boczek suszony - 1000 przepisów (strona:28/67)

Suszona kiełbasa - palcówka 182

Palcówka - 18 dzień suszenia kiełbasa świeżo nadziana 1,5 kg wieprzowiny, łopatki, 150g słoniny lub tłustego boczku, peklosól 10g/kg, 2 łyżeczki soli pieprz 1 łyżeczka ziele angielskie 6 ziaren majeranek 1 łyżka kolendra pół łyżeczki czosnek 3-4 ząbki jelita wieprzowe kal +28mm 1 łyżeczka cukru 200 ml wody Kiełbasa, ósmy dzień suszenia. Mięso umyć i osuszyc. Pokroić

Gotowanie jest łatwe
Rozgrzewająca grochówka z imbirem 116

zimowe dni polecamy porcję pożywnej, smacznej rozgrzewającej zupy Skład niki: 20 dag grochu łuskanego 1 kość schabowa pasek wędzonego boczku łyżka masła 3 średnie ziemniaki 2 marchewki łodyga selera naciowego 1 cebula 2 listki laurowe 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru sól pieprz świeżo zmielony natka pietruszki Wykonanie: Groch opłukać włożyć do garnka z kością(...)boczkiem i listkiem laurowym gotujemy około 30 minut Warzywa obrać pokroić w kostkę na patelni rozpuścić masło i wrzucić warzywa  wymieszane z  tymiankiem smażymy aż się zrumienią dodajemy do gotującego się wywaru gotujemy  około 20 minut. Wyjmujemy ugotowaną kość z boczkiem obieramy mięso z kości i razem z  boczkiem  kroimy w kostkę dodajemy do zupy

kgwjanczewo
Zupa ułańska – rodem z Mazowsza 107

angielskie 100 gram białej fasoli 2 cebule 100 gram cienkiego makaronu 200 gram kiełbasy ( najlepiej myśliwskiej, ja takiej nie miałam ) 100 gram chudego boczku 3 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu 1 łyżka maki ¼ łyżeczki cząbru suszonego ¾ szklanki słodkiej śmietany Wykonanie: Fasolę namaczamy na noc w wodzie. Następnego dnia, gotujemy ją w tej samej wodzie z dodatkiem cząbru. Warzywa wraz(...)jedną cebulą, liściem laurowym i zielem angielskim, kośćmi i skrzydełkami gotujemy w 2 litrach osolonej wody. Po ugotowaniu odcedzamy. Odlewamy 2 szklanki i gotujemy w nich boczek, który po ugotowaniu kroimy w kostkę. Na smalcu smażymy drugą cebulę, po chwili dodajemy mąkę , mieszamy i wlewamy ½ szklanki przestudzonego bulionu. Łączymy z fasolą i wywarem w którym gotował się boczek. Miksujemy

Smaki Ewy
Poszukiwaczu smaku, strudzony wędrowcu - Skworcu - Ocena produktu 100

każdego produktu Skworcu byłam zadowolona, miał na to wpływ również fakt, że sama skomponowałam swoją paczkę : dziki ryż garam masala liście eukaliptusa kwiaty lawendy figi suszone śliwki suszone pyłek pszczeli komosa ryżowa czerwona anyż gwiazdki fasola mung chipsy kokosowe trawa żubrówka ziarno kakaowca kruszone Część z tych produktów można znaleźć również w stacjonarnych sklepach, niektóre są nawet(...)ryż z szafranem Sorbet malinowy z kwiatami lawendy Deser z pyłkiem pszczelim i waniliowym lemon curd Kokosowe marzenie z chipsami kokosowymi Śliwki zawinięte w boczek Anyżowe biszkopty Sok grejpfrutowy z liśćmi eukaliptusa Muffinki z suszoną figą Pasztet z fasolą mung Kurczak pieczony w sprite i z trawą cytrynową Czekolada z ziaren kakaowca Bakłażan nadziewany komosą ryżową

