budyń - 12640 przepisów (strona:502/843)

Kruchy jabłecznik z pianką truskawkową. 119

Składniki : Ciasto : 50 dkg mąki 25 dkg margaryny 2 łyżki smalcu 4 żółtka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa : 1,5 kg słodkich jabłek 2 budynie śmietankowe    Pianka truskawkowa : 8 białek 1/2 szklanka cukru pudru 2 kisiele truskawkowe szczypta soli Przygotuj również : kasza manna cukier puder   Sposób wykonania : Ze składników przeznaczonych na ciasto(...)wymiarach około 25x35cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia ciast. jabłka obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki, wsypujemy do rondla i smażymy do momentu całkowitego rozgotowania się jabłek. Budynie rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody i wlewamy do prażonych jabłek. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty, lekko studzimy. W tym czasie ubijamy pianę z białek na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie

Przepisy i porady kulinarne
Sernik z pianką cytrynową. 178

łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy Masa serowa :   1,5 kg mielonego sera 3 szklanki mleka 1,5 szklanki cukru 6 żółtek 3/4 szklanki oleju 3 jajka 3 budynie śmietankowe 2 cukry wanilinowe 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka bezowa : 6 białek 1 szklanka cukru 10 dkg kokosu białego kisiel cytrynowy Sposób wykonania : Ciasto na spód : Z podanych(...)składników zagnieść ciasto. Wywałkować i wyłożyć na blaszkę z wysokim bokiem. Boki blaszki także wyłożyć ciastem. Masa serowa :   Ser, jajka, żółtka, cukier,olej, budyń - wszystko razem dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Następnie wlać mleko, wymieszać, wylać na blaszkę wyłożoną ciastem. Włożyć do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec przez godzinę. Pianka bezowa : Białka ubić na sztywno, wsypać po trochę

Przepisy i porady kulinarne
Sernik wiedeński ze skórką cytrynową. 175

Składniki : 1,5 kg sera mielonego 50 dkg cukru pudru 25 dkg masła 18 jajek 1,5 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego 3 łyżki kaszy manny otarta skórka z 1 cytryny cukier puder do dekoracji Sposób wykonania : Jeśli nie mamy sera mielonego tylko w kostce, należy go zemleć przez maszynkę o drobnych oczkach 3 razy. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka(...)miękkie masło i cukier puder utrzeć na puszystą masę. Następnie do masy dodawać po łyżce zmielony ser, ciągle mieszając. Teraz dodajemy kaszę mannę ,otartą skórkę z cytryny i budyń, dokładnie wszystko razem mieszamy. Z białek ubić pianę. Dodawać do masy serowej, po łyżce delikatnie mieszając. Gotową masę wylać na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 C około

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto pomarańczowe 163

soku kontrastuje ze słodką bitą śmietaną. Nic tylko jeść i marzyć o lecie. ;-) Biszkopt: przepis z bloga Moje Wypieki - upiekłam w tortownicy 18cm zmniejszając porcję ciasta o połowę Krem: budyń waniliowy lub śmietankowy 500ml świeżego soku pomarańczowego Marwit + opcjonalnie cukier do smaku Bita śmietana: 500ml śmietany 30 lub 36% 3-4 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy 1. Przygotowujemy biszkopt(...)zgodnie z przepisem. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia i przekrawamy na pół. 2. Przygotowujemy krem: budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale mleko zastępujemy sokiem pomarańczowym. 3. Jedną z przekrojonych części biszkopta kładziemy do zamkniętej tortownicy i wylewamy na nią gorący krem. Przykrywamy drugim płatem ciasta i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. 4. Śmietanę przelewamy do miski, ubijamy ją z cukrem

