budyń - 12640 przepisów (strona:472/843)

ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami 376

mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałej części mleka dokładnie mieszamy mąkę oraz żółtka i wlewamy do gotującego się mleka, gotujemy i mieszamy aby nie powstały grudki, aż powstanie gęsty budyń. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie mikserem ucieramy miękkie masło na puch i dodajemy stopniowo zimny budyń a na końcu kakao. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy pokrojone w kostkę

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto czekoladowe z musem brzoskwiniowym 211

szklanki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego lub 1 łyżkę cukru z wanilią Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 1 budyń waniliowy bez cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 250 g masła lub margaryny Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki(...)lodówki na około 3 godziny aby ciasto zastygło. Najlepsze jest na drugi dzień.          Masa budyniowa: W 3/4 szklanki mleka dokładnie rozmieszać obie mąki i budyń (ma być bez grudek). Pozostałe mleko zagotować z cukrem, na chwilę zdjąć z ognia i powoli wlać ciągle mieszając rozrobione mąki. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż będzie gęsta

Kuchcik gotuje
Orzechowiec z powidłami 240

szklanki cukru pudru 6 żółtek 1 proszek do pieczenia 1 cukier wanilinowy Składniki na krem do przełożenia: 1 szklanki cukru 6 białek 0,5 ml  mleka 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki pszennej 1 kostka masła 1 słoik powideł 20 dkg łuskanych orzechów włoskich 100 ml wódki Wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto dzielimy na dwie części. Wykładamy(...)szklanką cukru na sztywną pianę nakładamy na powidła, posypujemy posiekanymi orzechami. Pieczemy 50 min w piekarniku nagrzanym 180 stopni C. Gotujemy 1,5 szklanki mleka w reszcie mleka rozrabiamy budyń razem z mąką wlewamy do gotującego mleka chwilę gotujemy, studzimy, ucieramy z masłem, dodajemy alkohol. Na ostudzony pierwszy placek nakładamy masę budyniową nakrywamy drugą częścią placka warstwą orzechowo -śliwkową

kgwjanczewo
Fale Dunaju 263

jajek 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku  Do ciasta ciemnego: 1 łyżka kakao gorzkiego 3 łyżki mleka 2 duże jabłka Krem budyniowy : 0,5 litra mleka 2 budynie waniliowe Winiary 3 żółtka  Wykonanie: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać roztopioną letnią margarynę i wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę(...)wciskamy ćwiarteczki obranych jabłek . Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35  minut do suchego patyczka . Masa budyniowa : Połowę mleka wlać do garnka i zagotować , w drugiej połowie rozmieszać budynie i żółtka . Wlać do mleka i gotować aż zgęstnieje. Masę budyniową wyłożyć na zimny placek. Na wierzchu ciasta można zrobić esy floresy z polewy czekoladowej lub po prosty zetrzeć

Sama słodycz i szczypta chili
Puszysty sernik waniliowy z wiśniami 201

przygotowuje ciasto, którego nigdy wcześniej nie piekł) było warto!  Składniki 1 kg sera mielonego 6 żółtek 8 białek 2 szklanki kwaśnej śmietany 12% 0,5 szklanki oleju 2 budynie śmietankowe 1 szklanka cukru opakowanie cukru waniliowego szczypta soli Przygotowanie Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i olejem. Powoli, systematycznie dodawać sera, śmietany i budynie. Na koniec ubić 8 białek

Kulinarne Inspiracje
Drożdżówki z budyniem 242

cukrem i cukrem waniliowym, dodać skrobię i 100 ml mleka, wymieszać, Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać utarte żółtka i wszystko razem zagotować (cały czas mieszając, by budyń się nie przypalił). Gotować około 3 minuty. Budyń wystudzić, do ostudzonego dodać masło i sok z cytryny, wszystko razem wymieszać. Wyrośnięte ciasto lekko zarobić i podzielić na 15 równych części

