budyń - 12640 przepisów (strona:467/843)

Smażony makowiec 406

szklanki maki ziemniaczanej 0,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki wody Masa makowa 400 g maku mielonego 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 budyń waniliowy 3/4 kostki masła 0,5 szklanki mleka po łyżce bakalii Polewa czekoladowa 0,5 kostki margaryny 1 czekolada mleczna 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka kakao Wykonanie: Białka ubijamy(...)rozpuszczenia się składników, dodajemy mak, jajka roztrzepujemy wlewamy do masy makowej, smażymy na wolnym ogniu przez 20 minut, ciągle mieszając aby masa się nie przypaliła. Pod koniec smażenia wsypujemy budyń energicznie mieszając, dodajemy bakalie, smażymy parę minut. Gorącą masę makową wykładamy na spód ciasta przykrywając drugą częścią delikatnie przyciskamy. Składniki na polewę rozpuścić w rondelku. Gorącą polewą dekorujemy ciasto odstawiamy

kgwjanczewo
Seromakowiec 265

starte jabłko, proszek do pieczenia, kaszę i bakalie. Na koniec całość delikatnie łączymy z pianą z białek. Masa serowa: 1 kg sera na serniki 1 szklanka cukru 5 jajek budyń waniliowy 100 g. masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka i żółtka. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem(...)białości, następnie dodajemy do nich budyń, proszek do pieczenia i rozpuszczone ostudzone masło. Na koniec delikatnie mieszamy z pianą z białek. Rozwałkowujemy spód, na niego wykładamy masę makową, a na nią masę serową Całość pieczemy przez 45 minut w 180 st.C następnie zmniejszamy temperaturę do 150 st. C i pieczemy jeszcze 35 minut. Jeśli wierzch zacznie się robić "zbyt" rumiany

Cynamonowe szczęście
BUDYŃ Z OWOCAMI I SOSEM 140

SKŁADNIKI: 1 litr mleka  2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 2 tabletki stewii 3 kropelki aromatu rumowego 1 jabłko 1 gruszka syrop karmelowy  Walden Farms PRZYGOTOWANIE: Budyń przygotować wedle zaleceń producenta. Zamiast cukru dodać do niego stewie i kilka kropli aromatu. Gdy będzie już gotowy przelać do naczyń. Podawać z owocami pokrojonymi w kostkę i syropem karmelowym

ClauditteMissCooking
Ciasto jogurtowe ze śliwkami 161

Bardzo lubię ich smak, kiedy wtopią  się w ciasto. Przepis zaczerpnęłam ze strony  Danusi . U mnie inne owoce i małe zmiany. SKŁADNIKI 3 szklanki mąki tortowej 1 budyń śmietankowy bez cukru ( 40 g) 1 szklanka  drobnego cukru   4  jajka szklanka oleju rzepakowego 350 g  jogurtu naturalnego  gęstego 3 płaskie łyżeczki proszku(...)śliwek węgierek (duże) WYKONANIE Śliwki płuczemy, kroimy na pół , usuwamy pestki Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę, dodajemy olej i jogurt i delikatnie mieszamy. Mąkę mieszamy z budyniem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników . Śliwki układamy na cieście i dociskamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy

W kuchennym oknie Ewy
Sernik śmietankowy 169

jajko sól 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia MASA SEROWA: 1 kg mielonego twarogu 400ml kwaśnej śmietany 18% 1 szklanka cukru 6 jajek 2 łyżki cukru waniliowego 1 budyń waniliowy Przygotowanie: CIASTO: Wszystkie składniki szybko zagnieść, podzielić na dwie równe części, schować do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie jedną część rozwałkować na kształt koła o średnicy 26cm, wyłożyć(...)mąką. Ponownie schować do lodówki. MASA SEROWA: Do miski włożyć śmietanę i twaróg, zmiksować do połączenia składników. Dodawać cukier i po jednym jajku miksując. Następnie dosypać cukier waniliowy i budyń. Dokładnie, ale nie za długo zmiksować. Wylać na ciasto. Na wierzch zetrzeć drugą część dobrze schłodzonego ciasta. Piec w 160'C około 50-60 minut. Wystudzić w piekarniku, wierzch można

