budyń - 12640 przepisów (strona:498/843)

149. Ciasto kajmakowo - budyniowe 658

różnią, przede wszystkim to ciasto można przygotować w bardzo krótkim czasie, no i to połączenie słodkiego ciasta z solonymi orzeszkami - pycha.  1 puszka kajmaku waniliowego 1 budyń śmietankowy bez cukru 2 szklanki mleka 0,5 litra kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 3/4 szklanki orzeszków arachidowych solonych 2 duże paczki ciastek typu pepitki(...)Budyń gotujemy zgodnie z przepisem, nie dodajemy jednak cukru. Do ugotowanej, gorącej masy dodajemy kajmak pozostawiając 2 łyżki, które będą potrzebne do polania wierzchu ciasta. Na blasze układamy jedną warstwę ciastek, na to wylewamy masę kajmakowo-budyniową i przykrywamy drugą warstwą ciastek. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance gorącej wody. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Masę wylewamy

Jadło i czytadło
Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką. 169

szklanki cukru - 1 całe jajko+1 żółtko - 2 łyżeczki śmietany Masa serowa - 1 kg. twarogu mielonego sernikowego ( u mnie z wiaderka President ) - 3 jajka - 1/3 szklanki cukru - 1 budyń waniliowy - 1 puszka brzoskwiń Kruszonka - 2 białka - 0,5 szklanki cukru pudru - 150 gram wiórek kokosowych Dodatkowo - masło i bułka tarta do wysmarowania blaszki - polewa czekoladowa - czekolada ( opcjonalnie ) Wykonanie Składniki(...)ciasto zagniatam, kiedy się połączą wykładam ciasto na spód blaszki, wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Na masę serową mieszam ser z żółtkami, cukrem i budyniem, dodaję pokrojone w kostkę brzoskwinie, na końcu dodaję ubita pianę z białek, lekko mieszam. Masę wykładam na ciasto,które jest w blaszce. Na kruszonkę ubijam dwa białka, mieszam je z cukrem pudrem i wiórkami

Kuchnia z widokiem na ogród
Torcik bezowy z kremem chałwowym i bakaliami 224

waniliowym oraz 2 łyżkami cukru. Gdy mleko wrze zalewamy nim masę jajeczną. Energicznie mieszamy i dolewamy mleko z mąkami. Całość gotujemy do powstania gładniej masy budyniowej. Po ugotowaniu okrywamy budyń ściereczką i studzimy. Margarynę ucieramy na puszystą masę, stopniowo- po 1 łyżce dodajemy budyń, dolewamy wódkę. Chałwę rozgniatamy widelcem i dodajemy do kremu. Mieszankę studencką kruszymy w rozdrabniaczu, również dodajemy

VioletoweKucharzenie
Sernik twix-mars-bounty 312

Bonitki 100 g masła 2 łyżki wiórków kokosowych Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka (ja użyłam Tesco) 250 g śmietany 18% (gęstej) 1,5 szklanki cukru 64 g budyniu śmietankowego 5 jajek 1 mars, twix oraz bounty Polewa: 125 g margaryny 0,5 szklanki cukru 4 łyżki ciemnego kakao 3 łyżeczki mleka Spód: Ciasteczka umieszczamy w woreczku i rozbijamy(...)Wykładamy je na wyłożone papierem do pieczenia dno blaszki o wymiarach  24x29 cm. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Masa serowa: Do misy miksera przekładamy twaróg, śmietanę, cukier, budyń i jajka. Miksujemy na średnich obrotach (tylko do połączenia składników). Batoniki kroimy w kosteczkę. Dodajemy do serowej masy, mieszamy delikatnie łyżką. Masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Piekarnik nagrzewamy

VioletoweKucharzenie
Zielona łączka czyli sernik na zimno 491

biszkopt:       2 jajka       35g mąki       35g cukru       1 łyżeczka budyniu śmietankowego       1/4 łyżeczki proszku do pieczenia       szczypta soli      masa serowa:      1kg twarogu mielonego (musi mieć(...)oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i miksować do uzyskana lśniącej piany. Żółtka roztrzepać dodać do białek i delikatnie wymieszać. Mąkę, budyń i proszek do pieczenia przesiać i stopniowo dodawać do piany delikatnie mieszając. Biszkopt przelać na blachę o wielkości 25/35i piec około 25min w 180C. Po upieczeniu dobrze wystudzić. masa serowa

Amatorka kuchenna
Miodowy SNICERS 230

polewa orzechowa: 0,5 kostki masła 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu 1 kubek posiekanych orzechów włoskich lub ziemnych Krem: 0,5 kostki masła 1 op budyniu waniliowego 2 łyżki miodu 2 kubki mleka Przygotowanie: Wszystkie składniki na polewę wrzucamy do rondelka, mieszamy  (uwaga żeby polewa się nie przypaliła ), gorącą masę wykładamy na surowe ciasto(...)kolei dzielimy na dwie części i pieczemy w dwóch wysmarowanych masłem foremkach, na jeden blat wykładamy przygotowaną polewę pieczemy na złoty kolor około 20 minut w temperaturze 180ºC budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, dokładamy masło, a zamiast cukru- miód, przekładamy ciasto, na wierzchu układając blat z orzeszkami:) P.S ciasto najlepsze jest na drugi dzień

Luźna Kuchnia
Sernik czarno-biały 380

śmietany 2 łyżki kakao Masa serowa: 1 kg  sera białego może być z wiaderka lub zmielony 5 jajek 1,5 szklanki cukru 4 łyżki masła roztopionego 1 opakowanie budyniu waniliowego  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii skórka otarta z 1 pomarańczy WYKONANIE: Przygotowanie ciasta :  Mąkę mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i kakao.  Dodajemy masło(...)zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy w  folię i odstawiamy na godzinę do lodówki. Masa serowa: Ser miksujemy z cukrem, żółtkami, ekstraktem z wanilii, roztopionym i przestudzanym masłem oraz budyniem i skórką z pomarańczy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i powoli mieszamy z masą serową. Ciasto dzielimy  na 2 części.  Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem. Połowę

