smaku, ½ łyżeczki pieprz ziarnisty, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe 1 łyżka – majeranek 1/2 łyżeczki -gałka muszkatołowa 2 jajka żurawina suszona natka pietruszki łyżka margaryny + bułka tarta Przygotowanie: Kajzerki moczymy w mleku. Boczek kroimy na kawałki, zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy ok. 20 minut. Ugotowaną gęsinę oddzielamy od kości. Rozgrzewamy patelnię(...)kajzerkami, gotowaną gęsiną, ugotowanym kawałkiem boczku, przyprawami, dodajemy jajka, doprawiamy pasztet majerankiem i gałką muszkatołową, ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku solą, wlewamy wywar z gotowania boczku i dokładnie wyrabiamy masę ręką. Do masy dodajemy suszoną żurawinę. Dokładnie mieszamy. Dwie aluminiowe foremki wysmarowane margaryną i obsypane odrobiną bułki tartej napełniamy do 3/4 wysokości, na wierzchu masy układamy pozostałą żurawinę, lekko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzajmie Wam to więcej niż ugotowanie makaronu :) Składniki na 2 porcje: 160-180g makaronu spaghetti Malma 1 cukinia 2 ząbki czosnku 100g wędzonego boczku 200g śmietany (u mnie 18%) ½ łyżeczki suszonego oregano Sól Pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Boczek pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię, smażyć do momentu aż wytopi się
Fabryka pomysłówdanie dla dwóch osób 300 g boczku białego w plastrach sól pieprz papryka suszona 4-5 plasterków pora oliwa 2 ząbki czosnku pół dyni hokkaido 1 jabłko Boczek pokrojony w plastry zamarynować na kilka godzin w przyprawach posypać posiekanym drobno czosnkiem, skropić oliwą i odstawić do lodówki. Boczek ułożyć w brytfance, obok dwie ćwiartki dyni , posypać solą i pieprzem
Gotowanie jest łatwewołowiny, 300 gram wędzonego surowego boczku, 500 ml czerwonego wytrawnego wina, 600 gram pieczarek, 3 sporych marchewek, 15 ząbków czosnku, 5 szalotek, 4 łyżeczek koncentratu pomidorowego, 1 litra bulionu wołowego, 2 kg ziemniaków, 200 gram mąki ziemniaczanej, 200 gram mąki pszennej, 1 jajka, 5 liści laurowych, 6 ziaren ziela angielskiego, 4 łyżeczek suszonego tymianku, 3 łyżeczek suszonego rozmarynu(...)mięsa pokroiłem surowy wędzony boczek w kostkę o boku około 1 cm i umieściłem go na zimnej patelni, którą zacząłem podgrzewać na średnim ogniu. Kiedy tylko boczek zaczął się rumienić, dodałem na patelnię wyjętą za pomocą łyżki cedzakowej z wina wołowinę. Smażyłem około 10 minut. Na minutę przed końcem smażenia dodałem na patelnię 3 łyżeczki suszonego rozmarynu, po czym
Wyprawy kulinarneimprezę - w lampką wina smakuje obłędnie! :) SKŁADNIKI (na 4 porcje): 400 g makaronu spaghetti 2 łyżki oliwy z oliwek 1 średnia cebula 120 g boczku wędzonego lub pancetty, czyli suszonego (najlepiej w plasterkach) 2 małe lub 1 duży ząbek czosnku 60 g tartego parmezanu 3 jajka 200 ml śmietany 18% (ja z powodu braku dałam 120 ml bardzo(...)pozostaw w garnku 3-4 łyżki wody z jego gotowania. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i króciutko zeszklij na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj do tego boczek - plasterki pokrojone w cienkie słupki i zrumień go lekko, uważając, aby za mocno się nie przysmażył. Zetrzyj do boczku czosnek lub dodaj posiekany i mieszając, podsmaż przez chwilę. Teraz dodaj ugotowany
Słodko-Słony Świat Ilonykuchni polskiej. Świetna na imprezy lub jako ciepła kolacja w chłodniejsze wieczory. Przygotowałam ją z białej, drobnej fasolki typu jaś, z dużą ilością przypraw oraz chudą kiełbaską i boczkiem. Najlepiej smakuje podana z chlebem lub ziemniaczanym puree. Gdyby potrawa wyszła zbyt gęsta można rozrzedzić ją gorącym bulionem lub wodą. Warto ugotować więcej fasolki, przełożyć do pojemniczków(...)posolimy ją dopiero pod koniec gotowania, gdy będzie już zupełnie miękka. SKŁADNIKI 400 g drobnej suchej fasoli 700 g passaty pomidorowej/ polecam CIRIO 200 g suszonej kiełbasy dobrej jakości 100 g boczku parzonego / oczyszczonego ze skóry i kostek 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy PRZYPRAWY
cool and mintyznalazł. 3 kg kapusty kiszonej 1 kg poszatkowanej kapusty świeżej 2 duże laski kiełbasy (np. podwawelskiej) 2 niewielkie, ugotowane i obrane chude żeberka 15 dag boczku wędzonego 15 dag grzybów suszonych kilka śliwek wędzonych 4 liście laurowe 4 ziaren rozgniecionego jałowca 10 ziaren pieprzu czarnego 5 ziarenek ziela angielskiego pieprz, sól koncentrat pomidorowy (mały słoiczek) Dzień wcześniej(...)jałowiec, pieprz. Gotować na małym ogniu około 1h. Dodać grzyby i poszatkowaną świeżą kapustę. W tym samym czasie obgotować i obrać żeberka, podsmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę i boczek. Dodać do kapusty i wymieszać. Bigos gotować do miękkości kapusty, najlepiej przez 2-3 dni po trochu. W razie potrzeby podlewać wodą. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy oraz doprawić pieprzem
