boczek suszony - 1000 przepisów (strona:30/67)

Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku 158

papryki, pociętych w kostkę i podsmażonych z dodatkiem wina. Soczyście pomarańczowy sos ożywiają kawałki zielonego jarmużu. Potrawa zostało wykończone wysmażonym boczkiem, chrupiącym w ustach i przyjemnie łechcącym powonienie aromatem wędzonki oraz zadziornymi płatki suszonej papryczki.Choć lista składników wydaje się dość długa przygotowanie tej potrawy jest banalnie proste.Danie może być serwowane jako szybka przekąska lub danie(...)brązowy ryż, lub na szybko wiejski chleb na zakwasie. Czas przygotowania:30 minutPorcje: 4   Składniki: 600 g schabu QAFP,10 cienkich plastrów wędzonego boczku QAFP,1 szklanka puree z pieczonej dyni,1 szklanka drobno pokrojonej czerwonej papryki,1 szklanka drobno pokrojonej dyni Hokkaido,1 szklanka liści jarmużu porwanych na małe kawałki (tylko miękkie części

SzczyptaSmaQ
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i mozzarellą 669

także jako zimna przekąska na imprezę. Warto przyrządzić w większej ilości :) Składniki (dla 2 osób): 2 pojedyncze piersi kurczaka 4-5 suszone pomidory (np. w oleju) 60g mozzarelli natka pietruszki 6 plasterków szynki parmeńskiej,szwarcwaldzkiej lub wędzonego boczku sól i pieprz Przygotowanie: Filety umyć i oczyścić z błonek. Rozłożyć płasko na blacie i bardzo ostrym nożem zrobić nacięcie tworząc

Piąty grzech główny
Kapusta zasmażona 125

duża cebula lub 2 małe 4 łyżki masła 1 łyżka mąki pół pęczka koperku sól 100 g surowego wędzonego boczku 2 łyżki przecieru pomidorowego sok z cytryny szczypta cukru kilka malutkich grzybów suszonych Przygotowanie   Kapustę obrałem z wierzchnich liści , opłukałem i drobno poszatkowałem. Kapustę zalałem wrzątkiem , dodałem łyżeczkę soli, połowę masła, namoczone grzyby i gotowałem 40-50 minut(...)smażyłem , dopóki lekko się nie zrumieniła. Wsypałem wtedy mąkę i smażyłem jeszcze ok. 2 minuty. Zasmażkę rozprowadziłem kilkoma łyżkami wywaru i dodałem do kapusty. Na patelni podsmażyłem drobno pokrojony boczek , dodałem do kapusty. Wlałem przecier pomidorowy. Dusiłem pod przykryciem ok. 10 minut. Doprawiłem do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny , dodałem posiekany koperek

R'n'G Kitchen
Pierwsza przeprawa przez bardzo polską kuchnię. 213

Mamą - ok może być udziec. Świetnie biorę, poproszę pół kilo, Pani się nałożyło 0,8 kg, uznałam że już nie warto odkrawać - BACH! 32zł!!! No dobrze. Dokupiłam kapustę, grzyby suszone, ziemniaki i na szczęście... płatność kartą została zaakceptowana. Ze wszystkich udałam się do domu - działamy. Bitki przygotowane (jak widziałam to mięso przypomniała mi się scena z Julie & Julia(...)ziemniaków ok 150-200g mąki duże jajko trochę soli kapusta podsmażana (idealnie pasowałyby jeszcze buraczki): kapusta kiszona trochę kiełbasy, wędliny, boczku (ja akurat miałam zesmażoną wędlina i użyłam jej) pół cebuli grzyby suszone ziele angielskie liście laurowe pieprz kminek troszkę cukru 4 łyżki mąki bitki wołowe: zrazy wołowe (w moim przypadku udziec) grzyby suszone pół cebuli ziele

Brzuszki Łakomczuszki
Zapiekanka fasolowa 103

przepis na zapiekankę fasolową. Składniki 400 g zielonej fasolki szparagowej 400 g żółtej fasolki szparagowej 100 g wędzonego, przerośniętego boczku 4 łyżki bulionu mięsnego 40 g masła 200 g sera gouda 2 pomidory sól pieprz świeżo zmielony 1 łyżeczka suszonego cząbru masło do formy Przygotowanie   Fasolkę opukałem, odciąłem końcówki, osączyłem na durszlaku a następnie pokroiłem na kilkucentymetrowe kawałki(...)Cebule obrałem i razem z boczkiem pokroiłem w drobna kostkę. Boczek podsmażyłem na patelni bez dodatku tłuszczu, dodałem cebulę i stale mieszając, lekko zeszkliłem na wytopionym z boczku tłuszczu. Dodałem fasolę i bulion. Dusiłem na niewielkim ogniu przez Około 15 minut, po czym przyprawiłem do smaku solą, pieprzem i cząbrem. Nieco przestudziłem. Żaroodporną formę wysmarowałem masłem. Na tarce starłem

