większości domów. Im dłużej bigos się gotuje lub odgrzewa, tym jest smaczniejszy! Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty białej 200 g boczku 1 kg wieprzowego mięsa 200 g kiełbasy 200 g suszonych grzybów 2 marchewki 3 cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, czarny pieprz Ziele angielskie, liście laurowe Kilka łyżek oliwy Majeranek, kminek Sposób przygotowania: Kapustę(...)zmięknie. Suszone grzyby wrzucamy do miski i zalewamy je wrzątkiem. Odstawiamy na bok. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki lub możemy zetrzeć na tarce. Następnie dodajemy ją do kapusty. Cebulę obieramy, kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na oliwie, aż się zeszkli. Do cebuli dorzucamy również pokrojoną w kostkę lub talarki kiełbasę oraz pokrojony w kostkę boczek i podsmażamy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnewątróbek drobionych (użyłam indyczych)2 łyżki oleju1 cebula100 ml białego, wytrawnego wina50 ml koniaku100 ml śmietany kremówki 30%1 łyżeczka suszonego majeranku2 łyżki posiekanej natki pietruszkisól morska świeżo mielony pieprzdodatkowo: garść pistacji, wędzony boczek do obłożenia pasztetu (ok. 150-200 g) Pierwsza warstwa: Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, a następnie solimy i pieprzymy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
Poezja smakupyszne rolady o pysznym aromacie leśnych grzybów i boczku Składniki - 1,2 kg szynki wieprzowej - 1 cebula - 30 dkg wędzonego boczku surowego - 2 duże ząbki czosnku - 3 łyżki czubate mielonych grzybów suszonych - sól - pieprz - 4 kulki ziele angielskie - 2 liść laurowy - kilka kulek kolendry - tymianek szczypta - musztarda - mąka - olej - maggi Sposób przygotowania 1. - Z szynki odkroić 6 plastrów mięsa(...)mięsa zwinąć rolady boczek kroić jeden raz aby nie przeciąć do końca i drugi plaster do końca Tak aby powstał po rozłożeniu duży płat boczku obłożyć każdą roladę związać nitka - Obsmażyć na oleju i mocnym ogniu aby się dobrze zrumieniły zalać rolady ciepłą wodą dodać ziele angielskie liść laurowy resztę grzybów suszonych dusić pod przykryciem
W królestwie smaków Beatyszybko, że z trudem jedną porcję pozwolono mi sfotografować dla Was :). Składniki dla 4 - 5 osób: 3 filety z kurczaka 9 plastrów bekonu lub boczku 150-200 ml słodkiej śmietanki 12% 10 pomidorów suszonych w oliwie 2-3 łyżki oliwy w której macerowały się pomidory garść pomidorków koktajlowych, u mnie słodka odmiana daktylowa sól pieprz świeża cebula
Apetyczna babeczkaPomysł niedzielny obiad :) Składniki 1 filet z kurczaka 4 suszone pomidory sól, pieprz olej czosnkowy zioła prowansalskie świeży tymianek 4 plasterki boczku Sposób przygotowania Fileta przecięć wzdłuż na … Czytaj dalej Filety z kurczaka w boczku
czarrna od kuchniwędzonego boczku) 1 duża cebula 2 - 3 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz 1-2 łyżki tłuszczu 5- 10 dag suszonych grzybów (moja tym razem była bez grzybów) Sposób Żeberka porcjujemy, boczek kroimy w kostkę. Grzyby moczymy 2- 3 godziny w zimnej wodzie, potem obgotowujemy. Z mięsa z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego gotujemy wywar
