margaryny pół łyżki proszku do pieczenia 5 żółtek 4 łyżki cukru pudru budyniowa pianka: 5 białek pół szklanki cukru pudru pół szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego 2 budynie waniliowe bez cukru 120 ml oleju dodatkowo: około 700 g śliwek Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta połączyć i wyrobić rękoma na gładkie ciasto. Podzielić ciasto na 2 części: 1/3 i 2/3. Uformować(...)wierzch ciasta lekko się przyrumieni. Placek wystudzić. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, cukier puder i cukier waniliowy cały czas ubijając. Następnie ostrożnie wsypać budynie nie przerywając miksowania. Na sam koniec wlać wolnym strumieniem olej i delikatnie zmiksować. Śliwki umyć, przepołowić, wyjąć pestki. Na podpieczony placek wyłożyć pianę budyniową, wyrównać, na wierzch poukładać połówki śliwek
na moim stole...aromatyczną miętą - najlepiej z własnego ogródeczka ziołowego - dodającą świeżości i orzeźwienia jest właśnie takim deserem. Deserem z przytupem. Składniki : masa serowa 500g zmielonego twarogu 50g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 jajko mus truskawkowy 290g truskawek 3 łyżki cukru spód 130g mąki 50g cukru 80g masła 1/2 jajka Sposób przyrządzenia : masa serowa twaróg mieszamy z cukrem i budyniem, dodajemy jajko
zobacz ich smakzłoty kolor. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia składniki na krem: 5 szkl pełnego mleka 200-250 g masła 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka mąki pszennej 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 1 cukier waniliowy 4 żółtka cukier puder do posypania wykonanie: Do garnka z grubym dnem wlewamy 4 szklanki mleka, wsypujemy cukier, cukier waniliowy, wkładamy masło i zagotowujemy. Do osobnego naczynia(...)wlewamy 1 szklankę mleka, dodajemy mąkę, żółtka oraz budyń. Wszystkie składniki miksujemy. Gdy mleko na palniku będzie wrzało dodajemy zmiksowane pozostałe mleko, cały czas mieszając, żeby nie przywarło do momentu aż masa zgęstnieje. Gorącą masę wylewamy na jedno ciasto i przykrywamy drugim. Wierzch ciasta lekko uciskamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem
Domowy Smak Jedzeniażółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju Masa budyniowa 1 i 3/4 szklanki mleka budyń waniliowy bez cukru 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty) 1 kostka masła Dodatkowo 2 galaretki (u nas pomarańczowa i zielona - agrestowa) 2 paczki okrągłych biszkoptów filiżanka espresso(...)olej, wymieszać. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wykładać na przemian ciasto jasne i ciemne. Na koniec wszystko przemieszać widelcem. Piec ok. 40 min. w 180 stopniach. Budyń ugotować w mleku z cukrem i cukrem waniliowym. Wystudzić. Utrzeć z miękkim masłem. 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Delikatnie wystudzić, galaretka nie powinna zastygnąć tylko być "tężejąca
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniedrożdży świeżych (!) 100 g masła 250 ml mleka szczypta soli 2 jajka nadzienie 500 g twarogu półtłustego (zmielonego trzykrotnie) 100 g naturalnego jogurtu 2 jajka 4 łyżki cukru łyżka budyniu waniliowego (skrobi) 50 g wiórków kokosowych szklanka jagód Przygotować rozczyn : Mleko podgrzać, dodać cukier i wkruszyć drożdże. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Przygotowany zaczyn przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe(...)odłożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 h. W tym czasie przygotować nadzienie : W misie utrzeć twaróg z jogurtem, jajkami, cukrem, budyniem i wiórkami kokosowymi. Robić tak przez kilka minut na niskich obrotach miksera do połączenia składników. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat. Podzielić na ok. 16 równych części. Z każdej części uformować
Kuchnia Elliecukru 150 g masła 40 g świeżych drożdży 2 jajka szczypta soli skórka otarta z 1 dużej cytryny Masa serowa: 650 g zmielonego twarogu 150 g cukru 35 g budyniu waniliowego 3 jajka Kruszonka: 100 g mąki pszennej 50 g cukru 60 g masła oraz: 1 kg śliwek Mleko lekko podgrzać. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać(...)pieczenia. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić w poprzek na pół, usunąć pestki. Wykonanie masy serowej: Jajka lekko roztrzepać z cukrem, dodać zmielony ser. Wymieszać łyżką lub szpatułką. Następnie wsypać budyń. Dokładnie wymieszać. Wykonanie kruszonki: Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło. Rozetrzeć palcami formując kruszonkę. Wyrośnięte ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Masę serową wylać równomiernie na ciasto. Na wierzchu gęsto powciskać