Szefowa kuchni
Słodkie Owsiane Naleśniki 111

proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego oliwa z oliwek ok. 4 łyżek 1 garść płatków owsianych Składniki na farsz: 400 g sera białego twarogowego 1 opakowanie budyniu waniliowego ( 400 ml mleka, o 100 ml mniej niż zaleca producent) 2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego Składniki na kruszonkę: 200 g mąki pszennej 100 g masła (miękkie, w temperaturze(...)blenderze, mikserze lub ubijamy trzepaczką. Chochelką nabieramy i nakładamy na mocno rozgrzaną patelnię.  Przygotowanie farszu: Wszystkie składniki przekładamy do miksera i miksujemy. UWAGA : budyń odstawiamy do ostygnięcia  Gdy będzie już letni wtedy dodajemy go reszty składników i miksujemy.  Przygotowanie kruszonki: Wszystkie składniki mieszamy razem łopatką lub ręką

ClauditteMissCooking
Tort szwarcwaldzki - Czarnolas 219

smaku.  Składniki (duża tortownica): 8 jajek 150 g mąki tortowej 150 g cukru 1 łyżka cukru pudru odrobina soli 0,5 proszku do pieczenia 750 g śmietany 1 budyń czekoladowy 2 łyżki kakao aromat migdałowy 1 kompot wiśniowy 1 szklanka ponczu 3 łyżeczki żelatyny 1 cukier waniliowy Mąkę i kakao mieszamy, dodajemy budyń czekoladowy, proszek do pieczenia. Do żółtek

Salonik smaków
Kruche ciasto z borówkami i delikatna pianką 158

przykryło całą powierzchnie blaszki. Piec 20 minut w temperaturze 190 stopni. Wystudzić. Delikatna pianka: szklanka cukru pół szklanki oleju 16 gram cukru waniliowego (można użyć swojego) 80 gram budyniu śmietankowego Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę i gdy będą już gotowe dodawać łyżka po łyżce cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijać. Następnie stopniowo dodawać budyń (proszek), ubijać

Krakowskie smaki Ani
kruszonkowy gruszkojabłkowiec... 140

kostki, cukier 3/4 szklanki, mąka pszenna 2 szklanki, sól - szczypta, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, gruszki 5 średnie, jabłka 5 średnie, cukier 1 łyżka, przyprawa do piernika 2 łyżeczki, budyń śmietankowy 1 sztuka, cukier puder - ile potrzeba jajka, miękka palma, cukier, proszek do pieczenia, mąka, sól w robocie utrzeć na sypką kruszonkę tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia(...)boki posmarować masłem, do blaszki dać 3/4 ciasta i przyklepać do dna ze skórką gruszki, jabłka pokroić w kostki, wymieszać z cukrem, przyprawą do piernika, budyniem i wszystko wyłożyć na ciasto w blaszce resztę ciasta rozsypać na owocach jako kruszonkę piec w 200C około 45 minut, ciasto wyjąć z blaszki jak wystygnie ciasto posypać pudrem cukrem i można ze smakiem

W Mojej Kuchni Lubię
Pleśniak 142

Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 5 żółtek 4 łyżki cukru 1 kostka miękkiego masła 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Środek: 5 białek 3/4 szklanki cukru 2 budynie śmietankowe (proszek) barwnik spożywczy (można pominąć) owoce ( drylowane wiśnie, agrest itp.) Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. 2/3 wyłożyć na przygotowaną blachę, 1/3 zamrozić na kruszonkę(...)ciasto wyłożyć owoce. 3. Ubić białka, dodać cukier, budyń oraz barwnik spożywczy. Wylać na owoce. 4. Na tarce zetrzeć zamrożoną część ciasta. 5. Piec w temp

A Ty Smakuj Mnie
Sernik na kakaowym spodzie 125

łyżki kakao 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 wiaderko serka do serników (1kg) 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 1 budyń śmietankowy 4 białka Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. 1/3 włożyć do woreczka i do zamrażalnika, a 2/3 wyłożyć na przygotowaną blachę. 2. Ciasto podpiec w piekarniku w temperaturze(...)czasie żółtka do masy serowej dokładnie utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać serek i budyń. 4. W osobnej misce ubić na sztywno białka. 5. Ubite białka delikatnie wmieszać do masy serowej za pomocną łyżki lub szpatułki. 6. Gotową masę wylać na podpieczone ciasto, a na wierzch zetrzeć zamrożoną część ciasta. 7. Sernik piec ok. 50min - 1godz. ( na wierzchu powinien pojawić się

