boczek suszony - 1000 przepisów (strona:14/67)

WIEDEŃSKA ZUPA ZIEMNIACZANA WG MAKŁOWICZA 302

pyszna a grzybki podkreśliły jej smak ... Składniki: 5  ziemniaków 1,5 l bulionu 2 marchewki 0,5 małego selera 4 suszone prawdziwki (dałam 100g suszonych) 100 g wędzonego boczku 2 cebule 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany 18% 1 ząbek czosnku szczypta majeranku koperek sól, pieprz Wykonanie: Grzyby zalewamy wodą. W garnku rozgrzewamy masło i obsmażamy

Walijskie Pichcenie
BIGOS NA CZERWONYM WINIE Z GRZYBAMI I SUSZONYMI ŚLIWKAMI 162

święta, danie to jest podstawą kuchni polskiej. Składniki: 2 kg.kwaśnej kiszonej kapusty garść suszonych grzybów i zmielonych kurek ok.10-15 suszonych śliwek około 2 szklanek czerwonego wytrawnego wina gotowane mięso np.z rosołu kiełbasa/chudy wędzony boczek kminek,pieprz,majeranek,sól ziele angielskie,liście laurowe 1 cebula(...)łyżka koncentratu pomidorowego Kiszoną kapustę najlepiej kwaśną,pokroiłam na mniejsze części. Podlałam ją wodą, dodałam kurki, ziele angielskie, liście laurowe i gotowałam. Namoczyłam suszone grzyby. Na patelni podsmażyłam kiełbasę,cebulę i wędzony boczek. Dodałam wszystko do kapusty. Wsypałam przyprawy. Podsmażyłam pokrojone i ugotowane mięso. Może to być łopatka,szynka lub inne. Pokroiłam grzyby i śliwki. Dodałam suszone

potrawyregionalne
Domowy smalec + film 167

pewno nikomu nie zaszkodzi. składniki na 1 litr smalcu 70 dag słoniny 35 dag wędzonego boczku 4 średnie cebule 3 małe jabłka 1 łyżka suszonego majeranku czarny pieprz sól przepis Słoninę i boczek kroimy w kostkę. Do garnka wrzucamy pokrojoną słoninę i wytapiamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia  smalcu aż skwarki  nabiorą złotego koloru. Dodajemy boczek

Smakowite Dania
Kurczak z fasolą Jaś i papryką 286

pożywne i aromatyczne. W tym daniu nie może zabraknąć sporej ilości majeranku, dzięki któremu bardzo przypomina mi fasolkę po bretońsku :) 4 udka z kurczaka 300 g suszonej fasoli Jaś 150 g boczku wędzonego 150 g dyni surowej 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 2 szklanki przecieru pomidorowego bulion drobiowy majeranek sól pieprz czarny MARYNATA: 4 łyżki

https:KKuchniaMniam
Kapuśniak na golonce z wolnowaru 275

golonka parzona, peklowana300 - 400 g kapusty kiszonej (zależy czy bardzo kwaśna)3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę 1 duża cebula pokrojona w kostkę50 - 60 g wędzonego boczku pokrojony w kostkękilka suszonych grzybów1500 ml bulionu mięsnego1 listek laurowykilka ziarenek pieprzupo kilka  ziarenek jałowca i ziela angielskiegoolej do smażeniaprzygotowanieWolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Boczek podsmażyć, zdjąć z patelni

Stare Gary
Dorsz zawijany w boczku z duszoną kapustą i pure ziemniaczanym 193

tego kiszona kapusta z grzybami, pure ziemniaczane i mamy smaczne danie. Jesienne. Składniki: polędwica z dorsza 4 sztuki kapusta kiszona 300 gram ziemniaki ugotowane 500 boczek wędzony 12 plastrów grzyby suszone 3 sztuki liść laurowy 2 sztuki kminek 1/2 łyżeczki ziele angielskie 3 ziarenka pieprz  jedna cebula olej rzepakowy 3 łyżki 1 łyżka masła Przygotowanie: Polędwice zawiń(...)plastry boczku i smaż z obu stron ułożone na papierze pergaminowym. Namocz grzyby. Rozgrzej olej w drugim rondlu i włóż wypłukaną kapustę. Dodaj przyprawy i duś z namoczonymi wcześniej grzybami. Pokrój grzyby i dodaj do kapusty wraz z wodą z namaczania. Pokrój cebulę drobno i zeszklij na łyżce oliwy. Dodaj do ugotowanych ziemniaków wraz z łyżką masła

AZgotuj!
Zupa musztardowa krem 222

Teraz dodajemy musztardę, śmietanę, jajka ugotowane na twardo i opcjonalnie podsmażony boczek. Wszystko ucieramy na krem blenderem i gotowe! Zupę na talerzu można udekorować świeżą lub suszoną pietruszką. Zupa ta, szczególnie z boczkiem, jest bardzo sycąca i spokojnie wystarczy sama za cały obiad. Zawiera także dość sporo węglowodanów, więc najlepiej nie łączyć jej z innymi bogatymi w węglowodany posiłki

PaleoSMAK
Bigos. 207

kiszonej,  mała główka kapusty świeżej (ok.1kg) (można również bigos zrobić z samej kapusty kiszonej, wtedy pomijamy kapustę świeżą), 2 x cebula, 350g pieczarek lub kilka suszonych grzybów, 500g mięsa wieprzowego, 250g boczku, 300g kiełbasy, 2 marchwie ( tylko wtedy gdy kapusta kiszone jest bez niej), 12 sztuk suszonych śliwek (niekoniecznie), 2listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz

