masla 2 lyzki stewii 1 zoltko 1 lyzka jogurtu greckiego Nalozenie owocowe: 400 g owocow ( 350 g rabarbaru i 50 g malin) 3 lyzki stewii 1 lyzka budyniu wanilowego lub maki ziemniaczanej Wykonanie: Skladniki na ciasto zagniesc.Uformowac w kule i odlozyc do lodowki na 1/2 -1 godziny. Rabarbar obrac i pokroic na male kawalki.Wlozyc do rondla,dodac mrozone maliny,dosypac(...)stewie i dusic,az rabarbar z malinami pusci caly sok i lekko zmieknie.Na koniec wsypac 1 lyzke budyniu i dokladnie wymieszac.Odstawic do wystudzenia. Foremki posmarowac maslem ,wylepic rozwalkowynam ciastem.Podziurkowac je widelcem.Nalozyc przestudzona masa owocowa,czesc odlozonego ciasta zetrzec na tarce i posypac mase owocowa. Tartaletki wlozyc do piekarnika nagrzanego do 190 ° C..Piec do zrumienienia 35 minut. Studzic na kratce.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wiaderka 200 g jogurtu greckiego 10 % 180-200 g kokosowego kremu z puszki (85 % extraktu z kokosa) 3 jajka L 3/4 szklanki cukru 3 lyzki maki ziemniaczanej lub budyn waniliowy Dodatkowo: 150-200 g truskawek i 1 op.Tortenguss WYKONANIE : Sucharki lub ulubione ciastka zmiksowac w blenderze Wmieszac maslo i wiorki kokosowe. Foremke wylozyc papierem do pieczenia i obrecz od srodka(...)ucisnac.Wlozyc do lodowki. Ser wylozyc z pudelka do misy.Wymieszac recznym robotem na malych obrotach z jogurtem greckim.Caly czas miksujac dodac cukier,kolejno po 1 jajku i przez sitko wsypac budyn lub make ziemniaczana. Po otworzeniu puszki z kremem kokosowym nie mieszamy zawartosci ,tylko z gory zebrac gesty krem i dodac do masy serowej. Calosc wylac na przygotowany spod i wlozyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!masla 175 g maki 75 g cukru szczypta soli 1/2 lyzeczka cynamonu Dodatkowo: 1 kg sliwek 250 ml soku pomaranczowego (moze byc sliwkowy,wisniow)+ 50 ml wody do rozpuszczenia budyniu 1 opakowanie budyniu waniliowego 40 g maki ziemniaczanej (2 lyzki) 100 g cukru Wykonanie: Make,cukier ,maslo,cukier waniliowy,skorke z cytryny i jajko wyrobic na gladka mase .Ciasto
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dodac 100 g cukru i podgrzewac do zagotowania.Dodac rozmieszany budyn i energicznie mieszajac rozga,zagotowac.Odstawic do wystudzenia. °Zelatyne rozpuscic w 2 lyzkach goracej wody.Dodac do rozpuszczonej zelatyny troche ugotowanwgo budyniu,dokladnie rozmieszac i dopiero wtedy,wlewajac malymi porcjami polaczyc z calym ugotowanym budyniem.Zapobiegnie to powstaniu grudek.Wystudzic. °Smietane kremowke ubic na sztywno i porcjami dodawac do budyniu,caly czas mieszajac.Zrobilam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sera potrojnie zmielonego z wiaderka ( u mnie Schichtkäse) 200 g jogurtu greckiego 10% 180-200 g kremu kokosowego z puszki 3 jajka L 3/4 - 1 szklanki cukru 1 budyn waniliowy lub 3 lyzki maki ziemniaczanej 3 lyzki Malibu Skladniki na mase kokosowa: 150 g wiorkow kokosowych 2-3 lyzki cukru lub nawet 3/4 szklanki 1 szklanka mleka kokosowego 1 lyzka(...)tortownice wylozyc papierem do pieczenia,bok wysmarowac maslem.W misie miksera umiescic ser,jogurt grecki,zebrac i dodac gorna,gesta ,biala czesc z puszki mleka kokosowego i cukier.Przez sitko przesiac budyn waniliowy lub make ziemniaczana ( gdy uzywasz maki ziemniaczanej dodaj cukier lub extrakt waniliowy ).Wymieszac .Caly czas mieszajac dodawac po jednym jajku.Mieszac krotko,tylko do polaczenia skladnikow.Na koncu wmieszac do masy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!masla Skladniki na mase serowa 750g sera ( u mnie wiaderko z Piatnicy) puszka mleka kokosowego (85% Kokosnuss extrakt) 220 g cukru 4 jajka L 1 budyn waniliowy 1 lyzka maki ziemniaczanej Wykonczenie sernika: 100 g pestek slonecznika 100 g smietany kremowki 50 g masla 50 g cukru 300-350 g czeresni WYKONANIE: ciasteczka umiescic w kielichu