeniem można dać połowę mniej) 3 jajka + 3 żółtka 1 opakowanie budyniu czekoladowego (można dać połowę albo płaską łyżkę mąki ziemniaczanej) 1 łyżka ciemnego kakao Polewa 100 g gorzkiej czekolady lub kuwertury 120 g śmietany kremówki 2 łyżki likieru migdałowego(...)Piekarnik nastawić na 160°C. Czekoladę i nugat rozpuścić nad kąpielą wodną, przestudzić. Mascarpone, ricottę i cukier ubić na puszystą masę. Dodawać stopniowo po jednym jajku, następnie żółtka. Dodać budyń, kakao i rozpuszczoną masę czekoladowo-nugatową. Przełożyć masę na podpieczony spód, piec przez 45 min. na średnim ruszcie w temperaturze 160°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 145°C i piec
Kuchnia Prezydentowejszklanki cukru pudru 4 łyżki śmietany 18% 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 80 dag sera białego 2 jajka 10 dag masła 1/2 szklanki cukru 3 łyżki budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki krupczatki 35 dag jagód Piana: 6 białek 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej SKŁADNIKI: 1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę, łączę z margaryną. Dodaję pozostałe(...)części. Jedną część wkładam do zamrażalnika, a drugą rozwałkowuję i wykładam na blaszkę (wymiary 22×30 cm). 2. Masa serowa: Jajka ucieram z cukrem oraz masłem. Dodaję zmielony ser, budyń oraz mąkę krupczatkę. Dokładnie ucieram. Masę serową wykładam na ciasto na blaszce. Wyrównuję. Układam jagody. 3. Piana : Białka ubijam na sztywną pianę razem z cukrem i mąką ziemniaczaną. Pianę wykładam
Tradycyjna kuchnia Kasipieczenia Masa serowa: 1 kg sera twarogu (dałam półtłusty) 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 250 g margaryny (dałam masło) 200 g cukru pudru 1 budyń śmietankowy bez cukru (dałam z cukrem) Piana bezowa 3 białka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej dodatkowo 4-5 jabłek Wykonanie: Ciasto kruche Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić(...)zamrażalnika. Masa serowa: Ser skręcić przez maszynkę. Masło utrzeć z cukrem pudrem , żółtkami i cukrem waniliowym na gładką masę. Do masy dodawać stopniowo ser cały czas miksując. Wsypać budyń, proszek do pieczenia i dokładnie zmiksować. Wlać ser na na kruche ciasto. Jabłka obrać i pokroić w ósemki i układać na serze obok siebie Piana Białka ubić na sztywno
O kuchni z uczuciemtemp. 170 st. C na złoty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia. składniki na piankę budyniową: 5 białek 220 g cukru 2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki oleju 2 budynie śmietankowe bez cukru dodatkowo: 500 g czereśni Czereśnie myjemy, usuwamy ogonki, drylujemy, dzielimy na połówki. wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier cały czas miksując wsypujemy delikatnie budyń
Domowy Smak Jedzenianami weekend, więc kalorii nie będziemy liczyć!! ;-) Smacznego!!!! Składniki na spód: 300 g herbatników, 100 g masła. Masa serowa: 1kg twarogu ( może być z wiaderka), 1 szklanka cukru, 2 budynie śmietankowe, 6 jajek, 1 łyżeczka aromatu cytrynowego. Dodatkowo: 3 łyżki masy kajmakowej, 100 g cukierków Snikers. Wykonanie: Herbatniki kruszymy i mieszamy z masłem. Przekładamy do tortownicy o średnicy(...)Przygniatamy. Pieczemy 10 min w 200 C. Twaróg miksujemy z cukrem, budyniami i aromatem cytrynowym do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy po jednym jajku, miksujemy. Gotową masę serową przelewamy na ciasteczkowy spód. Pieczemy przez 15min w 170C, następnie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 120C i pieczemy przez 90-100 min. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik przez
