ciasto snickers bez pieczenia, ciasto zachwyciło wszystkich moich gości, poprostu rewelacja. Przepis zaczerpnięty z bloga zjem to ! Snickers na herbatnikach Składniki : Masa budyniowa : 4- szkl mleka 1 budyń waniliowy bez cukru 1 jajko całe 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 220 g masła Dodatkowo herbatniki petit beurre kakaowe(...)Sposób przygotowania: Do garnka wlać dwie i pół szklanki mleka, dodać pokrojone na kawałki masło, cukier i cukier waniliowy, zagotować. Do miski wybić jajko, dodać obie mąki, budyń i pozostałe mleko, dokładnie zmiksować, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia masy. Masę podzielić na 3 części. Dno blachy o wymiarach 36x25 wyłożyć warstwą kakaowych herbatników, wylać
Kuchnia Danusi750g gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka) 250g serka mascarpone 200g gorzkiej czekolady 180-200g cukru 4 jajka 2 płaskie łyżki kakao bez cukru 2,5 łyżki budyniu w proszku bez cukru (użyłam czekoladowego, ale może być śmietankowy lub waniliowy) Dodatkowo: 5 twardych gruszek 2 laski cynamonu 5 goździków 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu 800ml gorącej wody Polewa(...)obrotach. Dodać ciepłą, roztopioną czekoladę, wymieszać mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać, aż składniki się połączą. 5. Na końcu na masę serową przesiać kakao i budyń, wymieszać dokładnie mikserem i masę wylać na herbatnikowy spód. 6. Gruszki dobrze osączyć (można na ręczniku papierowym). Następnie podciąć im spody, aby stały i włożyć je w sernik
Mała CukierenkaSkładniki: 250 g mąki pszennej 250 g margaryny 100 g cukru pudru 100 g budyniu waniliowego 1,5 łyżki cukru waniliowego Przygotowanie: Mąkę i budyń waniliowy przesiewamy. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy - mieszamy. Do miski z produktami sypkimi dodajemy zimną margarynę, która dzielimy na małe kawałki. Wyrabiamy ciasto. Ciasto odkładamy w chłodne miejsce lub do lodówki na 30 minut
Ciastka - domowe słodkościMasa serowa: 60 dag twarogu mielonego 1/2 szklanki cukru 16 g cukru z prawdziwą wanilią 1 szklanka mleka w proszku 1 szklanka mleka 3,2% 4 jajka 1 budyń śmietankowy Oetker Mus jabłkowy: 70 dag jabłek po obraniu 1 galaretka cytrynowa 2-3 łyżki wody 3 łyżki cukru z cynamonem Dekoracja: bita śmietana posypka cytrynowa beza Oetker serduszka z białej(...)natłuszczonej okrągłej foremki. Moja o średnicy 22 cm. Masa serowa; Mielony twaróg umieszczamy w misie miksera, wbijamy jajka, wsypujemy cukry, wlewamy mleko i wsypujemy mleko w proszku oraz budyń śmietankowy. Całość miksujemy około 3-4 minuty. Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto kruche w formie. Sernik wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 15 minut, po czym temp
Wanilia i KardamonMoje pierwsze podejście do sernika bez sera :) Konsystencja bardzo lekka a swój aromat zawdzięcza dodatkowi brzoskwiń. Składniki: - 800 g jogurtu naturalnego typu greckiego - 2 budynie śmietankowe - 5 jajek - 1 szklanka cukru kryształu - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 1/4 szklanki oleju - 1 puszka brzoskwiń Przygotowanie: Żółtka mieszamy z budyniami, olejem oraz jogurtem. Białka ubijamy na sztywno z cukrami. Pianę
Zainspirowana w kuchniciasto : 2,5 szklanki mąki 150 g margaryny 5 żółtek 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru Budyniowa pianka : 2 budynie malinowe Winiary 5 białek 1 szklanka cukru 100 ml oleju 2 szklanki malin Porcja ciast jest na blaszkę o wymiarach 25 / 25 ja jednak upiekłam w blaszce(...)papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut na lekko rumiano.Upieczone ciasto odstawić do przestygnięcia. Białka ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym następnie dodać budynie i wymieszać Cienką stróżką ciągle mieszając wlewać olej . Pianę wyłożyć na podpieczone ciasto. Następnie ułożyć maliny i zetrzeć resztę zmrożonego ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni około 25/ 30 minut
Sama słodycz i szczypta chilijajko 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa: 1 kg półtłustego twarogu 6 jajek 1/2 kostki masła 1 szklanka cukru 3 łyżki maki ziemniaczanej lub budyń śmietankowy Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, kakao, dodać cukier, zimne masło, jajko. Szybko zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, włożyć do lodówki. Ser zmielić trzykrotnie. Masło utrzeć z cukrem(...)puszystą masę. Wciąż ucierając dodawać po jednym żółtku, następnie stopniowo po łyżce dodawać twaróg, na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną (budyń), dokładnie miksujemy. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serowa. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną połowę ciasta rozwałkować, przełożyć do blaszki. Na tak przygotowany spód wylewamy masę serową, następnie zetrzeć drugą część ciasta. Wstawiamy do nagrzanego