blendera,dodac zimne maslo(...)stezenia nastawic piekarnik na 180°C ser wymieszac przy pomocy miksera z mlekiem kokosowym.Uzyc calej zawartosci puszki tzn.gestej smietanki kokosowej razem z woda kokosowa.Dodac cukier,przesiany przez sitko budyn i dodatkowo 1 lyzke maki ziemniaczanej.Do gladkiej masy wbijac po jednym jajku i miksowac tylko do polaczenia skladnikow rozpuscic 50 g masla z 50 g cukru,mieszajac i uwazajac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!maki jasnej orkiszowejM-630 100 g maki gryczanej 125 g masla 2 lyzki cukru trzcinowego Muscowado 1 jajko Nalozenie owocowe: 750 g jezyn 2-3 lyzki cukru 1 budyn waniliowy 1 pelna lyzeczka maki ziemniaczanej 100 ml wody 2 lyzki bulki tartej Skladniki na kruszonke kokosowa: 50 g maki orkiszowej jasnej 50 g wiorkow kokosowych 50 g cukru trzcinowego(...)minut do lodowki jezyny oplukac,odszypulkowac umiescic w szerokim rondlu z 2-3 lyzkami cukru.Pogrzewac kilka minut,az puszcza caly sok.Nie rozgotowac. W 100 ml wody rozpuscic budyn i 1 lyzeczke maki ziemniaczanej.Wlac do gotujacych sie jezyn caly czas mieszajac,az masa owocowa zgestnieje.Odstawic do wystudzenia dno foremki o srednicy 26 cm wylozyc papierem do pieczenia,a rant wysmarowac maslem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zwieńczona chrupiącą kruszonką. Składniki na spód sernika: 100 g ciasteczek amarettini 100 g sucharków pełnoziarnistych 90 g masła Składniki na masę serową: 1 kg sera 3 jajka 1 op. budyniu waniliowego 250 g cukru 125 g śmietanki kremówki Nałożenie owocowe: 200 g jabłek 200 g mango 1 płaska łyżeczka cynamonu Kruszonka: 100 g mąki krupczatki 50 g cukru trzcinowego(...)między palcami .Odstawić jabłka i mango obrać pokroić w kostkę,wymieszać z cynamonem.Nie dodawałam cukru,ponieważ i mango i jabłka były wyjątkowo słodkie ser umieścić w misie miksera,dodać budyń,cukier i śmietankę i na wolnych obrotach miksera wyrobić na gładką masę.Dodawać kolejno po jednym jajku i za każdym razem mieszać około pół minuty na spód ciasteczkowy wyłożyć masę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki maki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao Masa makowa: 1 puszka masy makowej z bakaliami 1 kostka masła (250g) 3 budynie śmietankowe (3x60g) 1 szklanka bakalii (dowolne) Polewa: zobacz tutaj Białka ubijać z cukrem i po jednym dodawać żółtka a następnie mąkę (wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia) i kakao(...)stopni ok 30 minut. Po przestygnięciu przekroić na pół. W rondelku o grubym dnie rozpuścić masło, wymieszać z masą makową i bakaliami. Wlać rozrobione w 300 ml wody budynie i zagotować. Gorącą masę wylać na jedną warstwę ciasta i przykryć drugą. Jak ciasto ostygnie udekorować polewą i wiórkami lub inną dowolną posypką. Smacznego Post Makowiec pojawił się poraz pierwszy
UgotujmyTo.plżółtka i białka oddzielnie 280 g cukru 2 opakowania cukru waniliowego sok i skórka z jednej cytryny 250 g kwaśnej śmietany 1,25 kg mielonego twarogu 1 opakowanie budyniu waniliowego 250 g rozpuszczonego, schłodzonego masła szczypta soli cukier puder do posypania 1. Żółtka utrzeć w misce z cukrem i cukrem waniliowym, dodać skórkę i sok z cytryny, śmietanę(...)twaróg. Dodać budyń i schłodzone, rozpuszczone masło. (Ja użyłam 1 kg sera z wiaderka i ponieważ nie chciało mi się specjalnie iść po następne wiaderko dodałam 1 kostkę sera półtłustego, który tylko zblendowałam dlatego ciasto nie jest idealnie gładkie ) 2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Przelać całość do tortownicy