R'n'G Kitchen
Dietetyczny pasztet z kaszą jaglaną 332

wieprzowiny (u nas było to mięso z łopatki) 300g karkówki (fajną cenę na karkówkę bez kości znajdziecie TUTAJ ) 250g wołowiny 150g surowego boczku 150g słoniny Pęczek włoszczyzny 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 jajka Garść suszonej żurawiny 1,5 szklanki wywaru drobiowego (lub wywar z gotowania miesa) 3/4 szklanki kaszy jaglanej Przyprawy: świeżo mielony piep rz, świeżo mielona sól(...)oraz ziele angielskie. Dokładamy wołowinę i zalewamy zimną woda. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Następnie dokładamy całą wieprzowinę (czyli zarówno karkówkę, jak i mięso z łopatki) oraz boczek, gotujemy, aż mięso zmięknie (około 30-40 minut). Zdejmujemy z ognia. W miedzy czasie przygotowujemy mięso z indyka. Wstawiamy go do parownika na około 25-30 minut. Podobnie robimy

Kolizje Smaków
BIGOS ŚWIĄTECZNY (keto, LCHF, optymalny, paleo) 259

bigos według receptury moich rodziców Składniki: Kapusta kiszona – 3 kg Wołowina np. goleń – 400 g Łopatka wieprzowa – 500 g Szynka – 250 g Boczek wędzony – 250 g Kiełbasa – 250 g Smalec – 40 g Grzyby suszone np. podgrzybki – 50 g Śliwki węgierki suszone – 80 g Ziele angielskie – 2 ziarenka Kapustę spróbować i jeśli nie jest zbyt kwaśna delikatnie odcisnąć

Ola la LCHF
Zacna zupa wiejska 216

Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”. Składniki dla 6-8 osób: 400 g grochu łuskanego 2 marchewki 1 pietruszka kawałek mięsa wędzonego (żeberko, boczek, ogonówka) liść laurowy ziele angielskie kilka ziaren pieprzu 4 kapelusze suszonych grzybków majeranek, cząber, sól, mielony pieprz. Składniki na zasmażkę: średniej wielkości cebula, dwie łyżki smalcu lub masła i 1 łyżka mąki. Groch płuczemy

Trzeci talerz
Zupa wiedeńska 128

Składniki: 200 g karkówki opakowanie suszonych leśnych grzybów kilka kabanosów myśliwskich cebula czerwona i żółta kawałek boczku wędzonego łyżka śmietany kilka ząbków czosnku sól, pieprz, lubczyk ziarenka angielskie, pieprzu, kilka listków laurowych natka pietruszki ziemniaki sos sojowy ciemny i grzybowy marchewka, pietruszka i kawałek selera Przygotowanie: Mięso zalać wodą. Wstawić na ogień, dodać obraną marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, czosnek

Gaździnka warzy
Wielkanocny żurek. 134

liście laurowe kromka czerstwego chleba na zakwasie  Składniki na zupę: 1,5 l wody 400 g białej kiełbasy 200 g wędzonego boczku 200 g wędzonej kiełbasy 2 duże cebule 2 średnie marchwie Łyżka suszonego majeranku 1 łyżeczka soli Przygotowany raniej zakwas  1,5 łyżki mąki 2 łyżki śmietany Ugotowane na twardo jaja. Przygotowanie:  Zaczynamy od przygotowania(...)garnku zalewamy wodą białą kiełbasę i dodajemy sól. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 min.   W między czasie póki kiełbasy się gotują, kroimy w kostkę wędzony boczek, wędzoną kiełbasę, cebulę i marchew. Dokładnie rozgrzewamy patelnie i smażymy wędliny, aż się wytopi tłuszcz. Następnie do smażących się wędlin dodajemy cebulę i marchew, szklimy na średnim ogniu przez

Kuchnia Łukasza
Szaszłyki z kurczaka i wiosenna sałata 127

Składniki: Szaszłyki: 2 podwójne piersi z kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 2 łyżki oleju 2 czerwone papryki 25 dag boczku wędzonego 2 cebule Sałata: 1 sałata 1 ogórek szklarniowy 2 pomidory 1 pęczek szczypiorku 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Sposób przygotowania: 1.Piersi

