Pasztet domowy ze śliwkami – składniki:1.5 kg wieprzowiny (najlepiej łopatka, golonka, ale nie schab bo jest zbyt suchy)ok. 600 g boczku wędzonegook. 800 g wątróbki z kurczaka4 jajka1 czerstwa bułkaok. 17 śliwek suszonych i 50 ml brandy (opcjonalnie)4-5 ząbków czosnku3-4 cebule2 marchewki1 pietruszka1 porsól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, oliwa do smażeniaowoce jałowca(...)odstawić do ostygnięcia.Śliwki – jeśli dokładamy – kroimy i podgrzewamy w rondelku z brandy aż wchłoną płyn.Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie do miękkości.Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni a na koniec dodajemy umytą, oczyszczoną wątróbkę i smażymy całość tylko chwilkę żeby tylko wątróbka przestała być surowa. (Zamiast ją podsmażać można też
UgotujmyTo.plindyka 60 dkg ziemniaków 2 cebule 3 marchewki 2 pietruszki 4 ząbki czosnku 30 dkg boczku wędzonego 1 kawałek kiełbasy 5 szt ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 litry wody majeranek suszony odrobina soli łyżka pieprzu mielonego 4 łyżki mąki 3 łyżki oleju Golonko z indyka wkładamy do garnka(...)Wrzucamy do gotującej się wody. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy drobno, na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy czosnek i cebulę, przerzucamy do zupy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na pozostałym oleju. Kiełbasę kroimy w większą kostkę i wraz z boczkiem dorzucamy do zupy. Zakrywamy garnek pokrywką i gotujemy przez około 45 minut, aż ziemniaki
Kuchnia na wzgórzuwody 2 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki soli 2 łyżki drożdży suszonych 2 ząbki czosnku Pozostałe składniki: Sos pomidorowy według mojego przepisu (link poniżej) 2 pęczki zielonych ugotowanych szparagów (wystarczy też jeden, ale ja lubię, gdy szparagów jest dużo) 8 plasterków wędzonego boczku 2-4 jajka 2 łyżki słonecznika łuskanego 2 kulki mozzarelli Oliwa z oliwek Sposób przygotowania ciasta(...)pizzę: Umieszczam składniki w misce do wyrabiania według kolejności: woda, oliwa oraz sól. Następnie dodaję mąkę i suszone drożdże. Zagniatam ręcznie lub mikserem na gładkie ciasto przez ok. 15 minut (w maszynie do wypieku chleba ustawiam na program do wyrabiania ciasta drożdżowego bez wyrastania, np. program do wypieku chleba). Odstawiam na ok. godzinkę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowuję
Ale Prostemielonej wieprzowiny 1 cebula 2 ,3 jajka w zaleznosci czy małe czy duże 6 ząbków czosnku przeciśniętego na prasie łyżka suszonego majeranku pieprz sól do smaku 1 kajzerka czerstwa namoczona w mleku Do zasmażki: boczek pokrojony w kostkę i cebula podsmażone na smalcu S POSÓB: *mięso mieszamy dodajemy na moczoną bułkę, czosnek , starkowaną cebule sól pieprz
Viola cooks with passionkapusty 1 duża marchewka 2 pietruszki 1 duża cebula 2 łyżki masła 3 ząbki czosnku 1 liść laurowy 4 ziemniaki 1 łyżka suszonego majeranku sól i pieprz do smaku sok z połowy cytryny 200 g wędzonego boczku Kapustę poszatkuj. Marchewkę i pietruszkę utrzyj na tarce o dużych oczkach. Pokrój czosnek w drobną kostkę. Obierz ziemniaki i pokrój niezbyt grubo
codojedzeniamąki typu „00”, około 200 ml ciepłej wody, 2 g drożdży suszonych lub 40 g świeżych, szczypta cukru, 8 g soli morskiej, 10 – 12 plastrów boczku wędzonego, 1 ząbek czosnku, 200 g mozzarelli, 100 – 120 g parmezanu tymianek Do miseczki z solą wlać trochę ciepłej wody. a) Gdy mamy suche drożdże należy wymieszać je z cukrem i mąką, wyrabiając
królestwo garówcebule 2-3 ząbki czosnku ok 50 g rolady ustrzyckiej lub innego dobrego wędzonego sera łyżeczka posiekanej świeżej natki pietruszki, opcjonalnie suszonej przyprawy: sól ziołowa, pieprz mielony i ziołowy, majeranek, zioła prowansalskie opcjonalnie: 3 plastry boczku wędzonego surowego 5 łyżek śmietany 18% musztarda stołowa biała nić do owinięcia roladek olej i masło do smażenia Przygotowanie: Mięso opłucz
Anioszek w kuchniduuuużo mniej czasu. POLĘDWICA W CIEŚCIE FRANCUSKIM Składniki jedna polędwiczka tak około 600 gram łyżka musztardy pieprz, sól 5 dag grzybów suszonych (u mnie podgrzybki i prawdziwki) 1 cebula około 300 g długich plastrów wędzonego boczku żółtko opakowanie ciasta francuskiego (mi starczyło jedno) majeranek olej Do dzieła! Dzień wcześniej moczymy grzyby (można to zrobić dwa dni wcześniej to wtedy
sierotka maRysia w kuchniSKŁADNIKI 2 filety z kurczaka garść bazylii ( ja dałam kolorową) 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka estragonu pieprz sól sezam kolorowy 1 jajko SOS: 150 g boczku wędzonego 1 łyżka masła chlust wina Filety posolić i obsypać przyprawami, ale tylko od wewnątrz, nałożyć kolorową bazylię i zwinąć. Roladki obtoczyć w jajku