A Ty Smakuj Mnie
Jabłecznik a'la pleśniak 174

Składniki: 1,5 kg jabłek 3 szklanki mąki 5 jajek 4 łyżki + 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka masła 1 budyń śmietankowy dowolny barwnik spożywczy (opcjonalnie; użyłam pomarańczowego) Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiać do dużej miski. 2. Białka jaj oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do mąki a białka wsadzić do lodówki. 3. Do mąki dodać(...)pieczenia, a pozostałą część wsadzić do zamrażalnika. 5. Jabłka obrać i pokroić na cieniutkie plasterki. Wyłożyć na ciasto. 6. Białka ubić na sztywno. Dodać 1/2 szklanki cukru oraz budyń i opcjonalnie barwnik. Dokładnie połączyć i wyłożyć na jabłka. 7. Na masę z białek zetrzeć drugą część ciasta. 8. Piec w temp. 180 st. C początkowo opcja dół

A Ty Smakuj Mnie
Karpatka- nie taki diabeł straszny ;) 330

Masa: 200g miękkiego masła 1/2 litra mleka 2 żółtka 6 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy   Dodatkowo: cukier puder Zaczynamy od ugotowania budyniu do masy. Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostawionego mleka dodajemy żółtka, i obie mąki, mieszamy tak, żeby nie było grudek(...)stopni i pieczemy 25-30 minut.  W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika! Upieczone ciasto studzimy. Masło ucieramy mikserem na puch. Następnie dodajemy do niego po łyżce wystudzonego budyniu, stale miksując. Tak powstałym kremem przekładamy blaty karpatki.  Posypujemy cukrem pudrem. Odstawiamy do schłodzenia.  Skąd w ogóle pomysł na karpatkę?:) Najpierw napatrzyłam się na kakaową karpatkę na stronie Daktyle

Czerwona Porzeczka
Sernik z nutą cytrynową 279

kostka margaryny - 5 żółtek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao masa - 1 kg sera (podwójnie zmielonego) - 1 kostka margaryny - 500 g cukru pudru - 10 jajek - 1 budyń śmietankowy (bez cukru) - 2 łyżeczki domowego ekstraktu cytrynowego lub olejku cytrynowego Przygotowanie: Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. 1/4 część ciasta wkładamy do zamrażarki a pozostałym wyklejamy blachę o wymiarach(...)Margarynę ucieramy z cukrem pudrem stopniowo dodając po jednym żółtku. Do utartej masy dodajemy zmielony ser, budyń śmietankowy oraz ekstrakt cytrynowy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszając. Masę wylewamy na ciasto a na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę

Zainspirowana w kuchni
ŁACIATE CZEKOLADOWO-SEROWE 199

cukier 180 g proszek do pieczenia 1 łyżeczka olej 125 ml woda 125 ml cukier 100 g kakao 4 łyżeczki ,ciemne, ser twarogowy 500 g (mielony, jak do serników) budyń 1 op. waniliowy Przygotowanie: Przepis zaczerpnięty z netu, ale godny polecenia. Jajka całe ubijamy z cukrem. Dodajemy olej i wodę i dalej ubijamy. Mąkę, proszek i kakao mieszamy i dodajemy(...)masy jajecznej. Mieszamy króciutko mikserem na najniższych obrotach. Przelewamy do blachy wysmarowanej oliwą lub na papier do pieczenia. Ser miksujemy z budyniem i cukrem. Kiedy składniki utworzą jednolitą masę przekładamy ją do woreczka, obcinamy końcówkę i wyciskamy na ciasto pasy w pionie i poziomie by utworzyły kratkę. (ja robiłam kulki łyzką do lodów.) ) Pieczemy w temperaturze 180 stopni

w mojej kuchni