boczek suszony - 1000 przepisów (strona:33/67)

sałatka z cukinią i prażonym słonecznikiem na gorąco 193

czerwonej papryki 3-4 suszone pomidory z zalewy kilkanaście pomidorów koktajlowych 3-4 łyżki łuskanego słonecznika 5-8 dkg chudego boczku sól i pieprz oregano oliwa z oliwek kilka gałązek świeżego kopru Sposób przyrządzenia : boczek i paprykę kroimy w bardzo drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni - można dodać nieco oliwy z oliwek gdy papryka nieco zmięknie dodajemy pokrojoną(...)się gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę do smażącej się cukinii dodajemy nieco oliwy z oliwek oraz pieprzymy gdy cukinia już zmięknie dodajemy oregano do smaku oraz pokrojone suszone pomidory (można dodać także 2 łyżki zalewy z pomidorów) oraz pokrojone na połówki pomidory koktajlowe całość solimy do smaku i smażymy, aż zredukuje się płyn, a pomidory koktajlowe nieco

zobacz ich smak
Spaghetti Carbonarra 150

Boczek, cebulkę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Na zimną patelnię wsypujemy boczek i włączamy gaz. Gdy boczek ładnie się wysmaży dodajemy do niego cebulkę oraz czosnek i szklimy je. Na sam koniec polecam dodać trochę suszonej bazylii. Do miski wbijamy dwa całe jajka oraz żółtka i mieszamy je. Do rozbełtanych jaj dodajemy śmietankę, ser, zioła, sól do smaku(...)oraz sporą ilość pieprzu - tak naprawdę od serca. Makaron wyjmujemy z wody i kładziemy prosto na patelnię z boczkiem (nie odcedzajcie makaronu).  Mieszamy makaron na patelni i przekładamy do dużej miski. Teraz najważniejszy moment. Przygotowany sos z jajek i śmietanki wlewamy cały na raz do gorącego makaronu, jak najszybciej odstawiamy miskę i energicznie mieszamy makaron z sosem koło

Kuba Gotuje
Burgery z indyka 116

smaruję odrobiną oliwy z oliwek i kładę na minutę na rozgrzany ruszt grilla. W wersji ze zdjęcia są z roszponką, serem, pomidorem, suszonymi pomidorami, majonezem i ketchupem. Oczywiście można eksperymentować z dodatkami. Idealnie nadaje się boczek, ogórek konserwowy, liście szpinaku, sałata lodowa, mozzarella. Zależy co kto lubi.  Polecam Emska

Emskie Smaki
Żurek vs barszcz biały, czyli co jemy w Wielkanoc + przepis 146

mogę Was zaprosić na przepis na żurek Wielkanocny;) Drukuj Przepis na żurek wielkanocny window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 2 l wody 5 suszonych podgrzybków 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 3 ziarna pieprzu, kawałek boczku wędzonego laska kiełbasy wędzonej lub białej 500 ml zakwasu na żurek włoszczyzna 4 ząbki czosnku 2 łyżki chrzanu sól, pieprz, majeranek gotowane jajka

Mieszam w Garnku
Zupa fasolowa 140

okres jesienno - zimowy. Składniki: 200 g fasoli porcja rosołowa 3 liście laurowe 15 ziaren ziela angielskiego 2 płaskie łyżeczki domowej Vegety (suszone zioła i warzywa) 2 marchewki pietruszka mały seler mały por 150 g boczku surowego, wędzonego 1 cebula 0,5 kg obranych ziemniaków 2 ząbki czosnku 1,5 czubatej łyżki majeranku pieprz mielony - około 1/2 płaskiej łyżeczki sól

Smak mojego domu
SZASZŁYKI Z PIERSI KURCZAKA 132

Rozbite piersi z kurczaka solę,pieprzę i smaruję  koncentratem pomidorowym. Można ułożyć na nie kawałki suszonych pomidorów ze słoiczka. Doprawiam ziołami wg upodobań.Układam na nie plastry wędzonego boczku. Zawijam je jak sushi w rulon i kroję na około dwu centymetrowe plastry. Nadziewam na patyczki do szaszłyków, smaruję oliwą i  smażę na grillowej patelni. Piersi

potrawyregionalne
Bigos 153

Składniki:2 kg kiszonej kapusty, 0,5 kg mięsa gulaszowego, 300 g boczku surowego wędzonego, 300 g kiełbasy, 1 cebula,2 łyżki oleju, 1 garść suszonych grzybów, 1 łyżka przecieru pomidorowego, majeranek,ziele angielskie,liście laurowe,pieprz czarny.Przygotowanie:     Kapustę kiszoną płuczemy trzy razy. Przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą do wysokości kapusty i gotujemy. Dodajemy liście laurowe

Aga w kuchni
Pasztet z zająca 211

już na blogu więc pora na pasztet z zająca SKŁADNIKIprzodek i podroby z zająca         500g podgardla wieprzowego wędzonego1 kg karkówki300g wątróbki wieprzowej100g suszonych grzybków100g włoszczyzny (marchewka, pietruszka)5 jajek2 bułki7 plastrów wędzonego boczku5 ząbków czosnku5 ziarenek ziela angielskiego, 3 listki laurowe            sól, pieprz (kilka ziaren(...)pieprz do smaku. Wyrabiamy dobrze masę. Prodiż lub formę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Układamy na dnie i po bokach 5 plastrów boczku - tak ,jak na zdjęciu poniżej.  Napełniamy masą i kładziemy na górze pozostały boczek. W prodiżu pieczemy około 60-70 minut, aż do zrumienienia. W piekarniku około 1,5 godziny