UgotujmyTo.plłyżeczki proszku do pieczenia Beza: 5 białek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Masa serowa: 1 kg twarogu (2-krotnie zmielony) 2 jajka 3/4 szklanki cukru 2 budynie waniliowe 3/4 kostki margaryny 3/4 szklanki mleka 1 puszka brzoskwiń 1. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić na gładką masę. 3/4 masy wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Resztę owinąć folią(...)rondelka i na bardzo małym ogniu ciągle mieszać aż do połączenia składników a następnie przelać do czystej miski. Następnie dalej miksować dodając twaróg i rozpuszczone w mleku budynie. Wylać na warstwę ciasta. Wyłożyć na wierzch odsączone kawałki brzoskwiń. 3. Ubijać białka aż zaczną się robić sztywne, a następnie po trochu dodawać cukru cały czas miksując aż cukru nie będzie czuć
UgotujmyTo.plszklanki śmietany kremówki 36% 2 jajka ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 lyżka ekstraktu waniliowego 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka budyniu śmietankowego (bez cukru), w proszku DODATKOWO: 250 g świeżych lub mrożonych żurawin (mrożonych nie odmrażaj wcześniej!) WYKONANIE: SPÓD CIASTECZKOWY: Dno tortownicy o średnicy 21-22 cm wyłóż folią aluminiową(...)czas mieszając. Zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego ostygnięcia. Do miski wlóż pozostałe składniki, tj. twaróg, mascarpone, jajka, ziarnka z wanilii lub ekstrakt, cukier puder, mąkę ziemniaczną i budyń w proszku. Zmiksuj wszystko krótko, ale dokładnie na gladką masę. Teraz zacznij wlewać ciepłą (nie gorącą!) , rozpuszczoną czekoladę z kremówką, cienkim strumieniem, miksując bez przerwy masę. Masę wymieszaj łyżką
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki na ciasto: 4 szklanki mąki 2 szklanki cukru 2 łyżki kakao opakowanie budyniu śmietankowego 2 szklanki mleka 1,5 szklanki oleju płaska łyżka proszku do pieczenia 2 jajka płaska łyżka przyprawy do piernika Składniki na masę: 2 szklanki mleka pół szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego 20 dag margaryny Kasia 20 dag wiórków kokosowych Składniki(...)gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje (15-20 minut). Dodać margarynę Kasia i mieszając czekać, aż się roztopi. Tuż przed końcem gotowania dodać rozmieszany z niewielką ilością mleka budyń. Ponownie zamieszać. Kiedy całość zgęstnieje zestawić masę z kuchenki do ostudzenia. Ostudzony placek przekroić na dwie warstwy i przełożyć go masą. Przygotować polewę. Rozpuścić czekolady i masło w kąpieli wodnej
Świat Ciastaszklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki drobnego cukru do pieczenia 1 cukier waniliowy 250 g masła (może być margaryna) 3 żółtka 1 całe jajko Masa jabłkowa: 1 budyń o smaku waniliowym 2 kg jabłek sok z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g KASI 50 g cukru przyprawa do szarlotki rodzynki Składniki na kruszonkę: 200 g mąki(...)jabłkową. Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny. Dusić przez 10-15 min. z 50 g KASI, 50 g cukru, przyprawą do szarlotki i rodzynkami. Zagęścić budyniem (proszkiem) i mąką ziemniaczaną (fot.1) . Blaszkę wysmarować tłuszczem. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem (można podpiec kilka minut w temperaturze 160ºC, ale niekoniecznie) (fot.2) . Spód oprószyć
Świat Ciastapłaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 250 g margaryny Kasia 2/3 szklanki cukru cukier waniliowy 1 kg zmielonego twarogu półtłustego 4 żółtka 1/2 szklanki mleka budyń waniliowy 6 łyżeczek żelatyny 600 g truskawek szklanka naparu z czarnej herbaty galaretka truskawkowa Najpierw przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier(...)zaparzyć mocną herbatę, posłodzić. Odstawić do wystygnięcia. Margarynę na masę serową rozpuścić w rondelku. Dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszany z żółtkami ser (fot.1) . Chwilę gotować, cały czas mieszając. Budyń rozpuścić w mleku. Dodać do masy serowej i zagotować, do momentu aż na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherze. Wystudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Odstawić na moment
Świat Ciasta