boczek suszony - 1000 przepisów (strona:15/67)

Zupa musztardowa krem 161

Teraz dodajemy musztardę, śmietanę, jajka ugotowane na twardo i opcjonalnie podsmażony boczek. Wszystko ucieramy na krem blenderem i gotowe! Zupę na talerzu można udekorować świeżą lub suszoną pietruszką. Zupa ta, szczególnie z boczkiem, jest bardzo sycąca i spokojnie wystarczy sama za cały obiad. Zawiera także dość sporo węglowodanów, więc najlepiej nie łączyć jej z innymi bogatymi w węglowodany posiłki

PaleoSMAK
Bigos. 100

kiszonej,  mała główka kapusty świeżej (ok.1kg) (można również bigos zrobić z samej kapusty kiszonej, wtedy pomijamy kapustę świeżą), 2 x cebula, 350g pieczarek lub kilka suszonych grzybów, 500g mięsa wieprzowego, 250g boczku, 300g kiełbasy, 2 marchwie ( tylko wtedy gdy kapusta kiszone jest bez niej), 12 sztuk suszonych śliwek (niekoniecznie), 2listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz

W kuchni u Moniki
Wątróbka indycza a'la Mechanik 201

częściowy a połączenie smaku wszystkich 3 części na widelcu jest po prostu nie do opisania. Składniki (na 8 szt) : 4 sztuki wątróbki indyczej 8 plasterków boczku wędzonego 1 średnia cukinia 4 szt. śliwki suszonej (kalifornijskie) 2 większe jabłka 1 owoc granatu 2 łyżki miodu 1 łyżka octu balsamiczny 1 łyżeczka przecieru z chilli lub kilka kropel tabasco 1 łyżeczka(...)mąki ziemniaczanej  sok z cytryny Przygotowanie : Wątróbkę oczyszczam i dzielę na połowę. Na plasterku boczku kładę plasterek cukinii, wątróbkę i połówkę śliwki. Całość zawijam tworząc roladkę spiętą wykałaczką. Grilluję na wysokiej temperaturze unikając jakichkolwiek płomieni. W tym samym czasie z boku na grillu grilluję 1 cm plastry jabłka natarte sokiem z cytryny. W między czasie otwieram owoc granatu wydobywając

Mechanik grilluje
Żurek wielkanocny + film 200

kiełbasy 4 jajka ugotowane na twardo 0,5 litra zakwasu na żurek ( przepis tutaj ) kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu łyżka suszonego majeranku sól przepis Wędzony boczek oraz białą kiełbasę kroimy w plastry. Do garnka przekładamy obraną marchew, pietruszkę, cebulę oraz czosnek i wlewamy około litr zimnej wody, dodajemy również pokrojony w plastry boczek

Smakowite Dania
Fasolka po bretońsku z wolnowaru 188

trzeba mieszać itd a potrawy są o wiele smaczniejsze]   ..rano przed wyjściem do pracy fasolkę , susz warzywny i przyprawy wrzuciłam do wolnowaru , zalałam wodą i ustawiłam na gotowanie..i poszłam do pracy...a potem to już "działał"mąż..podsmażył kiełbaskę  boczek , cebulkę ..dodał do fasoli i doprawił po swojemu[ nawet nie wiem jakie przyprawy(...)dodał] i jeszcze dalej się gotowało...Pyszne było...zawsze jest smaczniejsze jak ktoś inny przygotuje jakieś danie.. 30 dkg fasoli  2 łyżki warzyw suszonych 50 dkg kiełbasy  15 dkg boczku wędzonego  2-3 łyżki koncentratu pomidorowego  4 ząbki czosnku  1 cebula  1 łyżka mąki  sól, pieprz  majeranek  Fasolę wraz

Moje domowe kucharzenie
MAKARON ZE SZPARAGAMI I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 151

Szparagów nie trzeba wcześniej gotować, po podsmażeniu będą idealne - intensywnie zielone i lekko chrupiące.  Dodadzą daniu świeżości i odrobiny lekkości. Szynkę parmeńską możecie zastąpić inną suszoną szynką lub cieniutko pokrojonym boczkiem ( należy go dodać nieco wcześniej, aby zdążył się wytopić i nabrać chrupkości).  Polecam do wypróbowania dla wszystkich zapracowanych. SKŁADNIKI / 2 porcje ¹⁄₂ pęczka zielonych szparagów

