Delikatnie wymieszać razem z suchymi składnikami do połączenia składników. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. serowe nadzienie 300 g śmietankowego serka homogenizowanego lub naturalnego twarożku 1 jajko 1/2 op. budyniu śmietankowego kilkanaście śliwek węgierek + 2-3 łyżki cukru (w przypadku naturalnego, niedosładzanego serka) Serek utrzeć z jajkiem, budyniem i ew. cukrem. Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki
Kuchnia Elliemasa przelała się do foremki, więc ciasto znalazło się wewnątrz ciach ;) Piec ok. 15-20 min w temp. 250 stopni. Przy wyjmowaniu bardzo uważać, by się nie poparzyć - budyń gwałtownie "bąbelkuje" wrząc. Zjadać po przestudzeniu. Można posypać cukrem pudrem (są tacy, którzy mimo dużej słodyczy tych ciastek, jeszcze je słodzą) i cynamonem. A jeśli została Wam masa budyniowa, przelejcie(...)foremek - będziecie mieli budyń własnej roboty :) Lizbońska winda Elevador da Gloria Fasady kamienic Lizbony mnie urzekły Panorama Lizbony z punktu widokowego Miradouro de São Pedro de Alcântara Lizbona - zamek św. Jerzego Lizbona, dzielnica Belem - replika samolotu Fairey F-3, którym Carlos Viegas Gago Coutinho i Artur de Sacadura Freire Cabral w dniach 30 marca – 17 czerwca
Weekendy w domu i ogrodzieBudyń waniliowy Chyba u każdego z nas budyń waniliowy przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Dlatego powinniśmy jak najczęściej sięgać po te danie, tym bardziej że jego przygotowanie trwa tylko chwilę. Składniki Danie dla trzech osób 3 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 4 łyżki cukru waniliowego, przepis na który znajduje się tutaj odrobina startej gorzkiej czekolady Sposób przygotowania
Miód i pieprzżeby móc zapełnić nią dno okrągłej formy do tortów ze zdejmowaną obręczą. Pozostałe ciasto wałkujemy cienko, na grubość pół centymetra, w elegancki prostokąt. Wykładamy owoce wymieszane z budyniem i cukrem, rozkładając je równą warstwą, a ciasto zwijamy jak roladę. Roladę kroimy na 7-8 w miarę możliwości równych kawałków i umieszczamy je w odstępach na dnie formy. Znowu dajemy ciastu(...)małe dzieci. Jeśli tylko zostawicie im chociaż kawałeczek… SKŁADNIKI 400g mąki pszennej 1 opakowanie drożdży instant 120ml ciepłego mleka 65g drobnego białego cukru 60g masła 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego+ jedna łyżka stołowa cukru 1 jajko ¼ łyżeczki soli 250g owoców świeżych, same truskawki lub truskawki z rabarbarem 90g cukru pudru rum sok z cytryny odrobina skórki otartej
Karo in the KitchenRabarbar i truskawki myjemy. Odcinamy zdrewniałe końce rabarbaru, kroimy go w centymetrową kostkę. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki. Owoce mieszamy, dodajemy gałkę, goździki. Mieszamy je z opakowaniem budyniu (najlepiej do truskawek i rabarbaru pasuje waniliowy) i dodajemy 4 pełne łyżki cukru. Deser nie będzie za słodki, ale rabarbar przestanie być bardzo kwaśny. Jeśli lubicie bardziej słodkie desery spokojnie(...)cukru 1 szklanka mąki (pszenna, razowa, migdałowa, orkiszowa- wedle wyboru) 120g masła 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki tłuczonych/mielonych goździków 200g rabarbaru 250g truskawek 1 opakowanie budyniu waniliowego + 4 pełne łyżki cukru
Karo in the Kitchenzwaną bąblowicą, której przyczyną jest tasiemiec bąblowcowy. Umycie jagód i obróbka cieplna wystarczą, żeby pozbyć się tego niechcianego pasożyta. Umyte jagody suszymy na sicie, następnie mieszamy albo z budyniem i cukrem, albo ze skrobią i z cukrem. Taka mieszanka sprawi, że jagody puszczą podczas pieczenia mniej soku. A wtedy gdy już go puszczą, skrobia nie pozwoli im rozmiękczyć ciasta(...)jajko M, do posmarowania SKŁADNIKI jagodowego nadzienia 250g jagód leśnych 2 łyżki skrobi ziemniaczanej /ryżowej/kukurydzianej czubata łyżka cukru zamiast mąki i cukru do jagód można dodać słodzony budyń, polecam waniliowy
