boczek suszony - 1000 przepisów (strona:41/67)

Klopsiki w sosie marinara. 94

łyżki bułki tartej sól i pieprz 1/2 pęczka zielonej pietruszki olej Sos: 500 g dojrzałych pomidorów 1 mała cebula 3 plastry surowego boczku 1 duży ząbek czosnku 1 szczypta płatków chili sól oliwa Wykonanie: Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić(...)około 1 godziny - mieszając co jakiś czas i próbując. W razie konieczności dodać jeszcze szczyptę soli. W dużej misce połączyć mięso z jajkami, startą cebulą, posiekaną natką, parmezanem, posiekanymi suszonymi pomidorami i bułką tartą. Dodać sól i pieprz. Uformować z masy około 3 cm kulki.  Na dużej patelni zrumienić klopsiki ze wszystkich stron na oleju. Przełożyć na talerz

zadanie-gotowanie
Schab pieczony z grzybami. Schab faszerowany. 222

się w kuchni Schab faszerowany grzybami to kolejna propozycja na nacinanie schabu wzdłuż i faszerowane go. Ostatnio farszem był boczek , teraz proponuję wykorzystać jako farsz grzyby, które jeszcze są w lasach- duszone podgrzybki z cebulą, świeże grzyby można zastąpić suszonymi. Polecam też dwa inne przepisy na schab pieczony w niskiej temperaturze i schab pieczony z tymiankiem . 1 listopada jest

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepis na kapuśniak Christophera. 129

woda 0,5 kg kapusta kiszona 30 dkg żeberka wieprzowe 2 marchewki 1 pietruszka ½ mały seler 4 suszone prawdziwki ( namoczone, pokrojone w paski) Sól ,pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek 1 cebula pokrajana w kostkę 20 dkg boczek wędzony pokrojony w kostkę 1 pomidor bez skórki pokrojony w kostkę 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 łyżka oleju Kapustę pokrajać

Kulinarny karnet Christophera
Koperkowa kasza jęczmienna 185

Wszelkiego rodzaju kasze gotuję obsmażając je wcześniej na maśle( lub tłuszczu wytopionym z boczku ) , a potem prużąc w bulionie lub wywarze warzywnym . Żeby polepszyć smak kaszy dodaję czasem do niej zioła, gotowane grzyby suszone, podsmażone pieczarki lub skwarki. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Pasztet domowy 359

żurawiną.Można go zrobić nie tylko w okresie świątecznym.Po prostu jest rewelacyjny. Składniki: łopatka 0,5 kg boczek świeży 0,5 kg wołowe 0,3 kg wątróbka drobiowa 0,2 kg ćwiartka z kurczaka 1 szt grzyby suszone (prawdziwki) 2 szt marchewka 1 szt pietruszka 1 szt seler kawałek cebula 0,5 szt liść laurowy 4 szt ziele

Ala piecze i gotuje
Pasztet z królika - tradycja mojej rodziny 150

surowego boczkupół kilograma słoninypół kilograma drobiowej wątróbkiplus podroby z królikawłoszczyzna na rosółprzypalona cebula3- ziele angielskie2 -liście laurowe sól, peiprz2 jajkagałka muszotołowamajeranek suszony2 ząbki czosnkuPropozycja podania pasztetu z:rukola (koszyczek)suszone daktyle (tureckie)żurawina w słoikusos balsamicznyMięso z królika gotujemy. Gdy wypłyną szumowiny (po około godzinie) wylewamy wodę i wstawiamy mięso na ogień w drugiej wodzie. Do niej dodajemy włoszczyznę(...)ziele angielskie oraz liścia laurowe a także przypaloną cebulę oraz dodajemy drobiową wątróbkę i podroby królika. Gotujemy wszystko aż do miękkości mięsa, podrobów i włoszczyzny. W między czasie gotujemy boczek do miękkości ale w osobnym garnku. Gdy mięso z królika i podroby będą miękkie obieramy je z kości. Ugotowany boczek mielimy w maszynce do mięsa, mielimy także podroby i mięso

