mąki pszennej - 40 g mielonych orzechów laskowych - 50 g cukru pudru - 80 g masła - 1 żółtko Składniki na krem orzechowy: - 250 ml mleka - 1 laska wanilii - 30 g budyniu - 3 żółtka - 40 g cukru - 50 g mielonych orzechów włoskich Dekoracja: - 35 g orzechów pekan Forma do tarty 25 cm. Najpierw robimy ciasto na tartę. Do robota wrzucamy mąkę, orzechy(...)wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Teraz robimy krem orzechowy. Do garnka wlewamy mleko i dodajemy laskę wanilii. W drugim garnku ubijamy żółtka z cukrem a następnie dodajemy budyń. Do ubitych jajek wyciskamy ziarenka z wanilii i stopniowo dodajemy mleko i ubijamy. Potem dodajemy orzechy włoskie i mieszamy. Gotowy krem przelewamy do miski i przykrywamy szczelnie folią i pozostawiamy
Kuchenne Wariacjemąki pszennej - 150 g masła - 70 g cukru pudru - 1 łyżka śmietany 18% Składniki na nadzienie: - 350 g sera białego mielonego - 2 żółtka - 90 g cukru - 25 g budyniu w proszku - 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy - 150 g mleka - 30 g oleju - 2 łyżeczki esencji waniliowej Składniki na pianę: - 3 białka - 150 g cukru Forma do tarty(...)temperatury 190 stopni i pieczemy 10 minut. W międzyczasie robimy masę sernikową. Do misy wrzucamy żółtka oraz cukier i miksujemy. Dodajemy stopniowo ser dalej miksując. Na koniec dodajemy budyń, skórkę z pomarańczy, mleko i olej i delikatnie, dokładnie mieszamy. Następnie wyciągamy podpieczoną tarte i wylewamy na nią masę serową i wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy w temperaturze
Kuchenne WariacjeDzisiaj sernik taksówkarza z recenzowanej książki Doroty Dardzińskiej „Kuchnia domowa, czyli Synowa kontra Teściowa” Składniki: - 4 jajka - 500g mielonego sera białego - 60g cukru - 100g masła - 30g śmietankowego budyniu w proszku - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 20g rodzynek - 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy - 1/2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczy - szczypta soli Dekoracja: - 100g białej czekolady - 20g migdałów w płatkach(...)łyżeczki skórki kandyzowanej z pomarańczy Tortownica o średnicy 17 cm. Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy z cukrem na puszystą jednolitą masę. Potem dodajemy kolejno ser, budyń, proszek do pieczenia, rodzynki oraz skórkę z pomarańczy i dalej miksujemy. Następnie rozpuszczamy masło i ostudzone wlewamy do masy serowej i mieszamy (w sumie to można od tego zacząć żeby masło stygło
Kuchenne Wariacjełyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serowo-kajmakową: - 500 g sera mielonego - 75 g masła - 75 g cukru pudru - 150 g masy kajmakowej - 3 jajka - 35 g budyniu śmietankowego - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżki mąki krupczatki Składniki na masę kokosową: - 150 ml śmietanki 30% - 1 łyżeczka żelatyny - 50 g wiórek kokosowych - 1/8 szklanki wody - 1 łyżeczka cukru(...)dodanie sera, który z wcześniejszymi składnikami miksujemy na jednolita masę . Potem dodajemy masę kajmakowa i znów miksujemy aby wszystkie składniki się połączyły. Gdy to już nastąpi dodajemy mieszankę mąki, budyniu i proszku do pieczenia. Wszystko mieszamy i zabieramy się za ubicie białek, które ubijamy w oddzielnym naczyniu. Po ubiciu białek dodajemy je do wcześniej wyrobionej masy serowej, delikatnie mieszamy