In my kitchen
Kora Orzechowa 357

orzechów włoskich zmielonych 10 dag wiórków kokosowych 10 dag rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki Krem 1 puszka brzoskwiń 3 łyżki cukru 3/4 szklanki wody 2 budynie waniliowe 1 łyżka mąki 5 żółtek 1 kostka masła Ponadto 3 paczki delicji szampańskich 150 gram alkoholu 2 galaretki brzoskwiniowe Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem na sztywno następnie dodajemy żółtka(...)przez 30 minut. Rozpuszczamy galaretkę według przepisu na opakowaniu zostawiamy do lekkiego stężenia. Brzoskwinie wyciągamy z puszki, natomiast sok przelewamy do garnka dodajemy cukier, zagotowujemy. W wodzie rozprowadzamy budyń z mąką oraz żółtkami, dodajemy do gotującego się soku brzoskwiniowego, gotujemy chwilę następnie studzimy. Masło ucieramy z ostudzoną masą budyniową. Na pierwszy placek wykładamy 1/2 części masy układamy na to delicje

kgwjanczewo
Ciasto MocnoMarchewkowe 195

goździków 0,5 kubka oleju rzepakowego 4 średniej wielkości marchewki krem 1 op serka mascarpone sok z 1 cytryny skórka z 1 cytryny Polewa: 2 kubki soku marchewkowego 1 budyń śmietankowy 1 galaretka brzoskwiniowa lub cytrynowa Przygotowanie: Mąkę przesiewamy, dosypujemy proszek i cynamon Jajka ubijamy z białym cukrem na puszystą, kremową masę  stopniowo dolewamy olej, po łyżce dodajemy mąkę(...)minut Po upieczeniu studzimy, rozcinamy na pół serek, skórkę z cytryny i sok  mieszamy, masą przekładamy ciasto połowę soku wlewamy do rondelka, gotujemy, w drugiej połowie mieszamy budyń, dolewamy do gotującego się soku, dosypujemy galaretkę i mieszamy, ciepłą polewą smarujemy ciasto:) Smacznego

Luźna Kuchnia
Gotowany sernik na herbatnikach. 425

masą jednolitą całość, pychotka ;)  Składniki: 1 kg zmielonego twarogu śmietankowego,     bez cukru  ½ szklanki cukru 200 g masła  4 duże jajka 2 budynie o smaku śmietanowym ½ szklanki mleka 500 g herbatników pełnoziarnistych  4 łyżki kakao na polewę: 1 tabliczka białej czekolady   4 łyżki kakao   ¾  szklanki cukru ½ kostki masła Przygotowanie(...)garnku na małym ogniu roztapiamy masło z cukrem i odstawimy z palnika. Ser dokładnie miksujemy z jajkami, a mleko mieszamy z budyniami.  Do garnka z masłem oraz cukrem dodajemy mleko i ser, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Ponownie ustawiamy na małym ogniu i gotujemy do zgęstnienia, około 15-20 minut. Ważne, żeby przez cały ten czas masę mieszać. Blaszkę

Symfonia smakowa
Karpatka Najlepsza! 400

KARPATKI Ja jestem fanką kremu do karpatki bardziej budyniowego niż kremowego i taki właśnie robię. Krem tłusty i kremowy uważam że zdecydowanie bardziej pasuje do kremówek niż karpatki. - 1 budyń waniliowy - ziarenka z 1/2 laski wanilii - 350 ml mleka tłustego - 150 ml śmietanki 36% - 120 g masła - 3 łyżki cukru - 3 żółtka - 1 kopiasta łyżka mąki pszennej W rondelku rozpuść(...)margarynę, wlej mleko (250 ml), śmietankę, dodaj cukier, wanilię. Zagotuj. W kubku rozmieszaj w pozostałym mleku (100ml) budyń i mąkę ziemnaiczaną. Szybkim ruchem wlej do rondla i ucieraj trzepaczka (tzw. rózgą). Gotuj masę 3 minuty. Ciaglę mieszając inaczej masa się przypali! Zdejmij z ognia, odczekaj 5 minut. Dodawaj po żółtku ciągle mieszając trzepaczką. Masę ponownie zagotuj ciągle mieszając. Gotowe! Masę