Bon Appetit Małgorzaty
Domowe burgery 227

żółtego sera (u mnie cheddar); Mała głowka sałaty lodowej; 2 pomidory; 16 cienkich plasterków wędzonego boczku; Ketchup. Mięso: 1/2 kg mielonej wołowiny; 1/2 kg mielonej wieprzowiny; 1 jajo; 1/2 szklanki startego parmezanu; 1/3 suchej bagietki; 2 ząbki czosnku; 1/3 szklanki mleka; 1/2 łyżeczki suszonego oregano; 1/4 szklanki posiekanej, świeżej natki pietruszki; Sól/vegeta; Pieprz; Olej do smażenia(...)spirytusowego; 1 łyżeczka białego cukru; Szczypta soli. Sposób przygotowania: Bułki przekroić na pół. Sałatę podzielić na liście lub popokroić/porwać na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić w plastry. Plastry boczku obsmażyć z obu stron, na rozgrzanej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patlni, aż staną się chrupiące. Mięso: Jajo lekko roztrzepać. Bagietkę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie dobrze odcisnąć. Ząbki

Gospodyni Miejska
KÖTTBULLAR - SZWEDZKIE KLOPSIKI 237

SKŁADNIKI NA KLOPSIKI (na 4 porcje):500 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego1 duża cebula50 g boczku (wędzonego)1 jajko1 bułka kajzerka0,5 szklanki mleka 2 łyżki masła2 łyżki oleju (np. rzepakowego)1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej3/4 łyżeczki mielonej kolendry (ja utarłam suszone ziarenka w moździerzu)2 szczypty pieprzu cayenne0,5-3/4 łyżeczki soli (lub według uznania(...)opcjonalnie)1/4-1,3 szklanki gęstej śmietany kremówki 36%2 łyżki masła2 łyżki mąkiWYKONANIE:KLOPSIKI:Bułkę kajzerkę wsadź do kubka lub miseczki i zalej mlekiem (możesz ją rozerwać na pół).Boczek pokrój w pastry i posiekaj drobniutko, tak drobno jak się da, by się nie rozpadał. Zrumień boczek na złoto za rozgrzanej patelni (gdyby boczek przywierał do patelni, dodaj 1 łyżeczkę

Słodko-Słony Świat Ilony
Książka RYBY SĄ SUPER, czyli przepisy Karola i Doroty na ryby i owoce morza. 128

się na rybno-krewetkowe curry z dynią i pstrąga pieczonego w soli. Ciekawie zapowiada się również śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami (o mniam!). ŚWIĘTA - tutaj bardziej klasycznie, choć nie do końca. Są ryby w połączeniu z suszonymi grzybami, migdałami, suszonymi owocami, ale jest też karp duszony w kiszonej kapuście :) GRILL - dobrze się zapowiada m.on. łosoś

bistro mama
Proste roladki schabowe w sosie pomidorowym /pomidorowe inspiracje - mięso 164

cebula 2 ząbki czosnku polskiego 50g koncentratu pomidorowego pudliszki 100g żółtego sera 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka rozdrobnionego kuminu rzymskiego 2 pełne kubki bulionu drobiowo-warzywnego (może być z kostki/esencji) kilka plasterków chudego boczku pęczek pietruszki 2 łyżki masła olej rzepakowy sól morska, świeżo mielony pieprz kolorowy Schab przepłukujemy pod bieżącą wodą

Kuchenna Kontrrewolucya
Biała kiełbasa II 157

białego barszczu.  składniki 1kg karkówki wieprzowej, -  Ø  8 2,4 kg boczku, -  Ø  5 1,6 kg łopatki wieprzowej, -  Ø  8 30 dkg giczy wołowej,  Ø  8 100g soli, ok 4 łyżki suszonego majeranku. Można również dodatkowo dodać świeżego majeranku, 20 g pieprzu czarnego, świeżo rozdrobnionego, 1 główka drobno pokrojonego