Kuchenne aromatypietruszki 1 cebula 3 ząbki czosnku puszka fasolki białej puszka krojonych pomidorów pęczek natki pietruszki kilka gałązek świeżej bazylii 2 litry bulionu sól ,pieprz suszone zioła prowansalskie,majeranek, tymianek starty parmezan Przygotowanie Pokrojony boczek podsmażamy na patelni. Kiedy się zarumieni dodajemy pokrojone krążki marchewki, pietruszki i seler. Dusimy pod pokrywką 15 minut i przerzucamy do garnka z bulionem
Kulinaria - potrawy z różnych stron światainny. Zaintrygowała mnie, bardzo zróżnicowana kompozycja dodatków smakowych. Inspiracją tego dania był przepis Anny Petryna [TUTAJ] Składniki: 1 kg szynka wieprzowa 10 dag boczek wędzony 2 cebule 20 dag pieczarki 10 dag suszone śliwki 4 łyżki cebulki perłowe w zalewie 4 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki tymianek 1 łyżeczka posiekanego imbiru 150 ml wino czerwone Kadarka 1 łyżeczka(...)tymiankiem, skropić sosem sojowym kikkoman i odrobiną oleju. Odstawić na 1 godzinę. Mięso oprószyć mąką i partiami przesmażyć na oleju, przełożyć do garnka w którym nasz gulasz będziemy dusić. Boczek pokroić w cienkie paski, cebulę w kostkę, przesmażyć, dodać drobno pokrojony imbir i czosnek, a następnie łyżeczkę cukru, skarmelizować cebulę i na koniec zalać winem. Całość dodać do mięsa
Kulinarny karnet Christopherabigos przygotowuję tylko kilka razy w roku.Składniki:- 1-1,5kg kapusty kiszonej- 1 główka białej kapusty ( u mnie 1,9kg)- suszone grzyby ( dużo)- mięso ok.1-1,5kg ( u mnie łopatka,chuda karkówka, schab)- 3 plastry chudego wędzonego boczku- 4 kiełbasy mocno wędzone ( u mnie chłopska)- 0,5l czerwonego wytrawnego wina- ziele angielskie 10-12 sztuk- liść laurowy(...)niej dodać grzyby. W drugim mniejszym gotujemy pokrojoną trochę kapustę kiszoną ( ja miałam resztę od wigilii, z dużą ilością borowików), do gotującej się białej kapusty dorzuciłam jeszcze 2 garście suszonych podgrzybków, tego nigdy za wiele. Kapusty gotujemy ok.1/2h.Mięso pokroić na grubsze plastry i usmażyć na oleju kokosowym lub smalcu. Ja smażyłam na oleju i tłuszczu gęsim. Mięso
Smaczne Zdrowecebulki konserwowe (opcjonalnie) 2 jaja 200 ml śmietany 18% 3 łyżki majonezu kilka kropli sosu tabasco 3 papryki 8-10 pomidorków koktajlowych 100 g boczku świeży tymianek sól pieprz kolorowy 2 śliwki suszone 100 g sera Bursztyn Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę, masło, wodę i 1 łyżeczkę soli zagnieć jak najszybciej zimnymi rękoma. Wyklej nim formę, obciąż(...)pokrój w kostkę. Śmietanę wymieszaj z majonezem, jajkami i dopraw do smaku solą i tabasco. Bursztyn zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, dodaj podsmażony na oleju kujawskim pokrojony boczek. Na ciasto wyłóż paprykę, boczek, pokrojone śliwki. Całość zalej masą śmietanowo- jajeczną. Wierzch naszej tarty obsyp gałązkami świeżego tymianku, dodaj pomidorki koktajlowe, tarty ser i mielony pieprz kolorowy. Całość zapiecz