Cakes By Kejt
Tarta z gruszkami 276

poezja. Zamierzam przygotować osobny przepis na takie ciasteczka:). Do tarty radzę użyć delikatnie miękkich gruszek (nie całkiem twardych) i najbardziej mi smakowała z orzechami. Można ją również przygotować bez budyniu, ale wtedy nadzienie jest bardziej lejące. Bardzo polecam…   Piękną paterę z kolekcji CAKE COUTURE BIRKMANN , którą widać na zdjęciach, otrzymałam ze sklepu Leduvel , dziękuję!   Zapraszam na FILM(...)łyżki cukru 100g schłodzonego masła 1 jajko Masa śmietanowa: 1 szklanka kwaśnej śmietany 3 jajka 1 żółtko 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1,5 łyżki budyniu w proszku waniliowego bez cukru Masa marcepanowa: 150g marcepanu 1 białko Dodatkowo: 4 nieduże, lekko miękkie gruszki sok z cytryny 8 orzechów laskowych lub migdałów Do dekoracji: drobne owoce, użyłam malin

Mała Cukierenka
Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką 258

zimnego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru pudru, 5 żółtek   Budyniowa pianka: 5 białek, 1 szklanka drobnego cukru do wypieków, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru, 1/2 szklanki oleju słonecznikowego,   Ponadto: 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej), cukier puder do oprószenia   Wykonanie: Masło/margaryn(...)odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Kiedy spód jest już całkowicie wystudzony ubijamy białka. Kiedy ubijemy je na sztywno łyżką dodajemy cukier i cukier waniliowy cały czas ubijając. Następnie powoli wsypujemy budynie i   wlewamy olej. Miksujemy do połączenia składników. Na spód przelewamy ubitą pianę. Układamy maliny otworkami do góry. Maliny lekko wciskamy w masę. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta (40%). Pieczemy

Passion of Cooking
Błękitna laguna 362

Błękitna laguna. Wygląda i smakuje wspaniale! Polecam! Błękitna laguna Składniki: 5 jajek, 150 g cukru, 100 g mąki, opakowanie cukru waniliowego, szczypta soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, budyń waniliowy, 4 niebieskie galaretki, 3 śnieżki, 2 szklanki mleka. Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy 2 łyżki gorącej wody i ubijamy. W miseczce mieszamy cukier z cukrem waniliowym(...)żółtek ciągle je ubijając. Do powstałej masy dodajemy ubite ze szczyptą soli na sztywno białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. W osobnym naczyniu mieszamy pozostałe suche składniki: mąkę, budyń, proszek do pieczenia, wsypujemy do masy i ponownie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i pieczemy w 180 stopniach przez około 30-40 minut. Z wystudzonego biszkopta

paapilotkaa
Ciasto łaciate z jabłkami 306

łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml oleju 3 łyżki kakao 100 ml wody 1 jabłko Masa serowa 250 g sera twarogowego z wiaderka 50 g cukru trzcinowego 1 budyń waniliowy Winiary cukier wanilinowy Winiary czekolada, krokant, powidła śliwkowe Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Jabłko obieramy i kroimy w grube plastry. Żółtka ucieramy(...)proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy do masy i mieszamy na niskich obrotach, na koniec dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy łyżką. Ser twarogowy miksujemy z cukrem, cukrem wanilinowym i budyniem. Kakaowe ciasto przekładamy do kwadratowej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ( 25×25 cm). Masę serową nabieramy łyżką i opuszczamy w różnych odstępach na ciemne ciasto, blaszkę potrząsamy i stukamy nią