Karo in the Kitchenprzebić!). Żółtka ucieramy mikserem na puszystą masę razem z cukrem. Do powstałego gęstego i puszystego kogla-mogla wlewamy jogurt z cytryną, miksujemy do całkowitego wymieszania i wsypujemy oba budynie, ponownie miksując do wymieszania. Do masy serowej przekładamy partiami ubitą pianę z białek, i dokładnie, powoli i delikatnie mieszamy, łącząc je ze sobą. Ciasto przelewamy do okrągłej tortownicy o średnicy ok.24(...)pół i upiec sernik w mniejszej, np. 18cm tortownicy. SKŁADNIKI 800g jogurtu greckiego, bardzo gęstego – u mnie jak zwykle Bakoma 8 jajek rozmiaru L 200 g cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 1 dojrzała cytryna 8 dojrzałych moreli szczypta soli
Karo in the KitchenBardzo lekkie ciacho. W sam raz na dzisiejszą słoneczną pogodę :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie bez cukru Masa: 3 galaretki brzoskwiniowe 4 szt. x 150 g serka homogenizowanego brzoskwiniowego 1 puszka brzoskwiń Dodatkowo 1 galaretka truskawkowa Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy(...)cukier, następnie żółtka i dalej ubijamy. Proszek do pieczenia mieszamy z mąką i budyniami, dodajemy stopniowo do masy i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Wylewamy na blaszkę 20 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20-25 min. w 180 stopniach. 2. Masa: galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku i dokładnie wymieszać. Brzoskwinie osączyć z zalewy
Na Ciasteczkowych Papieracholeju 1-2 łyżki kakao Masa serowa: 1 kg sera twarogowego (dałam wiaderkowy "Mój Ulubiony" z Wielunia) 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 1 cukier waniliowy 6 jajek 100 g rodzynek Polewa: 100 g czekolady mlecznej 3-4 łyżki mleka Sposób przygotowania: 1. Spód: Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać(...)Masa serowa: Rodzynki sparzyć i ostudzić. 4 białka ubić na sztywno. 2 jajka i 4 żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Dodać ser, olej, mleko, budynie i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubite białka i wymieszać łopatką. Masę przelać na ciasto w blaszce. Po wierzchu rozsypać rodzynki i delikatnie zatopić w masie serowej. Piec
Na Ciasteczkowych Papierachmąki 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 5 żółtek 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki syropu po brzoskwiniach z puszki 2 budynie waniliowe w proszku 1 szklanka wody 1 cukier waniliowy 200 g masła Ponadto: brzoskwinie w puszce (syrop zachować!) 2 galaretki ciemnoczerwone (z czarnej porzeczki, owoców leśnych itp.) 120 g okrągłych(...)stopniach przez 45 min. Po upieczeniu ciasto przekroić na pół. 2. Galaretki rozpuścić w litrze wody i odstawić do lekkiego stężenia. Syrop, cukier i cukier waniliowy zagotować. Wodę, budyń i żółtka roztrzepać. Wlać do gotującego się soku i zagotować. Po wystudzeniu zmiksować z masłem. 3. Na jednej części biszkopta rozprowadzić 1/3 kremu. Na kremie rozłożyć pokrojone w ćwiartki biszkopty
Na Ciasteczkowych Papierachpodanych składników zagniatamy kruche ciasto. 1/3 wkładamy do zamrażalnika, resztę rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 2 budynie śmietankowe szczypta soli ok 0,5 kg jeżyn lub malin Białka ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta wsypujemy partiami cukier. Następnie delikatnie wmieszujemy budynie i olej. Piankę wykładamy
Cynamonowe szczęścieSkładniki: Biszkopt: 5 jajek, szklanka cukru, ½ szklanki mąki, ½ szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia; Masa truskawkowa- 1 kg truskawek, szklanka cukru, 2 galaretki truskawkowe, 2 budynie śmietankowe bez cukru; Masa śmietanowa: 0,5 l. śmietany tortowej 36%, 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny; 10 dag płatków migdałowych. Sposób przygotowania: Żółtka oddzielamy od białek. Mąki mieszamy(...)szypułek, wkładamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Dosypujemy szklankę cukru, zagotowujemy. Truskawki gotujemy tak długo aż staną się miękkie. Rozgniatamy je na jednolitą masę. Dodajemy sypkie galaretki, mieszamy. Budyń rozprowadzamy w ½ szklanki wody, wlewamy do masy. Masę gotujemy tak długo aż zacznie gęstnieć. Zestawić z ognia, żeby masa wystygła. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody. Odstawiamy do ostudzenia
Pobite gary Barbary