boczek suszony - 1000 przepisów (strona:31/67)

Karkówka pod pierzynką. 129

moje. Jest bardzo wdzięczne do przygotowania i bogate w smaku! SKŁADNIKI: 4-5 plastrów chudej karkówki 2-3 cebule kilka plastrów boczku wędzonego lub pieczonego z kardamonem papryka konserwowa MARYNATA: 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka suszonego lubczyku szczypta majeranku szczypta tymianku 1/3 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku 25 ml białego wytrawnego wina WYKONANIE: wszystkie(...)składniki marynaty dokładnie mieszamy, karkówkę rozbijamy nakłuwaczem, macerujemy w marynacie, zostawiamy w lodówce na 3-4 godz., cebulę kroimy w piórka, boczek i paprykę w cienkie paski,  plastry karkówki smarujemy ketchupem, kładziemy na każdy cebulę, boczek, paprykę,  smarujemy majonezem, po 30-40 min. posypujemy tartym serem, zapiekamy w piekarniku około 1 godz.(to jest czas całkowity) najpierw

Kuchnia Beaty
Piersi z żurawiną i chrzanem owinięte boczkiem wędzonym 177

ostrym nożem (ostrożnie żeby nie przeciąć). Każdą kieszonkę wysmarować w środku czosnkiem. Napełnić żurawiną wymieszaną z chrzanem.Piersi natrzeć czerwoną papryką i suszonym tymiankiem. Odłożyć na 1 godzinę do lodówki. Wyjąć i spiąć kieszonki wykałaczką, owinąć plasterkami boczku wędzonego. Na rozgrzanym oleju obsmażyć z wszystkich stron na złoto. Na drugą patelnię wlać śmietanę, zagotować i przełożyć obsmażone piersi. Doprawić

Ala piecze i gotuje
Piróg biłgorajski 144

ugotowanych ziemniaki 1 szklanka kaszy gryczanej /650 gr ugotowanej 750 gr sera białego (półtłusty) 500 gr boczku z szynką pół na pół 1 szklanka śmietany 18 % 5 jajek 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu 2 garści liści mięty lub łyżeczka suszonej mięty Kaszę ugotować na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu, lekko przestudzić. Boczek/szynkę drobno pokroić w kosteczkę(...)ugotowanych ziemniaki 1 szklanka kaszy gryczanej /650 gr ugotowanej 750 gr sera białego (półtłusty) 500 gr boczku z szynką pół na pół 1 szklanka śmietany 18 % 5 jajek 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu 2 garści liści mięty lub łyżeczka suszonej mięty'; document.write

moj przepis na
Zupa z czerwonej soczewicy 108

bulionu- 400g czerwonej soczewicy- puszka (400ml) mleka kokosowego- kilka ziemniaków- 250g boczku- 1-2 marchewki- por- cebula- 5 ząbków czosnku- ok. 2 cm kawałek świeżego imbiru- 2 liście laurowe- sól- biały pieprz- 2-3 łyżeczki curry- płatki chilli, chilli mielone- czosnek suszony- papryka wędzona- majeranek- olej kokosowyW dużym garnku, na oleju kokosowym zeszkliłam cebulę z pokrojonym czosnkiem. Dodałam pokrojoną(...)minut. Do gotującej się zupy starłam na drobnej tarce imbir. Doprawiłam solą, pieprzem, chilli, curry, papryką wędzoną, czosnkiem suszonym i majerankiem. Tuż przed końcem gotowania wlałam mleko kokosowe. Zupę zagotowałam. Na rozgrzanej patelni przesmażyłam na rumiano boczek, którym okrasiłam zupę w miseczkach.O tym, jakie bogactwo w sobie kryje soczewica, można przeczytać w internecine. Wtrącę tylko, że jej nasiona mają

