boczek suszony - 1000 przepisów (strona:21/67)

Makaron z krewetkami 216

sosu dodajemy krewetki, makaron i całość mieszamy. Makaron z krewetkami wykładamy na talerze posypując posiekaną natką pietruszki. Smacznego! Przepisy na makarony: Makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami Makaron ze szpinakiem Makaron z boczkiem i parówką Post Makaron z krewetkami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Finger foods 167

Składniki ciemne pieczywo wędzony łosoś szynka szwarcwaldzka Fresca Fetta salami aux noix suszone pomidory rukola gorgonzola dolce camembert krakersy boczek ze spiżarni ser kozi

Gaździnka warzy
Schab ze śliwką i purée z selera 151

półsłodkim winie, z purée selerowym. No to zaczynamy! Do przygotowania dania potrzeba nam: schab w całości - oczywiście bez kości (około 0,5 kg) 250 g suszonych śliwek 20-25 cienkich plastrów parzonego boczku 400 ml czerwonego półsłodkiego wina 3 małe czerwone cebule 1 ząbek czosnku gałka muszkatołowa  2-3 liście laurowe świeżo mielony czarny pieprz, sól

Kuba Gotuje
Babeczki śniadaniowe 172

prawdę wzięty jest tylko wygląd. Dla osób lubiących wytrawne śniadania, danie idealne. Składniki jakie dodamy do jajek mogą być różne: ser, ser kozi, pomidory, pomidory suszone, szczypiorek, grzyby, salami, szynka, szynka prosciutto, boczek, cebulka, szpinak, mozzarella... Co nam będzie potrzebne to forma na muffinki lub silikonowe foremki do babeczek. Na 2 osoby: Potrzebujemy: 4 jajka 4 plastry pomidora

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Rolady wieprzowe-2 169

nowe farsze- dziś kolejny przepis! SKŁADNIKI: 7 rozbitych plastrów schabu (grubość około 1cm.)  przyprawa do wieprzowiny ketchup  sól, pieprz FARSZ: 7-8 śliwek suszonych 1/2 małej papryki czerwonej około 10dag. boczku wędzonego około 10 dag. szynki wędzonej 1 mała cebula czerwona 7-8 małych korniszonów w zalewie pomidorowej (myślę, że ogórki konserwowe też będą ok) WYKONANIE: składniki

Kuchnia Beaty
Bigos Świąteczny i nie tylko 476

duże kapusty- biala1,5 - 2 szklanki suszonych grzybów około 100-150 gr chudego boczku4 kiełbasy1 puszka pokrojonych pomidorów200 ml włoskiej passaty- można użyć koncentrat pomodorowyoliwa do smażenia  sól, pieprz, papryka.Wykonanie:Grzyby obgotowujemy " z brudu" - 2-3 razy zmieniamy wodę, aż przestanie pojawiać się piana.Boczek i kiełbasę kroimy na drobno- boczek w kostkę a kiełbasę w talarki

Smaki Edyty
Tak smakuje Wielkanoc - biała kiełbasa == Sì gusti Pasqua - bianco .... salsiccia 192

Składniki 1kg karkówki, 2,4 kg boczku, 1,6 kg łopatki wieprzowej, 100g soli, suszony majeranek, około 4 kopiaste łyżki. 20g pieprzu czarnego, świeżo rozdrobnionego, 1 główka drobno pokrojonego czosnku, 1 łyżka świeżego tymianku, 1200ml lodowatej wody, jelita Wykonanie Jelita : Płuczemy jelita w ciepłej wodzie. Zalewamy ciepłą wodą i moczymy ok 1-2h. Mięso myjemy i osuszamy przed(...)zmieleniem Łopatkę i karkówkę mielimy w maszynce na sitku o największych oczkach (8mm), boczek na oczkach średnich (4mm). Obrany czosnek siekamy na drobno. Dodajemy przyprawy i wszystko mieszamy. Dolewamy wodę i mieszamy do uzyskania kleistości,około 25-30 minut .Dobrze wyrobione mięso ,odstawiamy na około 2godz.w chłodne miejsce. Po tym czasie ,tak przygotowanym mięsem nadziewamy jelita(wcześniej wymoczone). Nabijamy jelita

w mojej kuchni
Bigos 162

większości domów. Im dłużej bigos się gotuje lub odgrzewa, tym jest smaczniejszy! Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty białej 200 g boczku 1 kg wieprzowego mięsa 200 g kiełbasy 200 g suszonych grzybów 2 marchewki 3 cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, czarny pieprz Ziele angielskie, liście laurowe Kilka łyżek oliwy Majeranek, kminek Sposób przygotowania: Kapustę(...)zmięknie. Suszone grzyby wrzucamy do miski i zalewamy je wrzątkiem. Odstawiamy na bok. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki lub możemy zetrzeć na tarce. Następnie dodajemy ją do kapusty. Cebulę obieramy, kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na oliwie, aż się zeszkli. Do cebuli dorzucamy również pokrojoną w kostkę lub talarki kiełbasę oraz pokrojony w kostkę boczek i podsmażamy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pasztet drobiowy – dwuwarstwowy 479

wątróbek drobionych (użyłam indyczych)2 łyżki oleju1 cebula100 ml białego, wytrawnego wina50 ml koniaku100 ml śmietany kremówki 30%1 łyżeczka suszonego majeranku2 łyżki posiekanej natki pietruszkisól morska świeżo mielony pieprzdodatkowo: garść pistacji, wędzony boczek do obłożenia pasztetu (ok. 150-200 g) Pierwsza warstwa: Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, a następnie solimy i pieprzymy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę

Poezja smaku
Rolady myśliwskie z boczkiem 145

pyszne rolady o pysznym aromacie leśnych grzybów i boczku Składniki - 1,2 kg szynki wieprzowej - 1 cebula - 30 dkg wędzonego boczku surowego - 2 duże ząbki czosnku - 3 łyżki czubate mielonych grzybów suszonych - sól - pieprz - 4 kulki ziele angielskie - 2 liść laurowy - kilka kulek kolendry - tymianek szczypta - musztarda - mąka - olej - maggi Sposób przygotowania 1. - Z szynki odkroić 6 plastrów mięsa(...)mięsa zwinąć rolady boczek kroić jeden raz aby nie przeciąć do końca  i drugi plaster do końca Tak aby powstał po rozłożeniu duży płat boczku obłożyć każdą roladę  związać nitka  - Obsmażyć na oleju i mocnym ogniu aby się dobrze zrumieniły zalać rolady ciepłą wodą  dodać ziele angielskie liść laurowy resztę grzybów suszonych dusić pod przykryciem

W królestwie smaków Beaty
Kurczak w plastrach bekonu w sosie z pomidorków daktylowych 200

szybko, że z trudem jedną porcję pozwolono mi sfotografować dla Was :). Składniki dla 4 - 5 osób: 3 filety z kurczaka 9 plastrów bekonu lub boczku 150-200 ml słodkiej śmietanki 12% 10  pomidorów suszonych  w oliwie 2-3 łyżki oliwy w której macerowały się pomidory garść pomidorków koktajlowych, u mnie słodka odmiana daktylowa sól pieprz świeża cebula

Apetyczna babeczka
Filety z kurczaka w boczku 238

Pomysł niedzielny obiad :) Składniki 1 filet z kurczaka 4 suszone pomidory sól, pieprz olej czosnkowy zioła prowansalskie świeży tymianek 4 plasterki boczku   Sposób przygotowania Fileta przecięć wzdłuż na … Czytaj dalej Filety z kurczaka w boczku

czarrna od kuchni
Tatrzańska kwaśnica na żeberku 130

wędzonego boczku) 1 duża cebula  2 - 3 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz 1-2 łyżki tłuszczu 5- 10 dag suszonych grzybów (moja tym razem była bez grzybów) Sposób Żeberka porcjujemy, boczek kroimy w kostkę. Grzyby moczymy 2- 3 godziny w zimnej wodzie, potem obgotowujemy. Z mięsa z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego gotujemy wywar

Kuchenne aromaty
Włoska zupa Gosi 202

pietruszki 1 cebula 3 ząbki czosnku puszka fasolki białej puszka krojonych pomidorów pęczek natki pietruszki kilka gałązek świeżej bazylii 2 litry bulionu sól ,pieprz suszone zioła prowansalskie,majeranek, tymianek starty parmezan Przygotowanie Pokrojony boczek podsmażamy na patelni. Kiedy się zarumieni dodajemy  pokrojone krążki marchewki, pietruszki i seler. Dusimy pod pokrywką 15 minut i przerzucamy do garnka z bulionem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Orientalny gulasz ze śliwką. 179

inny. Zaintrygowała mnie, bardzo zróżnicowana kompozycja dodatków smakowych. Inspiracją tego dania był przepis Anny Petryna [TUTAJ]  Składniki: 1 kg szynka wieprzowa 10 dag boczek wędzony 2 cebule 20 dag pieczarki 10 dag suszone śliwki 4 łyżki cebulki perłowe w zalewie 4 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki tymianek 1 łyżeczka posiekanego imbiru 150 ml wino czerwone Kadarka 1 łyżeczka(...)tymiankiem, skropić sosem sojowym kikkoman i odrobiną oleju. Odstawić na 1 godzinę. Mięso oprószyć mąką i partiami przesmażyć na oleju, przełożyć do garnka w którym nasz gulasz będziemy dusić. Boczek pokroić w cienkie paski, cebulę w kostkę, przesmażyć, dodać drobno pokrojony imbir i czosnek, a następnie łyżeczkę cukru, skarmelizować cebulę  i na koniec zalać winem. Całość dodać do mięsa

Kulinarny karnet Christophera