budyń - 12640 przepisów (strona:467/843)

Sernik Agnieszki. 169

żółtko 1 jajko całe 2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA: 1 kg twarogu w wiaderku 0,75 l mleka 5 żółtek 1,5 szklanki cukru zwykłego 2 budynie śmietankowe z cukrem 0,5 szklanki oleju POLEWA: 0,5 kostki margaryny 3 łyżki kakao 1 łyżka wody 5 łyżek cukru pudru wiórki kokosowe do posypania     Do miski wrzucamy(...)grudki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy ciasto.      Równomiernie rozsypujemy i dokładnie dociskamy do blaszki.      Do dużej miski wykładamy ser, żółtka, cukier, budyń, olej i 0,25 litra mleka i dokładnie miksujemy. Następnie do masy serowej wlewamy resztę mleka i mieszamy trzepaczką (mikser rozbryzga nam masę po ścianach). Masa ma konsystencję mleka

Rozpustne gotowanie
Sernik intensywnie waniliowy. 138

serka waniliowego (może być homogenizowany, ale nie Danio tylko jakiś lepszy :-) np. President 0,5 l mleka 1 laska wanilii 5 żółtek 1,5 szklanki cukru zwykłego 2 budynie waniliowe 0,3 szklanki oleju POLEWA: 0,5 kostki margaryny 3 łyżki kakao 1 łyżka wody 5 łyżek cukru pudru rodzynki     Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto(...)ziarenka, wkładamy wszystko do garnka, dolewamy mleko i stawiamy na małym ogniu. Gdy mleko się zagotuje wyłączamy grzanie, studzimy. Chłodne mleko przecedzamy. Do dużej miski wykładamy ser, żółtka, cukier, budyń, olej i 0,25 litra mleka i dokładnie miksujemy. Następnie do masy serowej wlewamy resztę mleka i mieszamy trzepaczką (mikser rozbryzga nam masę po ścianach). Masa ma konsystencję mleka

Rozpustne gotowanie
Likier czekoladowy. 246

jako polewa do lodów, naleśników lub kawy po Wiedeńsku (oczywiście wszystko to w wersji dla dorosłych). Rozpusta!!! Składniki na likier czekoladowy 1,5 litra mleka 450 g cukru 2 budynie czekoladowe w proszku 100 g gorzkiego kakao 100 g gorzkiej czekolady 1 laska wanilii 500 ml białego rumu      Przygotowujemy duży garnek o grubym dnie, taki w którym(...)czasie mieszamy pozostałe mleko z proszkiem budyniowym i kakao. Gdy mleko się zagotuje, wyjmujemy strąki wanilii, wsypujemy cukier i mieszając zagotowujemy, następnie wlewamy rozpuszczone w mleku kakao i budyń, i ciągle mieszając ponownie zagotowujemy. Gotujemy jeszcze około 2 minut energicznie mieszając trzepaczką. Wyłączamy grzanie, dodajemy połamaną w kostki czekoladę i mieszamy, aż czekolada się rozpuści, przykrywamy folią spożywczą, studzimy mieszając

Rozpustne gotowanie
Rumuński sernik. 198

zwykłe, kakaowe lub maślane) MASA SEROWA: 1 kg sera białego, mielonego, może być twaróg w wiaderku 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z 0,5 cytryny 1 budyń waniliowy (proszek) 10 łyżek cukru 5 łyżek mąki 200 ml śmietany 18% (choć może być również każda inna, a nawet może być jogurt naturalny) 3 łyżki cukru waniliowego(...)Piekarnik nagrzewamy do 190-200 stopni C. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do sporej miski przekładamy ser, żółtka, proszek do pieczenia rozpuszczony w soku z cytryny, budyń, cukier, mąkę, śmietanę, cukier waniliowy i miksujemy na gładka masę, lecz nie za długo, by zbytnio jej nie napowietrzać. Następnie dokładamy owoce, pianę z białek i delikatnie mieszamy, wylewamy na schłodzony spód. Pieczemy

Rozpustne gotowanie
Sernik z truskawkami i kruszonką. 177

pszennej 100 g cukru 100 g masła rozpuszczone, ciepłe 1 cukier waniliowy 0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko NADZIENIE: 500 g truskawek 2 łyżki budyniu waniliowego (suchego) 2 łyżki cukru pudru 250 g sera białego, mielonego 180 g śmietany 18% (kwaśnej) 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka  cukru waniliowego 2 jajka KRUSZONKA(...)cukrem, płatkami owsianymi i zalewamy gorącym masłem, energicznie mieszamy i odstawiamy.      Przygotowujemy nadzienie. Truskawki obieramy, myjemy, kroimy na pół, posypujemy 2 łyżkami cukru pudru i budyniem, mieszamy i odstawiamy. W misce mieszamy ser, śmietanę, 3 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy, jajka i chwilę ubijamy mikserem.      Upieczony, wystudzony spód stawiamy na blacie. Z lodówki wyjmujemy