Kuchenne Wariacjewyłożona papierem do pieczenia (ułatwia wyciąganie ciasta z formy). Najpierw robimy spód ciasta. Formę wykładamy herbatnikami. Masę kajmakową podgrzewamy, wykładamy na herbatniki i pokrywamy kolejną warstwą herbatników. Teraz robimy budyń. 300 ml mleka łączymy z cukrem i masłem i zagotowujemy. Pozostałą część mleka 150 ml miksujemy z jajkami oraz mąkami i wlewamy do gorącego mleka cały czas mieszając żeby(...)pozostawiamy do wystygnięcia. Potem ciacho wkładamy na parę godzin do lodówki aby herbatniki nam zmiękły. Dobrym rozwiązaniem jest zrobić powyższe czynności wieczorkiem (zajmuje to 20-25 minut + wystudzenie budyniu) i zostawić ciasto w lodówce na całą noc gdyż spowoduje to że nie będziemy tracić czasu na oczekiwanie a im więcej godzinek tym bardziej zmiękną herbatniki. Na drugi dzień wykańczamy ciasto
Kuchenne Wariacjespód: - 220 g herbatników - 4 łyżki kakao - 100 g masła Składniki na sernik: - 750 g sera białego - 250 g mascarpone - 80 g cukru pudru - 5 jajek - 2 łyżki budyniu waniliowego - 4 łyżeczki ekstraktu z wanilii - 150 g borówki suszonej amerykańskiej Dodatkowo do dekoracji - 35 g białej czekolady Forma o średnicy 24 cm. Najpierw robimy spód do naszego sernika. Do blendera(...)masło. Gotowe ciasto przekładamy na tortownicę, ubijamy, robimy małe boki i wkładamy do lodówki. W międzyczasie robimy sernik. Najpierw ser miksujemy z serkiem mascarpone, potem dodajemy ekstrakt z wanilii, budyń, cukier puder i na koniec po 1 jajku. Do masy serowej dodajemy część borówek a reszt e dajemy na wierzch sernika. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika to temperatury 180 stopni
Kuchenne Wariacjedeser to połączenie budyniu i kisielu, ułożonych naprzemiennie warstwami, które różnią się nie tylko kolorem, ale i smakiem. Jedna warstwa jest słodka, a druga kwaśna. Wzajemnie dobrze się uzupełniają. Do przygotowania budyniu dobrze jest użyć trochę więcej mleka niż jest podane na opakowaniu, będzie wówczas bardziej lejący i ułatwi nam układanie poszczególnych warstw.” Czytaj więcej
Wiem co jemDelikatne, ostatnio bardzo modne ciasto kruche z jabłkami i budyniem – smaczne i eleganckie. Moja szarlotka wygląda skromniutko, ale dzięki użyciu kolorowego budyniu można uzyskać ciekawy efekt wizualny. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyszklanki (250 ml) mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 2/3 szklanki cukru 2 łyżki nasion chia 2 opakowania budyniu śmietankowego instant, np. tego pół szklanki roztopionego masła (ok 113 g) skórka starta z jednej (wcześniej sparzonej) cytryny 2 jajka pół szklanki mleka 4 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: W jednej misce wymieszać suche składniki(...)mąka, cukier, proszek do pieczenia, soda, sól, budyń, nasiona chia). W drugim naczyniu wymieszać jajka, mleko, masło, sok i skórkę z cytryny. Suche składniki dodać do mokrych, krótko miksować. Ciasto przełożyć do foremek silikonowych, nakładać do ¾ wysokości. Piec około 15 minut w temperaturze 190 °C (piekarnik wcześniej nagrzany). Po ostudzeniu można polać lukrem zrobionym z cukru pudru i soku
Domowa Cookierenka Agilekko kwaskowej nuty. Czego chcieć więcej? :) Składniki (na 3 blachy - 36 szt.): 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru pół szklanki (250 ml) brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu 2 opakowania budyniu śmietankowego instant, np. tego (zamiast śmietankowego można dać waniliowy i pominąć dodanie niżej wymienionego ekstraktu z wanilii) 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2,5 szklanki mąki 1 łyżeczka(...)białym na puszystą masę, następnie dalej miksując dodawać pojedynczo jajka, sodę rozpuszczoną w 1 łyżce wody i ekstrakt z wanilii. Kolejno dodawać: szczyptę soli, cynamon, stopniowo dosypać mąkę i budynie. Miksować do połączenia składników. Na koniec delikatnie wmieszać łyżką suszone maliny. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć je w cynamonowym cukrze i kłaść na blasze leciutko od góry spłaszczając
