boczek suszony - 1000 przepisów (strona:24/67)

A po drugie... 146

Efekt? Wyśmienite, pełne smaku, mięciutkie i puszyste bułeczki. Z chrupiącą skorupką sera na wierzchu. Bajka po prostu. Mówię Wam, musicie spróbować.Bułeczki z boczkiem, cebulą i seremSkładniki:(na 12 sztuk)500 g mąki pszennej12 g suszonych drożdży300 ml letniego mleka1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli50 g masła200 g wędzonego boczku2 średnie czerwone cebuledodatkowo:25 ml letniego mleka150 g żółtego seraBoczek(...)masło rozpuścić i ostudzić.Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami, cukrem i solą. Wlać mleko, zagnieść ciasto. Wlać masło, wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto. Dodać cebulę i boczek, dobrze połączyć.Odstawić do wyośnięcia na 1 godzinę.Gotowe ciasto szybko zagnieść, podzielić na 12 równych części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Roladki z piersi kurczaka z fetą i papryką zawijane w boczku. 279

zimno. Polecam :) Składniki ( na 9 szt. roladek ) - 3 duże pojedyncze piersi z kurczaka - mała czerwona papryka - ser feta ok. 140 gram - boczek wędzony ( 18 dłuższych cienkich plastrów ) - zioła przyprawowe : pomidory suszone + bazylia+czosnek - olej Wykonanie Każdą z piersi kurczaka dzielę na trzy kotlety, rozbijam przez folię tłuczkiem, posypuje delikatnie mielonym czosnkiem. W miseczce ugniatam widelcem ser feta, dodaję(...)zioła, całość mieszam do połączenia składników. Tak przygotowaną masę wykładam łyżką ( jedna łyżka na pierś wystarczy ) na rozbite piersi i zwijam w roladki. Każdą roladkę dodatkowo owijam dwoma plastrami boczku. Końcówki spinam wykałaczkami. Naczynie żaroodporne smaruję przy pomocy pędzelka odrobiną oleju. Roladki przekładam do naczynia, łączeniem do dołu. Na koniec każdą roladkę smaruję delikatnie olejem również przy pomocy pędzelka. Roladki

Kuchnia z widokiem na ogród
Placek ziemniaczany z piekarnika 221

godzinę, a efekt był rewelacyjny. Do przygotowania dania użyłem: 1 kilograma ziemniaków, 3 cebul dymek wraz ze szczypiorkiem, 150 gram boczku wędzonego w plastrach, 2 jajek, 200 ml śmietany 18%, 2 łyżek białego octu winnego, 2 łyżeczek suszonego cząbru, kilku gałązek świeżego rozmarynu, 1 łyżeczki ziaren kminku, 1 łyżki mąki ziemniaczanej, oliwy, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Jak już(...)miski, przyprawiłem je solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Następnie dodałem do ziemniaków łyżeczkę lekko roztartego w moździerzu kminku, dwie łyżeczki suszonego cząbru, łyżkę mąki ziemniaczanej i dwa jajka, po czym całość dokładnie wymieszałem. Plastry wędzonego boczku pokroiłem w poprzeczne pasy o szerokości około jednego centymetra, które dokładnie porozdzielałem, a następnie umieściłem na zimnej suchej patelni. Patelnię podgrzewałem

Wyprawy kulinarne
GULASZ WĘGIERSKI Z INDYKIEM A’LA PORKOLT 165

GULASZ WĘGIERSKI Z INDYKIEM A’LA PORKOLT Gulasz węgierski bez wołowiny ? Tak jest to możliwe a nawet pyszne. Nie ma tu wędzonego boczku który, zastąpiłem wędzoną papryką, jej smak podkreślają suszone pomidory. Zamieniłem czerwone mięso wołowe na indyka, którego mięso z udźca, doskonale się do tej potrawy nadaje. A czerwone … czerwone to polecam wino które, dodatkowo podkreśli smak

Markowy smak
Ekstra mięsny sos do pizzy i makaronu czyli Niedzielne Mielenie odc.39 173

pizzy i makaronu 2 szalotki, obrane i pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane oliwa do smażenia po pół łyżeczki suszonego oregano i płatków chili 150 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 300 g mielonej wołowiny 800 g krojonych pomidorów z puszki sól i pieprz Rondel stawiamy na średnim ogniu. Na dwóch łyżkach oliwy podsmażamy oliwę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zapiekane puree z mięsem mielonym i kapustą kiszoną. 164

kilka kropel maggi   1/2 łyżeczki mielonych grzybów leśnych   200 ml słodkiej śmietanki 18%   ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej   ½ łyżeczki suszonego majeranku   50 g masła   sól, pieprz, olej WYKONANIE: plastry boczku kroimy w kostkę smażymy z cebulką pokrojoną w kostkę, dodajemy zmieloną na grubych oczkach łopatkę, smażymy do zrumienienia,   kapustę kroimy i gotujemy, dodajemy

