budyń - 12640 przepisów (strona:469/843)

Kruchy sernik 148

Składniki: kruche ciasto * 60 dag mąki * 35 dag cukru * 25 dag margaryny * 2 jaja * 2 łyżeczki sody sernik * 1 kg twarogu mielonego * 20 dag margaryny * 3 jaja * 2 budynie śmietankowe * szklanka cukru pudru * 25 dag rodzynek polewa * tabliczka gorzkiej czekolady * galaretka o dowolnym smaku * 13 dag masła * 5 łyżek kwaśnej śmietany Sposób przygotowania:  Składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy(...)minut. Twaróg ucieramy z jajkami i z cukrem za pomocą miksera. Margarynę rozpuszczamy w garnku. Do gorącego tłuszczu dodajemy twaróg. Mieszamy. Dodajemy rodzynki i dwa suche budynie. Podgrzewamy tak długo, aż masa zacznie gęstnieć. Układamy warstwami kruche ciasto, sernik, kruche ciasto, sernik, kruche ciasto. Przygotowujemy polewę. Galaretkę rozpuszczamy w  szklance wody. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku razem z tłuszczem. Dodajemy

Pobite gary Barbary
KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BUDYNIEM 108

mąki tortowej 200 g masła 2 jajka 3 żółtka 1 szkl cukru szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kaszy manny śliwki cynamon masa budyniowa 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru 3 szkl mleka A jak to zrobić: Wszystkie składniki na ciasto (z wyjątkiem śliwek, manny i cynamonu), zagnieść i poszielić w proporcji 1/3 i 2/3. Mniejszą część(...)prostokątna blaszka) wyłożyć papierem do piecznia. Większą częścią ciasta wylepić dno formy. Posypać kaszą manną i ułożyć na niej dość ciasno połówki śliwek, posypać cynamonem. Z podanych składników ugotować budyń i jeszcze gorący wylać na śliwki. Mniejszy kawałek ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce (na grubych oczkach) bezpośrednio na masę budyniową. Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym

Kuchnia w opałach
Pyszne ciasto z borówkami 120

żółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 25 g kakao szczypta soli 500 g borówek Lekka pianka waniliowa: 6 białek 180 g cukru 100 g rozpuszczonego masła 3 opakowania budyniu waniliowego (120 g) opakowanie cukru wanilinowego sok z połowy cytryny  Ciasto: Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i miękkie masło. Ciasto zagnieść na koniec dodając(...)Spód wystudzić. Lekka pianka waniliowa: Białka ubić na sztywną masę, dodając połowę cukru. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny, zmniejszyć obroty i dodać pozostałą część cukru wymieszaną z budyniem i cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy rozpuszczone masło i delikatnie mieszamy.  Piankę wyłożyć na wcześniej ostudzony spód, dodać na wierzch borówki. Na wierzch zetrzeć jasne ciasto. Piec z termoobiegiem

Humanistka w kuchni
Kruche ciasto ze śliwkami z budyniową pianką 3074

margaryny pół łyżki proszku do pieczenia 5 żółtek 4 łyżki cukru pudru budyniowa pianka: 5 białek pół szklanki cukru pudru pół szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego 2 budynie waniliowe bez cukru 120 ml oleju dodatkowo: około 700 g śliwek Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta połączyć i wyrobić rękoma na gładkie ciasto. Podzielić ciasto na 2 części: 1/3 i 2/3. Uformować(...)wierzch ciasta lekko się przyrumieni. Placek wystudzić. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, cukier puder i cukier waniliowy cały czas ubijając. Następnie ostrożnie wsypać budynie nie przerywając miksowania. Na sam koniec wlać wolnym strumieniem olej i delikatnie zmiksować. Śliwki umyć, przepołowić, wyjąć pestki.  Na podpieczony placek wyłożyć pianę budyniową, wyrównać, na wierzch poukładać połówki śliwek

