szklanki oleju * 1/2 szklanki wody * 2 szklanki mąki pszennej * 2 i 1/2 łyżki kakao * 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa * 500 g sera na serniki (president) * 1 budyń waniliowy * 1/2 szklanki cukru * olejek waniliowy Sposób wykonania masa serowa Ser, cukier, budyń i olejek zmiksować na gładką masę. ciasto Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z połową cukru na sztywną
Mix smakubiałka – 5 szt - cukier – 0,5 szklanki - mak – 0,5 szklanki - kokos – 0,5 szklanki MASA: - mleko – 0,5 l - żółtko – 3 szt - budyń śmietankowy – 1 op - mąka ziemniaczana – 3 łyżki - mąka pszenna – 3 łyżki - cukier puder – 3 łyżki - masło – 250 g WIERZCH: - wódka – ok . 200 ml - okrągłe(...)SPÓD: Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier, kokos i mak, dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Wkładamy do nagrzanego do 160C piekarnika na ok.25 minut. MASA: Do połowy mleka wsypujemy budyń, obydwie mąki i żółtka, dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy rozrobioną masę z mąką i żółtkami. Zagotowujemy razem ( ciągle mieszając ). Miękkie masło ucieramy z cukrem. Cały czas miksując miksując dodajemy
Ostra na Słodkozagotowałam z cukrami i śmietaną. Do pozostałej części mleka dodałam żółtka, obie mąki i wanilię – dokładnie wymieszałam, aby nie było grudek – wlałam na wrzące mleko. Ugotowałam, jak budyń, wystudziłam (przykryłam folią spożywczą, aby nie utworzył się nieapetyczny kożuch). Masło utarłam na puch. Zmniejszyłam obroty robota na najniższe i dodawałam po łyżce zimnego budyniu. Na koniec wsypałam bitą śmietanę
mojewypiekiinietylkomnie… i nie tylko – ten jest najlepszy. Składniki: - 890g twarogu - 250g serka mascarpone - 180g miękkiego masła - 8 jaj - 1 szklanka drobnego cukru - 2 łyżki cukru z wanilią - 2 budynie waniliowe bez cukru - 3 łyżki ubitej śmietany - szczypta soli - ekstrakt waniliowy - kilka kropli esencji migdałowej Miękkie masło utarłam z cukrami. Dodłam 7 żółtek i 1 całe jajko, dalej ucierałam(...)puszystą masę. Do sernika użyłam twarogu , który sama zrobiłam, więc nie musiałam go mielić – dodałam całość naraz oraz mascarpone. Do gładkiej już masy, dalej ucierając, przesiałam przez sitko dwa budynie. W blenderze ubiłam śmietankę. Do białek dodałam szczyptę soli i ubiłam pianę na sztywno. Do masy serowej dodałam 3 łyżki ubitej śmietany, 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego oraz kilka kropli
mojewypiekiinietylkospód: - 130g herbatników - 70g masła Składniki na masę: (powinny mieć temperaturę pokojową) - 400g jogurtu greckiego - 500g serka mascarpone - 200g creme fraiche (30%) - szklanka drobnego cukru - 5 jaj - 2 budynie waniliowe bez cukru - 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii - szczypta soli waniliowej Dodatkowo: - 3 owoce marakui (passion fruit) - 1/2 galaretki cytrynowej - 125 ml wrzątku do galaretki Sernik będzie pieczony(...)wstawiamy do lodówki (do czasu, aż zrobimy masę serową. Do miski przekładamy jogurt, serki mascarpone, śmietanę creme fraiche. Składniki miksujemy na wolnych obrotach robota. Po chwili zwiększamy obroty, dodajemy budynie oraz szczyptę soli waniliowej. W następnej kolejności wsypujemy stopniowo cukier. Kolejno dodajemy całe jajka, po jednym, każdorazowo dokładnie miksując (ok. 30sek.). Na koniec dodajemy ekstrakt z wanilii. Masę serową przelewamy
mojewypiekiinietylkoSkładniki: - 110g dowolnych herbatników - 2 łyżki mielonych migdałów - 60g masła - 2 łyżeczki kakao Masa serowa: - 400g mascarpone - 200g creme fraiche - 2 jajka - trochę więcej jak ½ szklanki drobnego cukru - 1 budyń waniliowy bez cukru - sok z 1 cytryny - esencja cytrynowa Dodatkowo: - 125g czekolady 81% Papilotki układamy w foremkach. Mielimy herbatniki, dodajemy kakao i migdały, ponownie razem mielimy. Masło rozpuszczamy w mikrofali(...)pojemnika (dzbanka, plastikowej miarki) przekładamy serek mascarpone, śmietanę creme fraiche i wciskamy sok z cytryny – miksujemy blenderem z końcówką „żyrafą”. Cały czas miksując dodajemy porcjami cukier, a potem budyń. Przy pomocy plastikowej łopatki oczyszczamy ścianki pojemnika, aby dokładnie wyrobić masę. Następnie wbijamy po 1 całym jajku, każdorazowo miksując po 30 sekund. Dodajemy esencję cytrynową. Mieszamy i przelewamy masę do foremek