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik mango na spodzie z karmelizowanych orzechów włoskich 525

okazję. Składniki (na tortownicę o średnicy 22 cm): 600 gram sera trzykrotnie mielonego 1 średnie dojrzałe mango, obrane i zmiksowane na mus 4 jajka 1/2 szklanki cukru 4 łyżki budyniu śmietankowego 1 laska wanilii (na przykład ta ze sklepu Owocowy Raj, link tu ) 150 gram orzechów włoskich (na przykład tych ze sklepu Owocowy Raj, link tu) 2 łyżki cukru trzcinowego(...)cukru wrzucamy prażone orzechy, dodajemy masło i całość dokładnie mieszamy. Ściągamy z ognia i studzimy. Wystudzone orzechy miksujemy w malakserze na drobne kawałki. Ser, zmiksowany mus mango, cukier, budyń i ziarenka wanilii dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Dno tortownicy smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wysypujemy orzechy i ugniatamy łyżką. Następnie wylewamy masę serową

Mango Papaja
Sernik ananasowo kokosowy 168

serowa: - 1 kg twarogu (u mnie domowy) - 250g serka mascarpone - 200g gęstej śmietany 30% (u mnie creme fraiche) - 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków - 7 jaj - 3 budynie waniliowe bez cukru - puszka mleka kokosowego (puszka 400g) - 100g wiórków kokosowych - ananasy w puszce (puszka 570g) - szczypta soli waniliowej - ekstrakt waniliowy - żółty barwnik (opcjonalnie) Spód: - 250g herbatników - 110g masła - 100g(...)polecam worek foliowy do pieczenia indyka. Twaróg domowy nie wymagał mielenia, więc go tylko zmiksowałam z serkiem mascarpone przy użyciu blendera „żyrafy”. Przekładamy twaróg do misy robota, dodajemy śmietanę, budynie i „ucieramy” na niskich obrotach (nie należy masy napowietrzać). Następnie dodajemy szczyptę soli waniliowej oraz porcjami cukier. Kolejno wbijamy, po jednym, całe jajka. Każde miksujemy ok. 30 sekund, przed dodaniem

mojewypiekiinietylko
Kruche ciasto czekoladowo - kokosowe z jabłkami 172

zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. W czasie gdy kakaowe ciasto się piecze przygotowujemy ciasto kokosowe. Składniki na ciasto kokosowe: 5 białek 1 szklanka cukru 1,5 op. budyniu śmietankowego 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 op. cukru wanilinowego 150 g wiórków kokosowych Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, cukier wanilinowy cały czas(...)miksując. Następnie dodajemy śmietanę, budyń, mąkę oraz wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Masę wylewamy na podpieczony spód i ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut. Dodatkowo: ok kg jabłek Cynamon Jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki i krótko podgrzewamy na małym ogniu (ok 5 minut). Jabłka wykładamy na podpieczone ciasto, posypujemy cynamonem, a na wierzch

Słodka Kraina Wypieków
Biszkopt z jabłkami i pianką 226

proszek do pieczenia -1,5 łyżeczki  mąka ziemniaczana -0,5 szkl  mąka pszenna -0,5 szkl  cukier -1 szkl  Masa jabłkowa  budynie waniliowe -2 opak  woda -650 ml  jabłka -1,5 kg  cukier -250 g  Pianka śmietana kremówka - 400 ml galaretka cytrynowa - 1 opak woda - 1/2 szkl  Przygotowanie : Biszkopt(...)stop.przez ok.30 minut.  Masa jabłkowa Wlać wodę do garnka, dodać cukier, zagotować.  Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wrzucić jabłka na syrop, gotować kilka minut. Budynie śmietankowe rozmieszać w 0,5 szkl wody, wlać na gotujące się jabłka, zagotować na wolnym ogniu często mieszając. Gorącą masę z jabłek wyłożyć na biszkopt, ostudzić.  Pianka  Galaretkę

Kuchnia Danusi