Rozpustne gotowanie
Włoskie, maślane ciasteczka waniliowo-kakaowe. 564

skruszeją, tylko można wcinać od razu :-) Polecam!!! Składniki na włoskie, maślane ciasteczka waniliowo-kakaowe BIAŁE CIASTO: 220 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia mała szczypta soli 1 budyń waniliowy bez cukru 115 g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 115 g zimnego masła 3 żółtka 1-2 łyżki kwaśnej śmietany CIEMNE CIASTO: 230 g mąki 3 łyżeczki proszku(...)pieczenia mała szczypta soli 7-8 łyżeczek kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru 115 g cukru pudru 115 g zimnego masła 3 białka 1-2 łyżki startej skórki pomarańczowej (ja użyłam  kandyzowanej skórki pomarańczowej )      Oba ciasta wykonujemy oddzielnie, w ten sam sposób, a mianowicie: wszystkie suche składniki mieszamy w misce, przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone

Rozpustne gotowanie
Jagodzianki z serem. 195

waniliowego 125 g rozpuszczonego masła szczypta soli NADZIENIE: 150 g jagód 250 g sera białego, mielonego 4-5 łyżek cukru (do smaku) 1 jajko ziarenka z 0,5 wanilii budyń waniliowy w proszku 40 g KRUSZONKA: 50 g masła 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanka mąki roztrzepane jajko do posmarowania      Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy w niej(...)nastąpi przekładamy je na stolnicę i dzielimy na 16 równych części.      Przygotowujemy nadzienie. Ser biały przekładamy do miseczki, dodajemy jajko, cukier, ziarenka z wanilii oraz budyń w proszku, dobrze mieszamy, na koniec dodajemy jagody i delikatnie mieszamy (ja je nieco rozgniotłam, żeby uzyskać fioletowe nadzienie).      Przygotowujemy kruszonkę. Masło rozpuszczamy w rondelku. W niewielkiej misce

Rozpustne gotowanie
Waniliowe ciasto z owocami. 152

formę o wym. 24x28 cm 3 jajka 150 g cukru 1 łyżka  ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki oleju 250  mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy  1/2 szklanki mleka 500 g owoców (najlepiej kwaśnych) u mnie 1 jabłko, 1 gruszka, mrożone jagody, jeżyny i czerwone porzeczki cukier puder lub lukier do dekoracji(...)Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do ubitych jajek dodajemy olej (cienką strużką) ciągle ubijając, następnie przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, budyń, ekstrakt z wanilii i mleko, dokładnie miksujemy. Piekarnik ustawiamy na temperaturę 175 stopni C. Gładkie ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na nim równomiernie rozkładamy owoce (jabłka i gruszki obieramy i kroimy

Rozpustne gotowanie
Sernik "Wiśnie w czekoladzie". 174

stopni C przez 10 minut, następnie wyjmujemy i chwilę studzimy. NADZIENIE: 700 g twarogu 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mleka 2/3 szklanki cukru 1 jajko 1 budyń wiśniowy 1 łyżka gorzkiego kakao 50 g rozpuszczonej mlecznej czekolady lub 2 łyżki kremu czekoladowego (typu nutella lub inny tańszy zamiennik) 250-300 g drylowanych wiśni (u mnie mrożone)      Zmielony(...)twaróg przekładamy do miski, dodajemy kolejno: olej mleko, cukier, jajko, kakao, budyń i miksujemy do połączenia i otrzymania gładkiej masy. Masę serową dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao, czekoladę i dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy połowę wiśni i dokładnie mieszamy. Do drugiej porcji masy serowej dodajemy resztę wiśni i mieszamy. Na podpieczony spód wykładamy masę wiśniową, na nią

Rozpustne gotowanie
Seromakowiec. 808

czasu ile będziemy przygotowywać masę serową. MASA SEROWA: 80 g miękkiego masła 120 g cukru pudru 750 g zmielonego trzykrotnie twarogu 3 jajka 2 białka (te z ciasta) 1 budyń waniliowy bez cukru (proszek) 125 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 1 łyżka smażonej w cukrze skórki pomarańczowej lub cytrynowej ewentualnie kilka kropel aromatu pomarańczowego lub cytrynowego(...)Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch, dodajemy twaróg, jajka, białka, budyń, śmietanę, skórkę z pomarańczy i ewentualnie aromat. Wszystko dokładnie miksujemy, ale nie za długo, masa ma być gładka, ale zanadto nienapowietrzona . Tak przygotowana masę serową delikatnie wylewamy na podpieczony makowiec, wyrównujemy wierzch i pieczemy kolejne 40-45 minut. Na koniec sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto już się upiekło. Jeśli