harrisakotlety ze schabu · około 16 śliwek suszonych (4 na jedną roladkę) · około 8 cienkich plastrów szynki dojrzewającej (np. szwardzwaldzkiej) lub boczku · zioła prowansalskie · łyżka sosu sojowego jasnego · papryka czerwona
Mania Gotowaniastrączkowych. Ciecierzówka. Zupa z ciecierzycy Składniki: 250g suchych ziaren ciecierzycy 2 łyżki ziaren soczewicy 250 g żeberek wieprzowych 250 g wędzonego boczku 2 cienkie kiełbasy wędzone 2 marchewki 1 pietruszka kawałeczek selera 3 ziemniaki 1 łyżka otartego suszonego majeranku 2 listki laurowe 1 cebula sól i pieprz młotkowany do smaku Przygotowanie: Ciecierzycę i soczewicę płuczemy, wsypujemy do garnka(...)pietruszkę w całości dodajemy do garnka z gotującą się ciecierzycą i soczewicą. Ziemniaki również obieramy, myjemy, kroimy w drobną kostkę i też dodajemy do garnka, gotujemy aż zmiękną. Boczek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni, dodajemy do gotującej się ciecierzycy z warzywami, tłuszcz zostawiamy na patelni. Kiełbasę kroimy w grube plasterki i obsmażamy na wytopionym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękości 15 dkg szpinaku ( rozmrożonego ) 10 dkg fety 2 ząbki czosnku 15 dkg suszonych pomidorów w oliwie 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kaparów pieprz świeżo mielony chilli + sznurek do związania mięsa + u mnie skóra z surowego boczku. Schab myjemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Schab równomiernie nacinamy ( ważne – nacinamy(...)praskę czosnek, po chwili dodałam szpinak i zamieszałam, po chwili wkruszyłam fetę i wszystko razem lekko poddusiłam, doprawiłam odrobiną chili i pieprzu. Odstawiłam nadzienie do ostygnięcia. Drugie nadzienie : zmiksowałam suszone pomidory wraz z odrobiną oliwy i czosnku, doprawiłam pieprzem. Na desce położyłam schab i łyżką delikatnie nakładałam farsze. Potem związałam sznurkiem schab, aby zachował swoja formę
Kuchnia na wzgórzukacze confit ( tutaj przepis lub kupcie gotowy upieczony drób) 300g surowej wieprzowej kiełbasy (3 kiełbaski) 150g wędzonego boczku 2 marchewki (dałabym z 4) 2 cebule 6 ząbków czosnku 2 listki laurowe 10 gałązek tymianku (suszony lub świeży) 135g bułki tartej 4 łyżki oleju Sposób przygotowania Wieczór przed gotowaniem Zalać fasolę wodą i zostawić na noc do namoczenia Rano(...)kości. Wyjąć ją z wody i porwać na kawałki na jeden kęs, a skórę pokroić (ja skórę wyrzuciłam). Garnek umyć, wyspać do niego fasolę, dodać kości z golonki, boczek pokrojony w kostkę, cebule przekrojone na pół, marchewki w całości (oczywiście obrane), czosnek, liście laurowe i tymianek. Zalać całość wodą i gotować 1 godzinę. W tym czasie, nakłuć nożem kiełbaski wieprzowe
W kuchni wieczoremkiszonej kapusty (takiej z marchewka i kminkiem)pół główki białej kapusty1 kg mięsa (wieprzowe, wołowe, dziczyzna)0,5 kg boczku wędzonego0,5 kg kiełbasy jałowcowej4 listki bobkowełyżeczka ziela angielskiego4 kulki jałowcałyżka suszonego majerankułyżka suszonego tymianku2 cebuleok. 15 grzybków suszonychok. 10 śliwek suszonych albo wędzonychsól, pieprz1 słoiczek przecieru pomidorowegoKiszoną kapustę siekamy. Kapustę także(...)patelni z dodatkiem oleju podsmażamy cebule pokrojone w kostkę, później do niej wrzucamy grzyby pokrojone w kostkę i smażymy. Dodajemy do bigosu. Następnie podsmażamy mięso na oleju oraz boczek i kiełbasę. Wszystko oczywiście pokrojone w kostkę. Podsmażone mięsa dodajemy do bigosu. Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz majeranek, tymianek i śliwki. Wszystko mieszamy i gotujemy 2 godziny
Bon Appetit Małgorzatyupodobań, czasem robi się ją z samej kiszonej kapusty, a ja lubię pół na pół. 20-30 dag boczku wędzonego 1/2 kg mięsa, karkówka , antrykot, szynka, golonka 10-15 dag słoniny 20-30 dag dobrej wiejskiej kiełbasy garść suszonych grzybów łyżka suszonej żurawiny 2 szklanki dobrego czerwonego wina, najlepiej własnej produkcji, np. aroniowe lub porzeczkowe 1 koncentrat pomidorowy(...)kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego majeranek, tymianek, bazylia po łyżeczce sól, pieprz, cukier do smaku gałązka rozmarynu Kiszoną kapustę należy odcedzić. Gotować ze skwarkami i tłuszczem z boczku i słoniny ok godziny. Białą kapustę kroimy, gotujemy w lekko osolonej wodzie z grzybami, żurawiną i przyprawami. Po ok. godzinie łączymy kapusty w dużym rondlu, podlewamy winem, dodajemy pod smażone
Apetyczna babeczka