Gotowanie i blogowanie
Risotto z boczniakami - wersja fusion 136

Składniki: opakowanie mieszanki meksykańskiej 170 g boczku wędzonego (można pominąć) 100 g fasolki szparagowej zielonej 150 g selera naciowego 50 g ryżu do risotto Arborio na osobę (u mnie było 200 g) 1 kg schabu wieprzowego 200 g świeżych boczniaków 50 g mrożonego groszku kilka suszonych pomidorów 1 papryczka chili (opcja dla odważnych) suszone: pieprz kolorowy, natka pietruszki(...)pieprzu czarnego oraz sól. Gotujemy jak zwykły wywar na zupę. Risotto:  Na rozgrzaną, głęboką patelnię wrzucamy pokrojony w paski boczek i seler naciowy. Podsmażamy i wsypujemy nasze produkty mrożone. Chwilę dusimy pod przykryciem. Następnie dodajemy przyprawy suszone i dosypujemy ryż. Chwilę musi się podsmażyć, aż będzie półprzeźroczysty. Dodajemy schab z bulionu pokrojony w kostkę, suszone pomidory

Karczma Honorietty
Żurek wielkanocny – na domowym zakwasie, z domową białą kiełbasą 172

Boczek surowy kroję na mniejsze fragmenty – takie, by zmieściły się na łyżce i były wygodne do jedzenia– szybko podsmażam go na łyżce smalcu do lekkiego zrumienienia. Dodaję go do garnka, bez wytopionego tłuszczu. Kiełbasy wędzone przekrawam w poprzek na pół – lądują w wodzie. Żeberko wędzone oczyszczam z resztek kości (jeśli je kroiłam) i dodaję do garnka. Wrzucam suszone grzyby(...)200g kiełbasy wędzonej /tutaj dwie kiełbaski śląskie/ 6-8 białych parzonych kiełbas, najlepsze domowe – w przepisie TUTAJ 350g wędzonych żeberek 200g surowego wędzonego boczku 1 łyżka smalcu 250g marchwi 250g pietruszki 200g selera 200g cebuli 3g suszonych grzybów 2 pełne łyżeczki majeranku 3 spore ząbki czosnku 3 duże liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3 ziarna jałowca 1 łyżeczka

Karo in the Kitchen
Ribollita – toskańska zupa chlebowa z pomidorami i fasolą 254

drobną kostkę. Szpinak albo jarmuż myjemy i suszymy na ścierce. Jeśli używacie szpinaku, porwijcie listki na mniejsze kawałki. Jeśli używacie jarmużu, wytnijcie z niego nożyczkami wszystkie grube łodyżki i jego też porwijcie na drobne kawałki. Fasolkę z puszki odcedzamy na sicie. Do garnka wlewamy 3-4 łyżki oleju, podsmażamy pokrojony drobno boczek lub pancettę. Gdy lekko się przyrumieni, wrzucamy cebulę(...)średnie ziemniaki 100g wędzonego boczku albo pancetty 3 duże ząbki czosnku 1 cała puszka pomidorów krojonych, bez skórki 2 puszki białej drobnej fasolki , odcedzone, płyn wylewamy 100-150g młodego szpinaku lub jarmużu 1250ml bulionu jarzynowego lub drobiowego (może być z kostki, wtedy 1,5kostki na tą ilość płynu) 2 liście laurowe 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego

Karo in the Kitchen
FRYKADELKI W SOSIE PIECZARKOWYM 165

Frykadelki to trochę inna odmiana standardowych mielonych. To takie zrazy tylko, że z mięsa mielonego. W środku z dodatkiem boczku, papryki lub ogórka. Oczywiście przepis można modyfikować wg uznania dodając do środka mozzarellę, ser żółty, suszone pomidory lub inne ulubione dodatki.Składniki:800g mięsa mielonego2 czerstwe kajzerki3 jajka2 cebula (z tego 1 do sosu)sólpieprz20 dag boczku wędzonego1