cool and minty
Pomysł na obiad 3 2511

dzisiejsza propozycja obiadowa. Składniki na obiad: 0,5kg karkówki bez kości szklanka dobrej jakości ketchupu 3 ząbki czosnku 15 plastrów boczku surowego wędzonego 15 małych, młodych ziemniaków po łyżeczce soli, papryki czerwonej mielonej, ziół prowansalskich i suszonego czosnku 2 łyżki oliwy Przygotowanie obiadu: Jak najmniejsze(...)młode ziemniaki, myjemy pod bieżącą wodą ( nie obieramy ), gotujemy 10 minut. Odcedzamy i lekko schładzamy. Oblewamy ziemniaki łyżką oliwy, mieszamy i obsypujemy solą, papryką, ziołami i suszonym czosnkiem. Obwijamy każdego ziemniaka plastrem boczku, układamy na blaszce posmarowanej oliwą. Karkówkę kroimy w plastry, lekko rozbijamy tłuczkiem. Marynujemy w ketchupie wymieszanym ze świeżym czosnkiem, przeciśniętym przez praskę. Wkładamy do lodówki

NiePieprz.pl
Roladki z polędwicy z indyka w boczku 272

opakowaniu MAP wiem, że został zachowany wysoki standard higieniczny i jakościowy mięsa. Składniki: Roladki z indyka : 2 polędwiczki z indyka po około 250 g 250 g boczku wędzonego w plasterkach świeży szpinak suszone pomidory mozzarella krojona 2 łyżki masła klarowanego Sałatka z kaszy kuskus: 130 g kaszy kuskus 80 g mrożonego groszku kawałek czerwonej papryki kawałek zielonego ogórka(...)Przygotowanie: Polędwiczki z indyka rozbić cienko na kształt prostokąta. Doprawić z dwóch stron solą i pieprzem. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć suszone pomidory, liście szpinaku i posypać mozzarellą. Zwinąć polędwiczkę na kształt roladki. Ułożyć na szerokość roladki plasterki boczku i dokładnie owinąć całą roladkę. W naczyniu żaroodpornym rozgrzać masło klarowane, przełożyć roladki i włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni

Ala piecze i gotuje
boczek długo pieczony - domowa wędlina z piekarnika 131

saletra 4 g cukier brązowy 10 g liść laurowy 3 szt ziele angielskie 5 szt gorczyca  łyżeczka kolendra 3 ziarna pieprz czarny 4 ziarna czosnek suszony łyżeczka   sposób wykonania Ładny boczek kroimy na pasy szerokości około 10 cm i wkładamy do  kamionkowego naczynia ( lub garnka ze stali nierdzewnej) . Teraz mięso zasypujemy mieszanką peklującą, wykonaną w poniższy

Miód i pieprz
Surówka kapuściana z boczkiem 205

dodatkiem jest na przykład surówka. Jednak, aby jedzenie nie stało się nudne lubię eksperymentować i przyrządzać różne surówki. Tym razem wykorzystałam resztę kapusty włoskiej, słony chrupiący boczek oraz dla kontrastu słodkie suszone owoce. Całość podkreśla ocet i sok jabłkowy oraz aromatyczna natka pietruszki. I pyszna surówka gotowa w kilka minut...  Składniki:1/4 kapusty włoskiej,łyżka octu jabłkowego(...)łyżeczki cukru,2 łyżki rodzynek (użyłam Kresto),2 łyżki żurawiny,1/2 pęczka natki pietruszki,100g wędzonego boczku,sól, pieprz,2 łyżki soku jabłkowego.  Przygotowanie Kapustę umyć i drobno poszatkować.  Ocet zagotować z cukrem oraz odrobiną soli i pieprzu. Mieszanką zalać rodzynki oraz żurawinę. Odstawić na 5 minut.  Natkę pietruszki, opłukać i posiekać, wraz z rodzynkami dodać

Z miłości do słodkości
Muffiny drożdżowe faszerowane 141

smaczne i sycące, doskonale zastępują kanapki. Składniki: 2,5 szkl mąki pszennej + odrobina do podsypania 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 200 ml wody 1 op. suszonych drożdży, 3 łyżki oliwy, boczek ser żółty 1 cebula Pieczarki Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: W rondelku mieszamy wodę z oliwą. W misce mieszamy wszystkie suche składniki, wlewamy wodę, ciasto wyrabiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gniazda boczkowe ze śliwką- przystawka sylwestrowa 86

Pyszna przystawka, idealna na przyjęcie Sylwestrowe. Składniki: 5 plastrów wędzonego boczku 5 połówek orzecha włoskiego 5 suszonych śliwek 1 łyżka stłuczonych orzechów włoskich Wykonanie: Śliwki wypestkować i w to miejsce włożyć połówkę orzecha. Z boczku uformować gniazdka i do środka włożyć faszerowaną śliwkę. Spiąć wykałaczką i wstawić do rozgrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni na 10 minut. Przed podaniem

