jajek 2 szt. marchewki 1 szt. pietruszki 0,5 szt. selera kawałek pora 1 szt. cebuli parę suszonych grzybków liście laurowe ziele angielski imbir gałka muszkatołowa majeranek czosnek sól, pieprz,ostra czerwona papryka sucha kajzerka 4 plastry boczku wędzonego Mięsa pokroiłam na mniejsze kawałki. Podsmażyłam je na patelni w celu "zamknięcia" w nim smaku. Do dużego garnka wlałam wodę(...)włożyłam pokrojone na kawałki mięso (bez wątróbki), włoszczyznę,liście laurowe,ziele angielskie,grzybki suszone i dusiłam około 1,5h. Wątróbkę dodałam na 10 minut przed końcem gotowania. Mięso, marchewkę, pietruszkę i grzybki zmieliłam trzykrotnie przez maszynkę do mielenia. Dodałam żółtka, przyprawy, namoczoną w wywarze i przepuszczoną przez maszynkę kajzerkę. Polecam przyprawę firmy KAMIS do pasztetu szlacheckiego
potrawyregionalnemacerowaną w alkoholu.Składniki:1 kg grzybów leśnych (różnych),500 g mięsa z indyka bez kości (użyłam soczystych podudzi),200 g wędzonego boczku,200 g wątróbek drobiowych,pęczek włoszczyzny,pęczek natki pietruszki, 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego (można zastąpić 2 ząbkami zwykłego),1 łyżka posiekanej świeżej macierzanki (lub tymianku),1 czerstwa kajzerka,2 jaja4 łyżki wyłuskanego słonecznika(...)schładzamy oliwę, grzyby puszczą sok i zaczną się dusić, co może wydłużyć czas smażenia (zanim odparują) lub się „rozciapciają”. Mięso, wątróbki, ugowane 2 marchewki, kawałek selera, kawałek pietruszki, boczek i połowę grzybów zmielić na niezbyt drobne kawałki przy użyciu posiadanego lub ulubionego urządzenia, ja używam malaksera.W misce wymieszać: zmielone składniki, posiekaną pietruszkę i macierzankę, czosnek (jeśli używamy zwykłego trzeba
SzczyptaSmaQlubią grilować przepis na pyszną Karkówkę i Kaszankę z grilla. Zdjęcia potraw wieczorkiem. SKŁADNIKI: kilka plastrów karkówki cienka kaszanka szynka lub boczek wędzony cebula olej trochę półwytrawnego czerwonego wina przyprawy: przyprawa do karkówki, sól, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, majeranek inne wg. upodobań MARYNATA DO MIĘSA: kilka łyżek oleju przyprawy 2-3 łyżki wina wymieszać WYKONANIE(...)godz. Kaszankę przygotowujemy chwilę przed grilowaniem. Obieramy z jelita i kładziemy na wysmarowanym kawałku folii aluminiowej, następnie obkładamy kaszankę pokrojoną w piórka cebulą i paseczkami szynki lub boczku. Zawijamy luźno w folię, którą z góry nakłuwamy i gotowe. Karkówkę grillujemy do miękkości na tacce, kaszankę około 30 min. na dobrze rozgrzanym grillu
Kuchnia Beatymnie jak w prosty sposób powstaje coś tak pysznego! Składniki 1kg części kurczaka, które lubicie 2 marchewki 300g pieczarek 250g szalotek 150g boczku pokrojonego w grubą kostkę olej 3 szklanki wina 2 szklanki bulionu drobiowego 1 suszony liść laurowy 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 rozgniecione ząbki czosnku 2 łyżki mąki kukurydzianej Sposób przygotowania Najpierw(...)ćwiartki lub połówki. Obierzcie marchewki, przekrójcie na pół, a potem na 4 cm kawałki. Obierzcie szalotki i przekrójcie wszerz na pół. Rozgrzejcie garnek, w którym przygotujecie gulasz. Wrzućcie boczek i smażcie 5 minut aż się zarumieni i wytopi się tłuszcz. Wyjmijcie boczek do miseczki, do pozostałej w garnku tłuszczu dolejcie 1-2 łyżki oleju. Wrzućcie osuszone ręcznikiem papierowym części kurczaka
W kuchni wieczoremdomu bigos pojawiał się zawsze na Święta. Moja Mama mówiła, że dobry bigos zależy od rodzaju kapusty i jej przygotowania. W tym przepisie wykorzystałam kapustę kwaśną i słodką, suszone grzyby i śliwki, które dodają kapuście słodkawego posmaku. Jeśli macie możliwość dodajcie różne gatunki mięsa. Im więcej, tym lepiej. Znakomity efekt smakowy uzyskamy, dodając kawałek gęsiny lub dziczyzne. Warto(...)bigos mojej MamySkładniki na ok. 8 osob:1kg kapusty kiszonej1 kg kapusty słodkiejpo ½ kg wołwiny lub wieprzowiny( u mnie karkówka)½ kg kiełbasy¼ kg boczku wędzonego4 ziarna ziela angielskiego3 liście laurowe2 ziarenka jagód jalowcagarść grzybów suszonych10 śliwek suszonych bez pestek1 mała cebulapieprz, sól, tłuszcz do smażeniaGrzyby zalewamy wodą i moczymy ok. 30 min. Kapustę kwaszoną odciskamy z soku(soku