mojewypiekiinietylko
DOMOWY PASZTET PIECZONY / FASZEROWANE PIECZARKI 193

jajek 2 szt. marchewki 1 szt. pietruszki 0,5 szt. selera kawałek pora 1 szt. cebuli parę suszonych grzybków liście laurowe ziele angielski imbir gałka muszkatołowa majeranek czosnek sól, pieprz,ostra czerwona papryka sucha kajzerka 4 plastry boczku wędzonego Mięsa pokroiłam na mniejsze kawałki. Podsmażyłam je na patelni w celu "zamknięcia" w nim smaku. Do dużego garnka wlałam wodę(...)włożyłam pokrojone na kawałki mięso (bez wątróbki), włoszczyznę,liście laurowe,ziele angielskie,grzybki suszone i dusiłam około 1,5h. Wątróbkę dodałam na 10 minut przed końcem gotowania. Mięso, marchewkę, pietruszkę i grzybki zmieliłam trzykrotnie przez maszynkę do mielenia. Dodałam żółtka, przyprawy, namoczoną w wywarze  i przepuszczoną przez maszynkę kajzerkę. Polecam przyprawę firmy KAMIS do pasztetu szlacheckiego

potrawyregionalne
Rustykalny pasztet z leśnymi grzybami 127

macerowaną w alkoholu.Składniki:1 kg grzybów leśnych (różnych),500 g mięsa z indyka bez kości (użyłam soczystych podudzi),200 g wędzonego boczku,200 g wątróbek drobiowych,pęczek włoszczyzny,pęczek natki pietruszki, 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego (można zastąpić 2 ząbkami zwykłego),1 łyżka posiekanej świeżej macierzanki (lub tymianku),1 czerstwa kajzerka,2 jaja4 łyżki wyłuskanego słonecznika(...)schładzamy oliwę, grzyby puszczą sok i zaczną się dusić, co może wydłużyć czas smażenia (zanim odparują) lub się „rozciapciają”. Mięso, wątróbki, ugowane 2 marchewki, kawałek selera, kawałek pietruszki, boczek i połowę grzybów zmielić na niezbyt drobne kawałki przy użyciu posiadanego lub ulubionego urządzenia, ja używam malaksera.W misce wymieszać: zmielone składniki, posiekaną pietruszkę i macierzankę, czosnek (jeśli używamy zwykłego trzeba

SzczyptaSmaQ
Karkówka, kaszanka z grilla. 143

lubią grilować przepis na pyszną Karkówkę i Kaszankę z grilla. Zdjęcia potraw wieczorkiem.   SKŁADNIKI: kilka plastrów karkówki cienka kaszanka szynka lub boczek wędzony cebula olej trochę półwytrawnego czerwonego wina przyprawy: przyprawa do karkówki, sól, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, majeranek inne wg. upodobań MARYNATA DO MIĘSA: kilka łyżek oleju przyprawy 2-3 łyżki wina wymieszać WYKONANIE(...)godz. Kaszankę przygotowujemy chwilę przed grilowaniem. Obieramy z jelita i kładziemy na wysmarowanym kawałku folii aluminiowej, następnie obkładamy kaszankę pokrojoną w piórka cebulą i paseczkami szynki lub boczku. Zawijamy luźno w folię, którą z góry nakłuwamy i gotowe. Karkówkę grillujemy do miękkości na tacce, kaszankę około 30 min. na dobrze rozgrzanym grillu

Kuchnia Beaty
Coq au win - kurczak w winie 238

mnie jak w prosty sposób powstaje coś tak pysznego! Składniki 1kg części kurczaka, które lubicie 2 marchewki 300g pieczarek 250g szalotek 150g boczku pokrojonego w grubą kostkę olej 3 szklanki wina 2 szklanki bulionu drobiowego 1 suszony liść laurowy 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 rozgniecione ząbki czosnku 2 łyżki mąki kukurydzianej Sposób przygotowania Najpierw(...)ćwiartki lub połówki. Obierzcie marchewki, przekrójcie na pół, a potem na 4 cm kawałki. Obierzcie szalotki i przekrójcie wszerz na pół. Rozgrzejcie garnek, w którym przygotujecie gulasz. Wrzućcie boczek i smażcie 5 minut aż się zarumieni i wytopi się tłuszcz. Wyjmijcie boczek do miseczki, do pozostałej w garnku tłuszczu dolejcie 1-2 łyżki oleju. Wrzućcie osuszone ręcznikiem papierowym części kurczaka