Kuchnia Beaty
blęder step by step 152

marchewką. ciekawostką jest wykorzystywanie do dekoracji kiszonych warzyw. te kiszonki, z resztą, jak każdy produkt opuszczający kuchnię Blędera jest wytworzony na miejscu. carpaccio wołowe z suszonymi pomidorami - boskie... wolnopieczony w relatywnie niskiej temperaturze boczek, to znany mi sposób przygotowania mięsa, który wielokrotnie wykorzystywałam w domu. ale zrobienie sosu z bulionu cielęcego, który gotuje się 20 godzin, robi wrażenie. oprócz

Eksperyment sobotni
Roladki z jelenia z kapustą i grzybami 108

Dzikie jedzenie zagościło ostatnio na naszym stole.   Składniki 4 plastry po 2 cm udźca z jelenia 200 g suszonych grzybów 200 g kapusty kiszonej 8 plastrów boczku wędzonego 700 ml bulionu wołowego musztarda sarepska 3 liście laurowe jałowiec 2 szt ziele angielskie (kilka) pieprz czarny ziarnisty (kilka) słodka mielona papryka mąka 200 g śmietany 18% olej do smażenia

R'n'G Kitchen
Bigos 118

Składniki (na duży garnek): 2 kg kwaszonej kapusty 250 g wieprzowiny od szynki 250 g chudej wołowiny 400 g dobrej, suchej kiełbasy 250 g wędzonego boczku 2 cebule 3 łyżki smalcu trzy garście suszonych grzybów 4 liście laurowe 6 ziaren jałowca 8 ziaren ziela angielskiego mały słoik koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kwaszoną kapustę odcisnąć

W SMAK
Pyzy z mięsem 173

nadzienie: 500 g mięsa wieprzowego (karkówka, biodrówka) 1 bułka 1 jajko   3 cebule 1 kostka rosołowa sól pieprz do smaku 2 łyżeczki suszonego majeranku Dodatkowo: 3 -4   cebule 200 g boczku surowego. Sposób wykonania ciasta na pyzy: Ziemniaki obrać, ugotować a następnie wystudzić i przepuścić przez praskę lub zmielić. Przełożyć ziemniaki do miski lub innego szerszego naczynia

Na słodko lub wytrawnie
Świąteczny Kulebiak! 150

Odliczanie czas zacząć! Uwielbiam Święta Bożego Narodzenia ze względu na atmosferę panującą w około, wyczekiwania, unoszące się w kuchni cudowne zapachy (które spotyka się tylko raz

Kitchens Alphabet
Bigos staropolski 113

staropolski, najlepszy z domowej kiszonej kapusty. Najsmaczniejszy po kilku dniach i odgrzewaniach, gdy nabierze odpowiedniego smaku. Składniki:1 kg kiszonej kapusty700 g wędliny (kiełbasa, boczek, szynka itp.)300 g łopatki wieprzowej10 suszonych borowików2 cebule10 suszonych śliwek2 liście laurowekilka ziaren ziela angielskiego i jałowca40 ml czerwonego winasól, pieprz, cukierKiszoną kapustę pokroić, włożyć do dużego garnka i zalać

wyzwania kuchenne
Bliniarz, ciasto ziemniaczane a la babka ziemniaczana 375

chlust oleju 1,2 kg dużych ziemniaków pokrojona w kostkę połowa średniej cebuli 2 jajka czubata łyżka mąki sól, pieprz proponuję też: łyżeczkę suszonego majeranku pokrojone 2 liście pietruszki 1. Obrać ziemniaki 2. Słoninę (boczek) pokroić w kostkę i usmażyć skwarki. Przelać wytopiony tłuszcz na blachę do pieczenia, a skwarki rozłożyć równomiernie. ( Jeśli stosujemy olej, warto go uprzednio podgrzać

Weekendy w domu i ogrodzie
Przepiórka z farszem z żurawiny i purée z zielonego groszku 136

portugalską suszoną szynkę presunto. Dzięki temu zabiegowi, zwanemu w kuchni zbrojeniem, mięso nie staje się suche. Zamiast szynki możecie wykorzystać boczek. Gotowe przepiórki podałem z purée z zielonego groszku. Składniki: 2 przepiórki 4 plastry suszonej szynki dwa plastry czerstwej bagietki garść żurawiny 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżka ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku sznurek

W SMAK
Genialna tarta z brukselką (i syropem klonowym...) 143

stawić im czoło. I kiedy zaczęłam zastanawiać się nad połączeniami smaków, nadeszła wena. Oto jej efekt. TARTA Z BRUKSELKĄ, KLONOWYM BOCZKIEM I SOSEM SEROWYM  Na ci asto 300g mąki szczypta soli szczypta proszku do pieczenia czubata łyżeczka suszonego tymianku cytrynowego (nasz!) 100g masła w temperaturze pokojowej 4-5 łyżek zimnej wody trochę masła i bułka tarta lub mąka(...)wysypania formy Na nadzienie 4 plasterki boczku 2 łyżki syropu klonowego 250g brukselki (nasze!) 1 większa/ 2 małe szalotki 1 łyżka masła 50g masła 2 łyżki mąki 100ml śmietanki kremówki 100ml mleka 100g sera Comte 1 duże jajko sól i pieprz do smaku W kwestii kruchego ciasta jak zwykle napiszę- ja lubię takie bez dodatku jajek, jestem świadoma

les mirabelles