Domowa Cookierenka AgiMasa serowa: 1,5 kg gładkiego, mielonego twarogu 10 jajek 1,5 szklanki cukru torebka cukru waniliowego (16 g) 200 g masła 3 czubate łyżki kaszy mannej 1 duży budyń waniliowy (proszek) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć) rodzynki (opcjonalnie) Przygotowanie: Ciasto: Ręcznie : Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Posiekać masło z przesianymi składnikami i cukrem. Palcami rozetrzeć(...)Masa serowa: Żółtka oddzielić od białek. Mikserem utrzeć miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Następnie, ciągle miksując, dodawać pojedynczo żółtka i stopniowo dosypywać kolejno budyń waniliowy, kaszę manną i proszek do pieczenia. Na koniec ubić na sztywno pianę z białek i delikatnie wmieszać ją drewnianą łyżką w masę serową (i ewentualnie dodać rodzynki). Piekarnik rozgrzać
Domowa Cookierenka Agiwięc proszę o zaciśnięcie kciuków za kartkówkę z biologii i sprawdzian z WOKu... Przepis dodam wieczorem ;) PRZEPIS /1 porcja/ ~300g mielonego twarogu ~jajko ~1 1/2 lekko czubatej łyżki budyniu śmietankowego/waniliowego ~1/3 szklanki mleka (u mnie sojowe waniliowe) ~cukier/stevia do smaku W garnuszku wymieszać ser, jajko i cukier/stevię, włączyć palnik i gotować dopóki masa nie rozrzedzi się. Budyń rozmieszać
breakfast of dreamsczym?), zakonserwować i nawet będę mogła nimi jeść, hehe :) PRZEPIS /1 porcja/ ~200g mielonego twarogu ~100g jogurtu greckiego (lub też sera - ja po prostu miałam tylko 200g ;)) ~jajko ~15g budyniu waniliowego/smietankowego ~cukier/stevia do smaku ~40g mąki sezamowej (lub zmielonego sezamu) ~60ml mleka sojowego ~dwie mandarynki - lub inne dodatki ;) Ser, cukier/stevię, jogurt i jajo mieszamy w rondelku i gotujemy(...)masa zrzednie. Budyń mieszamy w mleku, dodajemy do masy i gotujemy do uzyskania gęstszej konsystencji. Wyłączamy palnik i dodajemy mąkę sezamową. Przelewamy sernik do miseczki przekładając pokrojonymi mandarynkami. Można jesc na ciepło lub na zimno. Smacznego
breakfast of dreamskokosowy* gotowany sernik podany z powidłami z mirabelki ~ *z dodatkiem mąki kokosowej i wiórków kokosowych PRZEPIS /1 porcja/ ~300g mielonego twarogu ~70ml mleka sojowego ~15g budyniu śmietankowego/waniliowego ~25g mąki kokosowej ~2 łyżki wiórków kokosowych ~jajko ~cukier/stevia do smaku W garnuszku wymieszać ser i mleko, gotować na małym ogniu aż masa zrzednie. Budyń rozmieszać w mleku i dodać do masy
breakfast of dreamsmogłabym jeszcze i ten czwarty pochodzić, no ale...chyba wolę poleniuchować w domu :D PRZEPIS /1 porcja/ ~kostka (300g) naturalnego tofu ~60g jogurtu sojowego lub mleka kokosowego ~czubata łyżka budyniu waniliowego + odrobina mleka/wody do rozrobienia ~2 łyżki mąki kokosowej ~łyżka wiórków kokosowych ~cukier/stevia do posłodzenia wg. smaku ~2-3 łyżki soku z cytryny Tofu kruszymy widelcem, dodajemy jogurt/mleko(...)cytryny i blendujemy na gładką masę. Masę "serową" zagotowujemy w garnuszku, gdy pojawią się "bąbelki" i masa będzie rzadka zestawiamy garnek z palnika, ciagle mieszając dodajemy rozmieszany budyń i stawiamy garnek ponownie na palnik, gotujemy do zgęstnienia. Dodajemy mąkę kokosową, wiórki kokosowe i cukier/stevię, mieszamy, podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :) ask.fm - jeśli macie jakieś pytania do mnie
breakfast of dreams