na moim stole...
tarta truskawkowa z miętą 150

aromatyczną miętą - najlepiej z własnego ogródeczka ziołowego - dodającą świeżości i orzeźwienia jest właśnie takim deserem. Deserem z przytupem. Składniki : masa serowa 500g zmielonego twarogu 50g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 jajko mus truskawkowy 290g truskawek 3 łyżki cukru spód 130g mąki 50g cukru 80g masła 1/2 jajka Sposób przyrządzenia : masa serowa twaróg mieszamy z cukrem i budyniem, dodajemy jajko

zobacz ich smak
pyszna domowa kremówka 349

złoty kolor. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia składniki na krem: 5 szkl pełnego mleka 200-250 g masła 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka mąki pszennej 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 1 cukier waniliowy 4 żółtka cukier puder do posypania wykonanie: Do garnka z grubym dnem wlewamy 4 szklanki mleka, wsypujemy cukier, cukier waniliowy, wkładamy masło i zagotowujemy. Do osobnego naczynia(...)wlewamy 1 szklankę mleka, dodajemy mąkę, żółtka oraz budyń. Wszystkie składniki miksujemy. Gdy mleko na palniku będzie wrzało dodajemy zmiksowane pozostałe mleko, cały czas mieszając, żeby nie przywarło do momentu aż masa zgęstnieje. Gorącą masę wylewamy na jedno ciasto i przykrywamy drugim. Wierzch ciasta lekko uciskamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto Oczy Carycy 123

żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju Masa budyniowa 1 i 3/4 szklanki mleka budyń waniliowy bez cukru 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty) 1 kostka masła Dodatkowo 2 galaretki (u nas pomarańczowa i zielona - agrestowa) 2 paczki okrągłych biszkoptów filiżanka espresso(...)olej, wymieszać. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wykładać na przemian ciasto jasne i ciemne. Na koniec wszystko przemieszać widelcem. Piec ok. 40 min. w 180 stopniach. Budyń ugotować w mleku z cukrem i cukrem waniliowym. Wystudzić. Utrzeć z miękkim masłem. 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Delikatnie wystudzić, galaretka nie powinna zastygnąć tylko być "tężejąca

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Jagodzianki z serem 118

drożdży świeżych (!) 100 g masła 250 ml mleka szczypta soli 2 jajka nadzienie 500 g twarogu półtłustego (zmielonego trzykrotnie) 100 g naturalnego jogurtu 2 jajka 4 łyżki cukru łyżka budyniu waniliowego (skrobi) 50 g wiórków kokosowych szklanka jagód  Przygotować rozczyn : Mleko podgrzać, dodać cukier i wkruszyć drożdże. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Przygotowany zaczyn przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe(...)odłożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 h. W tym czasie przygotować nadzienie : W misie utrzeć twaróg z jogurtem, jajkami, cukrem, budyniem i wiórkami kokosowymi. Robić tak przez kilka minut na niskich obrotach miksera do połączenia składników. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat. Podzielić na ok. 16 równych części. Z każdej części uformować

Kuchnia Ellie
Ciasto drożdżowe z serem i śliwkami 141

cukru 150 g masła 40 g świeżych drożdży 2 jajka szczypta soli skórka otarta z 1 dużej cytryny Masa serowa: 650 g zmielonego twarogu 150 g cukru 35 g budyniu waniliowego 3 jajka Kruszonka: 100 g mąki pszennej 50 g cukru 60 g masła oraz: 1 kg śliwek     Mleko lekko podgrzać. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać(...)pieczenia. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić w poprzek na pół, usunąć pestki. Wykonanie masy serowej: Jajka lekko roztrzepać z cukrem, dodać zmielony ser. Wymieszać łyżką lub szpatułką. Następnie wsypać budyń. Dokładnie wymieszać.  Wykonanie kruszonki: Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło. Rozetrzeć palcami formując kruszonkę. Wyrośnięte ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Masę serową wylać równomiernie na ciasto. Na wierzchu gęsto powciskać