Tradycyjna Kuchnia
Staropolski bigos 186

zawsze pachnie świętami, za każdym razem wychodzi mi inaczej,ciekawe czemu? Najlepszy jest po paru dniach odgrzewany. Składniki 2,5 kg drobnej kiszonej kapusty garść suszonych maślaków i borowików 30 dag wędzonego boczku 1/2 kg kiełbasy toruńskiej 1 kg łopatki wieprzowej 2 cebule 2 łyżki oleju 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego liść laurowy ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty(...)cebulę z łyżeczką cukru dodajemy również pokrojone w kostkę mięso boczek i kiełbasę i przesmażamy około 20 minut wszystko razem na patelni pod przykryciem, po czym dodajemy do kapusty,i dusimy na wolnym ogniu cały czas mieszając około 1,5 godziny, w między czasie dodając pokrojone w paski śliwki suszone,doprawiamy do smaku przyprawami i dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy

Wanilia i Kardamon
Pieczony kurczak Jamiego Olivera 354

Ten przepis to w zasadzie przepis na to jak ładnie podać kurczaka, ponieważ same przyprawy nie czynią na podniebieniu nieznanej rewolucji. Kurczaka tego robiłam w ramach

W kuchni wieczorem
Żurek świąteczny 211

Składniki na 6-8 porcji: 3 nieduże marchewki 2 pietruszki ½ selera 1 mały por 6 kulek ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 litry wody 250 g boczku wędzonego 4 białe kiełbasy 1 łyżka suszonego majeranku lub nawet więcej 2 szklanki zakwasu na żur 3-4 łyżki śmietany jajka ilość według uznania kilka gałązek świeżego majeranku do dekoracji sól(...)dekoracji opcjonalnie kilka suszonych grzybów 3-4 ziemniaki Włoszczyznę obrać, umyć, grubo pokroić, włożyć do garnka. Zalać 1 litrem wody. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować pod przykryciem ok. 40 minut. Wywar przecedzić. Od boczku oddzielić skórę. Pokroić go w kostkę. Na zimną patelnię włożyć boczek i skórę. Podsmażać, aż się lekko zrumieni. Zalać 1 szklanką wody, żeby

Pełny talerz
Babka ziemniaczana na 8 sposobów 206

ziemniaczana Izy Babka ziemniaczana Basi  Babka ziemniaczana Oli   Składniki: 1,5 kg ziemniaków, obranych i opłukanych 1 cebula czerwona 2 cebule białe 200 g boczku pokrojonego w kostkę kilka suszonych grzybków namoczonych wcześniej i pokrojonych w kostkę 2 jajka 2 łyżki mąki 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka pieprzu ziołowego 2 łyżki majeranku(...)łyżki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu szczypta płatków chili sól, pieprz (dość sporo, bo ziemniaki bardzo chłoną przyprawy) 2 łyżki oleju 2 łyżki masła do wysmarowania formy 100 ml słodkiej śmietanki 1. Na tarce zetrzeć najpierw 1 białą cebulę, następnie ziemniaki (to uchroni ziemniaki przed nadmiernym ciemnieniem), wymieszać z jajkiem, mąką i przyprawami. Pokroić w sporą kostkę pozostałe cebule

Kuchnia Prezydentowej
Perliczka po staropolsku 218

winnym. Wbrew pozorom przygotowanie takiego dania nie jest zbyt skomplikowane, a efekt jest oszałamiający. Do przygotowania dania użyłem: 1 perliczki (około 1200 gram), 2 jabłek, szklanki suszonej żurawiny, 6 plasterków parzonego boczku, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, majeranku, tymianku, rozmarynu, 2 marchewek, 2 pietruszek, 1/2 selera, 2 szalotek, świeżo mielonego czarnego pieprzu, soli, oliwy. Przygotowanie danie rozpocząłem od odpowiedniego(...)czasie pieczenia i o raczej kwaśnym, niż słodkim smaku. Gdyby jabłka były zbyt słodkie polecam dodać odrobinę soku z cytryny albo ewentualnie octu jabłkowego. Do jabłek dodałem szklankę suszonej żurawiny. Całość przyprawiłem łyżeczką tymianku i łyżeczką rozmaryny. Dodałem 2 łyżki oliwy i dokładnie wymieszałem, aby wszystkie kawałki jabłek połączyły się równomiernie z żurawiną i obtoczyły się w oliwie

Wyprawy kulinarne