W kuchni u Moniki
Wątróbka indycza a'la Mechanik 239

częściowy a połączenie smaku wszystkich 3 części na widelcu jest po prostu nie do opisania. Składniki (na 8 szt) : 4 sztuki wątróbki indyczej 8 plasterków boczku wędzonego 1 średnia cukinia 4 szt. śliwki suszonej (kalifornijskie) 2 większe jabłka 1 owoc granatu 2 łyżki miodu 1 łyżka octu balsamiczny 1 łyżeczka przecieru z chilli lub kilka kropel tabasco 1 łyżeczka(...)mąki ziemniaczanej  sok z cytryny Przygotowanie : Wątróbkę oczyszczam i dzielę na połowę. Na plasterku boczku kładę plasterek cukinii, wątróbkę i połówkę śliwki. Całość zawijam tworząc roladkę spiętą wykałaczką. Grilluję na wysokiej temperaturze unikając jakichkolwiek płomieni. W tym samym czasie z boku na grillu grilluję 1 cm plastry jabłka natarte sokiem z cytryny. W między czasie otwieram owoc granatu wydobywając

Mechanik grilluje
Żurek wielkanocny + film 245

kiełbasy 4 jajka ugotowane na twardo 0,5 litra zakwasu na żurek ( przepis tutaj ) kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu łyżka suszonego majeranku sól przepis Wędzony boczek oraz białą kiełbasę kroimy w plastry. Do garnka przekładamy obraną marchew, pietruszkę, cebulę oraz czosnek i wlewamy około litr zimnej wody, dodajemy również pokrojony w plastry boczek

Smakowite Dania
Fasolka po bretońsku z wolnowaru 226

trzeba mieszać itd a potrawy są o wiele smaczniejsze]   ..rano przed wyjściem do pracy fasolkę , susz warzywny i przyprawy wrzuciłam do wolnowaru , zalałam wodą i ustawiłam na gotowanie..i poszłam do pracy...a potem to już "działał"mąż..podsmażył kiełbaskę  boczek , cebulkę ..dodał do fasoli i doprawił po swojemu[ nawet nie wiem jakie przyprawy(...)dodał] i jeszcze dalej się gotowało...Pyszne było...zawsze jest smaczniejsze jak ktoś inny przygotuje jakieś danie.. 30 dkg fasoli  2 łyżki warzyw suszonych 50 dkg kiełbasy  15 dkg boczku wędzonego  2-3 łyżki koncentratu pomidorowego  4 ząbki czosnku  1 cebula  1 łyżka mąki  sól, pieprz  majeranek  Fasolę wraz

Moje domowe kucharzenie
MAKARON ZE SZPARAGAMI I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 211

Szparagów nie trzeba wcześniej gotować, po podsmażeniu będą idealne - intensywnie zielone i lekko chrupiące.  Dodadzą daniu świeżości i odrobiny lekkości. Szynkę parmeńską możecie zastąpić inną suszoną szynką lub cieniutko pokrojonym boczkiem ( należy go dodać nieco wcześniej, aby zdążył się wytopić i nabrać chrupkości).  Polecam do wypróbowania dla wszystkich zapracowanych. SKŁADNIKI / 2 porcje ¹⁄₂ pęczka zielonych szparagów

cool and minty
Pomysł na obiad 3 2559

dzisiejsza propozycja obiadowa. Składniki na obiad: 0,5kg karkówki bez kości szklanka dobrej jakości ketchupu 3 ząbki czosnku 15 plastrów boczku surowego wędzonego 15 małych, młodych ziemniaków po łyżeczce soli, papryki czerwonej mielonej, ziół prowansalskich i suszonego czosnku 2 łyżki oliwy Przygotowanie obiadu: Jak najmniejsze(...)młode ziemniaki, myjemy pod bieżącą wodą ( nie obieramy ), gotujemy 10 minut. Odcedzamy i lekko schładzamy. Oblewamy ziemniaki łyżką oliwy, mieszamy i obsypujemy solą, papryką, ziołami i suszonym czosnkiem. Obwijamy każdego ziemniaka plastrem boczku, układamy na blaszce posmarowanej oliwą. Karkówkę kroimy w plastry, lekko rozbijamy tłuczkiem. Marynujemy w ketchupie wymieszanym ze świeżym czosnkiem, przeciśniętym przez praskę. Wkładamy do lodówki

NiePieprz.pl
Roladki z polędwicy z indyka w boczku 326

opakowaniu MAP wiem, że został zachowany wysoki standard higieniczny i jakościowy mięsa. Składniki: Roladki z indyka : 2 polędwiczki z indyka po około 250 g 250 g boczku wędzonego w plasterkach świeży szpinak suszone pomidory mozzarella krojona 2 łyżki masła klarowanego Sałatka z kaszy kuskus: 130 g kaszy kuskus 80 g mrożonego groszku kawałek czerwonej papryki kawałek zielonego ogórka(...)Przygotowanie: Polędwiczki z indyka rozbić cienko na kształt prostokąta. Doprawić z dwóch stron solą i pieprzem. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć suszone pomidory, liście szpinaku i posypać mozzarellą. Zwinąć polędwiczkę na kształt roladki. Ułożyć na szerokość roladki plasterki boczku i dokładnie owinąć całą roladkę. W naczyniu żaroodpornym rozgrzać masło klarowane, przełożyć roladki i włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni

Ala piecze i gotuje
boczek długo pieczony - domowa wędlina z piekarnika 191

saletra 4 g cukier brązowy 10 g liść laurowy 3 szt ziele angielskie 5 szt gorczyca  łyżeczka kolendra 3 ziarna pieprz czarny 4 ziarna czosnek suszony łyżeczka   sposób wykonania Ładny boczek kroimy na pasy szerokości około 10 cm i wkładamy do  kamionkowego naczynia ( lub garnka ze stali nierdzewnej) . Teraz mięso zasypujemy mieszanką peklującą, wykonaną w poniższy

Miód i pieprz