Moje pierwsze podejście do sernika bez sera :) Konsystencja bardzo lekka a swój aromat zawdzięcza dodatkowi brzoskwiń. Składniki: - 800 g jogurtu naturalnego typu greckiego - 2 budynie śmietankowe - 5 jajek - 1 szklanka cukru kryształu - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 1/4 szklanki oleju - 1 puszka brzoskwiń Przygotowanie: Żółtka mieszamy z budyniami, olejem oraz jogurtem. Białka ubijamy na sztywno z cukrami. Pianę
Zainspirowana w kuchniciasto : 2,5 szklanki mąki 150 g margaryny 5 żółtek 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru Budyniowa pianka : 2 budynie malinowe Winiary 5 białek 1 szklanka cukru 100 ml oleju 2 szklanki malin Porcja ciast jest na blaszkę o wymiarach 25 / 25 ja jednak upiekłam w blaszce(...)papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut na lekko rumiano.Upieczone ciasto odstawić do przestygnięcia. Białka ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym następnie dodać budynie i wymieszać Cienką stróżką ciągle mieszając wlewać olej . Pianę wyłożyć na podpieczone ciasto. Następnie ułożyć maliny i zetrzeć resztę zmrożonego ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni około 25/ 30 minut
Sama słodycz i szczypta chilijajko 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa: 1 kg półtłustego twarogu 6 jajek 1/2 kostki masła 1 szklanka cukru 3 łyżki maki ziemniaczanej lub budyń śmietankowy Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, kakao, dodać cukier, zimne masło, jajko. Szybko zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, włożyć do lodówki. Ser zmielić trzykrotnie. Masło utrzeć z cukrem(...)puszystą masę. Wciąż ucierając dodawać po jednym żółtku, następnie stopniowo po łyżce dodawać twaróg, na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną (budyń), dokładnie miksujemy. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serowa. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną połowę ciasta rozwałkować, przełożyć do blaszki. Na tak przygotowany spód wylewamy masę serową, następnie zetrzeć drugą część ciasta. Wstawiamy do nagrzanego
magiczna kuchnia KasiMasa budyniowa: jajka, cukier i obie mąki miksujemy ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy. Na gotujące wylewamy przygotowaną mieszankę i doprowadzamy do wrzenia. Tak przygotowany budyń pozostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy wystudzony budyń i krótko miksujemy. Masa kajmakowa: Kajmak lekko podgrzewamy i mieszamy z ryżem Biszkopt przekrawamy na pół. Na biszkopt wykładamy masę kajmakową
Podróż w kulinariacałkowitego wystudzenia. KREM BUDYNIOWY: Połowę mleka zagotować z cukrami, do reszty mleka wsypać mąki dodać Żółtak i zmiksować, wlać do gotującego się mleka mieszać do momentu zgęstnienia i ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, dodając po łyżce zimnego budyniu, zmiksować na krem. MASA JABŁKOWA: Obrane jabłka pokroić w grubsze plastry, zasypać cukrem, podlać wodą i dusić w rondelku
Wanilia i Kardamonszklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka kostka masła 1/2 szklanki cukru pudru Na pianę białkową: + 4 białka i 1/2 szklanki cukru 1 łyżka budyniu śmietankowego bez cukru Na ciasto: + pokrojone kawałki obranego banana, borówki, pokrojone kawałki obranej brzoskwini Przygotowanie: 1/ Składniki na ciasto zagniatamy, rozkładamy na blaszce którą wcześniej smarujemy tłuszczem. 2/ Posypujemy ciasto bułką tartą(...)smarujemy białkiem. 3/ Rozkładamy równomiernie owoce po cieście. 4/ Ubijamy pianę z białek, dodając przy końcu cukier i budyń 5/ Pokrywamy ciasto pianą i zapiekamy w 200 stopniach na termoobiegu ok 30min. 6/ Najlepiej smakuje świeżo upieczone
Kuchnia PROzdrowotnaczekolada i kwaskowa żurawina. Nie wiem jak Wam ale mnie już na myśl przychodzą święta :) Składniki: 1 kg półtłustego twarogu, 150 g cukru, 3 jajka, 3 żółtka, 2 łyżki budyniu śmietankowego (może też być waniliowy), 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2/3 szklanki żurawiny (użyłam świeżej, ale może też być mrożona lub suszona)+do dekoracji, 100 g (tabliczka) czekolady z nadzieniem żurawinowym(...)dokładnie ugnieść i docisnąć przy brzegach. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Ser trzykrotnie zemleć. Jajka, żółtka, cukier i cukier waniliowy ubić na puszystą masę, dodać do niej ser oraz budyń i zmiksować. Następnie dodać żurawinę i posiekaną czekoladę. Delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na herbatnikowy spód. Wygładzić. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (funkcja góra - dół) i piec przez
Nie tylko w kuchniwyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Zostawić na 20 - 30 minut, by podrosły. Naoliwioną dłonią lub dnem szklanki, formować w cieście zagłębienia i nakładać w nie po sporej łyżce budyniu. Piekarnik ustawić na 170 st. Na budyń nałożyć owoce (większe pokroić na mniejsze części). Na zdjęciu są drożdżówki z jeżynami. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika na ok. 15 - 20 minut
Maślane ciasteczkowaniliowy – wszystko dokładnie ze sobą łączymy (ja roztrzepuję pojedynczą końcówką miksera). Resztę mleka wlewamy do większego garnka, zagotowujemy i wlewamy do niego cienkim strumieniem przygotowaną masę, stale mieszając gotujemy budyń. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło dokładnie rozcieramy w makutrze, systematycznie dodajemy po łyżce budyniu, stale ucierając aż masa stanie się całkowicie gładka. Połowę kremu wykładamy na posmarowane dżemem ciasto