SMYKWKUCHNI
Delikatny sernik z czekoladą i truskawkami 268

Masa serowa: 500 g twarogu tłustego, zmielonego trzykrotnie 440 g serka typu włoskiego (np. Capri, Capresi, Pilos) zmielonego trzykrotnie 400 g śmietany 18% 200 g drobnego cukru 50 g budyniu waniliowego lub śmietankowego 5 jajek 80 g rodzynek Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka lekko roztrzepać z cukrem, dodać śmietanę, wymieszać. Następnie po trochu dodawać zmielony ser. Wsypać budyń

maniapieczenia
Mleczny sernik 256

zimnego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru Masa serowa: 80 dag sera na sernik 5 jajek 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy 120 ml oleju 250 ml mleka Ciasto: Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i wszystko siekamy nożem. Wbijamy jajko i zagniatamy(...)stopni. Masa serowa: 4 białka ubijamy na sztywną pianę. Do 4 żółtek wbijamy pozostałe jajko i ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Miksując dodajemy stopniowo: ser, mleko, budyń i olej. Pianę delikatnie mieszamy z masą serową. Wykładamy na spód ciasta. Pieczemy 60-70 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Smacznego

Salonik smaków
Pani Walewska -Pychotka 272

drugim ciastem. Krem budyniowy: 1 szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka mieszamy z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną, dodajemy do gotującego się mleka i gotujemy budyń cały czas mieszając. Studzimy.. Masło ucieramy mikserem do białości, na puszysty krem, dodać ostudzony budyń i całość miksujemy. . Przekładanie : Ostudzone placki przekładamy kremem budyniowym.  Ciasto schłodzić w lodówce

W kuchennym oknie Ewy
ciasto a’la 3 Bit bez pieczenia 1915

składniki: ok. 300 g herbatników 600 g masy krówkowej (kajmak z puszki) 3 szkl mleka 125 g masła 2 budynie waniliowe 1/2 szkl cukru 330 ml śmietany 30 % 1 łyżka cukru pudru dodatkowo: starta czekolada na wierzch ciasta wykonanie: Dno formy (25 x 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wykładami warstwą herbatników. Masę krówkową podgrzewamy a następnie wylewamy na ciastka(...)przykrywamy warstwą herbatników. 2 szkl mleka zagotowujemy, do wrzącego mleka wlewamy budynie wymieszane z pozostałą częścią mleka i cukrem. Gotujemy do zgęstnienia masy następnie dodajemy masło i gotujemy jeszcze przez ok 2 min. Lekko przestudzony krem wylewamy na herbatniki i przykrywamy go kolejną warstwą ciastek. Lekko dociskamy i odstawiamy do ostygnięcia a następnie najlepiej na noc wkładamy do lodówki. Schłodzoną

Domowy Smak Jedzenia
Bounty 229

łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 1/2 łyżki octu Masa kokosowa: 3 szklanki mleka 300 g wiórek kokosowych 1/2 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 1 kostka margaryny Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszam razem i przesiewam przez(...)już w piekarniku, 2 1/2 szklanki mleka gotuję z wiórkami kokosowymi oraz cukrem przez ok 20 min na wolnym ogniu. Kiedy masa zgęstnieje, wrzucam margarynę i mieszam do rozpuszczenia. Budyń rozprowadzam w pozostałym mleku i dodaję do masy kokosowej. Ciepłą masę wykładam na upieczone i przestudzone ciasto i odstawiam do zastygnięcia na jakieś 3-4 godz. Polecam wierzch polać polewą

Ciasteczkowy Potwór