kuchni anglosaskiej. Idealna na pożegnanie lata, póki jeszcze na straganach możemy odnaleźć kolby słodkiej kukurydzy. Według mnie najlepszy chowder to ten przyrządzony na mleku kokosowym z suszonymi pomidorami zamiast boczku. Mój przepis bazuje na recepturze Marty Dymek , która jak nikt inny potrafi tak zweganizować każdy tradycyjny przepis, że jest o niebo lepszy od oryginału. A zatem kolby w dłoń
Food Squarekarkówki na popołudniowego grilla i jak zwykle poniosła mnie wyobraźnia. Składniki (na ok 15 kawałków) : 1,5 kg karkówki wieprzowej 15-20 plastrów boczku wędzonego pażonego 1 średnia cukinia śliwki Kalifornijskie suszone marynata => TUTAJ PRZEPIS Przygotowanie : Kupując karkówkę najlepiej wybierać taką "mało przerastaną". Karkówkę kroję w takie słuszne kawałki w kształcie prostokąta (80-100 gram) i marynuję(...)marynacie miodowo-musztrdowej przez 3-4 godziny w lodówce. Po tym czasie z cukinii odcinam końce i obieraczką do warzyw ścinam ją na plastry. Śliwki suszone przygotowuję krojąc na połówki. Na plasterku boczku układam plaster cukinii, na to kładę kawałek karkówki którą nacinam a w to nacięcie wkładam śliwkę. Całość zawijam w roladkę. Roladki nabijam na patyk szaszłykowy
Mechanik grillujeWypatrzyłam przepis w najnowszym wydaniu " Moje gotowanie". Zrobiłam tego samego dnia :) Połączenie suszonych pomidorów i pikantnej kiełbaski zawsze smakuje dobrze. Składniki zmodyfikowałam do zastanych w przydomowym dyskoncie :) Ciasto: ( na 24 szt.) 300 g mąki pszennej + do podsypywania 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki(...)oleju 200 ml gorącej wody Nadzienie: 250 g serka Capreggio ( można użyć również serka śmietankowego lub ricotty ) 100 g szynki szwarcwaldzkiej ( można użyć również parmeńskiej lub cienko pokrojonego boczku ) 150 g suszonych pomidorów garść świeżych listków bazylii garść startego twardego sera ( np. pecorino, parmezan ) 200 g pikantnej kiełbasy ( ja użyłam piwoszek chili ) sól i pieprz Mąkę przesiać do miski
Atlas Smakówwędzonego boczku4 białe, surowe kiełbasy3 ząbki czosnku1 mała cebula2 liście laurowe3 ziarna ziela angielskiego2 łyżeczki suszonego majeranku2 czubate łyżki tartego chrzanu ze słoiczka100 ml śmietany (wystarczy 12 %)Jajka ugotowane na twardo – dowolna ilość 1.Do garnka wlać około 2 l wody, dodać boczek, liście laurowe, ziela angielskie, ząbki czosnku. Zagotować, gotować na małym ogniu ok. 20 minut(...)wlać do zupy, wymieszać. Gotować przez kolejne 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem, chrzanem.4.Śmietanę rozmieszać z odrobiną zupy (zahartować) wlać do garnka, dodać suszony majeranek. Kiełbasę i boczek wyjąć z zupy, pokroić w plastry i podsmażyć na patelni i podawać z zupą. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem, można zaserwować w chlebie.gotujemy wywar
Bon Appetit Małgorzatyporcje. Składniki: 6 szparagów białych lub zielonych 5 jajek 3 łyżki kwaśniej śmietany 18 % 2 łyżki startego żółtego sera ( dałam ser gouda ) 6 cienkich plastrów boczku 1 łyżka suszonego majeranku 4 listki świeżej bazylii sól, pieprz do smaku. Sposób wykonania: Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce. Jeżeli szparagi posiadają łyka należy je z wierzchu odciąć a następnie pokroić(...)zanurzyć wraz z sitkiem na 2 minuty a następnie wyjąć i schłodzić w zimnej wodzie. Dno naczynia żaroodpornego lub średniej blachy wysmarować masłem lub olejem i wyłożyć plastrami boczku. Jajka roztrzepać razem ze śmietaną, dodać zioła i przyprawy. Całość zmieszać ze szparagami. Masę jajeczną przełożyć do żaroodpornego naczynia i rozprowadzić równomiernie na rozłożonym boczku. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika
Na słodko lub wytrawnieSkładniki: 2,5 kg kiszonej kapusty, 1 kg wieprzowiny od szynki, 500 g wołowiny, 300 g kiełbasy, 200 – 250 g boczku wędzonego, grzyby suszone lub pieczarki, 3 – 4 cebule, 3 – 5 ząbków czosnku, 1 – 3 liście laurowe, parę ziaren jałowca, sól, vegeta, pieprz ziarnisty i ziołowy,, cukier, 1 łyżka miodu, 200 ml czerwonego wina, koncentrat pomidorowy, ketchup(...)laurowe, pieprz ziarnisty i jałowiec. Dodać grzyby (pieczarki podsmażyć). Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Podsmażyć na złoty kolor. Dodać do kapusty.Mięso opłukać i pokroić na kawałki, boczek pokroić w plasterki, kiełbasę w kostkę. Podsmażyć mięso. Dodać do kapusty. Następnie podsmażyć boczek i kiełbasę. Dodać do kapusty. Gotować ok 2 – 3 h. Odstawić do następnego dnia. Następnie znów