Wielki apetytłyżka masła klarowanego Przechodzimy do przygotowania: KROK 1. Na patelni bez dodatku tłuszczu przesmaż na rumiano boczek. Gdy tłuszczyk się pojawi, a boczek nabierze ładnego koloru dodaj pokrojoną w cienkie plastry kiełbasę oraz posiekaną w drobne piórka cebulę, przypraw papryką słodką, ostrą, suszonym czosnkiem, majerankiem i lubczykiem. Dzięki temu zyskają pięknego aromatu. Można dodać przyprawy już do gotowego(...)kostkę. Przesmaż na maśle klarowanym przez około 10-12 minut z dodatkiem pokrojonych w drobną kostkę suszonych pomidorów. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i cukrem. KROK 3: W głębszym garnku rozgrzej 4 łyżki oliwy z oliwek, przesmaż czosnek posiekany w kostkę. Dodaj boczek z kiełbasą i cebulą z patelni z kroku 1:) razem z powstałym sosem. Dodaj liście laurowe
Zasmakuj Kuchniosób) 2 średniej wielkości (ok. 10 cm średnicy) lekkie pszenne bułki 2 duże (L) jajka 4-6 cienkich (1-2mm) plasterków boczku dopasowanych do rozmiaru bułek 1 nieduży pomidor 1 łyżka pokrojonych na paseczki suszonych pomidorów w oleju 1 łyżka grubo startego żółtego sera o mocniejszym smaku (gruyère, tylżycki, itp.) 1 płaska łyżeczka tymianku Instrukcje Z bułek odcinamy(...)patelni rozgrzanej na średnim ogniu – po 20-30 sekund na stronę. Układamy na dnie bułki nad boczkiem w miarę dokładnie się do niej dopasowując. Posypujemy tymiankiem. Rozbijamy skorupki jajek i wylewamy ich zawartość po jednym do obu bułek. Bułki z boczkiem, pomidorem i jajkiem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15-20 minut – zależnie od możliwości piekarnika
Kulinarna Pokusakuleczek ziela angielskiego 2 marchewki 1 pietruszka kawałek bulwy selera suszona żurawina suszone śliwki kalifornijskie tłuszcz do wysmarowania foremek Wykonanie: Karkówkę i boczek opłukałam, osuszyłam, pokroiłam w większe kawałki. Boczek wrzuciłam do rozgrzanego suchego rondla, a kiedy wytopiło się z nieco troszkę tłuszczu, dodałam karkówkę i chwilę podsmażałam, a następnie podlałam niewielką ilością wody i dusiłam(...)pokroiłam w większą kostkę, zeszkliłam na rozgrzanym oleju. Kajzerki namoczyłam w płynie jaki powstał podczas duszenia boczku i karkówki (jeśli płynu jest za mało, trzeba dolać wody), a kiedy zmiękły, lekko je odcisnęłam. W maszynce z założonym średnim sitkiem zmieliłam dwukrotnie: uduszone boczek i karkówkę, mięso z kurczaka, sparzoną wątróbkę, zeszkloną cebulę, 1 marchewkę (drugą zostawiłam w rosole), pietruszkę, selera
Kuchenne zapiski EdytySkładniki:farsz:1 kg łopatki wieprzowej,400 g surowego boczku,500 g kapusty kiszonej,1 kostka rosołowa,1 cebula,1 garść grzybów suszonych,sól,pieprz.pozostałe: 30 naleśników,3 jajka,300 g bułki tartej,olej.Przygotowanie: farsz: łopatkę i boczek kroimy w większą kostkę. Gotujemy około godziny w wodzie z kostką rosołową. W osobnym garnku gotujemy kapustę kiszoną
Aga w kuchniwędzonki np. krotoszyńskiej – 50 dkg dobrej białej kiełbasy – 30-40 dkg boczku wędzonego surowego – 1 łyżka masła – 2 kiszone ogórki – 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% – świeży i suszony majeranek – sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie – opcjonalnie okrągły chlebek do podania żurku – jajko ugotowane na twardo – opcjonalnie 1-2 łyżki(...)wyjąć; białą kiełbasę i wędzonkę pokroić w plasterki, kiełbasę razem z pokrojonym boczkiem zrumienić szybko na maśle. Por drobno pokroić i zrumienić na tłuszczu po boczku i kiełbasie. Por, kiełbasę, wędzonkę i boczek wrzucić z powrotem do żurku. Marchewkę i seler pokroić i dodać z powrotem. Dodać suszony majeranek (ile lubicie, ale nie za dużo bo żurek może stać
Pociąg Do Kuchni