magiczna kuchnia KasiMasa budyniowa: jajka, cukier i obie mąki miksujemy ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy. Na gotujące wylewamy przygotowaną mieszankę i doprowadzamy do wrzenia. Tak przygotowany budyń pozostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy wystudzony budyń i krótko miksujemy. Masa kajmakowa: Kajmak lekko podgrzewamy i mieszamy z ryżem Biszkopt przekrawamy na pół. Na biszkopt wykładamy masę kajmakową
Podróż w kulinariacałkowitego wystudzenia. KREM BUDYNIOWY: Połowę mleka zagotować z cukrami, do reszty mleka wsypać mąki dodać Żółtak i zmiksować, wlać do gotującego się mleka mieszać do momentu zgęstnienia i ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, dodając po łyżce zimnego budyniu, zmiksować na krem. MASA JABŁKOWA: Obrane jabłka pokroić w grubsze plastry, zasypać cukrem, podlać wodą i dusić w rondelku
Wanilia i Kardamonszklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka kostka masła 1/2 szklanki cukru pudru Na pianę białkową: + 4 białka i 1/2 szklanki cukru 1 łyżka budyniu śmietankowego bez cukru Na ciasto: + pokrojone kawałki obranego banana, borówki, pokrojone kawałki obranej brzoskwini Przygotowanie: 1/ Składniki na ciasto zagniatamy, rozkładamy na blaszce którą wcześniej smarujemy tłuszczem. 2/ Posypujemy ciasto bułką tartą(...)smarujemy białkiem. 3/ Rozkładamy równomiernie owoce po cieście. 4/ Ubijamy pianę z białek, dodając przy końcu cukier i budyń 5/ Pokrywamy ciasto pianą i zapiekamy w 200 stopniach na termoobiegu ok 30min. 6/ Najlepiej smakuje świeżo upieczone
Kuchnia PROzdrowotnaczekolada i kwaskowa żurawina. Nie wiem jak Wam ale mnie już na myśl przychodzą święta :) Składniki: 1 kg półtłustego twarogu, 150 g cukru, 3 jajka, 3 żółtka, 2 łyżki budyniu śmietankowego (może też być waniliowy), 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2/3 szklanki żurawiny (użyłam świeżej, ale może też być mrożona lub suszona)+do dekoracji, 100 g (tabliczka) czekolady z nadzieniem żurawinowym(...)dokładnie ugnieść i docisnąć przy brzegach. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Ser trzykrotnie zemleć. Jajka, żółtka, cukier i cukier waniliowy ubić na puszystą masę, dodać do niej ser oraz budyń i zmiksować. Następnie dodać żurawinę i posiekaną czekoladę. Delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na herbatnikowy spód. Wygładzić. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (funkcja góra - dół) i piec przez
Nie tylko w kuchniwyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Zostawić na 20 - 30 minut, by podrosły. Naoliwioną dłonią lub dnem szklanki, formować w cieście zagłębienia i nakładać w nie po sporej łyżce budyniu. Piekarnik ustawić na 170 st. Na budyń nałożyć owoce (większe pokroić na mniejsze części). Na zdjęciu są drożdżówki z jeżynami. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika na ok. 15 - 20 minut
Maślane ciasteczkowaniliowy – wszystko dokładnie ze sobą łączymy (ja roztrzepuję pojedynczą końcówką miksera). Resztę mleka wlewamy do większego garnka, zagotowujemy i wlewamy do niego cienkim strumieniem przygotowaną masę, stale mieszając gotujemy budyń. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło dokładnie rozcieramy w makutrze, systematycznie dodajemy po łyżce budyniu, stale ucierając aż masa stanie się całkowicie gładka. Połowę kremu wykładamy na posmarowane dżemem ciasto
Nie tylko w kuchniłyżki bułki tartej Masa serowa: 600 g dwukrotnie zmielonego twarogu ( najlepiej półtłustego) lub gotowego z wiaderka, 3 jajka, 80 ml śmietany kremówki, 3 duże łyżki kwaśnej śmietany, 1 budyń waniliowy lub śmietankowy, 70 g miękkiego masła, 100 g cukru pudru, sok z ½ cytryny, starta skórka z 1 cytryny Ponadto: 8 – 10 śliwek (ilość zależy od wielkości owoców(...)koniec dodajemy bakalie, bułkę tartą i ubite na sztywno białka, mieszamy. Ser mielimy dwa razy. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy po jednym jajku, następnie cukier puder i budyń. Do masy porcjami dodajemy zmielony ser. Mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Schłodzoną śmietanę ubijamy i odstawiamy. Dodajemy pozostałe składniki: kwaśną śmietanę, sok z cytryny, skórkę otartą z cytryny
Nie tylko w kuchniwaniliowego, 2 czubate łyżki kakao, 200 g pokruszonych herbatników (u mnie jasne i ciemne), 70 g drobno posiekanych orzechów laskowych (mogą być włoskie), 50 g drobnych rodzynek, Masa: 1 budyń śmietankowy lub waniliowy, 150 g cukru pudru, 70 g masła, 400 g serka homogenizowanego waniliowego, 5 łyżek mleka, 3 łyżki żelatyny, sok z jednej cytryny Do dekoracji: polewa czekoladowa, pokrojone(...)spód tortownicy o średnicy 23 cm, wyrównać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przygotować masę cytrynową. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej, przegotowanej wody. Do garnka włożyć masło, dodać mleko, budyń w proszku, cukier puder i sok z cytryny - zagotować stale mieszając ( składniki mają się dokładnie ze sobą połączyć, nie może być grudek). Masę lekko przestudzić i zmiksować razem z serkiem
Nie tylko w kuchni