Mia Cucina Sofietaśmietanki 150 g twarożku ziołowego 1 trójkącik topionego sera 2 łyżeczki zielonego pieprzu natka pietruszki sól do smaku Polędwiczkę myjemy, suszymy i kroimy w plastry (ok. 3 cm grubości). Każdy plaster smarujemy z obu stron musztardą i owijamy plastrem boczku. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, a dno wykładamy pokrojoną w cienkie plastry (lub pióra) cebulą. Na cebuli układamy mięso(...)małe młode marchewki to bierzemy je w całości. Jeśli większe to kroimy wzdłuż na ćwiartki. I podgotowujemy. Kilka minut, żeby jeszcze lekko twarde były. Odcedzamy, płuczemy zimną wodą i suszymy. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy marchewki. Doprawiamy solą i pieprzem i polewamy miodem. Mieszamy żeby marchewki dokładnie się pokryły miodowo maślaną masą. Smażymy kilka minut aż się dokładnie zeszklą
Marder&Marder Manufacturetaki bigos najlepiej smakuje kolejnego dnia po przyrządzeniu. Składniki: 3/4 główki młodej kapusty 2 szklanki bulionu lub wody 300 gram suszonej kiełbasy* 250 gram schabu (lub innego surowego mięsa wieprzowego np. szynka lub boczek jeśli ktoś lubi, ja użyłam schabu)* 2 ząbki czosnku 3 ziela angielskie 2 liście laurowe sól, pieprz oliwa z oliwek 2-3 łyżki(...)ognia, dodaję posiekaną natkę pietruszki. Podaję od razu lub po wystudzeniu i ponownym odgrzaniu. Najlepiej smakuje z razowym pieczywem. Smacznego, Klaudia. *W lżejszej wersji suszoną kiełbasę i surowe mięso wieprzowe można zastąpić szynką parmeńską (lub inną długo dojrzewającą), kiełbasą drobiową i surowym mięsem drobiowym (np. mięsem z udek kurczaka bądź piersią z kurczaka). W wersji
Mango Papajałuskanego w połówkach 6-7 średnich ziemniaków 1 większa cebula 300 g kiełbasy 250 g wędzonego boczku 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 3 łyżki suszonego majeranku czarny pieprz mielony sól przepis Opłukany groch przekładamy do garnka i zalewamy 2 litrami zimnej wody, dodajemy liście laurowe(...)kilka ziaren czarnego pieprzu oraz ziele angielskie i całość gotujemy około 40 minut. Cebulę drobno siekamy a kiełbasę i boczek kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony boczek i wytapiamy z niego tłuszcz, dodajemy również kiełbasę i wszystko razem podsmażamy. Do podsmażonych wędlin dodajemy cebulę i całość chwilę rumienimy od czasu do czasu mieszamy a następnie zdejmujemy
Smakowite Daniatłuszczu i jest bardzo zdrowe. Do przygotowania dania użyłem:1 perliczki (około 1 200 gram),6 cienkich plasterków boczku parzonego,1 pomarańczy,4 średnich buraków,500 gram niewielkich ziemniaków,1 główki i 2 ząbków czosnku,3 łyżek stołowych suszonego tymianku,2 łyżeczek cukru,oliwy,soli,czarnego świeżo mielonego pieprzu.Przygotowanie perliczki zacząłem wcześnie rano od zamarynowania mięsa, które powinno(...)perliczki, jednak przygotowałem je dokładnie w opisany tu sposób, podwajając jedynie ilość składników. Marynata do perliczki składała się z 2 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, 2 łyżek stołowych suszonego tymianku, 3 łyżek oliwy i niewielkiej ilości czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Składniki te dokładnie ze sobą wymieszałem i dokładnie natarłem nimi perliczkę - zarówno jej skórę jak i wnętrze. Następnie
Wyprawy kulinarneMusimy jednak pamiętać, że dodanie świeżych ziół i świeżej papryczki skraca ten czas. Jeśli zależy nam na dłuższym terminie przydatności, to użyjmy suszonych dodatków. Wszystkim lubiącym takie sałatki polecam również szybkie: sałatkę z kurczakiem, boczkiem i winogronem , sałatkę ze szklanki lub sałatkę z kaszy orkiszowej z kiszoną cytryną , pomidorami, papryką i cukinią. Kiszone cytryny można przygotować samemu