Passion of Cookingszkl. cukru, 7 żółtek, 1 kostka margaryny, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki śmietany Składniki na masę jogurtową: 3 duże jogurty greckie ( po 400g każdy), 2 budynie śmietankowe, 7 białek, ¾ szkl. cukru Cukier puder do posypania ciasta. Wykonanie: Spód: Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. 2/3 ciasta wykładamy na blaszkę o średnicy 36x24 wysmarowanej margaryną. Pieczemy(...)minut w 180C. Resztę ciasta wkładamy do zamrażalnika. Masa jogurtowa: Jogurty greckie miksujemy na małych obrotach z cukrem i budyniami. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą jogurtową. Gotową masę serową wylewamy na podpieczony spód. Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy 50 minut w 170C. Studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Passion of Cookingpieczenia Składniki na masę serową - 1 kg sera białego mielonego, można kupić już gotowy - 2 szklanki mleka - 1 szklanka cukru - ½ szklanki oleju - 4 żółtka - 2 jajka - 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego Składniki na pianę - 4 białka - 1 szklanka cukru Najpierw przygotowujemy ciasto. Ja osobiście wyrabiam go w robocie kuchennym ale można też ręcznie na stolnicy. Jajka i żółtka(...)Teraz przechodzimy to zrobienia masy serowej. Jajka i żółtka ubijamy na puszystą masę stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy przemielony ser lub gotowy z pudełka i miksujemy. Na końcu dodajemy budyń, mleko i olej delikatnie mieszając żeby nam się masa nie wylała. Po dodaniu mleka i oleju jest ona rzadka. Tak przygotowaną masę wlewamy do blachy. Następnie ciasto wstawiamy do piekarnika
Kuchenne Wariacjecukru - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 jajko - 1 łyżka śmietany Składniki na masę serową z rabarbarem: - 400 g sera białego - 4 jajka - 1/2 szklanki cukru pudru - aromat waniliowy - 1 budyń waniliowy - 50 g masła - 300 g rabarbaru Do wypieku sernika użyłam tortownicę o średnicy 17 cm. Najpierw robimy spód sernika. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Spód tortownicy(...)następnie ciastem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 10 minut. W trakcie pieczenia spodu robimy masę serową. Ser miksujemy i dodajemy po kolei cukier, żółtka, budyń, aromat i masło. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Następnie obieramy rabarbar, kroimy w kostkę i dorzucamy do masy serowej i mieszamy. Na końcu ubijamy pianę z białek i stopniowo dodajemy
Kuchenne Wariacjenastępnie gotujemy. Po zagotowaniu wlewamy po troszku do jajecznej masy i mieszamy. Po zmieszaniu stawiamy całość na małym gazie cały czas mieszamy aby wyszedł nam gęsty krem o konsystencji budyniu. Kiedy ów budyń nam się zrobi ściągamy z gazu i dodajemy zimne masło jednocześnie mieszając do całkowitego połączenia składników. Gotowy krem przekładamy na tarte i dekorujemy owocami Smacznego
Kuchenne Wariacjebiałka - 90 g cukru - 80 g cukru pudru - 85 g płatków migdałowych - barwnik żółty Składniki na krem: - 50 ml soku z pomarańczy - 1 jajko - 30 g cukru - 4 g budyniu - 2 g żelatyny - 20 g masła - barwnik pomarańczowy Zaczynamy od makaroników. Najpierw wrzucamy do blendera płatki migdałowe z cukrem pudrem i miksujemy na gładką mąkę. Teraz ubijamy białka – na początek(...)wykorzystaliśmy jeszcze trochę startej skórki z pomarańczy. Sok przelewamy do garnka i gotujemy przez chwilę z połową cukru. W osobnym garnku ubijamy jajko z drugą połową cukru i dodajemy budyń oraz deczko barwnika pomarańczowego dla zaostrzenia koloru. Następnie sok wlewamy do masy jajecznej i gotujemy cały czas mieszając do pojawienia się bąbelków i zgęstnienia masy. Kiedy masa lekko stężeje dosypujemy
Kuchenne Wariacje