Rozpustne gotowanie
American Apple Pie (szarlotka amerykańska). 178

można dodać również pokrojoną łodygę rabarbaru 1 łyżka soku z cytryny 1/2 szklanki cukru (w oryginale 3/4 szklanki, ale dla mnie w takiej wersji zdecydowanie za słodka) 1 torebka budyniu waniliowego (jeśli lubimy słodkie ciasta może być z cukrem) 1 łyżeczka cynamonu szczypta gałki muszkatołowej      Jabłka obieramy i kroimy w 1-1,5 cm kostkę, polewamy sokiem(...)odcinamy 1/4 i odkładamy. 3/4 ciasta rozwałkujemy na cienki placek o średnicy około 8 cm szerszej niż forma, wykładamy nim spód i boki tortownicy. Do jabłek wsypujemy suche składniki (budyń z cukrem i przyprawami), dokładnie mieszamy i przekładamy na ciasto. Pozostawiony kawałek ciasta wałkujemy na cienki placek średnicy formy i przykrywamy nim nadzienie, sklejamy brzegi. Ostrym nożem nacinamy ciasto, tworząc

Rozpustne gotowanie
Piaskowe, waniliowe ciasto z rabarbarem i truskawkami. 434

rabarbaru 250 g truskawek 5 jajek 280 g cukru ziarenka z 1/2 wanilii (opcjonalnie) 250 g śmietany kwaśnej 12 lub 18 % 125 ml oleju 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru (35 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 85 g mąki ziemniaczanej 380 g mąki pszennej cukier puder      Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C. Rabarbar(...)myjemy i dzielimy na 2-3 cm kawałki. Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek, większe dzielimy na pół, mniejsze zostawiamy w całości. Obie mąki, budyń i proszek do pieczenia łączymy i przesiewamy przez sitko. Jajka ubijamy z cukrem i ziarenkami wanilii na puszystą, jasną masę, dodajemy śmietanę, olej i miksujemy. Teraz porcjami dodajemy mąkę, za każdym razem dokładnie miksując. Gotowe ciasto

Rozpustne gotowanie
Szybki sernik z jagodami 165

herbaty. Składniki : 25 dag serka twarogowego z wiaderka 3-4 łyżki cukru pudru ( według uznania) 3 całe jajka 1 jogurt naturalny 190 g 5 łyżek jagód 30 g budyniu śmietankowego  2 łyżki oleju rzepakowego paczka biszkoptów Przygotowanie : Do serka dodać jogurt i cukier, wbić jajka,  dokładnie utrzeć mikserem Wsypać budyń ( tj.połowa małej torebki na 500 ml mleka

Proste Potrawy
Truskawkowa kremówka 235

Lambady, Shreka i Kubusia. Biszkopt z 6 jajek upieczony wg dowolnego przepisu Masa owocowa: 3 szklanki soku przecierowego (u mnie Pycholandia z Biedronki o smaku banan-kiwi) 1 duży budyń śmietankowy (64g) 2 łyżki cukru Masa śmietankowa: 3 opkowania serka Bieluch 200 ml mleka 2 opakowania Śnieżki 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: truskawki 1 opakowanie (400g) kremu czekoladowego np. Nutella(...)rodzynek  Na soku owocowym ugotować budyń. Gorący wylać na ciasto, posypać obficie rodzynkami. Połowę przygotowanego kremu czekoladowego lekko podgrzać, następnie oblać strużkami rodzynki. Śnieżkę ubić z 200 ml mleka dodając cukier puder. Połączyć z serkami. Gotowy krem wyłożyć na ciasto. Ułożyć owoce, po czym oblać je pozostałym kremem czekoladowym. Pozostawić na kilka godzin w lodówce. Ponieważ krem śmietankowy

Praktyczna pl
Ciasto z pianką bananową i wiśniami. 331

margaryny do pieczenia 3 żółtka 3 łyżki śmietany Składniki pianki bananowej: 3 białka szczypta soli 0,5 szklanki cukru płaska łyżeczka cukru waniliowego 1 dojrzały banan 1 budyń śmietankowy 1/4 szklanki oleju 250 g wiśni Przygotowanie ciasta: Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wsypujemy do miski. Dodajemy pokrojoną w kostki margarynę i całość krótko rozcieramy w rękach. Dodajemy(...)dalej ubijamy na gładką, błyszczącą masę. Banana rozgniatamy na gładką masę widelcem, dodajemy go do białek, dodajemy cukier waniliowy i nadal chwilkę miksujemy, ale już na małych obrotach. Dodajemy budyń i delikatnie chwilkę miksujemy na małych obrotach. Na koniec, ciągle delikatnie miksując, dolewamy powoli olej. Dalsze czynności: Po 15 minutach wyciągamy z piekarnika podpieczony spód ciasta. Wylewamy na niego piankę

Smak mojego domu