W kuchni wieczorem
faszerowana kaczka o aromacie pomarańczy 146

nocy, to nie ma zagrożenia nie wyrobienia się ;) faszerowana kaczka 2 kg kaczka, sól, pieprz, kolendra farsz: 20 dkg wędzonego boczku, 20 dkg bułki pszennej, 1 duża cebula, skórka otarta z pomarańczy, 50 g orzechów włoskich, 1 łyżeczka suszonej szałwii, 1 jajko, 1 łyżka oleju Wyluzuj kaczkę, jeśli tego jeszcze nigdy nie robiłeś, to na blogu znajdziesz szczegółowy opis(...)Tuszkę natrzyj dokładnie przyprawami i odstaw w chłodne miejsce. Przygotuj farsz. Boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju lekko wysmaż boczek, dodaj do niego cebulę i smaż razem, aż cebula będzie szklista. Odstaw do ostudzenia. Bułkę pokrój bardzo drobno. W dużej misce wymieszaj bułkę z przesmażonym boczkiem, otartą skórką z pomarańczy, posiekanymi orzechami, szałwią i jajkiem. Dobrze

Eksperyment sobotni
Staropolski bigos mojej Mamy 4719

domu bigos pojawiał się zawsze na Święta. Moja Mama mówiła, że dobry bigos zależy od rodzaju kapusty i jej przygotowania. W tym przepisie wykorzystałam kapustę kwaśną i słodką, suszone grzyby i śliwki, które dodają kapuście słodkawego posmaku. Jeśli macie możliwość dodajcie różne gatunki mięsa. Im więcej, tym lepiej. Znakomity efekt smakowy uzyskamy, dodając kawałek gęsiny lub dziczyzne. Warto(...)bigos mojej MamySkładniki na ok. 8 osob:1kg kapusty kiszonej1 kg kapusty słodkiejpo ½ kg wołwiny lub wieprzowiny( u mnie karkówka)½ kg kiełbasy¼ kg boczku wędzonego4 ziarna ziela angielskiego3 liście laurowe2 ziarenka jagód jalowcagarść grzybów suszonych10 śliwek suszonych bez pestek1 mała cebulapieprz, sól, tłuszcz do smażeniaGrzyby zalewamy wodą i moczymy ok. 30 min. Kapustę kwaszoną odciskamy z soku(soku

Mia Cucina Sofieta
Pieczona polędwiczka w sosie serowym zawijana w boczek 202

śmietanki 150 g twarożku ziołowego 1 trójkącik topionego sera 2 łyżeczki zielonego pieprzu natka pietruszki sól do smaku Polędwiczkę myjemy, suszymy i kroimy w plastry (ok. 3 cm grubości). Każdy plaster smarujemy z obu stron musztardą i owijamy plastrem boczku. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, a dno wykładamy pokrojoną w cienkie plastry (lub pióra) cebulą. Na cebuli układamy mięso(...)małe młode marchewki to bierzemy je w całości. Jeśli większe to kroimy wzdłuż na ćwiartki. I podgotowujemy. Kilka minut, żeby jeszcze lekko twarde były. Odcedzamy, płuczemy zimną wodą i suszymy. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy marchewki. Doprawiamy solą i pieprzem i polewamy miodem. Mieszamy żeby marchewki dokładnie się pokryły miodowo maślaną masą. Smażymy kilka minut aż się dokładnie zeszklą

Marder&Marder Manufacture
Bigos z młodej kapusty 125

taki bigos najlepiej smakuje kolejnego dnia po przyrządzeniu.     Składniki: 3/4 główki młodej kapusty 2 szklanki bulionu lub wody 300 gram suszonej kiełbasy* 250 gram schabu (lub innego surowego mięsa wieprzowego np. szynka lub boczek jeśli ktoś lubi, ja użyłam schabu)* 2 ząbki czosnku 3 ziela angielskie 2 liście laurowe sól, pieprz oliwa z oliwek 2-3 łyżki(...)ognia, dodaję posiekaną natkę pietruszki. Podaję od razu lub po wystudzeniu i ponownym odgrzaniu. Najlepiej smakuje z razowym pieczywem.   Smacznego, Klaudia.     *W lżejszej wersji suszoną kiełbasę i surowe mięso wieprzowe można zastąpić szynką parmeńską (lub inną długo dojrzewającą), kiełbasą drobiową i surowym mięsem drobiowym (np. mięsem z udek kurczaka bądź piersią z kurczaka). W wersji