Humanistka w kuchnigram - bulion drobiowy 2 litry ( może być także bulion warzywny ) - majeranek, papryka czerwona mielona, domowa wegeta, czosnek granulowany Dodatki - kilka kromek białego pieczywa - kilka plasterków wędzonego boczku - natka pietruszki świeża lub suszona Wykonanie Cebulę obieram i kroję w półplasterki. Przekładam na patelnię na której roztopiłam po łyżce oleju i masła, dodaję przyprawy,chwilę duszę aż zmięknie i puści soki(...)uzyskania jednolitego kremu cebulowo-serowego. Zupę gotuję jeszcze ok.3 minuty. Grzanki i bekon: Na małej patelni bez dodatku tłuszczu wytapiam na wolnym ogniu pokrojony w cienkie, małe paseczki boczek, kiedy jest lekko chrupiący przekładam go na talerzyk, a na tą samą patelnię wrzucam pokrojone w kosteczkę pieczywo. Podgrzewam, mieszając aż do zrumienienia i odpowiedniej chrupkości grzanek. Zupę przelewam do miseczek
Kuchnia z widokiem na ogródkonfiturą z czerwonej cebuli, boczkiem i pomidorami Ciasto (lekko zmieniony przepis od Feed Me Better ) Składniki (forma o śr. ok. 30 cm): - 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej - 2 łyżki otrębów owsianych - 50 g zimnego masła - 1 jajko - 3 łyżki oleju/oliwy - 3 łyżki gęstego jogurtu - 50 ml zimnej wody - sól, pieprz do smaku, - suszona bazylia, papryka słodka, po pół(...)plastry boczku - konfitura z czerwonej cebuli ( porcja z tego przepisu ) - 2 łyżki startego parmezanu - sól, pieprz do smaku - tymianek, chili cayenne (odrobinę), bazylia suszona - olej/oliwa do skropienia Pomidory pokrój w plastry, boczek w kosteczkę. Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzuć boczek i lekko go podsmaż, aż wytopi się trochę tłuszczu i pojawi się aromat. Na spód tarty rozłóż
Corner With Recipesświńskimi uszkami. Na Mazowszu do grochówki tradycyjnie dodaje się pęczak, i tak właśnie robię swoją. Składniki (na duży garnek): ok. 800 g żeberek 250 g wędzonego boczku włoszczyzna (bez kapusty) garść suszonych grzybów leśnych 250 g grochu 100 g pęczaku 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 3 liście laurowe sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Żeberka(...)ugotowane żeberka i włoszczyznę, a dodać odcedzony groch i pęczak. Mięso z żeberek oskubać, podzielić na mniejsze kawałki i dodać ponownie do zupy. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek z posiekaną cebulą i czosnkiem , po czym dodać do zupy. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać majeranek i pod przykryciem na małym ogniu gotować jeszcze ok. 10 minut
W SMAKflak barani i ze względu na jego małą średnicę postanowiliśmy przygotować coś nowego . Kiełbasa dojrzewająca à la #kabanosy została przygotowana z własnoręcznie zmielonej łopatki, boczku i słoniny oraz aromatycznych przypraw. Gdy pokazałam na Facebooku zdjęcie suszonej dojrzewającej kiełbasy rozpętało się istne piekło: bombardowano nas e-mailowo, na priv pytaniami o przepis i zachwycano się jej wyglądem dając same pozytywne(...)powstydzić swojego wyglądu, nie tylko wyglądają apetycznie, ale też jest pyszna. Ta domowa kiełbasa ma niepowtarzalny smak. Smaczna domowa suszona Kiełbasa dojrzewająca à la kabanosy . Polecamy. Składniki: ok. 1 kg łopatki wieprzowej 250 g słoniny wieprzowej 250 g boczku wieprzowego 1 łyżka stołowa soli 1 łyżka stołowa peklosoli 1 łyżka stołowa cukru 1 łyżka pieprzu czarnego młotkowanego z kolendrą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmacznie. Składniki na 4-6 porcji: 500 g karkówki wieprzowej QAFP (może też być łopatka) 4 ząbki czosnku (obrane) 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 200 g wędzonego boczku 800 g niewielkich pomidorów 2 duże cebule 2-3 papryczki chili 1 marchewka 600 g dyni piżmowej obranej i oczyszczonej (ok.1/2 dyni) 100 g jarmużu 2 łodygi
Pełny talerzkażdą imprezę. Zalecam podawanie je bezpośrednio z piekarnika, kiedy ser w środku jest jeszcze rozpuszczony, polecam! Scroll down for recipe in English Daktyle w boczku nadziewane serem (12 sztuk) Składniki: 12 suszonych daktyli, z usuniętymi pestkami 50 g ulubionego sera żółtego, pokrojonego na 12 kawałków 6 plasterków boczku, przekrojonych wzdłuż na pół Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw
karmelowysię i udowodnili sobie, że jednak potrafią :) Trzymam za Was kciuki :)Składniki farszu:200 gramów kaszy gryczanej,1 większa cebula,3 ząbki czosnku,pół szklanki suszonych grzybów,100 gramów wędzonego boczku,sól, pieprz - do smaku.Grzyby namoczyć przynajmniej 2-3 godziny wcześniej.Kaszę ugotować w osolonej wodzie i wystudzić.Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.Boczek
Codzienna kuchnia niecodzienna