mojewypiekiinietylkogotowego ciasta francuskiego samo przygotowanie jest bajecznie i dziecinnie proste. Składniki na 24 szt.: - 2 opakowania ciasta francuskiego (po 375g) - 450g twarogu półtłustego - ½ szklanki drobnego cukru - 1 łyżka budyniu śmietankowego bez cukru - ½ łyżki miękkiego masła - 2 jajka (z tego 1 do smarowania ciastek) - aromat według uznania (dałam esencję rumową) Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub matą. Piekarnik nagrzewamy(...)serową robimy w blenderze. Wbijamy jajko, dodajemy cukier, miksujemy. Twaróg dzielimy na 3 części i porcjami miksujemy, dodając do masy jajecznej. Razem z ostatnią porcją twarogu dodajemy 1 łyżkę budyniu, miękkie masło i esencję rumową (można inną, jaką kto lubi). Ponownie wyrabiamy. Masa serowa nie musi być utarta na puch. Ciasto rozwijamy i kroimy (każdy płat) na 12 prostokątów
mojewypiekiinietylkofolię i schowajcie do lodówki na czas robienia masy serowej. Składniki na masę serową: 1 kg sera białego (z wiaderka) 20 dag masła 30 dag cukru 6 jajek 2 budynie waniliowe aromat waniliowy Sposób przyrządzenia masy serowej: Ucieramy wszystkie składniki w mikserze, najpierw masło, cukier i żółtka. Białka ubijamy w osobnej misce z odrobiną soli i dodajemy je na końcu(...)masy serowej. W dalszej kolejności dodajemy ser oraz budynie (sam proszek oczywiście) i dosłownie 2-3 krople aromatu waniliowego. Na spód dużej blachy do pieczenia układamy z ciasta, które schowaliśmy do lodówki, kulki. Nie chodzi dokładnie o ulepienie równych kulek tylko po prostu urywamy po kawałku ciasta. Na spodzie wykładamy kulki z połowy ciasta. Na nie wylewamy masę serową
upichcicwiaderka lub półtłustego zmielonego na gładką masę 2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 1 szklanka cukru 3 jajka (biała osobno) cukier waniliowy sok z 1 cytryny 1 mały budyń śmietankowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej *Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 żółtka (białka osobno) kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy *Dodatkowo: szklanka namoczonych w wrzątku rodzynek(...)waniliowy, żółtka, margarynę - zagniatamy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Spód i boki blachy "wylepiamy" ciastem. Robimy masę serową - do miski dodajemy twaróg, olej, żółtka, sok z cytryny, budyń śmietankowy i mąkę ziemniaczaną - miksujemy, gdy składniki się połączą dodajemy powoli mleko nadal miksując, następnie wsypujemy rodzynki i miksujemy. Potem ubijamy pianę z 3 pozostałych białek dodajemy porcjami cukier
Piekę, bo lubięjajko 7 dkg cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg mielonego białego sera 2 paczki cukru wanilinowego 2 budynie śmietankowe 2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 2 całe jajka 4 żółtka i 4 białka 3/4 szklanki cukru 1/2 paczki rodzynek (opcjonalnie) Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki wyrobić(...)masę serową. Ubić 2 jajka, 4 żółtka, cukier i cukier wanilinowy. Do ubijanej masy dodawać stopniowo po 1 łyżce sera i dalej ubijać. Następnie wlać mleko i wsypać budynie. Ciągle miksować. Masa będzie bardzo rzadka, ale taka właśnie ma być :). Dodać olej. Wymieszać. Opcjonalnie w tym momencie można dodać namoczone wcześniej rodzynki.Wszystko wymieszać. Ser delikatnie wylać na oblepioną ciastem formę