maniapieczenia
Placek Borówkowy 203

łyżeczki proszku do pieczenia, 25 g kakao,  szczypta soli,  500 g borówek,  Pianka 6 białek,  180 g cukru, 100 g rozpuszczonego masła, 120 g budyniu waniliowego w proszku,  1 opakowanie cukru wanilinowego,  sok z 1/2 limonki  Przygotowanie  Do miski przesiewamy mąke i dodajemy  cukier, proszek do pieczenia i masło pokrojone(...)blaszki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym 180'C przez 18 minut.  Białke ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier, pod koniec dodajemy sok z 1/2 limonki. i budyń a gdy wszystkie składniki się połączą dodajemy roztopione masło i mieszamy za pomocą trzepaczki .  Tak przygotowaną piankę wykładamy na wypieczony spód . Na równie rozłożoną masę wysypujemy borówkami na które wysypujemy

cookpl
Sernik "Krople Rosy" 376

spód oraz boki blaszki. Masa Serowa: 1 kg twarogu (trzykrotnie zmielonego lub gotowego "z wiaderka") 1 szklanka cukru 3 jajka 2 szklanki mleka 1 p. cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy  1/2 szklanki oleju Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodać olej, mleko i po łyżce twarogu. Na koniec dodać budyń i dokładnie wymieszać. Masę wylać na spód

Słodka Kraina Wypieków
Kruche kakaowe ciasto z jabłkami i kokosem 164

ciasto, dzielimy na pół, jedną część wkładamy do zamrażalnika, a drugą wykładamy wyłożoną pergaminem blaszkę. Masa kokosowa: 200 gram wiórków kokosowych 5 białek 1 szklanka cukru 1,5 paczki budyniu śmietankowego Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno, następnie dodajemy cukier, wiórki i budyń, dokładnie mieszamy. Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 3 łyżki cukru odrobina soku z cytryny

Słodka Kraina Wypieków
Karpatka 147

litra mleka z cukrem i ekstraktem z wanilii gotujemy. Pozostałe mleko, mąkę i mąkę ziemniaczaną mieszamy razem, wlewamy do gotującego się mleka, mieszamy aż do chwili uzyskania gęstego budyniu. Odstawiamy do wystudzenia. Jajko dokładnie szorujemy oraz wyparzamy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy żółtko oraz po łyżce zimnego budyniu. Ucieramy do uzyskania gładkiej masy.  Masę wykładamy na upieczone ciasto

Słodka Kraina Wypieków
Kruche kawowe ciasto ze śmietanową pianką i jabłkami 121

zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy na ok 60 minut do zamrażalnika. Masa śmietanowa:  440 gram kwaśniej śmietany (18 %) 1 szklanka cukru 1/4 szklanki oleju 4 jajka 2 budynie śmietankowe łyżka esencji waniliowej Dodatkowo: jabłka ok. 1 kg, ale można je też zastąpić gruszkami lub innymi owocami ( u mnie były to gotowe prażone jabłka, których jednak nie polecam(...)pianę, dodajmy połowę cukru i jeszcze przez chwilę ubijamy. Żółtka rozcieramy z drugą połową cukru do czasu rozpuszczenia się cukru i uzyskania gładkiej masy, stopniowo dodajemy olej, esencję oraz budyń cały czas miksując, następnie śmietanę, a na koniec ubite białka i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.  Blaszkę (22 x 23 cm)  wykładamy papierem do pieczenia. Ścieramy

Słodka Kraina Wypieków
Ciasto piernikowo serowe 178

minut( na złoty kolor). Masa serowa: 1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu lub tak jak u mnie gotowy ser "z wiaderka" 1 szklanka cukru pudru 200 g masła 1 budyń śmietankowy 3 jaja Ser ucieramy z cukrem pudrem i całymi jajami.  W garnku roztapiamy masło i dodajemy małymi porcjami ser, na koniec wsypujemy budyń i cały czas mieszając doprowadzamy

Słodka Kraina Wypieków