W kuchennym oknie Ewy
Karpatka 236

której dzisiaj mowa nie należy do bardzo słodkich ciast. Składa się z dwóch blatów z ciasta parzonego i z przepysznego kremu budyniowego. Oczywiście krem można przygotować na bazie kupnego budyniu, jednak zapewniam, że o wiele smaczniejszy i nie bardziej pracochłonny jest ten domowy.  Polecam serdecznie;)  Składniki ciasto: 125 g masła szklanka wody szklanka mąki  łyżeczka proszku(...)żółtka, oraz cukier, mieszanka ma być gładka. Gdy mleko zacznie się gotować wlać do niego przygotowaną mieszankę. Całość dokładnie mieszamy do czasu, aż masa będzie gładka i gęsta. Gotowy budyń pozostawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu ucieramy go z miękkim masłem i przekładamy blaty. Wierzch ciasta oprószamy cukrem pudrem.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Torcik cytrynowy 363

tortownicę 28 cm) Spód cytrynowy: 4 jajka 4 łyż cukru 2 łyż cukru z wanilią skórka otarta z 1 cytryny (sparzonej) 4 łyż mąki pszennej 1,5 łyżki budyniu śmietankowego/waniliowego szczypta soli Warstwa serowa: 1/2 kg sera twarogowego (z wiaderka) 2 galaretki cytrynowe 2 szkl wrzątku 500 ml śmietanki 30%  3-4 łyżki cukru pudru Warstwa galaretki(...)szkl wody. Odstawić do ostygnięcia. 2. Spód cytrynowy : jajka (w całości) ubić z cukrami przez kilka minut na puszystą masę, dodać skórkę z cytryny, a następnie budyń, sól i przesianą mąkę. Zmiksować na najniższych obrotach miksera do połączenia się składników. Piec w tortownicy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia ok 20 min w 180*C (do suchego patyczka). 2. Masa

Kto ugości moich gości?
RACUCHY BUDYNIOWE Z BANANAMI 267

wiecie uwielbiam ciasta budyniowe , ale budynie wykorzystuję absolutnie nie tylko do ciast. Robię z nich również desery i smakołyki na obiad czy też podwieczorek. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne budyniowe racuszki / pancakes. Niesamowicie delikatne , słodkie, i wypełnione po brzegi bananami. Takie racuszki budyniowe są idealnym pomysłem na słodki obiad , albo równie słodki podwieczorek. Na leniwe śniadanie(...)łóżku sprawdzą się równie znakomicie. Polecam! SKŁADNIKI: * budyń waniliowy – 40 g * jajko – 1 szt * maka pszenna – 1,5 szkl * mleko – 1 szkl * olej – 2 łyżki * cukier – 3 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * banan – 2 szt * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki oprócz bananów dokładnie ze sobą miksujemy. Do masy dodajemy

Ostra na Słodko
Drożdżówki Babci 180

wyrośnięcia.    Bułki posmarować białkiem i posypać kruszonką.     Piec w 180 stopniach pół godziny.    Próbowałam zrobić 2 rodzaje bułek: z jabłkami i budyniem. Budyń przy sklejeniu cienkiego ciasta potrafił się wylać.  Przy jabłkach nawet jak pękła skorupka to nic się nie działo wielkiego. Polecam zetrzeć jabłka na tarce, dodać cukru i cynamonu

W kuchni bez szafek
Babeczki z budyniem 156

Budyniowo-kruszonkowego szału ciąg dalszy :)   Zostało mi dużo budyniu i kruszonki więc upiekłam babeczki (nie lubię słowa muffinki..) przy okazji wypróbowując moją nową formę.  Przepis dodała Milena M w grupie na facebooku Składniki: 2 szkl. maki 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju Szklanka mleka 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystko wymieszać. Nakladac do foremek łyżkę ciasta(...)trochę mniej niż łyżkę budyniu i znów łyżeczkę lub więcej ciasta. Piec ok. 30 min w 180 stopniach

W kuchni bez szafek
Tarta bananowa z mascarpone i czekoladą. 192

Ciasto ugniatamy dokładnie na dnie i brzegach oraz widelcem co kilka centymetrów nakłuwamy powierzchnię ciasta. Pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Odkładamy do wystudzenia. Krem: -400 ml mleka -budyń waniliowy -cukier waniliowy -3 duże banany pokrojone w plastry -serek mascarpone 200 ml Przygotowujemy budyń na mleku i odstawiamy do wystudzenia. Następnie łączymy go ubijając mikserem z mascarpone, bananami

BaRepas
Sernik z białą czekoladą i malinami 300

masła Masa serowa: 500 g tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowego sera do serników 250 g mascarpone 200 g białej czekolady 0,5 szklanki cukru pudru 20 g budyniu śmietankowego (proszku) 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczenej 3 jajka Dodatkowo: 100 g malin, łyżeczka masła do wysmarowania formy Ciastka dokładnie pokruszyć w malakserze. Masło rozpuścić i wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami(...)masy serowej były w temperaturze pokojowej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej i przestudzić. Twaróg, mascarpone i jajka zmiksować na niskich obrotach z mąką, cukrem pudrem i budyniem. Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę. Mieszać tylko do momentu połączenia się składników. Masę wylać na spód z ciastek. Na wierzchu ułożyć maliny (jeśli były mrożone nie ma potrzeby wcześniej

Bullio