Świat Ciastakostka margaryny Palma Bielmar Masa serowa : 1,5 kg sera białego chudego i półtłustego ( pół na pół ) 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy Skworcu 7 jajek 2 budynie waniliowe 2 łyżki miękkiej margaryny Palma Bielmar kilka kropli olejku migdałowego Wykonanie : Mąkę i resztę składników podanych na ciasto włożyć do miski i wymieszać mikserem na grudkowatą masę . Przełożyć na stolnicę(...)Resztę ciasta które nam zostanie zawinąć w folie i włożyć do zamrażarki. Ser zmielić. Dodać : żółtka , cukier, cukier waniliowy, kilka kropli olejku migdałowego i masło . Wymieszać mikserem , dodać budynie i jeszcze raz wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę , dodać do sera i wymieszać delikatnie łyżką. Ser wyłożyć na kulki z ciasta. Na ser zetrzeć resztę zmrożonego ciasta. Piec
Sama słodycz i szczypta chilimąki pszennej 4 dag kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 3 szklanki mleka ¾ szklanki cukru cukier waniliowy 35 dag wiórków kokosowych budyń śmietankowy 250 g masła WYKONANIE Pieczemy ciemny biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Następnie(...)biszkopt studzimy Robimy masę kokosową. 2 ½ szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. Wsypujemy kokos, mieszamy i gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu, ciągle mieszając. Dodajemy masło i rozpuszczamy, mieszając. Budyń rozrabiamy w ½ szklanki mleka i wlewamy do masy kokosowej. Mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Na biszkopt wykładamy masę kokosową polewamy rozpuszczoną czekoladą. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie
W kuchennym oknie Ewyciacho znalazłam na blogu Ewa w kuchni . składniki: masa serowa 700 g sera sernikowego (użyłam z wiaderka) 3 jajka 3 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy, użyłam Wodzisław masa makowa 1 puszka masy makowej (850g) 50 g rodzynek 2 jajka 4 łyżki kaszy manny kruche ciasto 1 szklanka mąki 5 łyżek cukru pudru 2 żółtka(...)miski przełożyć zawartość puszki. Dodać rodzynki, jajka oraz kaszę mannę. Wszystko dokładnie zmiksować. Gotową masę odstawić. Przygotowac masę serową. Ser zmiksowac z cukrem i jajkami na gładka masę. Dodac budyń waniliowy i jeszcze raz zmiksować. Na upieczony spód wyłożyć masę makową, wyrównać. Nastęnie na masę makową wyłożyć masę serową, ponownie wyrównać. Blaszkę wstawić do piekrnika nagrzanego
Monia miesza i gotujePrzepis dostałam od mamy. Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 10 jajek półtorej łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 700 ml soku marchwiowego 2 opakowania budyniu śmietankowego Masa śmietankowa: 250 g śmietany 36 % 1 op. galaretki pomarańczowej Dodatkowo: 2 paczki delicji wiórki kokosowe do dekoracji. Wykonanie: Ciasto: jajka zmiksować z cukrem. Dodawać stopniowo mąkę z proszkiem(...)Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec w temp. 180 stopni C przez około 35 -40 min. Masa budyniowa: Ugotować budyń wg wskazówek z opakowania na soku z marchewki. Masa śmietankowa: Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do wystudzenia. Śmietanę ubić, połączyć z wystudzoną galaretką. Ciasto finał: Zaraz po przyrządzeniu masę budyniową wylać na wystudzony biszkopt
Bon Appetit Małgorzatytego przepisu wersję deseru w pucharkach. przepis w kolejnych postach. składniki: 1 kg twarogu sernikowego małe opakowanie margaryny 1 szklanka cukru 4 jajka pół szklanki mleka 3 budynie waniliowe 5 paczek herbatników kakaowych aromat rumowy około 2 szklanek wydrylowanych wiśni (albo rodzynek) Twaróg, margaryna, cukier, jajka wkładamy do garnka i mieszamy składniki. następnie podłączamy ogień(...)cały czas mieszając. Budynie rozpuszczamy w mleku i dodajemy do masy serowej. Mieszając, gotujemy aż masa zgęstnieje. Następnie dodajemy wiśnie (opcjonalnie rodzynki). Na małej blaszce układamy herbatniki. Troszkę już przestudzoną masę serowa wylewamy na ułożone wcześniej herbatniki. Wyrównujemy ser i kładziemy kolejną warstwę herbatników. Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki najlepiej
Bon Appetit Małgorzaty