tabliczka czekolady - 6 jajek ekologicznych lub wiejskich - 4 łyżki miodu - 1 tabliczka czekolady gorzkiej - chili w proszku - 1 łyżeczka przyprawy do grzanego wina - 3 łyżki masła - 1 duży budyń waniliowy WYKONANIE: - puree z dyni robimy w standardowy sposób, dynię myjemy, kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne, układamy na pergaminie i pieczemy w nagrzanym piecu przez 30 minut, potem(...)mikrofalówce, lub w kąpieli wodnej - masło rozpuszczamy - w dużej misce za pomocą blendera, miksujemy puree z dyni, masło, przyprawy, miód i żółtka, na bardzo gładką masę. Dodajemy suchy proszek- budyń waniliowy. - w misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli - dodajemy do masy dyniowej, bardzo delikatnie mieszamy - masę dzielimy w proporcji 60% na 40% - do mniejszej ilości dodajemy rozpuszczoną czekoladę
SMYKWKUCHNIpudru - 250g masła - 2 żółtka - 1 łyżka kwaśniej śmietany - 1,5 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: - 1,4 l mleka 3,2% - 3 budynie waniliowe - 1 i ¼ szklanki cukru - 2 łyżki cukru waniliowego - 120g masła - 4 jajka - 1 laska wanilii Dodatkowo: - cukier puder do oprószenia Ciasto zagniatamy dzień wcześniej. Suche składniki (mąkę, cukier puder(...)można zrobić mniej i niższe. Odlewamy ½ litra mleka. Pozostałe zagotowujemy z masłem, cukrami i wanilią (wydrążone ziarenka dodajemy do mleka z bydyniami). Do pozostawionego mleka dodajemy całe jajka, budynie, obie mąki, ziarenka wanilii. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Gdy mleko się zagotuje wyjmujemy laskę wanilii i wlewamy masę. Gotujemy, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki, aż do zgęstnienia. Gorącą
mojewypiekiinietylkociasto 2 szkl mąki pół szkl cukru 2 jajka 150 g margaryny szczypta proszku do pieczenia szczypta soli ser 1 kg sera (gotowy mielony) 2 budynie waniliowe 1 szkl cukru otarta skórka z połowy cytryny sok z połowy cytryny 1 margaryna 6 jajek puszka brzoskwiń Ciasto zagnieść z podanych składników. Dno formy posmarować lub wyłożyć papierem. 3/4 ciasta rozłożyć(...)blaszce, nakłuć widelcem i podpiec ok 10 min w temp 180 st. Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodać ser i żółtka, budyń, skórkę otartą z cytryny i sok. Na koniec ubitą pianę z białek. Na podpieczonym spodzie ułożyć przekrojone na mniejsze cząstki brzoskwinie z puszki, zalać je masą serową. Pozostałe ciasto cieniutko rozwałkować , pokroić radełkiem na paski i ułożyć
Gotowanie jest łatwemąki 0,5 kostki margaryny 0,5 szkl cukru szczypta proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki śmietany 700 g sera 6 jajek 1 szkl cukru 1 margaryna 1 budyń czekoladowy 2 łyżki kakao 1 tabliczka gorzkiej czekolady 70 g daktyli Ciasto zagnieść, wylepić formę lub tortownicę i podpiec spód, ok 12 min w temp 180 st. Margarynę utrzeć(...)cukrem, dodać żółtka, i partiami zmielony uprzednio ser. Dodać budyń, kakao i rozpuszczoną na parze czekoladę( ok 20 g zostawić do posypania) . Daktyle pokroić na drobniejsze kawałki a na koniec dodać pianę ubitą z białek. Wylać masę czekoladowo serową na podpieczone ciasto i piec ok 45 min. Sernik wyjąć z piekarnika, przestudzić i na jeszcze ciepły zetrzeć czekoladę która się
Gotowanie jest łatweciasto 1,5 szkl mąki 125 g masła pół szkl cukru 2 żółtka szczypta soli masa serowa 1 kg sera 1 szkl cukru 1 kostka margaryny 6 jajek 1 budyń śmietankowy otarta skórka z cytryny 1 op borówek. ok 100 g Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto.. wykleić dno formy o rozm 30x20. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać(...)jednym żółtku, następnie stopniowo dodawać ser i budyń, oraz skórkę otrzeć z cytryny. Białka ubić na pianę dodać do masy i na koniec wrzucić borówki, delikatnie wymieszać. Ciasto podpiec w temp 180 st. Wylać masę serową i piec sernik przez godzinę. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową
Gotowanie jest łatwecukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min. Budyń będzie gęsty). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Odstawiamy do lodówki na kilka godzina a najlepiej na całą noc aby krem
W kuchennej krainieNadzienie • 400 g musu z dyni • 1/2 szkl cukru • 250 ml śmietany 30% • pestki z 1/2 laski wanilli • 1 aromat Butter wanille • 1/2 łyżeczki cynamonu ponadto • 2 jajka • 2 budynie polewa • 1 mleczna czekolada • 2 łyżki masła • 2 płaskie łyżki śmietany • kilka łyżek wody Sposób przygotowania 1. cisto • Do mąki dodać zimne masło posiekać nożem Dodać cukier puder(...)razem zagotować cały czas mieszając Zostawić do ostygnięcia 3. • Formę do tartej posmarować masłem wyłożyć schłodzonym ciastem Ciasto nakłuć widelcem 4. • 2 jajka i białko ubić dodać budynie wymieszać razem z ostudzonym musem wlać na ciasto Tartę piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok 45 minut ciasto wystudzić • Polać polewą Masło czekoladę rozpuścić dodać śmietanę
W królestwie smaków Beatyprzez 40 minut. Kasia upiekła Szarlotkę Dorota upiekła Jabłecznik z kruszonką Iziona upiekła Szarlotkę sypaną Joanna upiekła Szarlotkę na biszkopcie z galaretką, budyniem i posypką z prażonych migdałów Daria upieka jabłecznik z migdałami Aga upiekła Szarlotkę z miętową nutką Marzena upiekła Szarlotkę z budyniem