kulinarnajamka.blogspot.comspróbowania, bo ma bardzo fajny aromat ;) Smacznego!:) Składniki: 7-8 sztuk kotletów ze schabu cebula 5-6 sztuk ogórków kiszonych 0,5 litra bulionu 4 plasterki boczku dwie garście suszonych grzybów przyprawa do wieprzowiny sól pieprz ziołowy papryka słodka czosnek granulowany papryka ostra 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku Wykonanie(...)zmienia to w żaden sposób smaku potrawy. W czasie gdy grzyby się gotują możemy przyprawić mięso pieprzem, solą i czosnkiem granulowanym. Do zblednowanych grzybków dodajemy bulion i gotujemy. Boczek i ogórki kroimy w paski, cebulę w piórka smażymy, a potem dorzucamy do sosu. Czosnek kroimy w plasterki, podsmażamy i wrzucamy do sosu. Teraz, gdy sos nam się powoli gotuje zajmiemy
Czerwona Porzeczkatego szparagi z sosem musztardowym. Do przygotowania dwóch porcji potrzebne nam będą: 2 piersi z kurczaka pół pomidora 1 cebula dymka 8 plastrów surowego wędzonego boczku czosnek niedźwiedzi suszony sól pieprz kolorowy mielony lub w młynku Do przygotowania szparagów: szparagi zielone, 2 pęczki łyżka soli łyżka cukru łyżka masła Sos: 2 łyżki musztardy krymskiej łyżka miodu(...)woda na szparagi się grzeje, my zajmiemy się mięsem, idąc za ciosem, nasza salsa powinna być lekko przestygnięta, więc nadziewamy nią piersi, warto na tym etapie mieć porozkładane plastry boczku, do zawinięcia mięsa. Nafaszerowane piersi, owijamy plastrami boczku, u mnie były to 4 plastry na każdą pierś. Tak przygotowane mięso polecam delikatnie oprószyć czosnkiem niedźwiedzim i świeżo mielonym pieprzem
Kuba Gotujeśmietany 18% * 2 żółtka * 1/2 sztuki cebuli * 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu białego * szczypta soli do smaku * 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki * 100 g startego parmezanu ewentualnie goudy * 1 łyżka masła * 300 g makaronu penne Sposób przygotowania Boczek i obraną cebulkę(...)drobno kroimy w kostkę wkładamy wszystko na patelnię dodając łyżkę masła i przesmażamy na złocisty kolor. Przełożyć do rondelka. Żółtka dobrze roztrzepać ze śmietaną dodając suszoną natkę pietruszki,wlać do boczku i dusić na wolnym ogniu energicznie mieszając aż sos zacznie gęstnieć . Mieszać cały czas aby nie powstały grudki! Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem
Wanilia i KardamonSiekana wołowina z musztarda francuską, marynowanymi grzybami, cebulką, ogórkiem kiszonym i żółtkiem sous-vide Policzki wołowe z pęczakiem z grzybami oraz ciepłą sałatką z brukselki i boczku Polenta z suszonymi pomidorami, serem pleśniowym, purée z bakłażana i sezamu, chutneyem z dyni i jabłka oraz pianą z palonego masła Czarne pierogi z łososiem, sezamem i sosem chrzanowym Hummus
Food Squarejeść ją znacznie częściej niż tylko podczas świąt :) Przygotowując w domu żurek często dodajemy do niego wiele innych składników niż te podane w poniższym przepisie np. suszone grzyby, wędzony boczek, tarty chrzan, czy wędzone żeberka. Jest to bardzo fajna zupa, bardzo pożywna, która daje spore pole manewru, z uwagi na to, że można dodać do niej wiele różnych komponentów
MyCookBook.plmój debiut! Fasolka wyszła fantastyczna! Składniki na 4 porcje. Składniki: 250 g fasoli piękny jaś 200 g kiełbasy (np. śląskiej lub suszonej) 200 g boczku wędzonego surowego 1 duża cebula 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 0,5 łyżeczki cząbru 0,5 łyżeczki majeranku Sól morska, świeżo mielony
Emcia Pichcischabową, wymyślam wtedy nadzienie. I tak stało się tym razem. Padło na śliwki. Wyszło pysznie, może i Wam zasmakuje. Składniki: 1 ½ kg schabu 100 - 150 gram śliwek suszonych 100 gram boczku parzonego Plastry boczku wędzonego, parzonego Sól Pieprz Słodka papryka Kilka ziaren jałowca Wykonanie: Schab rozkrawamy w taki sposób aby uzyskać jak największą powierzchnię ( jak książkę ). Po przekrojeniu możemy
Smaki Ewymamą zrobiły w domu. Troszkę z mamą zmodyfikowałyśmy przepis. Składniki: 4 duże piersi z kurczaka sól zioła dalmatyńskie pieprz serek almette wiśniowo - żurawinowy kardamon 20 dkg żurawiny suszonej 20 dkg boczku wędzonego Sos: 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki miodu 2 łyżki wody Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania sosu. Wszystkie składniki mieszamy razem. Żurawinę namaczamy, odcedzamy
Lili w kuchniSkładniki: 2 jajka oliwa z oliwek suszone chili oliwki boczek wędzony paluszki surimi chleb słonecznikowy francuski krem do smarowania chleba z ryby i mięsa krabów - edycja Deluxe z Lidla marynowane papryczki z serem przyprawy Przygotowanie: Jajka rozbijamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek oraz pestkami z jednej papryczki chili, i smażymy
ClauditteMissCooking