Nie tylko w kuchniłyżki bułki tartej Masa serowa: 600 g dwukrotnie zmielonego twarogu ( najlepiej półtłustego) lub gotowego z wiaderka, 3 jajka, 80 ml śmietany kremówki, 3 duże łyżki kwaśnej śmietany, 1 budyń waniliowy lub śmietankowy, 70 g miękkiego masła, 100 g cukru pudru, sok z ½ cytryny, starta skórka z 1 cytryny Ponadto: 8 – 10 śliwek (ilość zależy od wielkości owoców(...)koniec dodajemy bakalie, bułkę tartą i ubite na sztywno białka, mieszamy. Ser mielimy dwa razy. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy po jednym jajku, następnie cukier puder i budyń. Do masy porcjami dodajemy zmielony ser. Mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Schłodzoną śmietanę ubijamy i odstawiamy. Dodajemy pozostałe składniki: kwaśną śmietanę, sok z cytryny, skórkę otartą z cytryny
Nie tylko w kuchniwaniliowego, 2 czubate łyżki kakao, 200 g pokruszonych herbatników (u mnie jasne i ciemne), 70 g drobno posiekanych orzechów laskowych (mogą być włoskie), 50 g drobnych rodzynek, Masa: 1 budyń śmietankowy lub waniliowy, 150 g cukru pudru, 70 g masła, 400 g serka homogenizowanego waniliowego, 5 łyżek mleka, 3 łyżki żelatyny, sok z jednej cytryny Do dekoracji: polewa czekoladowa, pokrojone(...)spód tortownicy o średnicy 23 cm, wyrównać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przygotować masę cytrynową. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej, przegotowanej wody. Do garnka włożyć masło, dodać mleko, budyń w proszku, cukier puder i sok z cytryny - zagotować stale mieszając ( składniki mają się dokładnie ze sobą połączyć, nie może być grudek). Masę lekko przestudzić i zmiksować razem z serkiem
Nie tylko w kuchnipory upiekłam. Składniki: Na masę: 60 dag sera z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego, 25 dag serka mascarpone, 5 jajek, 1 szklanka cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu, 2 łyżki mąki pszennej, ½ cukru waniliowego, 1/3 szklanki śmietany kremówki 36 %, 2 czubate łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy, Na spód: 5 dag czekolady deserowej, 5 dag masła o temperaturze pokojowej(...)puszysty krem, dodać mąkę, kawę, jajko i zmiksować. Przelać masę do tortownicy i odstawić na czas przygotowywania masy serowej. Przygotować masę. Ser, serek mascarpone, mąkę ziemniaczaną lub budyń, mąkę pszenną, cukier oraz cukier waniliowy zmiksować na gładką masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Następnie dodać śmietankę, zmiksować. Na koniec dodać oprószoną mąką skórkę pomarańczową i delikatnie wymieszać
Nie tylko w kuchnipudru, 5 jaj, 4 czubate łyżki kakao, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 szklanka oleju, 500 g wydrylowanych wiśni świeżych lub mrożonych, Masa serowa: 1000 g sera z wiaderka, 2 budynie śmietankowe bez cukru, 1 szklanka cukru, 4 jaja, 100 g płatek migdałowych, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Jajka, cukier puder i cukier waniliowy zmiksować. Mąkę, kakao(...)wydrylowane wiśnie. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (funkcja góra dół) i podpiec przez 15 minut. W tym czasie przygotować masę serową. Ser zmiksować z cukrem, jajkami, budyniem i proszkiem do pieczenia. Na spód piekarnika wstawić dużą blaszkę wypełnioną wodą (masa serowa nie będzie pękała w trakcie pieczenia). Masę wyłożyć na podpieczony spód, wstawić do piekarnika
Nie tylko w kuchnidodatkiem banana. Pyszotka :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 300g sera mielonego sernikowego (u mnie moje ulubione Emilki od Mlekomy ) 1 żółtko 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku) 1 banan 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka Przygotowanie: Ciasto francuskie wyjąć z lodówki 15 - 20 minut wcześniej, aby złapało temperaturę pokojową. Banana obrać, pokroić w dość(...)cienkie plasterki. Twaróg przełożyć do miseczki, dodać żółtko, budyń i cukier puder. Dokładnie wymieszać, utrzeć łyżką (lub mikserem) na gładką masę. Dodatkowo masę można "uperfumować" ziarenkami wanilii, amaretto, rumem, ekstraktem cytrynowym, pomarańczowym... dowolnie. Mi zależało na naturalnym smaku sera, więc nie dodawałam nic takiego. Ciasto rozwinąć, delikatnie rozwałkować, pociąć na 8 równych kwadratów/prostokątów. Na każdy nałożyć porcję farszu
Cakes By Kejtmargaryny 1 szklanka mleka 2 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 1 - 2 łyżki kakao Masa serowa: 250 g sera białego 2 - 3 łyżek cukru waniliowego 0,5 opakowania budyniu waniliowego Kruszonka: 65 g masła 3 łyżki cukru pudru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru waniliowego lub cukru waniliowego kryształ Przygotowanie: Kruszonka - Z masła, mąki, cukru(...)pomocą różdżki (trzepaczki) lub łyżki. Nie używamy robota! Masa serowa - Ser biały za pomocą łyżki rozdrobnić, następnie dodać cukier waniliowy dokładnie wymieszać na koniec dodać budyń w proszku i wymieszać do jednolitej masy. Pamiętajmy o bardzo ważnej zasadzie cukier do sera dodajemy dopiero tuż przed nałożeniem sera, gdyż wytwarza się woda, która psuje smak farszu
Ciastka - domowe słodkości