Stare Gary
Bigos 183

kiszonej kapusty1,5 kg świeżej kapusty (waga po poszatkowaniu i wycięciu głąba)40 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)2 kwaskowate jabłka (np. szara reneta)700 g wieprzowinytłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)300 g wędzonego boczku300 g pieczonego mięsa (np. cielęcina, dziczyzna, kaczka)300 g kiełbasy150 g koncentratu pomidorowegomały słoiczek powideł śliwkowychok. 1 łyżeczki soliok. 0,5 łyżeczki pieprzu1 łyżka(...)bieżącą wodą i jeżeli zawiera grube kawałki, poszatkować ją na drobniejsze.Wieprzowinę pokroić na niewielkie kawałki i usmażyć na silnie rozgrzanym smalcu. Włożyć (razem z tłuszczem) do dużego garnka. Boczek pokroić w drobną kostkę. Dodać do wieprzowiny.Następnie dodać obie kapusty. Zalać wodą, tak aby pokryła ona wszystkie produkty. Dodać liście laurowe,  i ziele angielskie. Gotować bez przykrycia

Świat Domowej Kuchni
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami, boczkiem i sosem serowym 189

małych młodych ziemniaków duża gałązka pomidorków koktajlowych 1/2 młodej cukinii 100 g chudego wędzonego boczku w bardzo cienkich plastrach 150 g miękkiego żółtego sera (Gouda, Złoty Mazur, Edamski) 1/2 szklanki kukurydzy 3-4 ząbki drobno posiekanego czosnku 2 gałązki natki pietruszki suszone zioła do pizzy Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka wody 2/3 szklanki słodkiej śmietanki(...)Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wkruszyć ser pleśniowy i dobrze rozprowadzić w płynie. Wlać słodką śmietankę, dodać zioła po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić solą i pieprzem.  Boczek posiekać w paseczki, a cukinię zetrzeć na tarce do mizerii w cienkie plastry. W naczyniu do zapiekania ułożyć ziemniaki, boczek, posiekany czosnek, umyte pomidorki, odsączoną kukurydzę, cukinię, i posiekaną natkę

Czerwień i błękit
Bigos 170

kapusty kiszonej charsznickiej ( produkt lokalny ) - 1 główka kapusty białej - 3 filety z kurczaka - 30 dag boczku wędzonego - przyprawy: pieprz kolorowy, sól, papryka słodka, kminek mielony i w całości - 5 liści laurowych - 10 ziarenek ziela angielskiego - 3 cebule - 3 łyżki masła - 5 suszonych śliwek suskiej sechlońskiej ( produkt lokalny ) - czerwone wino porzeczkowe ze Stacji Winiarskiej Kapustę kiszoną przepłukujemy wodą i wrzucamy(...)Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką i dusimy ok. 20 min i wrzucamy do kapusty. Następnie rozpuszczamy ostatnią łyżkę masła i wrzucamy 1 cebulę pokrojoną w piórka a następnie boczek pokrojony w kostkę. Gotowy boczek wrzucamy do kapusty. Wszystkie składniki razem mieszamy, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i wlewamy wino. Wszystko dusimy ok. 1 godziny. Bigos najlepiej smakuje

Kuchenne Wariacje
Żurek 113

250g dość chudych żeberek wieprzowych 120g wędzonego boczku 3-4 dobre białe kiełbasy (400g) 400ml zakwasu na żurek 2 średnie marchewki (250g) kawałek pora (150g) kawałek korzenia selera (150g) 2 czubate łyżeczki gęstej kwaśnej śmietany 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ok. 10 ziaren czarnego pieprzu 1 czubata łyżeczka suszonego majeranku sól (ok. 2 łyżeczek) Instrukcje Marchewkę obieramy(...)kilku i grubości 1-2 centymetrów. Seler pobieżnie obieramy i dzielimy na kilka mniejszych kawałków. Możemy podzielić również pora. Do dużego garnka wlewamy 4 litry wody, umieszczamy w niej boczek i żeberka, dodajemy 1 łyżeczkę soli. Zaczynamy podgrzewać, a gdy woda będzie zbliżała się do wrzenia – odszumowujemy tak jak bulion lub rosół . Do odszumowanej wody z mięsem dodajemy marchewkę

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania