Składniki: 1kg młodych ziemniaków 1/2 pęczka koperku sól 0,8 kg surowego boczku słodka czerwona papryka w proszku chili w proszku sól, pieprz tymianek suszony lub 2 gałązki świeżego Sposób przygotowania: 1. Młode ziemniaki obrać, umyć, przekroić na pół, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posolić i posypać pokrojonym koperkiem. 2. Boczek pokroić w plastry, doprawić papryką słodką i chili, solą
A Ty Smakuj Mniekremówki 30 % 1 większy pomidor 10 dkg sera żółtego do utarcia 1 całe jajko świeża bazylia sól , pieprz , ulubione suszone zioła , gałkę muszkatołową łyżka sosu sojowego łyżka oleju do podsmażenia boczku Wykonanie : Piekarnik nagrzać do 180 stopni , ziemniaki oskrobać i pokroić w grubsze plastry. A następnie przełożyć do garnka , zalać wodą , lekko
Aromatyczne Podróżecebula – 2 szt* olej – 2 łyżki* dobrej jakości kiełbasa np. podwawelska – ok. 150 g* łopatka wieprzowa – 200 g* boczek – ok. 50 g* czerwone wino – 50 ml* koncentrat pomidorowy – 2 łyżki* suszone grzyby – 2 szt* suszone śliwki – 2 szt* liść laurowy – 2 szt* ziele angielskie – 4 szt* kminek(...)smakuSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Suszone grzyby zalewamy niewielką ilością wody, odstawiamy.Mięso wieprzowe kroimy w kostkę, zalewamy wodą/bulionem, gotujemy do miękkości, odcedzamy.Kapustę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka , zalewamy wrzątkiem, dodajemy śliwki, listki laurowe i ziele angielskie.Na wolnym ogniu dusimy ok. 45 minut.Posiekaną cebulę podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz boczek, przesmażamy kilka minut.Do miękkiej
Ostra na Słodkouśmiechał się” do mnie elegancki boczek. Nie mogłam przejść obojętnie. I tak trafił do mnie, dzięki temu prezentuje go Wam. Składniki: 2 ½ kg boczku ( dobrze gdyby był gruby ) Marynata 100 ml oleju 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki soli morskiej 1 ½ vegety 4 łyżeczki majeranku ( czubate ) Wykonanie: Do kubka wlewamy olej i dodajemy pozostałe składniki(...)marynaty. Mieszamy. Z obu stron, na umyty i osuszony boczek nakładamy marynatę. Zamarynowany boczek pozostawiamy na kilka godzin lub na całą noc pod przykryciem w lodówce. Po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 o C przez 2 godziny. Po podpieczeniu z obu stron nakładamy folię aluminiową ( aby boczek podczas pieczenia nie wysechł ) i pieczemy dalej. Po upływie
Smaki Ewypodałam z młodymi ziemniaki i surówką z pora oraz marchewki. Składniki na 4 porcje*: 1 kg udek z kurczaka 150 g wędzonego boczku 1 szklanka wywaru warzywnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka miodu suszona bazylia sól, pieprz papryka ostra 1 listek laurowy olej lub oliwa do smażenia Mięso umyć, osuszyć i pozbawić kości oraz chrząstek. Wyluzowane udka przyprawić(...)solą oraz pieprzem. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Boczek drobno posiekać. Do garnka wlać odrobinę oliwy lub oleju. Przesmażyć z obu stron wyluzowane udka z kurczaka. Na sam koniec mięso wyjąć i przesmażyć czosnek wraz z boczkiem. Mięso ponownie przełożyć do garnka. Wlać wywar warzywny i dodać miód. Całość przyprawić ostrą papryką oraz bazylią. Na sam koniec dodać listek
UgotowaćPycha!Skałdniki:250 g makaronu (u mnie sprężynki i rurki);100 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią (u mnie gorgonzola);100 g wędzonego boczku;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Brokuł umyć, osuszyć, podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej(...)wodzie lub na parze.Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na suchej pateli (bez dodatku tłuszczu).Na patelnię, do podsmażonego boczku, dodać ser pleśniowy. Podsmażać, stale mieszając, aż ser się rozpuści.Do boczku z serem dodać śmietanę. Wymieszać. Sos przyprawić solą i pieprzem.Do sosu dodać brokuł i rozmaryn. Wymieszać.Do ugotowanego, odcedzonego makaronu dodać sos i wymieszać.Podawać gorące
Gospodyni MiejskaMYŚLIWSKI. Oczywiście można go zjeść z ziemniakami, ale kasza to lepszy dodatek w tym przypadku. SKŁADNIKI: 80 dag. szynki wieprzowej lub łopatki 20 dag. boczku wędzonego parzonego 3 ogórki kiszone 50 dag. pieczarek garść suszonych lub mrożonych grzybów 2 małe cebule 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego tłuszcz do smażenia(ja używam masła klarowanego) przyprawy: sól, pieprz, papryka, szczypta rozmarynu(...)ziarna jałowca, czosnek 2 ząbki. WYKONANIE: mięso pokrojone w kostkę smażymy z dodatkiem przypraw i posiekanej cebuli i czosnku około 1/2 godz., następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek, smażymy 10-15 min., grzyby moczymy a następnie gotujemy w vegecie 1/2 godz., na patelni smażymy (15 min.)pokrojone w ćwiartki pieczarki z dodatkiem posiekanej cebuli ,soli i pieprzu, dodajemy pokrojone
Kuchnia Beatymój kisił się dłużej czy krócej. Tak więc najlepiej dodawać go stopniowo i sprawdzać czy zupa jest wystarczająco kwaśna. składniki1 cebulagarść suszonych grzybów350 g ziemniaków50 g zwyczajnej kiełbasy (lub boczku)2-3 ząbki czosnkumajeranek wg uznania1 l bulionuzakwas na żurek - ilość zależy do naszych upodobań i kwaśności ( ja dodaję 1 - 2 szklanki)przygotowanieZiemniaki obrać
Stare Garypieczarkowym. Pyszne danie na obiad. Składniki: 6 średnich ziemniaków gotowanych 4 średnie ziemniaki surowe 2 jajka 2 cebule 200 g boczku wędzonego sól, pieprz Sos pieczarkowy 250 g pieczarek 180 ml śmietany 30% pęczek koperku łyżeczka cebuli suszonej sól, pieprz cayenne Przygotowanie Gotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Surowe ścieramy na drobnej tarce. Cebulę i boczek kroimy w kostkę
e-PrzepisyKulinarnesolą, pieprzem, farsz nie powinien być mdły. Farsz numer 2. Na pierogi Clauditta Banditta :) 200 g -2 woreczki kaszy gryczanej prażonej 250 g boczku surowego wędzonego 250 g mięsa mielonego z indyka 40g -1 garść suszonych grzybów np. Borowików 2 ząbki czosnku pieprz, sól i papryka ostra mielona Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. W osobnym naczyniu umieszczamy mięso mielone(...)wraz z pokrojonym w drobne kosteczki boczkiem. Grzyby zalewamy wrzatkiem i trzymamy pod przykryciem około 15 minut. Następnie grzyby odcedzamy i bardzo drobno siekamy. Dodajemy do mięs. Wszystko razem mieszany dodając wycisniete zabki czosnku i 2 lyzeczki ostrej papryki. Całość przekladamy na rozgrzana patelnie i smażymy rizdrabniajac nasze mięso na małe kawałki. Mięso powinno być lekko chrupiace. Zawartość patelni przekladamy
ClauditteMissCookingbywa z zupami wegetariańskimi- oraz mało kaloryczna, gdyż całość to około 1220 kcal (a dzieląc na 4 porcje, to zaledwie 305 kcal!). Do zupy polecam dodatek chrupiących chipsów z boczku, które 'podkręcają' i wzbogacają smak, ale fantastycznie sprawdzi się również prażony słonecznik/pestki dyni/migdały, groszek ptysiowy czy najzwyklejsze grzanki np. maślano-czosnkowe- ten wybór Wam pozostawiam :) Zachęcam, szczególnie teraz(...)listek laurowy, ziele angielskie * sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej i ostrej papryczki chili- do smaku koper- do posypania Dodatkowo: * boczek wędzony w plastrach- wedle uznania Zupa krem: Do garnka wlać wodę, wrzucić listek laurowy, kilka sztuk ziela angielskiego, suszoną włoszczyznę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, dynię (jak hokkaido, to ze skórką), marchewkę i zagotować. W międzyczasie
Kraina Miodem PłynącaSkładniki (dla 4-6 osób): 500 g fasoli Jaś 200 g mięsa mielonego 250 g boczku 200 g koncentratu pomidorowego 1 duża cebula 2 łyżki suszonego tymianku 2 łyżki masła 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki cukru odrobina kminku sól, pieprz 1. Fasolę dokładnie(...)całą noc. Nazajutrz do garnka dolewamy wodę na 2 -3 cm ponad fasolę. Gotujemy 1,5 h pod przykryciem co jakiś czas mieszając i ewentualnie dolewając wody. 2. Boczek kroimy w małą kostkę, cebulę drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy boczek. Gdy się zarumieni, dodajemy cebulę i smażymy, aż do zeszklenia. Następnie dodajemy kolejną łyżkę masła, wrzucamy
My Culinary Artciast ale już o tym wspominałam wielokrotnie. Składniki: 700 g mięsa wieprzowego i drobiowego ( pół na pół) 100 g surowego boczku 100 g wątróbki drobiowej 1 duży por (biała część) 50 g suszonej żurawiny 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki pestek dyni 1 marchewka, 1 pietruszka sól, pieprz 2 jajka(...)bułka tarta ( opcjonalnie) odrobina oleju do foremki Sposób przyrządzenia: W dużej głębokiej patelni podsmażyć boczek, tak aby puścił tłuszcz i kolejno dodawać: mięso drobno pokrojone, wątróbkę, warzywa oraz sól i pieprz. Smażyć ok. 10 min mieszając raz na jakiś czas. Następnie zalać wodą tak, aby przykryć zawartość garnka. Dusić na małym ogniu, ok 45 minut
pieprzny smaczekboczku wędzonego surowego 2-3 żeberka opcjonalnie (ja miałam około 10 cm kości od schaba więc je wykorzystałam) 1-2 garści suszonych grzybów sparzonych i namoczonych we wrzątku przez min 30 min sól, pieprz do smaku Boczek kroimy w kostkę podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Jak już zacznie się lekko rumienić dodajemy cebulę czekamy aż się zeszkli
Piekielna Kuchnia Patiefekt jest bez porównania wobec proszkowych podróbek prawdziwego żurku. Do przygotowania dania użyłem: 150 gram wędzonego boczku, 300 gram białej kiełbasy, 500 ml żurku, 2 jajek, 2 litrów bulionu wołowego, 1 cebuli, 2 ząbków czosnku, 2 łyżek tartego chrzanu, 3 łyżeczek suszonego majeranku, 1 łyżeczki suszonego lubczyku, 4 liści laurowych, białego mielonego pieprzu, soli. Gwarantuję, że po przygotowaniu(...)torebki". Przygotowanie zacząłem od pokrojenia boczku i kiełbasy. Boczek pokroiłem najpierw w plastry o grubości pół centymetra, a następnie każdy plasterek pokroiłem w paski o tej samej grubości. Białą kiełbasą pokroiłem w plastry o grubości jednego centymetra. 2 ząbki czosnku obrałem i pokroiłem w cienkie plasterki, a cebulę w dość grube piórka. Boczek, kiełbasę, cebulę i czosnek umieściłem na patelni
Wyprawy kulinarne