Składniki: 2 większe bataty 150g wędzonego boczku 60g sera pleśniowego "Lazur" 6 pomidorków suszonych 1 duży pęczek natki pietruszki 100g sera żółtego typu gouda 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku Sposób przygotowania: Bataty dokładnie myjemy, nakłuwamy nożem, smarujemy oliwą, delikatnie posypujemy przyprawami i pieczemy ok godziny w 200st C na blaszce(...)kosteczkę, czosnek siekamy i podlewamy całość 1/2 szklanką wody. Smażymy do jej całkowitego odparowania i zrumienienia. Dodajemy posiekane drobno pomidory suszone. Gotowe bataty kroimy wzdłuż na pół i delikatnie wydrążamy środki zostawiając ok 4mm ścianki. Dodajemy do boczku wraz z pokruszonym serem pleśniowym i posiekaną pietruszką. Doprawiamy do smaku. Mieszamy farsz i nadziewamy nim połówki przygotowanych wcześniej batatów. Posypujemy
Kuchnia w czekoladzieSKŁADNIKI : 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg wędlin ( kiełbasa z sarny, dzika, kawałek boczku ) 20 dkg wędzonego boczku 1 kiełbasa jałowcowa garść suszonych grzybów 30 dkg pieczarek 6-8 suszonych śliwek 3 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 6 kulek pieprzu 1 szklanka czerwonego(...)małym ogniu około 30-40 minut. Mięso wyciągamy z kapusty, kroimy je w kostkę łącznie z kiełbasami, boczkiem i cebulą. podpiekamy na oleju na patelni aż się zrumienią. Do kapusty dodajemy, przecier pomidorowy, pokruszone grzybki, pokrojone pieczarki oraz śliwki suszone i wlewamy wino. Dusimy około 20 minut co jakiś czas mieszając, trzeba uważać aby bigos się nie przypalił
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki: 3 kawałki boczku surowego przyprawa curry czosnek niedźwiedzi suszony majeranek suszony łyżka jodowanej soli spożywczej łyżka peklosoli Przygotowanie: Każdy z kawałków boczku przemyć pod bieżącą wodą. Wytrzeć do sucha ręcznikami papierowymi. Sól wymieszać (jodowaną z peklosolą) i posolić każdą powierzchnię, tak jakbyśmy solili solniczką. Nie przesadzajmy. Następnie należy mięsiwku zapewnić odrobinę masażu, by mieć pewność, że sól
Karczma HonoriettyPomysł na konkretny, męski obiad dla 3-4 osób. Świetnie pasuje do niego sos grzybowy. 100 g kaszy jęczmiennej (1 woreczek) 300 g boczku w kawałku 2 cebule 3 ząbki czosnku 20- 40 g suszonych grzybów 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka mielonego kminku oregano, sól, pieprz ½ kostki rosołowej lub grzybowej Suszone grzyby zalać wrzątkiem 3- 4 cm powyżej(...)Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć dodając pokrojoną cebulę i czosnek. W głębokiej patelni roztopić smalec i wsypać kaszę. Lekko podsmażyć, a następnie dolać wywar z grzybów i dorzucić kostkę rosołową. Kaszę dusić na lekkim ogniu do miękkości dolewając w razie potrzeby gorącą wodę. Pod koniec dodać grzyby, cebulę i boczek. Doprawić kminkiem, oregano, pieprzem i ewentualnie solą. Suszone
Trzeci talerzmoja terrina. Smaczna, ciepla, doskonala na przystawke.Terrina z pieczarkamiskladniki: 500g pieczarek 100g startego parmezanu 2 jajka 1 cebula 2 zabki czosnku 2 bulki 200ml mleka 1 lyzeczka suszonej szalwi 150g wedzonego boczku w plasterkach peczek pietruszki sol, pieprz maslo do smazenia wykonanie:Pieczarki myjemy i kroimy na plasterki. Na patelni roztapiamy maslo i podsmazamy na nim posiekana cebule
Przysmaki Karolkigotuję bigos ze słodkiej kapusty i kiszonej. Gotuję je oddzielnie, podobnie jak wołowinę i wieprzowinę. Lubię dużo mięsa w bigosie. Nie może też zabraknąć wędzonego boczku i dobrej kiełbasy. Nigdy nie żałuję suszonych grzybów, jałowca i angielskiego ziela. W tym roku doprawiłam bigos wytrawnym sherry. Bigos z sherry Składniki: 2 kg poszatkowanej białej kapusty 1 kg kiszonej kapusty(...)marchewki ½ kg wieprzowej szynki, surowej 300 g wędzonego boczku ½ kg karkówki ½ kg wołowiny z kością 4 śląskie 2 cebule 30 g suszonych grzybów 1 czosnek solo 1½ łyżki suszonego majeranku 1 łyżka suszonego rozmarynu 3 duże liście laurowe 5 ziaren angielskiego ziela 6 nasion jałowca 2 łyżeczki czarnego pieprzu ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 1 ½ łyżki soli lub wedle
codojedzeniakrem. Do zupy dodajemy tarty ser i czekamy aż się rozpuści cały czas mieszając. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek pokrojony w kostkę. Następnie boczek dodajemy do zupy. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, suszonym tymiankiem, ziołami prowansalskimi oraz szczypiorkiem. Podajemy z grzankami.kartoflanka z serem
Bon Appetit Małgorzatykolejna propozycja suszonych na suszone wędliny-tym razem wołowinka-wyszła genialna-jak wszystkie suszone wędlinki -był już Boczek , Karczek i Schabik polecam wszystkie bo naprawdę warto je zrobić Składniki: 1 kg wołowiny bez kości 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soli + 1/2 łyżki soli peklowej 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka młotkowanego pieprzu
Swojskie jedzonkoziemniaki ugotowane we wodzie z dodatkiem przypraw. Potem dodajemy zakwas do żurku do smaku oraz jakąś okrasę. W zależności od regionu zupa wzbogacana jest innymi dodatkami np. suszonym grzybkiem czy wędzonym boczkiem. Ja przedstawiam swoją wersję. składniki: 2 litry wody 1 kg obranych ziemniaków 2 cebule 3 listki laurowe 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku sól,pieprz zakwas
Monia miesza i gotujezabrania nawet do pracy, wystarczy tylko odgrzać i danie gotowe. Żurek składa się z wywaru na wędzonce 40 %, zakwasu żytniego 15 %, wody, ziół i przypraw, kiełbasy białej, boczku,mięsa wieprzowego, podgrzybków suszonych. Jeśli jesteście zainteresowani produktami tej firmy to zapraszam na stronę internetową http://www.tradycyjnejadlo.pl/ . Zupkę podałam na porcelanie Bogucice . Zapraszam :) Składniki: 290 g Żurku na kiełbasie Tradycyjne Jadło
Sama słodycz i szczypta chiliwołowiny (np. pieczeni) 300 ml czerwonego, wytrawnego wina 8 ząbków czosnku kilka gałązek świeżego rozmarynu (lub 2 łyżeczki suszonego) kilka gałązek świeżego tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego) 150 g wędzonego boczku 2 cebule 2 średnie marchewki 300 g pieczarek 2 liście laurowe 3 - 4 ziarenka ziela angielskiego 6 - 8 ziarenek pieprzu 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) 1 łyżka
W kuchni KatieOsobiście chyba nawet wolę ten od klasycznego bigosu z kapusty. Spróbujcie bo warto a i pracy przy nim nie wiele:) Składniki: 6 małych cukinii 1 kg kiełbasy suszonej 0.7 kg wędzonego boczku 4 duże cebule 300 g przecieru pomidorowego Wykonanie: Kiełbasę,boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć bez dodatku tłuszczu. Cukinie wymyć, obrać i pokroić na kostkę
Krakowskie smaki AniPoniżej jednak znajdują się inne gołąbki, które przygotowała moja mama po tym jak obejrzała program z Tomkiem Jakubiakiem, w którym podawał właśnie takie gołąbki, z kaszą gryczaną, boczkiem i o dziwo suszonymi pomidorami. Mama zaciekawiona tą propozycja zrobiła je i mimo mojego początkowego sceptycznego podejścia do nich okazało się ze te gołąbki są przepyszne i stały się moimi ulubionymi
Bernika - moj kulinarny pamietnikRoladki z piersi kurczaka na dwa sposoby.Taka mała odmiana dla zwykłego kotleta drobiowego w panierce.Jedne z suszoną śliwką, pachnące wędzonym boczkiem, słodkawe i kruche.Drugie, aromatyczne, chrupiące, a jednocześnie rozpływające się w ustach. Które wolicie na niedzielny obiad?Mi smakowały obie wersje, ale ciut ciut bardziej te z zielonym środkiem :)Czytaj więcej
bistro mamaDziś pogoda jest nie za ciekawa. Cały dzień wieje i co jakiś czas pada. A i temperatura nie za wysoka. Ale przed zapowiadanymi upałami chwila oddechu
Ewa w kuchni