Codzienna kuchnia niecodziennaprzez praskę1 łyżeczka przyprawy chilli w proszku1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku( jeśli nie możecie go znaleźć, nie przejmujcie się- możecie dodać zwykły kminek , będzie równie smaczne)1 łyżeczka suszonego oregano500 g mięsa mielonego (wołowego lub ulubionego)100 g chudego boczku1 łyżka ciemnego sosu sojowego1 łyżeczka cukru2/3 puszki pomidorów w sosie (bez skórki, najlepiej krojonych)1/2 puszki czerwonej fasoli(...)minut. Wlej na dużą, dość głęboką patelnię z przykrywką oliwę i zeszklij cebulę. Wyciśnij czosnek, dodaj chilli, kmin, oregano i smaż , mieszając, przez minutę. Stopniowo dodawaj mięso i boczek, rozdrobnij szpatułką i zrumień z każdej strony.Kiedy mięso będzie już gotowe, dopraw je sosem sojowym i cukrem.Następnie dodaj pomidory z zalewą i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem
Gotowanie to kochanieokresie świątecznych jeszcze pewnie ich przybędzie :)Składniki: kapusta kiszona 1 kg kapusta biała w główce 1 kg boczek wędzony 20 dag kiełbasa zwyczajna 40 dag cebula 2 marchew - niekoniecznie jabłka-3 duże sztuki śliwki suszone -5 sztuk sól, pieprz, liść laurowy, majeranek, masło- pół kostki grzyby prawdziwe suszone 10 dag , ewentualnie pieczarki około 500 ml rosołu Przygotowanie(...)białą, osolić dobrze, a potem ją dobrze odcisnąć, kiszoną jeśli bardzo kwaśna odcisnąć lub przepłukać wodą - zmieszać razem 2 cebule usiekać, jabłka pokroić w kostkę, tak samo kiełbasę i boczek -wpierw mięso z cebulą podsmażyć razem Grzyby namoczyć wcześniej, by miękły kilka godzin - chyba, że krojone - to krócej, potem ugotować osobno do miękkości (a jeśli mamy pieczarki to smażymy
Proste Potrawyprostych, pożywnych i niewątpliwie smacznych. Składniki: - 2 litry serwatki- 1,5 litra wywaru warzywno-mięsnego (korpus kury i warzywa)- 400g boczku wędzonego- 6 kiełbasek- 3 cebule- 2 główki czosnku (średnie)- 1 opakowanie cebulki prażonej- natka pietruszki (może być suszona)- majeranek- 3 łyżki mąki pszennej- 3 łyżeczki cukru- sól, pieprz do smaku Serwatkę wlałam do dużego garnka, postawiłam(...)kuchenkę, aby się grzała, dodałam dwie małe, starte główki czosnku (bez obawy, nie będzie za dużo). Przesmażyłam boczek, gdy wytopił się tłuszcz dodałam obraną ze skóry i pokrojoną w półkrążki kiełbasę – podrumieniłam. Cebule pokroiłam w kostkę, dorzuciłam na patelnię z kiełbasą, aby się zeszkliła. Całość przełożyłam łyżką cedzakową do garnka z gorącą serwatką. Na pozostały tłuszcz wsypałam 3 łyżki
mojewypiekiinietylkołyżka oleju sól, pieprz 1 łyżka konfitury żurawinowej 2-3 łyżki masła 100 g suszonej żurawiny 50 g obranych, drobno posiekanych migdałów 50 g rodzynek 1/2 obranego jabłka, pokrojonego w kostkę sok z 1/2 cytryny 50 ml whiskey kilka- kilkanaście plastrów wędzonego boczku 275 g ciasta francuskiego (1 opakowanie) 1 jajko sezam do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 110 MIN POZIOM(...)odstawiamy na 20 minut. 2. Na tej samej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy suszoną żurawinę, migdały, rodzynki i jabłko, skrapiamy sokiem z cytryny. Przesmażamy, aż jabłko się rozpadnie. Dodajemy whiskey i odparowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. 3. Na blacie rozkładamy kawałek folii spożywczej. Na niej układamy plastry boczku tak, aby nachodziły na siebie (zdj 1). Na boczek wykładamy żurawinę
My Culinary Artblogu znajdziecie już kilka przepisów na jajka - są faszerowane z suszonymi pomidorami i ricottą ( KLIK ), z pieczarkami ( KLIK ), wiosenne - z kiełkami i rzodkiewką ( KLIK ), sadzone z warzywami ( KLIK ) czy jajka w szklance - z grzankami, kiełkami i roszponką ( KLIK ). Dziś mamy dla Was jeszcze bardzo klasyczne połączenie - jajka z boczkiem i szczypiorkiem! Jest pysznie! Spróbujcie koniecznie! Składniki: 5 jajek
Plate of Joyprzyprawy gorczyca,majeranek,kminek,kolendra,lubczyk,jałowiec i papryka ostra i słodka 2 g/kg -suszony koperek 1 g/kg -suszony czosnek niedźwiedzi 0,5 g do całości -wodę dawałem na oko aby mięso nabrało odpowiedniej kleistości Wykonanie Boczek i łopatkę mielimy sitko nr,8 wołowinę kroimy w paski następnie mięso dokładnie wyrabiamy dodając nieco wody aby nabrało kleistości
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.