jakiej :) Składniki : 2 i 1/2 szkl. mąki 5 jajek (białka oddzielnie) 1 kostka margaryny szczypta soli 2 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie śmietankowe 1 puszka brzoskwiń 1/2 szkl. cukru pudru Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą,posiekać margarynę, a następnie dodać 2 łyżki cukry oraz żółtka. Zagnieść to wszystko(...)czasie jedną część wyjmujemy i ścieramy na tarce na blachę. Lekko przygnieść i trochę podpiec ok. 7 - 8 min w temp. 180st. C. Ugotować budyń w 750ml mleka i posłodzić do smaku. Gorący wylać na ciasto. Na wierzchu ułożyć pokrojone brzoskwinie, na to położyć ubitą pianę z białek z cukrem pudrem. Na koniec posypać drugą częścią startego ciasta. Piec
charlotte gotujeszkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa : 1/2 kg sera na sernik lub jakiegoś innego kremowego 2 galaretki cytrynowe 1/2 szkl. cukru Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe ok. 1/2 szkl cukru kostka margaryny Mus truskawkowy: truskawki + cukier (ja co roku robię mus, miksuję truskawki z cukrem i zamrażam, ale można też zrobić to te świeżych(...)szkl wody i zostawić, aby trochę przestygły. Ser ubijać przez ok 3 min, dodać cukier i galaretki. Odstawić aby stężało. Masa budyniowa : Ugotować 2 budynie z 1/2 szkl. cukru według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Gdy będzie już zimny utrzeć z 1 kostką margaryny. Mus truskawkowy: 2 galaretki + żelatynę rozpuszczamy
charlotte gotujelubię dodać coś od siebie :) Składniki (dla mnie wyszło 16 sztuk): 4 jajka 2,5 szkl mąki 1,5 szkl mleka 1/4 szkl oleju 1/3 szkl cukru 1 budyń śmietankowy lub waniliowy kilka kropli aromatu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy resztę składników : mąkę, mleko, olej(...)cukier, budyń, aromat i proszek do pieczenia. Połączyć mikserem wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Ubite białka dodajemy do masy i dokładnie mieszamy je łyżką (!) Tak przygotowaną masę wylewamy porcjami na rozgrzaną gofrownicę. Upieczone jemy z bitą śmietaną, dżemem, owocami itp - w zależności od nas ;) Smacznego
charlotte gotujedużych oczkach. Przekładamy do rondelka, dodajemy masło i smażymy kilka minut. Dodajemy suche galaretki i dokładnie mieszamy. Masa orzechowa : Mleko zagotowujemy, dodajemy orzechy i mieszamy do czasu uzyskania gęstego budyniu. Masło z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo, po 1 łyżce dodajemy budyń orzechowy w dalszym ciągu ucierając masę. Przełożenie ciasta : Kruche ciasto --> masa jabłkowa (proponuję najpierw
charlotte gotujeszkl mąki 250 g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Pianka budyniowa : 5 białek 1 cukier waniliowy 1 szkl cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 1/2 szkl oleju dodatkowo: dowolne owoce (jeżeli używamy mrożonych, to nie rozmrażamy ich wcześniej) cukier puder do posypania Przygotowanie : Składniki na ciasto wykładamy a stolnicę i zagniatamy jednolite(...)pieczemy ok. 15 min w 180st. C do lekkiego zezłocenia. Wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodajemy partiami cukier, cukier waniliowy, budynie śmietankowe oraz na sam koniec bardzo powoli wlewamy olej po ściance naczynia w którym przygotowujemy piankę. Dokładnie mieszamy i gotowe rozprowadzamy na podpieczonym spodzie. Na piankę wykładamy owoce, lekko