Mango Papaja
Grochówka + film 244

łuskanego w połówkach 6-7 średnich  ziemniaków 1 większa cebula 300 g kiełbasy    250 g wędzonego boczku 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 3 łyżki suszonego majeranku  czarny pieprz mielony sól przepis Opłukany groch przekładamy do garnka i zalewamy 2 litrami zimnej wody, dodajemy liście laurowe(...)kilka ziaren czarnego pieprzu oraz ziele angielskie i całość gotujemy około 40 minut. Cebulę drobno siekamy a kiełbasę i boczek kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony boczek i wytapiamy z niego tłuszcz, dodajemy również kiełbasę i wszystko razem podsmażamy. Do podsmażonych wędlin dodajemy cebulę i całość chwilę   rumienimy od czasu do czasu mieszamy a następnie zdejmujemy

Smakowite Dania
Perliczka pieczona w tymianku i czosnku 507

tłuszczu i jest bardzo zdrowe. Do przygotowania dania użyłem:1 perliczki (około 1 200 gram),6 cienkich plasterków boczku parzonego,1 pomarańczy,4 średnich buraków,500 gram niewielkich ziemniaków,1 główki i 2 ząbków czosnku,3 łyżek stołowych suszonego tymianku,2 łyżeczek cukru,oliwy,soli,czarnego świeżo mielonego pieprzu.Przygotowanie perliczki zacząłem wcześnie rano od zamarynowania mięsa, które powinno(...)perliczki, jednak przygotowałem je dokładnie w opisany tu sposób, podwajając jedynie ilość składników. Marynata do perliczki składała się z  2 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, 2 łyżek stołowych suszonego tymianku, 3 łyżek oliwy i niewielkiej ilości czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Składniki te dokładnie ze sobą wymieszałem i dokładnie natarłem nimi perliczkę - zarówno jej skórę jak i wnętrze. Następnie

Wyprawy kulinarne
Sałatka ze świeżego szpinaku, z pomidorami, jajkiem i kurczakiem 150

Musimy jednak pamiętać, że dodanie świeżych ziół i świeżej papryczki skraca ten czas. Jeśli zależy nam na dłuższym terminie przydatności, to użyjmy suszonych dodatków.  Wszystkim lubiącym takie sałatki polecam również szybkie: sałatkę z kurczakiem, boczkiem i winogronem , sałatkę ze szklanki lub sałatkę z kaszy orkiszowej z kiszoną cytryną , pomidorami, papryką i cukinią. Kiszone cytryny można przygotować samemu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chcę prawdziwy, męski obiad! Chili con carne zapiekane w paprykach 122

przez praskę1 łyżeczka przyprawy chilli w proszku1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku( jeśli nie możecie go znaleźć, nie przejmujcie się- możecie dodać zwykły kminek , będzie równie smaczne)1 łyżeczka suszonego oregano500 g mięsa mielonego (wołowego lub ulubionego)100 g chudego boczku1 łyżka ciemnego sosu sojowego1 łyżeczka cukru2/3 puszki pomidorów w sosie (bez skórki, najlepiej krojonych)1/2 puszki czerwonej fasoli(...)minut. Wlej na dużą, dość głęboką patelnię z przykrywką oliwę i zeszklij cebulę. Wyciśnij czosnek, dodaj chilli, kmin, oregano i smaż , mieszając, przez minutę. Stopniowo dodawaj mięso i boczek, rozdrobnij szpatułką i zrumień z każdej strony.Kiedy mięso będzie już gotowe, dopraw je sosem sojowym i cukrem.Następnie dodaj pomidory z zalewą i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem

Gotowanie to kochanie

Proponowane wyszukiwania