wrzucamy pokrojony w małe fragmenty boczek. Wysmażamy go, zmniejszając ogień, na chrupko. Do chrupkiego boczku dodajemy pokrojoną w miarę drobno cebulę i szklimy ją z boczkiem. Do zeszklonej dodajemy posiekany drobniutko czosnek i suszony tymianek, smażymy do czasu aż czosnek straci surowy zapach. Do rondla wrzucamy ryż i tak jak cebulę – szklimy go. Ryż powinien stać się przeźroczysty. Zalewamy(...)podwójnej porcji, tak mi dopomóż… PS.: W przepisie nie ma soli . I boczek, i parmezan, i bulion czy rosół, i niebieski ser są już wystarczająco słone. SKŁADNIKI 1 szklanka ryżu Arborio 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 50g wędzonego na zimno surowego boczku 50g sera z niebieską pleśnią 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1,5l bulionu lub rosołu
Karo in the Kitchenłyżeczki, majeranek 2 łyżki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryczka chilli 2 małe, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, żelatyna 3 łyżeczki, woda 250 ml, czosnek suszony płatki Royal Brand 1 opakowanie/60 gram łopatkę i świeży boczek pokroić na kawałki i w rozdrabniaczu zmiksować pulsacyjnie - przełożyć mięso do miski dodać żelatynę, pieprz ziołowy, sól peklową, ziołową, majeranek, paprykę słodką, wodę
W Mojej Kuchni Lubięwiejska z grzybami, boczkiem, kapusta i ziemniakami. W sam raz na jesienny obiad. Pycha! Składniki: 600 g ziemniaków 0,5 małej główki kapusty 300 g boczku wędzonego 1 cebula 2 garście grzybów suszonych 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 g sera żółtego 2 liście laurowe sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, majeranek Sposób przygotowania: 1. Grzyby na noc wrzucamy do wody(...)wylewamy! Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie studzimy i kroimy w plastry grubości ok. 0,5 cm. Kapustę drobno siekamy a cebulę kroimy w kostkę. Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni razem z cebulką na rumiano. Następnie dodajemy kapustę, liście laurowe, koncentrat pomidorowy oraz pół szklanki wody z gotowania grzybów. Doprawiamy solą, pieprzem oraz
Na Ciasteczkowych Papierachkilku osób, potrzebujemy: 5 jajek ugotowanych na twardo około 300 g boczku pokrojonego w średniej wielkości kostkę, ja najbardziej lubię wykorzystać surowy wędzony boczek około 20 pomidorków koktajlowych lub 3 duże pomidory suszone pomidory z oleju szczypiorek dwie łyżki oliwy z oliwek (lub oliwy z suszonych pomidorów jeśli jest dobrej jakości lub po prostu smaczna) łyżka soku(...)pomidory; koktajlowe kroję na pół, duże pomidory w ósemki. Jajka kroję w ćwiartki i dorzucam do całości. Suszone pomidory kroję w cienkie paski, dodaję do sałatki wraz z dwiema łyżkami oliwy, z której je wyjęłam. Szczypiorek siekam i także dorzucam. Boczek podsmażam na patelni. Powoli wytapiam z niego tłuszcz tak, aby każdy fragment stał się rumianym chrupkiem. Na koniec
Pichceniomaniazdecydowanym grzybowym smaku . Czas : 1,5 godziny Składniki : 4 grube kotlety z szerokiego schabu 4 paski wędzonego boczku ( grubości ok 1 cm , a długości takiej jak szerokość kotleta po rozklepaniu ) 4 paski skórki z razowca 1 średni ogórek kiszony garść suszonych grzybów ( krojonych -tak ok 10 dużych kapeluszy ) 4 płaskie łyżeczki ostrej musztardy sól pieprz mielony papryka mielona słodka(...)szerokie płaty. Posmarować olejem i zostawić na 15 minut. Każdy płat posypać pieprzem , papryka i majerankiem. posmarować musztardą . Układać na środku każdego płata kawałek boczku, ćwiartkę kiszonego ogórka, pasek cebuli, skórki od chleba , grzybek suszony . Zwinąć zrazy . Obwiązać nicią jak roladę . Posypać z wierzchu papryka mieloną , majerankiem .Skropić sosem Teriyaki i sosem sojowym . Na patelni rozgrzać smalec
Buniabaje w kuchninieskomplikowanych składników, rewelacyjne w smaku. Nie ma lepszej przekąski imprezowej ! Podane na gorąco, ciągnące się żółtym serem, z wędzonym posmakiem śliwki i bajecznym wprost zapachem grillowanego, tłuściutkiego boczku - krótko mówiąc: orgia smaku ! Tym razem zboczki przyrządziłam z wykorzystaniem grilla . Sprzęcioch to był zdecydowanie w wersji mini - grill-miniaturka wręcz, Mistrzem Południowoafrykanskiego Grilla Braai na pewno z jego(...)się im oprzeć! ;) Składniki - do kupienia chociażby w Delikatesach internetowych a lma24 - ilość poszcz.składników zależy od ilości końcowego produktu, który chcemy uzyskać: śliwki suszone ser żółty migdały blanszowane - bez skórki boczek wędzony - cienkie plasterki wykałaczki Instrukcja obsługi wykonania zboczków jest banalnie prosta. Ser pokroić w grube słupki. Każdą śliwkę nadziać blanszowanym migdałem. Śliwkę wraz z migdałem
Grunt to przepis!Kapuśniak w troszkę innej wersji. Śliwki nadają wyrazistego smaku. Składniki 250 g kiszonej kapusty z sokiem kiełbasa czosnkowa 250 g ziemniaków 200 g wędzonego tłustego boczku 1 cebula 2 łyżki mąki 6 suszonych śliwek bez pestek 10 ziaren pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 3 łyżki kwaśnej śmietany sól świeżo mielony pieprz majeranek 1 łyzka(...)odcedzeniu i ostudzeniu, pokroiłem na kawałki. Ziemniaki obrałem, umyłem, pokroiłem w kostkę. Przełożyłem do garnka, zalałem wodą , posoliłem ,dodałem przyprawy i pokrojoną w kostkę włoszczyznę. Ugotowałem do miękkości. Boczek pokroiłem w kostkę , cebulę drobno posiekałem. Boczek wytopiłem, dodałem cebulę , zeszkliłem. Oprószyłem mąką, mieszając zrobiłem jasną zasmażkę. Posypałem papryką zalałem niewielką ilością wody, dokładnie wymieszałem. Do garnka z kapustą dodałem
R'n'G Kitchenplasterkach (u mnie było 6 plastrów) mała cukinia pestki dyni (2 garście) natka pietruszki wędzona papryka 1/2 szklanki śmietany 30% suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką sól makaron Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Boczek kroję w paseczki, wrzucam na rozgrzaną patelnię, podsmażam, dorzucam pokrojoną w plasterki a potem na ćwiartki cukinię, pestki dyni, solę. Dodaje natkę
kruche babeczkiczerwonego wytrawnego wina1 garść suszonych grzybów2 cebule1 łyżeczka kminku1 łyżeczka cząbru1/2 łyżeczki mielonych liści laurowych1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiegopieprzsólWykonanie:Mięso kroimy w kawałki, kiełbasę i boczek w kostkę, cebulę również. Kiełbasę i boczek wrzucamy na suchą patelnię i delikatnie przesmażamy, następnie dodajemy cebulę. Podsmażone wędliny wrzucamy do garnka, w którym będzie się dusił bigos. Na patelnię z wysmażonym tłuszczem(...)Pieczarki kroimy w kostkę i również przesmażamy, wkładamy do garnka.Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i kroimy ją na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka z mięsem. Po kolei dodajemy suszone grzyby, suszone śliwki i jabłka, przyprawy, koncentrat i wszystko zalewamy winem.Garnek stawiamy na małym gazie, przykrywamy i dusimy przez około godzinę, raz na jakiś czas mieszając. Kapusta puści
Kulinarne przygody Gatityumyta i osuszona - 4 średnie lub 2 duże czerwone cebule, pokrojone w piórka - niewielka ilość oleju rzepakowego - 1 opakowanie boczku (80 g) w kawałku, pokrojonego w paseczki - 80 g żurawin suszonych - ok. 2 szklanek bulionu wołowego - 300 ml śmietany 30% - 100 g masła (+ 20 g masła do smażenia) - Gałązką świeżego tymianku - Gałązką świeżego rozmarynu - 1 kg ziemniaków, ugotowanych - niewielka(...)czosnku siekamy i rozcieramy z odrobiną soli za pomocą noża.Do garnka dodajemy olej rzepakowy oraz pokrojone kawałki boczku, smażymy przez 4-5 minut. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, roztarty czosnek, całość smażymy ok. 4 minut, cały czas mieszając. Dodajemy suszone żurawiny, chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy ok. 4 łyżek bulionu wołowego, podgotowujemy. Zawartość garnka przekładamy na talerz
Zainspiruj się kuchniąwypełnił cały dom. Nie mogłem się oprzeć i jeden zjadłem od razu. Pozostałe postanowiłem wykorzystać do obiadu. Składniki: 4 ziemniaki duże 2 plastry boczek wędzony 6 plasterków kiełbasy 1 serek topiony Ementaler rozmaryn świeży ( suszony) oliwa sól Wykonanie: Ziemniaki owinąć w lekko przesmarowaną olejem i posypaną solą folię aluminiową i upiec w kominku albo piekarniku. Wyjąć z folii, ponacinać(...)zrobić 6 nacięć) i w nacięcia powkładać na przemian boczek wędzony, kiełbasę i plasterki sera topionego. Ziemniaki przesmarować oliwą i zapiec w piekarniku około 20 minut w temp. 180 oC. Ja zapiekałem na wigilijnej kapuście zasmażanej. Wigilijna Kapusta zasmażana. 1 kg. kapusta kiszona 10 dag. grzyby suszone borowiki ( może być podgrzybek) 2 duże cebule 2 jabłka
Kulinarny karnet Christopheraciepły wiosenny dzień :) Polecam :) Składniki - 2.50 kg kapusty kiszonej - 1.50 kapusty białej - 1 kg karkówki - 1 kg łopatki - 40 dkg. boczku wędzonego - 40 dkg ( dwie laski ) dobrej swojskiej kiełbasy - garść grzybków suszonych - 2 łyżki powideł śliwkowych - 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego - pół kostki smalcu Przyprawy - ziele angielskie, listek laurowy, czosnek mielony, papryka czerwona mielona, majeranek, kminek mielony, sos sojowy(...)kapusty. Patelnię podlewam odrobiną wody, aby wszystkie smaki z pieczenia mięsa odeszły i dolewam ten płyn do bigosu. Boczek i kiełbasę kroje w plastry przesmażam na suchej patelni, dodaje do kapusty z mięsem. Mieszam i gotuję. W mniejszym garnuszku moczę suszone grzybki ( wypłukane ). Kiedy się wymoczą kroję je na mniejsze kawałki i wraz z woda, w której się moczyły
Kuchnia z widokiem na ogródTrochę inna propozycja na cukinię. Weronika, na której blogu przepis znalazłam, nazwała tę potrawę pasztetem - i niech tak zostanie. Pasztet jest dosyć ostry, dodałam do niego boczek, ale w oryginalnej wersji go nie ma, więc można go pominąć. Z tych proporcji wychodzi spora porcjaMuszę przyznać , że najbardziej smakował mi ten cukiniowy pasztet drugiego dnia, odsmażony w plastrach(...)klarowanego lub oleju2 jajka (dałam 3)5-8 łyżek bułki tartej5 łyżek błyskawicznych płatków owsianych6-8 suszonych pomidorków ze słoika5 gałązek oregano lub pietruszki1/2 łyżeczki wędzonej hiszpańskiej papryki - ostrej1/2 łyżeczki gałki muszkatołowejsól, pieprz80 g boczku wędzonegoprzygotowanie3 cukinie umyć i zetrzeć na grubych lub małych oczkach tarki. Przełożyć na sito i posypać łyżką soli - odstawić
Stare Garykonkretnie! Makaron z boczkiemSkładniki ok. 100g boczku wędzonego 2-3 ząbki czosnku mała cukinia zielona makaron spaghetti pełnoziarnisty świeżo mielony pieprz suszone płatki chilli świeżo mielone szczypta soli mleczko kokosowe sos sojowy ziarenka sezamu Boczek kroimy w kosteczkę lub paseczki. Czosnek kroimy w plasterki, a cukinię wzdłuż na cztery część, po czym w plastry. Na patelnię wrzucamy
Sajkofanka smakustartego) 200 ml śmietany 30% 150 ml wody Sos cztery sery z bazylią (Winiary) świeża bazylia kilka suszonych pomidorów z oliwy chilli suszona sól morska Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Boczek i cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy. Dodajemy sos rozrobiony w wodzie z dodatkiem śmietany i gotujemy ok. 1-2 minut. Dodajemy starte
Wielki apetyt