Moje Kuchenne Rewelacje
Fasolka po bretońsku 108

fasolkę po bretońsku. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram fasoli jaś, 300 gram kiełbasy śląskiej, 150 gram wędzonego surowego boczku, 1 puszki pomidorów, 5 łyżek koncentratu pomidorowego, 2 średnich cebul, 3 ząbków czosnku, 3 liści laurowych, 2 łyżeczek suszonego majeranku, łyżeczki suszonego cząbru, 2 łyżeczek mielonej papryki słodkiej, pęczka natki pietruszki, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Fasolka(...)odcedziłem fasolę z nadmiaru wody, przełożyłem do garnka i ponownie zalałem wodą. Gotowałem na średnim ogniu. W międzyczasie pokroiłem boczek w kostkę o boku około centymetra i zacząłem podsmażać na zimnej patelni. Kiedy tłuszcz z boczku zaczął się wytapiać, a boczek zaczął się lekko rumienić dodałem do niego 300 gram pokrojonej w półplasterki kiełbasy śląskiej. Kiedy również kiełbasa zaczęła robić

Wyprawy kulinarne
Najlepszy śląski żurek 220

czarną nakrętką lub ten kupiony od babci na targu. Najlepszy śląski żurek Składniki: 2 litry wody 200 g wędzonego boczku 2 kości wędzone 2-3 białe kiełbasy 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 250 g pieczarek około 5-6 suszonych grzybów 5-6 sporych ziemniaków sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy litrem wrzątku(...)około godzinę aby zmiękły. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Wodę po moczeniu grzybów przelewamy do większego garnka i dolewamy 1 litr wody, wszystko zagotowujemy. Do gotującej się wody dodajemy boczek oraz kości, zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, gotujemy ziemniaki w osobnym garnku. Kiełbasę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki a cebulę

Mania Gotowania
Przedwieczny posiłek a'la Lovecraft, czyli wpis z przymrużeniem oka ;) FHTAGN! 109

się) makaron muszelki puszka zielonego groszku konserwowego 1 opakowanie (500g) mrożonego szpinaku 1 mała śmietana (kwaśna 18%) kilka cienkich plasterków wędzonego boczku kilka plasterków sera tostowego lub serek topiony w tubce 4 ząbki czosnku szczypta bazylii suszonej sól oraz papryczka chilli do smaku zielony i czarny barwnik spożywczy Parówki pozbawiamy folii, jeśli w takowej zostały zakupione i kroimy(...)gotujemy je w wodzie z czarnym barwnikiem. Szpinak (u mnie brykiet) wrzucamy do rondelka i czekamy aż się rozmrozi, a woda w sporej mierze wyparuje. Na patelni podsmażamy lekko boczek, po czym dodajemy do niego odparowany szpinak. Przyprawiamy go przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bazylią oraz chilli i solą. Dodajemy ser oraz śmietanę i wszystko dobrze mieszamy do momentu

Kuchenna Kontrrewolucya
Fizoły 124

ugotowanej fasoli Piękny Jaś kilka leśnych grzybów (około 200 g) u mnie były kurki około 40 dkg dobrej wędzonki (boczek, dobra szynka z tłuszczykiem, wiejska kiełbasa) 3 szklanki płynu (bulion warzywny lub zwykła woda) szklanka wędzonych śliwek, użyłam suski sechlońskiej – suszone się nie nadają 2 zgniecione ząbki czosnku 4 suszone grzyby ½ drobno posiekanej cebuli gałązka świeżego tymianku sól

ladykitchen
zapiekanka z buraków i ziemniaków z pieczonym kurczakiem 161

kurczaka tak małe, że wystarczały na 2-3 kęsy. zapiekanka buraczano-ziemniaczana 3 ząbki czosnku, 0,5 łyżeczki suszonego tymianku, 1 kubek słodkiej śmietanki, 0,5 kg ugotowanych ziemniaków, 0,5 kg upieczonych lub ugotowanych buraków, 10 dkg wędzonego boczku sól, pieprz Czosnek pokrój w cienkie plasterki i dodaj razem z tymiankiem do śmietanki. Buraki i ziemniaki pokrój

Eksperyment sobotni
Roladki z polędwicy otulone boczkiem 195

Pyszne roladki na każdą okazjęRoladki z polędwicy otulone boczkiem SKŁADNIKI:ogórek kiszony- 1 sztpapryka czerwona- 4 strąkipolędwica wieprzowa - 450 gboczek wędzony - 4 duże plastrytłuszcz do smażeniasól i pieprz- do smakuSOSmajonez -2 łyżkiczosnek suszony- 1 szczypta małamusztarda- 1 łyżeczkasól i pieprzPRZYGOTOWANIE:Polędwiczkę pokroić w poprzek na 4 kawałki, rozbić tłuczkiem do mięsa. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Ogórka przekroić wzdłuż(...)części. Na każdym filecie z polędwicy ułożyć, kawałek papryki i ogórka, zwinąć w roladkę. Roladkę owinąć plastrem boczku, spiąć wykałaczką. Smażyć roladki na rozgrzanym tłuszczu z jednej i drugiej strony. Roladki układać na liściach rukoli, przybrać pomidorkami . SOS Do miski włożyć majonez, dodać czosnek i musztardę, dobrze utrzeć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Roladki polać sosem majonezowym

Kuchnia Danusi
Forszmak lubelski 158

ogórków kiszonych 1 marchewka garść pokrojonego pora sól pieprz 1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego 1 łyżeczka lubczyku suszonego kolendra 3 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 łyżeczka słodkiej papryki majeranek 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki Mięso, kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, nieco drobniej pokroić cebulę i pieczarki, czosnek posiekać drobniutko. Na dnie garnka rozpuścić 1 łyżkę

Gotowanie jest łatwe