charlotte gotujepewno znajdzie się w każdej kuchni. Składniki na babeczki czekoladowe Składniki na krem budyniowy +czerwony barwnik spożywczy Jeśli decydujemy się na krem budyniowy do babeczek, warto wcześniej przygotować sobie budyń i odstawić do przestudzenia. Babeczki przygotowujemy według przepisu . Masę przekładamy do formy wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Do każdej babeczki wkładamy po kostce czekolady i popychamy(...)lekko, żeby nie wystawała. Babeczki pieczemy około 30 min w 180 stopniach. W czasie kiedy babeczki są w piecu z przestudzonego budyniu robimy krem . Do gotowego kremu dodajemy kilka kropel czerwonego barwnika do uzyskania pożądanego odcienia. Foremką wycinamy w przestudzonych babeczkach otwór na krem. Wgłębienia w kształcie serduszek wypełniamy kremem za pomocą małej łyżeczki, szprycy lub worka cukierniczego. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercykrem budyniowy - też z kakao. Składniki na babeczki + kako Składniki na krem + 3 łyżki kako Jeśli decydujemy się na krem budyniowy warto przed robieniem babeczek przygotować sobie budyń i odstawić do przestudzenia. Babeczki przygotowujemy według przepisu . Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni. Wypełniamy foremki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego(...)piekarnika, pieczemy około 35 min. Krem budyniowy przygotowujemy według przepisu . Ważne, żeby rozmiksować go bardzo dokładnie, jeśli zostaną w nim grudki budyniu będzie ciężko przecisnąć go przez szprycę. Do gotowego kremu dodajemy kakao i dokładnie mieszamy - można zrobić to mikserem. Czekoladę plastyczną wyciągamy z lodówki nieco wcześniej. Jeśli dalej jest twarda (u mnie było tak z gorzką) można odciąć mały
Ciastkozercykochamy kokosa ;). Prosty przepis, olśniewający smak. Składniki: 100 g masła u mnie Polskie z Mlekovity 3/4 szkl cukru 4 łyżki mleka 400 g wiórek kokosowych 4 białka 4 łyżki budyniu waniowego Wykonanie: W garnku rozpuszczamy masło z cukrem, następnie dodajemy mleko i kokos. Wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodając partiami cukier. Kiedy piana jest błyszcząca(...)sztywna dosypujemy budyń i mieszamy delikatnie . Białka łączymy z zimnymi wiórkami kokosowymi . Formując łyżką ciasteczka kładziemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni i pieczemy ok 15 min, do uzyskania złotego koloru. Polecam bo są pyszne
Malinowe Pocałunkidodajemy do wrzącego mleka, energicznie mieszając gotujemy przez ok. 3 min. Studzimy. Masło ubijamy z cukrem waniliowym na jasny krem, potem po trochę na raz dodajemy przestudzony budyń (ważne, aby budyń był w temperaturze pokojowej, jeżeli będzie ciepły, to masło się roztopi i krem będzie zbyt rzadki). Krem ubijamy przez ok. 3 min. Rozpoczynamy składanie miodownika
Kuchnia Łukaszapieczenia 200 g zimnego masła, pokrojonego na kawałeczki 1 jajko 1 żółtko 1-2 łyżki kwaśnej śmietany Krem: 150 g miękkiego masła 1,5 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego (użyłam z prawdziwą wanilią) Masa orzechowa: 1,5 szklanki niesolonych orzechów arachidowych 2 łyżki miodu 50 g jasnego brązowego cukru(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na połowę ciastek wyłożyć masę orzechową. Piec na lekko złoty kolor 15-20 minut w 175oC.Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać porcjami budyń, dobrze łącząc ze sobą. Przekładać ciastka, nakładając krem na ciastko bez orzechów, przykrywając ciastkiem z orzechami i lekko dociskając. Włożyć do lodówki, by krem stwardniał. Przechowywać w lodówce w zamkniętym
Czerwień i błękitmargaryny * 1/2 szklanki cukru * 2 łyżki kakao * 2 żółtka * 1 jajko * 1 cukier waniliowy * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 3 szklanki mąki MASA SEROWA ************************** * 1/5 kg. sera zmielonego * 2 budynie waniliowe * 8 jajek * 3/4 kostki margaryny * 1/5 szklanki cukru * 1 cukier waniliowy Sposób przygotowania 1. SERNIK KAKAOWY SIOSTRY ANIELI - krok 1 PRZYGOTOWANIE CIASTA 1. Z margaryny , mąki , jajek, kakao, proszku(...)Zmielić ser. 2. Białka oddzielić od żółtek. 3. Ubić białka. 4. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na puch. 5. Dodać do sera ; - utarte żółtka - budynie - cukier waniliowy 6. Wszystko dobrze wymieszać mikserem. 7 . Dodać białka i delikatnie wymieszać dużą łyżką. 8. Ser wylać na ułożone kopczyki z ciasta. 9. Na serze
Sama słodycz i szczypta chilipudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku Masa serowa: 1 kg sera tłustego 3 krotnie mielonego 6 jajek 1,5 szkl cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki kaszy manny 1 budyń waniliowy 1/2 kieliszka rumu Sposób przygotowania 1. Z podanych składników na ciasto zagnieść ciasto , rozwałkować i przełożyć do formy 30 /30 wyłożonej papierem do pieczenia. 2. Żółtka utrzeć z cukrem(...)cukrem waniliowym na puszysty krem , partiami dodawać twaróg kaszę manną , budyń i rum .wymieszać . Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie łyżką . 3. Masę serową przełożyć na ciasto . 4. Piekarnik rozgrzać do temp 170 st, piec około 1 godziny , następnie wyłączyć piekarnik i lekko uchylić drzwiczki , w ten sposób ostudzić sernik. 5. Po ostygnięciu sernik można : polukrować ,posypać cukrem pudrem
Sama słodycz i szczypta chiliciasto : 1 kostka masła 5 żółtek 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku 3 szkl. mąki masa kokosowa; 1 l jogurtu brzoskwiniowego 1/2 szkl cukru 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 250 g wiórek kokosowych 6 białek Sposób przygotowania 1. Do miski wsypać cukier i cukier waniliowy, dodać masło i żółtka utrzeć mikserem , wsypać mąkę z proszkiem , wymieszać(...)większa . 4. Blaszkę o wymiarach 24/ 30 wyłożyć papierem do pieczenia , większą część ciasta zetrzeć równomiernie na grubych oczkach tarki do blaszki . 5. Jogurt wymieszać z cukrem , cukrem waniliowym , budyniem i wiórkami , dodać ubite białka i bardzo delikatnie wymieszać. 6. Warstwy; -- starte ciasto -- masa jogurtowa -- na wierzch starte ciasto 7. Piec w temp . 180/ 190 st. około 60 minut
Sama słodycz i szczypta chilimąki -2 łyżeczki proszku do piecz. -3 łyżki gęstej śmietany -2 łyżki kakao 2/ masa serowa: -75 dkg. sera śmietankowego -3/4 szklanki cukru -4 jajka -2 białe budynie -1 cukier waniliowy 3/mus z nektarynek; -koszyczek nektarynek -3/4 l.wody -0.5 szklanki cukru -2 galaretki pomarańczowe(ja dałam cytrynowe Sposób przygotowania 1. Margarynę zmiksować z cukrem i jajkami. Przesiać mąkę(...)śmietanę i zagnieść.Połową ciasta wylepić blaszkę wyłożoną papierem do piecz. Z reszty zrobić małe kulki, wielkości orzecha włoskiego. 2. Żółtka utrzeć z cukrem, potem serem.Przesiać do tego budynie i zmiksować. Białka ubić z cukrem waniliowym i wkręcić do masy serowej.Masę wyłożyć na ciasto w blaszce. Porozrzucać kulki z ciasta i lekko je powciskać.Piec w 175*, ok.45min
Sama słodycz i szczypta chiliPiec w temp 180 st. do suchego patyczka około 25 minut. 7. Ciasto przestudzić i przeciąć na pół. Wykonanie masy: 0,5 l mleka i 3/4 szkl mleka 2 budynie waniliowe Winiary 35 g 1/2 szkl cukru 250 g wiórek kokosowych 200 g margaryny Kasi 1 cukier waniliowy wykonanie : Mleko wlać do garnka i zagotować , wsypać kokos z cukrem(...)cukrem waniliowym , gotować na małym ogniu około 15 minut żeby mleko trochę wsiąkło w kokos , dodajemy margarynę i mieszamy żeby się rozpuściła . Wlewamy budyń rozrobiony w 3/4 szkl mleka , wlewamy do kokosu i chwilkę gotujemy żeby masa zgęstniała . Masę studzimy . Przełożenie ciasta ; Na spód ciasta wykładamy połowę masy , na masę drugą połowę ciasta . Wierzch smarujemy resztą masy i odstawiam
Sama słodycz i szczypta chili