maniapieczeniałyżeczki proszku do pieczenia, 25 g kakao, szczypta soli, 500 g borówek, Pianka 6 białek, 180 g cukru, 100 g rozpuszczonego masła, 120 g budyniu waniliowego w proszku, 1 opakowanie cukru wanilinowego, sok z 1/2 limonki Przygotowanie Do miski przesiewamy mąke i dodajemy cukier, proszek do pieczenia i masło pokrojone(...)blaszki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym 180'C przez 18 minut. Białke ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier, pod koniec dodajemy sok z 1/2 limonki. i budyń a gdy wszystkie składniki się połączą dodajemy roztopione masło i mieszamy za pomocą trzepaczki . Tak przygotowaną piankę wykładamy na wypieczony spód . Na równie rozłożoną masę wysypujemy borówkami na które wysypujemy
cookplspód oraz boki blaszki. Masa Serowa: 1 kg twarogu (trzykrotnie zmielonego lub gotowego "z wiaderka") 1 szklanka cukru 3 jajka 2 szklanki mleka 1 p. cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy 1/2 szklanki oleju Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodać olej, mleko i po łyżce twarogu. Na koniec dodać budyń i dokładnie wymieszać. Masę wylać na spód
Słodka Kraina Wypiekówciasto, dzielimy na pół, jedną część wkładamy do zamrażalnika, a drugą wykładamy wyłożoną pergaminem blaszkę. Masa kokosowa: 200 gram wiórków kokosowych 5 białek 1 szklanka cukru 1,5 paczki budyniu śmietankowego Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno, następnie dodajemy cukier, wiórki i budyń, dokładnie mieszamy. Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 3 łyżki cukru odrobina soku z cytryny
Słodka Kraina Wypiekówlitra mleka z cukrem i ekstraktem z wanilii gotujemy. Pozostałe mleko, mąkę i mąkę ziemniaczaną mieszamy razem, wlewamy do gotującego się mleka, mieszamy aż do chwili uzyskania gęstego budyniu. Odstawiamy do wystudzenia. Jajko dokładnie szorujemy oraz wyparzamy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy żółtko oraz po łyżce zimnego budyniu. Ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Masę wykładamy na upieczone ciasto
Słodka Kraina Wypiekówzagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy na ok 60 minut do zamrażalnika. Masa śmietanowa: 440 gram kwaśniej śmietany (18 %) 1 szklanka cukru 1/4 szklanki oleju 4 jajka 2 budynie śmietankowe łyżka esencji waniliowej Dodatkowo: jabłka ok. 1 kg, ale można je też zastąpić gruszkami lub innymi owocami ( u mnie były to gotowe prażone jabłka, których jednak nie polecam(...)pianę, dodajmy połowę cukru i jeszcze przez chwilę ubijamy. Żółtka rozcieramy z drugą połową cukru do czasu rozpuszczenia się cukru i uzyskania gładkiej masy, stopniowo dodajemy olej, esencję oraz budyń cały czas miksując, następnie śmietanę, a na koniec ubite białka i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Blaszkę (22 x 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ścieramy
Słodka Kraina Wypiekówminut( na złoty kolor). Masa serowa: 1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu lub tak jak u mnie gotowy ser "z wiaderka" 1 szklanka cukru pudru 200 g masła 1 budyń śmietankowy 3 jaja Ser ucieramy z cukrem pudrem i całymi jajami. W garnku roztapiamy masło i dodajemy małymi porcjami ser, na koniec wsypujemy budyń i cały czas mieszając doprowadzamy
Słodka Kraina WypiekówBudyń waniliowy Gotowy budyń waniliowy Składniki Danie dla trzech osób 3 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego, przepis na który znajduje się tutaj 3 łyżki cukru- łączna ilość cukru zwykłego i waniliowego nie powinna przekraczać 70 g Kilka czereśni Utarta gorzka czekolada Sposób przygotowania 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym
Miód i pieprzDzisiaj na leniwe śniadanie zaserwowałam sobie, z pozostałości po wczorajszym obiedzie, kokosowy krem (budyń) jaglany . Gęsty, z wiórkami kokosa i w dodatku podany z jagodami . Błyskawiczny w przygotowaniu, prosty przepis, minimalna ilość składników. Nie sposób go zepsuć, chyba, że ktoś przypali kaszę jaglaną w woreczku xd #omnomnom Wszystko mnie boli. Wczoraj miałam mały wpadek na rowerze. Przewróciłam się na chodnik(...)ostudzoną kaszę jaglaną przełożyć do misy blendera wraz z mleczkiem kokosowym. Zmiksować na gładką masę. Do kremu wsypać dwie łyżki wiórków kokosowych i całość dokładnie wymieszać. Gotowy budyń jaglany przełożyć do miseczki i zajadać z ulubionymi dodatkami, np. jakimś owocami, bakaliami
tost z dżememdelikatne i rozpływają się w ustach. Taki jest właśnie ten sernik, muśnięty nutka malinową. Słodycz z subtelną kwaskowatością malin. Pycha :) Składniki: 1 kg sera sernikowego 5 łyżek mąki pszennej budyń śmietankowy 1 szklanka cukru 5 jajek (w temperaturze pokojowej) 200g herbatników maślanych 150g masła 3 łyżki miodu ok 200g malin 3 łyżeczki cukru pudru Przygotowanie: Herbatniki drobimy na "miał(...)Wszystkie składniki dokładnie łączymy i przekładamy do przygotowanej wcześniej tortownicy. Uklepujemy i wkładamy na 10-15 minut do lodówki w celu schłodzenia. Do wysokiej miski przekładamy ser, mąkę oraz budyń i delikatnie miksujemy. Stopniowo dosypujemy cukier ciągle mieszając. Kiedy cały cukier jest połączony z masa serową wbijamy pojedynczo żółtka, oddzielając je od białek i mieszamy. Białka w oddzielnej misce ubijamy
ChilliJemy