cookplMasa serowa: 1/2 kg mielonego twarogu 3/4 szklanki puree z pieczonej dyni 1/2 szklanki mleka w proszku 1/2 szklanki mleka 2% 4 białka 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy Pianka ze śmietanki: 1 szklanka śmietany 30% 1 galaretka pomarańczowa Prymulki Dr.Oetker Cytrynowa beza Dr.Oetker Blask pereł Dr.Oetker Sposób wykonania: Ciasto: Do mąki pszennej dodać cukier(...)pergaminem tortownicy o wym 22 cm. Schłodzić w lodówce. Masa serowa: Białka jaj ubić na sztywną pianę. W osobnej misce zmiksować masę serową z mlekiem, cukrem i jajkami oraz budyniem, dodać puree z dyni,na koniec dodać ubite białka i delikatnie wmieszać w masę serową. Wylać na kruchy spód, piec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 20 minut
Wanilia i Kardamonłyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 4 żółtka Masa serowa: 1 kg trzykrotnie zmielonego tłustego twarogu 100 g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru) 1 szklanka cukru 2 jajka Beza: 4 białka 1 szklanka cukru Dodatkowo: puszka (820 g) brzoskwiń w syropie, cukier puder do posypania W misce wymieszać mąkę, cukier(...)wyrobić ciasto (zagnieść w kształt kuli). Włożyć do lodówki na około godzinę. Cukier utrzeć z masłem na jednolitą masę. Dodać twaróg (trzykrotnie zmielony w maszynce do mielenia), mąkę i budyń. Zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać jajka i miksować jeszcze przez około minutę. Białka utrzeć na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki
Bulliożółtko lub całe jajko 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli Nadzienie: 300 ml puree z dyni 3 łyżki serka śmietankowego 2 jajka 3 łyżki miodu prawdziwego 2 łyżki budyniu śmietankowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki cukru waniliowego Dr.Oetker żółty lukier do dekoracji Dr. Oetker złote perełki do dekoracji Dr.Oetker Wykonanie: Ciasto: Mąkę mieszamy z pokrojonym zimnym masłem(...)cienkie ciasto. Metalowe foremki do babeczek wylepiamy rozwałkowanym ciastem, brzegi delikatnie odcinamy aby uzyskać równą powierzchnię. Nadzienie: Jajka ubijamy na puszystą pianę , wlewamy miód, dodajemy serek, szczyptę cynamonu, budyń,oraz puree z dyni, całość miksujemy na gładką płynną masę,rozlewamy po równo na kruchy spód babeczek, wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 35-40 minut
Wanilia i KardamonMiałam ochotę na szybki i prosty deser na bazie mleka. Wykorzystałam czas, kiedy starsze dziecko poszło do przedszkola i postanowiłam ugotować budyń. Domowy, delikatnie słodki, nie z torebki. Z dodatkiem posypki z prażonych orzechów. Pycha. Młodszemu dziecku tak bardzo posmakował, że mało zostało dla dla mnie :) 2 szklanki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka mąki pszennej 3 łyżki cukru(...)rozpuścić karmel w mleku. Następnie wlać zimne mleko z mąkami, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Chwilkę pogotować, zestawić z ognia. Orzechy posiekać, podprażyć na suchej patelni. Posypać orzechami budyń w pucharku. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniegreckich (składniki w temp. pokojowej): 800 g jogurtu greckiego / bałkańskiego (2 duże opakowania) 250 g serka mascarpone (1 opakowanie) 6 dużych jajek 1,5 szklanki cukru pudru 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (proszek) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie: 1 szklanka mrożonych owoców leśnych opcjonalnie: cukier puder do smaku listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content(...)jogurtu greckiego / bałkańskiego (2 duże opakowania) 250 g serka mascarpone (1 opakowanie) 6 dużych jajek 1,5 szklanki cukru pudru 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (proszek) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie: 1 szklanka mrożonych owoców leśnych opcjonalnie: cukier puder do smaku'; document.write(" "); Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki na ok. 2 godziny przed pieczeniem. Dno tortownicy o średnicy
Poezja smakułyżeczki przyprawy korzennej 100 ml wody 100 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg oczyszczonych jabłek 3/4 szkl wody 7-8 łyżek cukru 2 budynie śmietankowe b/c 400 ml wody Polewa: 125 g margaryny 0,5 szkl cukru pudru 3 łyżki zimnej wody 3 łyżka kakao Przygotowanie: Ciasto: białka ubić z cukrem na sztywno(...)ostudzić. Masa jabłkowa: Jabłka pokroić w kostkę, przełożyć do rondla, zalać wodą, dodać cukier i mieszając na wolnym ogniu rozgotować( jeśli będą kawałki jabłek zmiksować blenderem na mus). Budynie rozmieszać w wodzie wlać do gotujących się jabłek, mieszając zagotować i gorący mus wylać na zimne ciasto. Pozostawić do wystudzenia. Polewa: Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać
Ala piecze i gotujegóry. Z mleka odlać 3/4 szklanki, resztę zagotować. W pozostałej ilości mleka wymieszać żółtka, cukier i obie mąki. Kiedy mleko się zagotuje wlać do niego mieszankę, ugotować jak budyń mieszając często. Gotować 3-4 minuty. Gotowy krem odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch. Do masła dodawać po łyżce zimny budyń, miksując na wysokich obrotach, aż do powstania
Cakes By Kejt