Walijskie Pichcenie
Placki ziemniaczane z boczkiem i tymiankiem 131

osobiście preferuję takie z keczupem lub meksykańską salsą. Potrzebne nam:- 1 kg ziemniaków- 180-200 g wędzonego boczku- 1 duża cebula- 2 jajka- 4 łyżki mąki (jeśli ziemniaki są   mączyste, wystarczą 3 łyżki)- sól, pieprz- łyżka suszonego lub kilka  gałązek świeżego tymianku- olej do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i tarujemy na tarce o dużych(...)oczkach. Cebulę i boczek kroimy w kostkę. Z ziemniaków odciskamy wodę, mieszamy je z resztą składników i dobrze doprawiamy. Tak przygotowaną masę wykładamy łyżką na patelnię z mocno rozgrzanym olejem i smażymy na złotobrązowy kolor. Gotowe placki układamy na papierowych ręczniczkach, by usunąć nadmiar oleju. Placki podajemy z keczupem, cukrem i śmietaną, sosem grzybowym lub z gulaszem

W poszukiwaniu inspiracji
Ziemniaki zapiekane z piekarnika z jajkiem i chrupiącym boczkiem 125

mieszać aż warzywa zmiękną i nabiorą złotego koloru. Zdjąć z patelni i odstawić na bok. Na tej samej patelni obsmażyć plastry wędzonego boczku aż staną się chrupiące. Ugotowane ziemniaki rozłożyć na blaszkę, skropić oliwą i obsypać suszonym tymiankiem. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i piec aż będą przysmażone. Kilka razy przemieszać. Jak już ziemniaki będą prawie gotowe dodać podsmażoną(...)cukinię i cebulkę. Rozłożyć równomiernie naokoło ziemniaków. Na górę położyć podsmażone plastry boczku. Wstawić ponownie do piekarnika i piec aż wszystko będzie przypieczone. Jak już wszystko jest przysmażone wyłączyć piekarnik, ale jeszcze nie wyciągać. Usmażyć jajka jajka. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wbić jajka, posolić. Smażyć na małym gazie, aż białko się zetnie, a żółtko będzie lejące. Rozłożyć jajka

Kuchnia Pokoleń
Kurczak z pomidorami i cytryną 128

słodki od pomidorów... Smaczny obiad do przygotowania, powiedzmy w 30 - 40minut... Potrzebujemy: 4 piersi z kurczaka lub podudzia 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano 1 cytryna 300g pomidorów koktajlowych 4 plasterki wędzonego boczku S&P oliwa lub olej pergamin, papier do pieczenia ciast Rozgrzewamy dużą patelnie z odrobiną oleju. Arkusz pergaminy kładziemy na desce do krojenia

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Najlepsza grochówka. Co zdrowego znajdziesz w grochu? 269

selera, pora 3 średnie ziemniaki 2 łyżki zielonych liści selera i lubczyku (mam zamrożone) 4-5 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 łyżki suszonego majeranku lub tymianku sól, pieprz do smaku 100 g boczku, 2 kiełbaski śląskie Wykonanie: Wieczorem przebrany, wypłukany groch zalać ostudzoną, przegotowaną wodą, tak by przykrywała groch na ok. 4 cm. Rano w tej samej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bigos polski-najlepszy 146

Ostatni wpis na moim blogu w roku 2013-to przepis na sztandarowe polskie danie-bigos.Bigos to arcypraktyczny wynalazek kuchni polskiej.,a wedlug znawcow ma cos "z duszy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
BIGOS STAROPOLSKI 147

swojej mamy, tak przygotowywany jest w naszej rodzinie od pokoleńSkładniki:1 kg kiszonej kapusty 1/2 kg słodkiej kapusty 1/2 kg wędlin 30 dag wędzonego boczku 1 kg mięsa surowego( schab, łopatka ) 3 jabłka garść suszonych grzybków 1 duża cebula 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki koncentratu pomidorowego majeranek, rozmaryn, nasiona jałowca, listek laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie,sól

Z Majeczką w kuchni
Pyzy z mięsem 345

będą aż tak dobre. Mimo wszystko zakasałam rękawy i zrobiłam. Przepis z którego korzystałam znajdziecie tutaj. Składniki: 1kg ziemniaków 350g mięsa mielonego łyżeczka suszonego majeranku 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 cebula   boczek i cebula na skwarki Do mięsa mielonego dodajemy pokrojoną cebulę i przyprawy i wyrabiamy. Dodatkowo warto dodać troszkę zimnej wody aby spulchnić masę. Ziemniaki

Brzuszki Łakomczuszki

Proponowane wyszukiwania