A Ty Smakuj Mnie
Pierogi ruskie pelnoziarniste z majerankiem 95

maki pszennej 550)250-270 ml goracej wody (w zaleznosci od rodzaju maki )1 lyzka dobrego olejuszczypta soliNadzienie pierogowe:50 dag ziemniakow30 dag bialego sera1 cebula1 lyzka suszonego majerankusol,pieprz z mlynka do smakuDodatkowo :150 dag boczku1 cebula2 lyzki olejuWYKONANIE: Ser i ugotowane ziemniaki zemlec lub ubic tluczkiem,wymieszac z drobno posiekana ,zrumieniona na tluszczu cebulka i majerankiem ,doprawic(...)nakladac po 1 lyzeczce nadzienia i lepic pierogi . Gotowac w duzej ilosci osolonej wody z dodatkie 1 lyzki oleju.(zeby sie nie sklejaly).Wyjmowac lyzka cedzakowa.Podawac z podsmazonym boczkiem z cebulka.Do pierogow najlepiej smakuje kefir lub kwasne mleko.Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaron z awokado 146

około 2 łyżek- według uznania 2 ząbki czosnku sól, pieprz rukola ( garść) ser żółty około 10 dag tłuszcz do smażenia Przygotowanie ; Makaron gotujemy Boczek kroimy w wąskie paski, smażymy tak, by wytopić ewentualnie tłuszcz Rukolę myjemy, suszymy w ręczniku papierowym, rozdrabniamy, z awokado wyjmujemy pestkę, obrany kroimy w kostkę, podobnie postępujemy z połową sera Czosnek obieramy, słonecznik prażymy, część pozostawiamy(...)grubość około połowy ziarna słonecznika  ), dodajemy sól i pieprz do smaku Na talerz wykładamy ugotowany, ciepły makaron, dodajemy zmiksowane składniki, posypujemy obficie rukolą A na wierzch wykładamy przesmażony boczek ( wraz z tłuszczem ), posypujemy serem i ziarnem słonecznika, całość mieszamy. Danie jest łatwe do przyrządzenia. Jeśli ktoś nie lubi rukoli, można wypróbować z roszponką. Wtedy proszę o podzielenie się wrażeniami

Proste Potrawy
domowa konserwa ze słoika 152

łopatki, karkówki lub szynki ( można również połączyć w jednym wyrobie wszystkie wymienione rodzaje w dowolnych proporcjach) 0,5 kg boczku 150-200 ml bulionu wołowego ewentualnie dodatkowo 2 łyżki żelatyny  peklówka 1/2 łyżeczki pieprzu szczypta majeranku szczypta suszonego czosnku 40 g soli ( dwie łyżeczki) 4 g saletry sposób wykonania Mięso wieprzowe z łopatki ( karkówki lub szynki ) kroimy(...)kostkę  ( około 1,5 na 1,5 cm), boczek ( najlepiej dobrze schłodzony) kroimy w drobną kostkę . Mięso wkładamy do kamionki, lub nierdzewnego garnka (absolutnie nie nadają się do tego garnki emaliowane). Przesypujemy mięso wszystkimi składnikami peklówki i całość dokładnie mieszamy, a następnie nakrywamy naczynie przykrywką i odstawiamy w chłodne miejsce na dwa dni.  Należy pamiętać aby każdego dnia

Miód i pieprz
Fasolka po bretońsku 152

łyżeczki przyprawy do dań z fasoli 3 łyżki suszonego majeranku Sposób przygotowania: 1. Fasolę namaczamy w zimnej wodzie min. 12 godzin, następnie wybieramy ziarenka jeśli są nadpsute i zalewamy świeżą wodą (ok 3l). Gotujemy min godzinę na wolnym ogniu. 2. W czasie gotowania fasoli podsmażamy najpierw sam boczek pokrojony w kostkę, a następnie z kiełbasą pokrojoną w pół talarki(...)fasoli, solą oraz pieprzem. Gotujemy do miękkości grochu- jeszcze ok jedną godzinę.  3. Na wytopionym z boczku i kiełbasy tłuszczu przygotowujemy zasmażkę. Do rozgrzanego dodajemy odmierzoną ilość mąki i energicznie mieszamy, przekładamy do fasolki dobrze roztrzepując, doprowadzamy do zagotowania, dodajemy suszony majeranek przetarty w moździerzu lub w dłoniach.  Do wydobycia aromatu z suszonego majeranku wykorzystałam moździerz

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania