boczek suszony - 1000 przepisów (strona:17/67)

Daktyle w boczku nadziewane serem / Cheesy bacon-wrapped dates 219

każdą imprezę. Zalecam podawanie je bezpośrednio z piekarnika, kiedy ser w środku jest jeszcze rozpuszczony, polecam! Scroll down for recipe in English Daktyle w boczku nadziewane serem (12 sztuk) Składniki: 12 suszonych daktyli, z usuniętymi pestkami 50 g ulubionego sera żółtego, pokrojonego na 12 kawałków 6 plasterków boczku, przekrojonych wzdłuż na pół Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw

karmelowy
Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami i boczkiem 196

się i udowodnili sobie, że jednak potrafią :) Trzymam za Was kciuki :)Składniki farszu:200 gramów kaszy gryczanej,1 większa cebula,3 ząbki czosnku,pół szklanki suszonych grzybów,100 gramów wędzonego boczku,sól, pieprz - do smaku.Grzyby namoczyć przynajmniej 2-3 godziny wcześniej.Kaszę ugotować w osolonej wodzie i wystudzić.Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.Boczek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bigos z wolnowaru 136

wolnowaru...robiony jakiś czas temu w wolnowarze..Muszę teraz jeszcze wypróbować w multicookerze.. mała główka kapusty 20-30 dkg kiełbasy  30 dkg boczku wędzonego 1-2 marchewki 2-3 pomidory  kilka suszonych pomidorów sól, pieprz listek, ziele koperek Kapustę poszatkować,kiełbasę i boczek , pomidory pokroić.Dodać przyprawy , wymieszać i  przełożyć do wolnowaru, wlać trochę wody

Moje domowe kucharzenie
Fasolka po bretońsku 82

staroci pisałam także w poście dotyczących wakacyjnych pamiątek , zaglądnijcie koniecznie! Fasolka po bretońsku Składniki: 500 g fasoli jaś 1 kiełbasa głogowska 200 g wędzonego boczku 4 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżeczki majeranku 1 cebula suszone oregano do posypania sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Fasolę namaczamy przez całą noc. Następnego dnia odlewamy wodę, w której moczyła się(...)fasola i zalewamy świeżą. Dodajemy majeranek i gotujemy fasolę na małym ogniu. Boczek i kiełbasę oraz obraną cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy fasola będzie prawie już miękka dodajemy podsmażone boczek i kiełbasę z cebulą oraz przecier pomidorowy, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Podajemy posypane suszonymi ziołami z ulubionym pieczywem lub tłuczonymi ziemniakami

Moja smaczna kuchnia
Zrazy zawijane z pomidorami suszonymi 86

plastry wołowiny: rostbef, ligawa, udziec (u mnie ligawa), 3 duże lub 6mniejszych plasterków boczku wędzonego, 6 połówek pomidorów suszonych z oliwy, 6 filecików anchois, 3 łyżki pesto ze szczypiorku czosnkowego* 18 kaparów, ognista mieszanka przypraw** pieprz kolorowy, sól, mąka do oprószenia zrazów, oliwa do smażenia, 500 ml bulionu warzywnego (najlepiej domowy), Rozbić mięso tłuczkiem na cienkie płaty, szczególnie należy

królestwo garów
Pizza z oliwkami na bazyliowym cieście 108

Taki eksperyment :) Ale za to jaki udany! Pizza przepyszna!Składniki:Ciasto:1,5 szklanki mąki0,5 szklanki ciepłej wody1 łyżeczka cukruszczypta soli30 g drożdży3 łyżki oleju1 łyżeczka suszonej bazyliiFarsz:150 g boczku wędzonego w plastrach1/3 puszki kukurydzy70 g zielonych oliwek (waga po odsączeniu z zalewy)1 cebula2 ząbki czosnkuser żółtykoncentrat pomidorowy lub sos do pizzyprzyprawa do pizzySposób przygotowania

Kuchnia domowa Ani
Pizza mięsna uczta 246

szklanki mąki 0,5 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru szczypta soli 30 g drożdży 3 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonej bazyliiFarsz: 150 g boczku wędzonego w plastrachmięso z udka z kurczaka z rosołukawałek cienkiej kiełbasy2-3 ogórki kiszone1 cebulaser żółtykoncentrat pomidorowyprzyprawa do pizzySposób przygotowania:1. Przygotowujemy najpierw składniki na wierzch pizzy

Kuchnia domowa Ani
Grillowe kiełbaski z majerankiem 138

miasto. Do takich kiełbasek można również dodać oprócz majeranku, czosnek niedźwiedzi, który dodatkowo podniesie walory smakowe grillowych kiełbasek. Polecam! Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej ½ kg przerośniętego boczku lub podgardla sól 2 łyżki suszonego majeranku pieprz młotkowany z kolendrą 4 duże ząbki czosnku jelita baranie cienkie do kiełbas ok 1,5 szklanki zimnej wody Przygotowanie: Jelita baranie moczymy w ciepłej(...)wodzie. Mięso wieprzowe: łopatkę i boczek kroimy w kostkę i mielimy w maszynce do mielenia. Do zmielonego mięsa wieprzowego dodajemy sól, majeranek, pieprz młotkowany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawy dodajemy w takiej ilości jak lubimy, lepiej dać początkowo mniej, (szczególnie uważamy z solą), potem możemy jeszcze doprawić do smaku. Wyrabiamy dokładnie masę ręką lub hakiem robota . Wlewamy zimną wodę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaron z kurkami w sosie śmietanowym 202

Makaron z kurkami w sosie śmietanowym Składniki: 250-300 g makaronu tagiatelle 150-200 g kurek 70 g sera koziego ½ papryczki chili 200 g boczku w plastrach 1 mała czerwona cebula około 5 suszonych pomidorów 1 ząbek czosnku 40 g startego parmezanu 2 garści rukoli 250 ml śmietany 2 jajka sól, pieprz bazylia, oregano olej do smażenia lub masło(...)masła i podsmażamy cebulę oraz czosnek, dodajemy kurki i nadal smażymy. Dodajemy następnie pokrojone w kostkę suszone pomidorki oraz chili. Smażymy około 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Na końcu dorzucamy pokrojony w małe kawałeczki ser kozi oraz wcześniej podsmażony boczek. Smażymy chwile aby ser się lekko rozpuścił. Makaron gotujemy al. dente w osolonej wodzie. Jajka wbijamy

Mania Gotowania
Soczewica po bretońsku 129

pieprz do smaku chudy boczek wędzony lub płaska łyżeczka wędzonej papryki dla wegetarian olej rzepakowy do smażenia pół łyżeczki ziół: cząbru, majeranku, kminku,  liść laurowy,  kilka ziarenek ziela angielskiego Ugotować w osolonej wodzie soczewicę 15 minut. Odcedzić. Cebulę z czosnkiem zeszklić. Zrumienić  boczek. Wrzucić do cebuli. Dodać  przecier, pokrojone w paseczki suszone pomidory, podsmażyć chwilkę

AZgotuj!
Kaszotto z boczkiem i cukinią 139

Dorota zainspirowała mnie do zrobienia kaszy i tak na bazie jej przepisu powstał nasz przepis Składniki: - 2 woreczki kaszy pęczak - 1 cebula - 2 suszone pomidory ze słoiczka - 1 por - 1 cukinia - 100 g wędzonego boczku - 1 l bulionu warzywnego - 25 g masła - 2 łyżki parmezanu - sol, pieprz - natka pietruszki i koperek – kilka gałązek Porcja na 3 osoby(...)masła i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i pora. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek i razem wszystko podsmażamy. Potem dodajemy kaszę i podlewamy po troszkę bulionem warzywnym – jak kasza wchłonie bulion to wlewamy kolejną porcję. Gdy kasza nam już zmięknie dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory oraz cukinię i dusimy dalej aż cukinia nam zmięknie. Na koniec dodajemy masło

Kuchenne Wariacje
Męskie Grillowanie, czyli boczek z musztardą ! 153

burza minie - naucz się tańczyć w deszczu" zamieniam na tą chwilę na: "NIE CZEKAJ AŻ BURZA MINIE -NAUCZ SIĘ GRILLOWAĆ W DESZCZU!' . Składniki: kawałek surowego boczku przyprawa do grilla pikantna Kamis majeranek suszony Kamis 3 ząbki czosnku olej rzepakowy musztarda Dijon Kamis ketchup kilka kromek chleba kilka gałązek świeżego tymianku Wykonanie: Wlewamy trochę oleju do miski, do którego wsypujemy(...)majeranek suszony, przyprawę do grilla i przeciśnięte przez praskę czosnek. DO tej naszej marynaty wkładamy pokrojony w 0,5 cm plastry boczek i odstawiamy na godzinkę, dwie, lub na całą noc. Wszystko zależy kiedy się zabraliśmy za to danie. Kiedy już jesteśmy gotowi. Rozgrzewamy patelnię grillową, na którą umieszczamy zamarynowane plastry boczku i grillujemy do momentu,aż boczek będzie

Blondynka Gotuje
No i… Klops 130

Składniki: - 1,5 kg zmielonego mięsa wieprzowo wołowego  (2/3 wieprzowiny, 1/3 wołowiny)- 3 jajka- 4 żółtka- ¾ szklanki kaszy manny- 125g wędzonego boczku- 2 łyżki smalcu- 2 duże cebule - mała główka czosnku- suszone pomidory (u mnie w oleju)- 110g płatków migdałowych- 4 łyżki sosu  sojowego (light)- sól morska- pieprz syczuański- papryka słodka- chilli płatki- oregano- gałka muszkatołowa- 4 łyżki zimnej(...)rzeźnika i na poczekaniu mam mielone, wtedy wiem co jem. Na patelni topimy smalec, dodajemy pokrojony boczek -  lekko rumienimy. Cebule kroimy w kostkę, dodajemy do boczku do zeszklenia. Czosnek kroimy w drobną kostkę (nie przeciskamy przez praskę), dodajemy, gdy cebula się zeszkli. Suszone pomidory kroimy w kostkę – dodajemy na patelnię. Kolejno dodajemy chilli w płatkach, oregano, pieprz i sól

mojewypiekiinietylko
Zupa ziemniaczana – kartoflanka 289

średnich ziemniaków duża marchew pietruszka 4 ząbki czosnku 300 g boczku wędzonego kawałek kiełbasy 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, 4 liście laurowe majeranek suszony sól, pieprz łyżka mąki łyża masła Przygotowanie Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym. Skrzydełka wkładamy do garnka z wodą (ok 2 l), dodajemy

e-PrzepisyKulinarne
Tradycyjne rolady wołowe 177

smakują wyśmienicie. Danie smaczne, zdrowe i wykwintne. Idealne na niedzielny obiad lub wizytę teściów:) Składniki: 850 g wołowiny 2 duże cebule 1 ząbek czosnku kilka suszonych grzybów 3 duże ogórki kiszone 200 g boczku surowego wędzonego lub słoniny musztarda, sól, pieprz, papryka ostra i słodka, oliwa dratwa do zawiązania roladek Przygotowanie: Kupując mięso na rolady wołowe zwróćcie uwagę(...)surowy wędzony boczek kroimy w słupki. (Zamiast boczku możecie użyć słoniny – w zależności czy lubicie posmak wędzonki czy nie). Cebulę kroimy w drobna kostkę. Przygotowujemy sól, pieprz i musztardę (ja używam sarepskiej ale możecie użyć takiej jak lubicie). Każdy kawałek mięsa solimy, pieprzymy, smarujemy musztardą i posypujemy cebulą. W najwęższym końcu układamy kawałek boczku, ogórka i zawijamy. Jeśli macie

Kulinarna Patilogia